کد خبر: 779638
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۲
کتاب «آینده‌پژوهی انقلاب اسلامی؛ بیم‌ها و امیدها» هجدهمین اثر علی دارابی در کتابخانه ملی رونمایی شد.
باشگاه خبرنگاران تسنیم "پویا": مراسم رونمایی از جدیدترین اثر علی دارابی معاون سابق رسانه ملی با عنوان «آینده‌پژوهی انقلاب اسلامی؛ بیم‌ها و امیدها» عصر روز دوشنبه 30 در سالن اندیشگاه کتابخانه ملی برگزار شد.

در مراسم رونمایی این کتاب که هجدهمین اثر علی دارابی است،  سید عزت‌الله ضرغامی رئیس سابق رسانه ملی، سید رضا صالحی امیری رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، علیرضا برازش مدیر انتشارات امیرکبیر و شماری از اهالی فرهنگ و ادب حضور داشتند.

صالحی امیری: جسارت دارابی برای ورود به بحث آینده‌پژوهی ستودنی است

در این مراسم سیدرضا صالحی امیری رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی با بیان اینکه خلل اصلی کشور ما عدم حضور نخبگان در حوزه سیاستگذاری، طراحی و برنامه ریزی است، اظهار داشت: مسئله بنیادین ما مسئله فرهنگی است و قطعاً ریشه مشکلات کشور را باید در فرهنگ جستجو کرد.

وی افزود: آینده‌پژوهی کار سخت و دشواری است که نیازمند پیش‌نیازهای زیادی است و جسارت آقای دارابی برای ورود به این بحث ستودنی است.

رئیس کتابخانه ملی با اعلام "مبانی اندیشه غرب بر لیبرالیسم استوار است و نظام وحیانی ما با هیچ‌کدام از این ارکان نمی‌تواند رابطه داشته باشد"، خاطرنشان کرد: ما نمی‌توانیم به‌طور مبنایی به مطالعه انطباقی با غرب بپردازیم و باید بر اندیشه داخلی تولید محتوا کنیم. دارابی رویکرد درون‌گرا به آینده‌پژوهشی داشته و 70 آسیب برای انقلاب برشمرده که می‌تواند مقدمه‌ای برای کاری اساسی‌تر باشد.

دارابی: جهان دچار سونامی در عرصه ارتباطات اجتماعی است

دیگر سخنران این مراسم علی دارابی نویسنده کتاب آینده‌پژوهی انقلاب اسلامی بود که در توضیح نگارش کتابش گفت: نگارش این کتاب 4 سال طول کشید؛ کتاب آینده‌پژوهی در 7 فصل و سه زمینه منتشر شده که یک زمینه آن پرسش‌هایی است که از صد نفر از نخبگان و صاحب نظران طرح بحث کردیم تا بگویند بنیادی‌ترین مسائل ایران چیست.

وی با بیان اینکه شاکله اصلی کتاب در دو سال اخیر شکل گرفت، گفت: این کتاب براساس متدولوژی و رهیافت آینده‌پژوهی جدید و یک روش ترکیبی برای تئوری‌سازی و تولید بومی دانش، شکل گرفته است.

نویسنده کتاب آینده‌پژوهی انقلاب اسلامی افزود: اهمیت آینده‌پژوهی از دهه 1960 میلادی در دنیا مطرح شد و در ایران نیاز داریم به‌طور جدی به این مقوله بپردازیم.

دارابی با تذکر "دنیا در حال تغییر است  و باید بدانیم نسبت انقلاب با این تحولات چگونه خواهد بود" خاطرنشان کرد: ما باید بتوانیم به مانایی و پویایی انقلاب کمک کنیم چرا که گفته‌اند آینده را باید ساخت و سازندگی آن بر اساس توجه به آینده‌پژوهی است.

وی تأکید کرد: جهان امروز دچار سونامی تغییر در عرصه اجتماعی است که سرعت آن قابل مقایسه با گذشته نیست. مسئله رشد بی‌سابقه زندگی فست‌فودی و مک‌دونالدیزم به یک مکتب فکری تبدیل شده و کنایه از این است که جوانان ما آستانه کمی دارند و می‌خواهند همه چیز را با عجله و شتاب انجام دهند.

نویسنده کتاب آینده‌پژوهی انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه رابطه معناداری میان پیر شدن جوامع با گرایشات انقلابی وجود دارد، گفت: در 30 سال آینده متوسط عمر به 130 سال افزایش پیدا می‌کند و جوامع کنونی جوامع پیری خواهند بود.

دارابی متذکر شد: انقلاب شناسنامه و حیات ما است و باید چالش‌ها و آسیب‌های فراروی انقلاب را بشناسیم و بدانیم چگونه می‌شود برای برون‌رفت از این مسئله در 30 سال آینده برنامه ریزی کنیم.

وی با بیان "یکی از رسالت‌های اساسی ما این است که به توصیف وضع موجود ایران و جهان قادر باشیم" اظهار داشت: باید اصلاحاتی در ساختار کشور ایجاد کنیم و موضوع نظام دومجلسی و مجلس دومی که برگزیده نخبگان باشند یا تغییر نظام ریاستی به پارلمانی و یا تمرکز در قانونگذاری از جمله این راهکارها است.

عزت‌الله ضرغامی:کتاب آینده‌پژوهی انقلاب اسلامی یک اقدام اثربخش و کارآمد در حوزه تولید محتواست

در ادامه این مراسم سید عزت‌الله ضرغامی عضو شورای عالی فضای مجازی با اشاره به اینکه این کتاب یک اقدام اثربخش و کارآمد در حوزه تولید محتوا است، گفت: توجه به انقلاب اسلامی فوق‌العاده مهم است و نه‌فقط رویدادی در قرن معاصر بلکه امری بی‌بدیل و کم‌نظیر در بسیاری از حوزه‌ها در تاریخ اسلام و انقلاب جهانی بوده است. امروز می‌بینیم که همه معادلات جهانی متأثر از انقلاب اسلامی است و روش‌هایی که انتخاب می‌کنیم باید متأثر از آن باشد.

وی با ابراز اینکه در حوزه انقلاب کتاب و مقاله بسیار تولید شده است، خاطرنشان کرد: بخش زیادی از اینها به چگونگی پیدایش و چرایی انقلاب اسلامی برمی‌گردد که هر نویسنده براساس خاستگاه فکری خودش حرف زده اما در حوزه آینده انقلاب اسلامی و تحولات جهانی و نسبت آن با انقلاب کمتر کار شده است.

عضو شورای عالی فضای مجازی درباره گفتارهای شهید مطهری درباره آینده انقلاب، گفت: وقتی به حرف‌های شهید مطهری نگاه می‌کنیم هیچ صحبت غلط و زاویه‌داری نمی‌بینیم و وضع امروز ما با نگاه ایشان در 37 سال قبل تطبیق می‌کند.

ضرغامی افزود: جای خالی نگاه شهید مطهری با این اثر تا حدی پر شده و مسائل مربوط به انقلاب اسلامی و کشور را به‌درستی تشخیص داده‌اند.

وی با توجه به نقاط قوت کتاب، گفت: تحولات آینده جهانی در این کتاب به‌درستی دسته‌بندی و بررسی شده است و در صدد است نسبت انقلاب اسلامی با این تحولات را بسنجد.

عضو شورای عالی فضای مجازی افزود: ما نباید اصل انقلاب اسلامی را نادیده بگیریم و باید ببینیم انقلاب چه نقشی در آینده سازی دارد و تا 10 سال آینده چه تحولاتی می‌تواند ناشی از انقلاب باشد.

ضرغامی با بیان اینکه این کتاب یک کتاب تبیینی و توضیحی است، گفت: غلبه محتوای کتاب عدم ارائه نتیجه کلی است، هرچند راهکارهایی نیز ارائه داده است. در این کتاب تبیین و توصیف به‌خوبی انجام شده است و تطبیق آن با نظرات شهید مطهری اهمیت آن را مضاعف می‌کند، انجام چنین کاری ساده نیست.

وی اظهار داشت: از ویژگی‌های نویسنده آشنایی با مؤلفه‌های انقلاب بوده است، دارابی در کوران حوادث انقلاب حضور داشت و در این 4 دهه با آن همراه بود و از نظر سن آشنایی با موضوع و فعالیت‌های مستقیم با انقلاب مانند شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی باعث آشنایی با صدا و سیما و شایستگی وی برای ورود به این عرصه بود.

رئیس سابق سازمان صدا و سیما یکی دیگر از ویژگی‌های این کتاب را منظم بودن مطالب آن دانست و خاطرنشان کرد: دسته‌بندی مطالب و ارجاعات درست انجام شده و خواننده را سردرگم نمی‌کند و برای خواننده به‌خصوص نسل جوان مانند یک قفسه کتاب است و برای خواننده انگیزه‌ ایجاد می‌کند تا نسبت به این مسئله به مطالعه بیشتری بپردازد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار