کد خبر: 899157
تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۷:۲۶
نگاهي به تناقض گويي هاي خانم ابتكار در مصاحبه با تسنيم
عليرضا سزاوار

حاشيه هاي 12 سال ریاست معصومه ابتکار بر سازمان حفاظت محیط زیست نه تنها فراموش شدني نيست بلكه این روزها پر حاشيه تر هم شده است.

به همين دليل خبرگزاري تسنيم مصاحبه اي مفصل با وي انجام داده و خانم ابتكار هم انبوهي از تناقضات را بيان كرده است.

وي در اين گفتگو یکی از مهمترین افتخاراتش را داشتن عنوان قهرمان زمین از طرف سازمان ملل مي داند. اين جايزه از سال 2004هر سال به 6 نفر با در نظر گرفتن توزیع جغرافیایی 5 قاره جهان بعلاوه یک جایزه ویژه اهداء مي شود.

کافی است متقاضی این جایزه خودش توانمند در نگارش موضوع محيط زيستي باشد یا حتی از دیگران که تجربه خوبی دارند کمک بگیرد و با تدوین یک سیاست زیست محیطی در راستاي توسعه پايدار اين جايزه را دريافت كند. اصولاً افراد عمل گرا به دنبال دریافت چنین جوایز و عنواني نيستند و تمامي دريافت كنندگان اين جايزه افرادي گمنام اند.

با مراجعه به سایت اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (صادر كننده جايزه) دریافتم که ایشان این جایزه را به پاس تلاش هایش در تولید پاک محصولات پتروشیمی دریافت کرده! حال آنكه در دوران وي صنايع توليد پلاستيكي رشد چشمگير داشتند. ضمن اينكه متاسفانه بابت دستبردهاي علمي، مقاله جعلي سال 87 و فاجعه درياچه اروميه هم مورد پرسش تسنيم قرار نگرفت.

 

جايگزيني سرطان به جاي سرطان

 

ابتكار در اين مصاحبه گفت: «تا سال 79 برای اولین بار برنامه کاهش آلودگی هوا را به دولت آوردیم که حاصل سه مطالعه بزرگ بود. به‌دنبال آن سال 80 توانستیم سرب را از بنزین حذف کنیم»

از سال ۷۹ سرب از بنزین های مصرفی حذف؛ اما ماده خطرناك MTBE جایگزین آن شد. این ماده سرطانزا به سادگي آب های زیر زمینی را آلوده می کند و بيشتر كشورهاي جهان استفاده از اين ماده را ممنوع كرده اند.

بحث جایگزینی زیست اتانول به جای بنزین های فعلی در دولت يازدهم از طرف معاونت علمي رياست جمهوري به هیات دولت ارائه شد تا پس از بررسی های تخصصی در هیات دولت، به تصویب برسد. اين مورد هم مثل حذف MTBE در دوره رياست ابتكار به جايي نرسيد.

 

مناطق حفاظت شده بدون محيط بان

 

معاون رييس جمهور همچنين مدعي شد كه «مناطق حفاظت‌شده از 7 درصد به 11 درصد کشور رسید.» اما به رويش نياورد كه در دوران وي چه بلايي بر سرمنطقه آشوراده( تنها جزيره ايراني خزر) آمد.

در مرداد ۱۳۸۴ خانم ابتکار در دولت هشتم توافق‌نامه‌ای را با حسین مرعشی رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری امضا کرد. براساس این توافق‌نامه بهره‌برداری از صنعت گردشگری در آشوراده در اختیار «شرکت میانکاله» قرار می‌گرفت.

آیا خانم ابتکار هنگام امضای آن «تفاهم‌نامه» از خود پرسید هدف از حفاظت مناطق چهارگانه چیست و چرا محیط‌بانان بی‌دفاع جان‌شان را بر سر حفاظت اکوسیستم‌های این مرز و بوم از دست می‌دهند؟

در زمان خانم ابتکار تعداد مناطق حفاظت شده روی کاغذ افزایش يافت، اما نه تعداد محیط‌بان‌ها افزایش پیدا کرد نه تسهیلات و نه امکاناتی که بتوانند از مناطق حفاظت شده به درستی محافظت کنند.

 

مردم با ریز گردها کنار بیایند

وي در اين مصاحبه از اينكه در دوران نمايندگي اش در شوراي شهر، بجاي رفع آلودگي هوا به مردم گفته بود از تهران برويد؛ دفاع كرد! جالب اينكه وي سال 94 در سفر به استان خوزستان در پاسخ به نارضایتی مردم از عملکرد سازمان محیط زیست، آب پاکی را روی دستشان ریخت و گفت:‌ «مردم با ریز گردها کنار بیایند»

ابتكار در بخش ديگري از اين مصاحبه گفت: « تا زمانی که من مسئولیت داشتم بنزین تولیدی بر اساس سیاستی که دولت یازدهم داشت یورو4 بود. همه گزارش‌ها حاکی از آن است که در دولت یازدهم بنزین یورو4 تولید می‌شد.»

اما حرف هاي ايشان خلاف واقعيت است. عرضه و توزیع بنزین یورو ٤ در 6 کلانشهر کشور از سال 95 و اواخر دولت يازدهم با حواشي بسيار شروع شد.

این بنزین در سطح کلانشهرهای تهران، کرج، اهواز، شیراز، اراک، اصفهان به طور کامل، شهر تبریز با سطح پوشش ٨٠ درصدی و هسته مرکزی کلانشهر مشهد عرضه و توزیع شد.

جالب اينكه معاون دادستان كل كشور از انجام نمونه برداري از سوخت‌هاي مصرفي شهر تهران در سال جاري خبر داد و گفت كه نتيجه اين نمونه‌برداري‌ها نشان داده كه استاندارد لازم در سوخت رعايت نمي‌شود و در شهر تهران سوخت جای استاندارد یورو ۴ با استاندارد یورو ۲عرضه مي‌شود!

 

انكار همكاري با طاهباز و سيد امامي

 

معاون رييس جمهور درباره ارتباط با موسسه ميراث پارسيان با بيان اينكه نگران سازمان‌های مدنی هستم، گفت: « درباره این گروه هم ما اصلاً آنها را نمی‌شناختیم. پروژه بین‌المللی حفاظت از یوز و گروهی که با آن همکاری می‌کردند مربوط به سال 86 است که من آن زمان مسئولیتی در سازمان نداشتم.»

ابتکار در آبان‌ ۹۲ با امضای الحاقیه‌ای بر سند فاز دوم پروژه بین المللی حفاظت از یوز که آن زمان پروژه‌ای موفق بود، اين موسسه را به عنوان شریک سازمان حفاظت محیط زیست معرفی كرد.

پیشتر صحبت‌هایی از روابط نزدیک آقای طاهباز(عضو هیئت مدیره موسسه میراث پارسیان) با خیریه‌ای که معصومه ابتکار از طریق آن اهداف سیاسی و فعالیت‌های اقتصادی خود را هدایت می کند در رسانه‌ها مطرح شده بود.

«موسسه‌ حیات وحش میراث پارسیان» از سال 2013 توانسته است مجوزهای ویژه‌ای برای شکار گونه‌های کمیاب حیوانی در شکارگاه‌های تحت کنترل سازمان محیط زیست ایران را کسب کند.

این بنگاه غیرانتفاعی ایرانی-آمریکایی در اقدامی شگفت‌انگیز با بنیاد قوچ‌های وحشی (Wild Sheep Foundation)، همکاری کرده تا یک راس قوچ لارستان را به مبلغ ۱۰۰ هزار دلار به مزایده بگذارند. قوچ لارستان، زیرگونه‌ای آسیب‌پذیر و در خطر است که برخی آن را کوچکترین قوچ جهان می‌دانند.

پیشتر صحبت‌هایی از روابط نزدیک آقای طاهباز با خیریه‌ای که معصومه ابتکار از طریق آن اهداف سیاسی و فعالیت‌های اقتصادی خود را هدایت می کند در رسانه‌ها مطرح شده بود.

خانم ابتكار در 25 مرداد سال 93 در حاليكه يك دهه ناپيوسته رياست محيط زيست كشور را برعهده داشت، با استقبال از طرح شکارگاه‌های خصوصی گفت: «این اقدام خوبی است! اگر این افراد می‌توانند چنین مکانی را ایجاد کنند و گونه‌هایی را پرورش و سپس دست به شکار بزنند؛ اما باید اول چنین شرایطی را ایجاد کنیم و بعد این اجازه را برای شکار به شکارچیان بدهیم.»

اكنون آیا طبیعی است که فرض کنیم تاجری همچون مراد طاهباز پول هنگفتی را به امر حفاظت از گونه‌های نایاب حیات وحش ایران اختصاص داده و در عین دلسوزی برای آینده محیط زیست ایران به تجارت کلان با مهم‌ترین دشمن ایران نیز می‌پردازد؟

از طرف دیگر‌ جنجال هاي ابتکار همراه با فضاسازی رسانه‌ای حداکثری پس از قطع بودجه 60 میلیاردی سازمان‌های مردم نهاد محیط زیست در دوران رياست اش نشان از آن دارد که هیچ مزيت ملي اي در پروژه‌های بی‌حاصلی همچون حمایت از یوزپلنگ و قوچ ایرانی وجود ندارد.

در گفتگوي خانم ابتكار با خبرگزاري تسنيم موارد تناقض گويي و خلاف واقع بسيار است كه اشاره به آنها مثنوي هفتاد من مي شود. فاجعه اما مديريت موروثي كساني است كه همواره با لگدمال كردن منافع ملي؛ مدافع اشتباهات گذشته شان هستند.

 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار