خوابآلودگي در فصل بهار يكي از متداولترين رفتارهاي بدن است كه به هيچ وجه بيماري محسوب نميشود. اين رفتار كه توأم با رخوت، كسالت، كم انرژي شدن و خوابيدن است معمولاً در فصل بهار گريبانگير بسياري از مردم ميشود. با تغيير آب و هوا و افزايش رطوبت و همچنين افزايش ذرات گياهي موجود در هوا، رخوت و سستي در بدن افراد ايجاد ميشود. يكي از مهمترين رفتارهاي ويژه فصل بهار اين است كه روزها بلندتر ميشود و در مقابل شبها كوتاهتر. با توجه به افزايش طول روز و كوتاهي ساعات شب در بهار طبيعي است كه پرخوابي تشديد شود اما اين موضوع جاي نگراني ندارد چون ثابت نيست و پس از گذشت مدتي حدود دو ماه از بهار خود به خود حذف ميشود. از نظر من و ساير پزشكان متخصص داخلي اين موضوع عارضه خاصي به عنوان بيماري نيست و افزايش استراحت در فصل بهار ميتواند به از بين رفتن اين سستي كمك كند. افزايش فعاليت و سوخت و ساز بدن در بهار نياز به اكسيژن بيشتري دارد، لذا وقتي اكسيژن كمتري به طرف مغز فرستاده ميشود، مغز به مدت زماني نياز دارد كه خود را با شرايط جديد وفق دهد و تا اين هماهنگي صورت بگيرد حالت خوابآلودگي فصل بهار بروز ميكند. بدن بعضي از افراد سريعاً با اين شرايط جديد هماهنگ ميشود، ولي گروه ديگري براي هماهنگ شدن با تغيير دما زمان ميخواهند؛ مثلاً در افراد مسن، زمان بيشتري طول ميكشد تا از خوابآلودگي بهار و كسلي آن رها شوند.
در فصل بهار اكثر مردم دچار اختلال خواب ميشوند و بهجاي بيخوابيهاي تابستان در بهار اين پرخوابي است كه سراغشان ميرود. شبها زود به خواب ميروند و صبحها تا ديروقت در رختخواب ميمانند. از نظر طب نوين هورمون سروتونين در بهبود خلق و خو و كاهش استرس و نگراني فرد نقش دارد. پيش ساز هورمون سروتونين اسيد آمينه تريپتوفان است. مواد غذايي كه داراي تريپتوفان بالايي هستند همچون گوشت بوقلمون، موز، ماست، شير و غيره ميتوانند سبب آرامش اعصاب و خواب راحت شوند.
*رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران