کد خبر: 880723
تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۶ - ۱۵:۳۶
مدیر کل امورعشایر استان اصفهان
جمعیت ایران، متشکل از سه جامعه متمایز شهری، روستایی و عشایری است که از دیرباز نقشی بارز و تعیین کننده در سرنوشت سیاسی و زندگی اقتصادی کشور داشته است،عشایرجمعیت محدود کشورهستند، ولی به اقتضای شییوه زندگی قلمرو وسیعی از کشورو فضاهای زیستی تحت رفت و آمد آنان است...

                     گزارش از سعيد عرفان منش

جمعیت ایران، متشکل از سه جامعه متمایز شهری، روستایی و عشایری است که از دیرباز نقشی بارز و تعیین کننده در سرنوشت سیاسی و زندگی اقتصادی کشور داشته است،عشایرجمعیت محدود کشورهستند، ولی به اقتضای شییوه زندگی قلمرو وسیعی از کشورو فضاهای زیستی تحت رفت و آمد آنان است... ،کوچ نشینی كهن ترین شیوه وبزرگ ترین جاذبه های ایلات عشایراست که طی قرن ها وسال های طولانی اقدام به حفظ سنن ، آداب و رسوم گذشته خود نموده اند و این اصالت به جاذبه ای برای صنعت گردشگری نیز تبدیل شده است. مسكن عشایر و نوع زندگی آن ها، زبان و موسیقی، غذاهای محلی، صنایع دستی، رقص و لباس های محلی به همراه آیین های سنتی وبه جا آوردن جشن های عروسی و محلی از مهم ترین جاذبه های ایلات و عشایراین سرزمین است  که تاکنون به جای مانده دراین پهنه ازایران قدمتی دیرینه دارند.و بارزترین مشخصه ایلات و عشایر شیوه اقامتی آنان است كه بر خلاف یك جا نشینان روستایی و شهری دائم درحال كوچ و نقل و انتقال هستند. عشایر كوچ رو در همه نقاط ایران, درغرب و جنوب غرب, شرق و جنوب شرق, شمال غرب, شمال شرق و مركزی ایران پراكنده هستند و آنان روزگارزیبا، بیاد ماندنی ولی پر مشقت خودرادر سیاه چادرها پشمی بدون دغدغه ومشکلات پیچیده زندگی ماشینیزم شهری سپری می کنند

***

عشایر ایران  بالغ بر حدود یک میلیون و 200 هزار نفر می باشند که 1.8 درصد جمعیت کشوررا شامل می شوند واز طوایف و ایل های مختلف همچون شاهسون، بختیاری، کرمانج،عرب و غیره در بیش از 15 هزار سامانه عشایری کشور پراکنده هستند و نقش ویژه عشایر درتوسعه اقتصادی و پیشرفت کشور از نظر عرضه نیروی کار، مواد غذایی و مواد خام دامی  وحتی کشاورزی را همین کوچ نشینان تولید می کنند که از مصادیق بهره وری  واقتصاد مقاومتی که رهبر معظم انقلاب به آن تاکید دارند ، بطوریکه هر یک نفر از عشایر، گوشت 16 ایرانی را تولید وتامین می کندودر توسعه صنعت دامپروری و کشاورزی که از مهمترین راه های خودکفایی کشور است نقش مهمی را ایفا می کنند.

مدیر کل امورعشایر استان اصفهان در سومین گردهمایی رئیسان ادارات امور عشایر شهرستان های سراسر کشور در اصفهان اعلام کرد: بیشترعشایر به شغل شریف دامداری و کشاورزی مشغولند و باید برای آنها حق ویژه ای از این جهت قائل شویم وبرای اینکه توجه به توسعه صنعت دامپروری و کشاورزی که از مهمترین راه های خودکفایی کشور است ودولت نیز باید محصولات تولیدی کشاورزی و دامپروری عشایر را بصورت تضمینی خریداری کند تا آنها مجبور نشوند محصولات خود را با قیمت پایین وضرر به واسطه ها ودلالان بفروشند وهمچنین دولت باید تسهیلاتی برای ییلاق و قشلاق و رفت و آمد عشایر نیز در نظربگیرد تا بازدهی وبهره وری در تولید زیادتر شود .

 

مختار اسفندیاری در این خصوص می گویدبا حمایت از عشایر، دامداری و کشاورزی کشور رونق بیشتری به خود می گیرد و باید تسهیلات روان وویژه ای برای رفاه شغلی آنان در نظر گرفته شود چرا که عشایر بیش از 24 میلیون راس دام سبک که حدود 28 درصد از جمعیت دامی کشور محسوب می شود را در اختیار دارند .

وی در ادامه می گوید 40درصد از فرش صادراتی کشور از محل تلاش های عشایری است و در بخش صنایع تبدیلی و گردشگری نیز این جامعه فعالیت های خوبی دارند. همچنین در تولید گوشت، صنایع دستی، گیاهان دارویی ،لبنیات ، وسایر اقلام دیگر که مهمترین فراورده های دامداری عشایری گوشت قرمز و شیر است و به ترتیب حدود گوشت قرمز25 درصد و شیر 8 یک دهم تولیدی کشوراست که ارزش تولیدات دامی عشایر کوچنده حدود 220 میلیارد ریال است که 69 درصد آن از تولید گوشت، 23 درصد از تولید شیر و بقیه از پوست و الیاف دامی است. و30 هزار متر مربع صنایع دستی از جمله قالی ، قالیچه ، گلیم ، زیلو ، حصیر ، کناره ، خورجین و دستکش یک سوم صنایع دستی این استان را تولید می کنند.

اسفندیاری اعلام کرد :از چهار میلیون هکتار از مراتع کشور حدود 34 هکتار در اختیار یک میلیون و 200 هزار نفر جمعیت عشایر است وشهرهای بوئین میاندشت، فریدن و چادگان در غرب استان اصفهان با داشتن 27 هزار نفر عشایر از ایل بختیاری، سمیرم، دهاقان و شهرضا در شمال استان با 24 هزار نفر عشایر از ایل قشقایی و محمدآباد و نصرآباد در شرق اصفهان با سه هزار نفر عشایر از طایفه عرب جرقویه، جامعه عشایری استان اصفهان را تشکیل می دهند که این عشایر حدود پنج ماه از سال را اغلب در شهرستان های فریدونشهر، سمیرم، چادگان ، دهاقان، شهرضا و جرقویه اصفهان استقرارو به کارهای مورد اشاره می پردازند .

وی گفت :عشایر کوچنده در 96 ایل و 547 طایفه مستقل تشکیل یافته اند، که قریب 80درصد از جمعیت عشایری به 96ایل و بقیه به طوایف مستقل عشایر بختیاری است که به شهرستان‌های شوشتر، مسجد سلیمان، دزفول، شوش، سردشت و لالی و عشایر قشقایی نیز به استان‌های فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویر احمد کوچ می‌کنند.

امام جمعه اصفهان هم معتقد به توجه بیشتر دولت به عشایر است چون عشایربه توسعه صنعت دامپروری و کشاورزی که از مهمترین              راه های خودکفایی کشور است  اهتمام دارند ودولت باید محصولات تولیدی کشاورزی و دامپروری عشایر را بصورت تضمینی خریداری کند تا آنها مجبور نشوند محصولات خود را با قیمت پایین به واسطه ها بفروشند.


در این رابطه رئیس سازمان برنامه و بودجه استان اصفهان بیان نمود : ابزار قانونی کامل و برنامه هدفمندی برای حمایت از توسعه اشتغال عشایردراختیارداریم و بر همین اساس این برنامه به هفت منطقه تقسیم شده است، دو منطقه جنوب استان شامل شهرهای سمیرم، دهاقان و شهرضا و غرب نیز شامل شهرهای چادگان، بوئین و میاندشت و فریدن که در اولویت قرار دارند. وسپس با همکاری فرمانداران، بخشداران و سایر مسئولان برای این دو منطقه در قالب 122 روستا و 25 دهستان برنامه ریزی انجام خواهد شد.

 

نعمت الله اکبری پدیده مهاجرفرستی شهرستان های دهاقان، چادگان، فریدن، فریدونشهر و بوئین و میاندشت، استان اصفهان را شلوغ کرده و باید با آن مقابله کرد و برای رهایی از این معظل باید برای آنان تسهیلات ارزان قیمت  در مناطق خودشان ایجاد نمود که خود اهالی دیگر تمایلی به مهاجرت نداشته باشند و حتی کسانی هم که آمده اند به بازگشت روی بیاورند ومدیران شهرستان ها باید بطور جدی راهکارهایی برای مقابله با این پدیده مهاجرت اتخاذ کنند.

 

وی اعلام کرد : اجرای اقتصاد مقاومتی وابستگی شدیدی به عشایر دارد و در سال اقتصاد مقاومتی باید توجه ویژه ای به این مساله شود چرا که اقتصاد ایران با پدیده نادر رشد اقتصادی مثبت 8.5 درصدی و رشد اشتغال منفی مواجه است واین روش کمتر در دنیا  اتفاق می افتد

   

وی افزود: امسال یکهزار میلیارد تومان برای تنوع تولیدات عشایر در قالب تسهیلات 4 درصدی اختصاص یافت و در سه سال گذشته 6 هزار میلیارد ریال تسهیلات در بخش عشایری کشورتاکنون توزیع شد است .

جلال غریب وند یکی ازعشایر ایلات بختیاری است که باابراز گلایه از اینکه توزیع کود شیمیایی نیز مدتی است که قطع‌شده و مسئولین مربوطه نیزجواب درستی اززمان توزیع آن نمی دهند وبسیاری از افرادی که کشت دیم می کاشتند از ادامه کشت منصرف شده اند 

وی می گوید: راه اندازی بازارچه فروش محصولات به‌صورت مستقیم در استان نیز یکی از خواسته‌های عشایر است و دولت می‌تواند همان‌طور که گندم را بدون واسطه از کشاورز می‌خرد؛ گوشت را نیز به‌صورت مستقیم از عشایر خریداری کند.

غریب وند مشکلات چرای دام‌های عشایر را نیز ازجمله مشکلات دیگر می‌خواند و بیان می‌کند: از منابع طبیعی می‌خواهیم با تشکیل جلسات، نسبت به اطلاع‌رسانی به‌موقع اقدام کند تا عشایر به دلیل ورود زودهنگام دام جریمه نشوند.

وی با ابرازتاسف از اینکه آموزش‌وپرورش توجه چندانی به تأمین امکانات آموزشی بچه های عشایرندارد و ازدیر برپا شدن کلاس‌های تحصیلی فرزندان عشایر باوجود گذشت یک ماه از آغاز سال تحصیلی جدید گلایه دارد بیان می‌کند: این قشربچه های تیز هوش و مستعدی دارند ولی بر اثر عدم دسترسی به مراکز آموزشی وحتی وسایل ابتدایی آموزشی محرم مانده اند واین قشرمشکلات عدیده ایی دارند مانند بهداشت و مسئولان بهداشت کمتر در بین عشایر حضور پیدا می‌کند درحالی‌که باید بیشتر به بهداشت زنان و خانواده عشایر توجه شود.

وی با اشاره به شعار دولت مبنی بر دولت تدبیر وامید گفت : دیگر امیدی از اینکه عشایر مثل گذشته پرکار وپر جنب وجمش باشند نیست و بر همین بر اساس  طی بررسی‌های به‌عمل‌آمده و به دلیل بسیاری از مشکلات مطروحه  فرزندان عشایر دیگر تمایلی به کوچ روی نداشته و مایل به نیمه کوچ بودن یا ساکن شدن هستند واگر وضع به همین منوال بگذرد قطعا این اتفاق خواهد افتاد.

 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر