کد خبر: 900399
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۱:۵۳
حمايت از کالاي ايراني مي‌تواند چراغ راه متوليان در احياي زمين‌هاي کشاورزي باشد
استان‌هاي شمالي که روزگاري تنها تهديد پيش‌رويشان باران‌هاي سيل‌آسا بود، حالا با کاهش بارش‌هاي جوي روبه رو شده‌اند و خشکسالي به آنها هم نفوذ کرده است. معضلي که مي‌تواند توليد ملي را با تهديد روبه رو کند و سرزمين چاي، برنج و مرکبات ايران را با کاهش جدي توليدات کشاورزي مواجه کند. بنابراين حالا که بر اساس فرمايشات مقام معظم رهبري سال 97 به سال حمايت از کالاي ايراني نام گرفته است، مديران دولتي بايد با جديتي بيش از گذشته در راستاي احياي اين مواهب الهي گام بردارند. تا نه تنها توليدات داخلي کاهش نبايد و خطر وابستگي ايران به کشورهاي حاشيه ايجاد نشود، بلکه افزايش صادرات محصولات غيرنفتي هم با جديتي بيشتر دنبال شود.
ميترا شهبازي

سال 97 آغاز شد و نام حمايت از کالاي ايراني را بر اساس فرمايشات مقام معظم رهبري به خود گرفت. زماني مغتنم براي متوليان تا با تلاشي مضاعف چهره محروميت را بزداييند و با افزايش صادرات غيرنفتي، نام کالاي ايراني را به درخشش در آورند. البته تلاش آنها تنها به حمايت از کالاهاي صنعتي ختم نمي‌شود و بايد مواهبي همچون آب، خاک و غيره را هم مورد توجه قرار دهند و از دست رفتن آنها جلوگيري کنند. درحال حاضر زنگ خطر خشکسالي در اغلب نقاط کشور به صدا در آمده است. زنگي که از کاهش توليدات کشاورزي خبر مي‌دهد. اين معضل هم تنها به استان‌هاي جنوبي ختم نمي‌شود و حتي استان‌هاي شمالي که تنها تهديد پيش‌رويشان باران‌هاي سيل‌آسا و بروز يخبندان بود را هم شامل مي‌شود. در اين راستا کارشناسان از خطر کم آبي و کاهش توليدات کشاورزي در سه استان مازندران، گيلان و گلستان خبر مي‌دهند. بنابراين يکي از مهمترين برنامه‌هاي مسئولان براي تحقق حمايت از کالاي ايراني بايد حفاظت از همين مواهب الهي باشد.

ورود مازندران به نوار خشکسالي

درحال حاضر تنش آبي به استان مازندران آمده است و در سال زراعي جاري تعداد زيادي از زارعان بين اين دوراهي مانده‌اند که کشت کنند و با بحران نبود منابع آبي مواجه شوند يا دست از کشاورزي بکشند و معيشتشان به خطر بيفتد. از طرفي هم با توجه به اينکه کشت برنج در شاليزارها به منابع آبي زيادي نياز دارد؛ از پيش هشداري در اين خصوص از سوي مسئولان جهادکشاورزي به کشاورزان داده نشده است تا کشت جايگزين را انتخاب کنند. البته در راستاي کاهش‌هاي جوي کارشناسان معتقدند که تنها 15 درصد ميزان بارندگي‌ها کمتر از سال گذشته بوده است، در اين خصوص رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران مي‌گويد:« موضوعی که امسال باعث نگرانی شده، کاهش ذخایر برفی است.»

دلاور حیدرپور با اشاره به ميزان آبگيري سدهاي مازندران، مي‌افزايد:« مخازن سد شهید رجایی 50 درصد و البرز 60 درصد آبگیری شده و آب‌بندان‌های ما هم حدود 70 درصد آبگیری شده‌اند.» بنابراين با توجه به اينکه سدهاي مازندران به طور کامل آبگيري نشده‌اند؛ کارشناسان از ضرورت صرفه‌جویی و مدیریت مصرف آب مي‌گويند. بنابراين راه چاره‌‎اي جز تغيير کشت يا دست نگه‌‍داشتن کشاورزان در خصوص کشت برنج وجود ندارد. مسئله‌اي که اگر زودتر به کشاورزان اطلاع داده مي‌شد، با تغيير کشت معيشت اين توليدکنندگان محصولات کشاورزي هم تامين مي‌شد.

گيلان و گلستان هم در امان نيستند

البته همانطور که گفته شد، اين معضل تنها گريبان شاليکاران مازندران را نگرفته است و در استان‌هاي گيلان و گلستان هم کم و بيش اين مسئله با کاهش بارش‌هاي جوي ديده مي‌شود. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان در اين خصوص مي‌گويد:« سالانه حدود 9 میلیارد مترمکعب آب تجدید شونده در استان وجود دارد که حدود دو و هفت دهم میلیارد مترمکعب، مورد نیاز اراضی شالیزاری گیلان است.»

حبیب جهانساز مي‌افزايد:« از این میزان آب مورد نیاز ، یک و هشت دهم میلیارد مترمکعب در زیر سد سفیدرود و مابقی آن در خارج از شبکه مدرن سد سفیدرود و در اراضی سنتی آب خور نیاز است.» با توجه به اينکه به گفته کارشناسان براي هر هکتار شاليزار حدود 10 الي 12 هزار مترمکعب آب مورد نياز است، معاون سازمان جهاد کشاورزی گیلان ادامه مي‌دهد:« در سال‌های اخیر با توجه به محدودیت منابع آبی، صرفه‌جويي را در برنامه قرار داده‌ايم.»

در استان گلستان هم طي سال‌هاي 95 تا اواسط 96 بارندگي‌ها حدود 35 درصد کاهش يافته است که در بين استان‌هاي شمالي شاليکاران گلستاني بيش از ديگر مناطق زنگ خطر خشکسالي را شنيده‌اند. در اين خصوص مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گلستان با تاييد مطالب فوق مي‌گويد:« علاوه بر اين کاهش 35 درصدي، در سال 95 با کاهش 51 تا 77 درصدی روان آب رودخانه‌ها و نیز 15 درصدی آبخوان‌های استان مواجه شده‌ايم.» علی نظري با تاکید برضرورت توجه بیشتر برای حفظ و حراست از منابع آبی و مصرف بهینه آن مي‌افزايد:« برای تحقق این مهم، آگاهی بخشی و اطلاع رسانی به کشاورزان و مردم نسبت به معضل خشکسالی و بحران آب در راستای حفظ منابع آبی فعلی ضروری است.»

حمايت از کالاي ايراني؛ چراغ راه متوليان

با اين تفاسير خشکسالي آمده است و با توجه به اينکه بخشي از اين معضل مي‌تواند با سياست‌گذاري‌هاي مسئولان مرتفع شود، در اين سال حمايت از کالاهاي ايراني ضروري است مسئولان با جديدي بيشتري نسبت به حفاظت از منابع اوليه يعني همان، آب و خاک تلاش کنند. منابعي که تضمين کننده توليد ملي هستند و در صورت کاهش يا فرسايششان  توليدکنندگان را با شرايط سختي مواجه مي‌کند. بنابراين در اين شرايط براي ادامه فعاليت‌هاي کشاورزي بايد توسعه گلخانه‌ها، آبياري قطره‌اي، مکانيزه کردن کشاورزي، بهره مندي از صنايع پيشرفته در توليد و برداشت محصولات براي کاهش هدر رفت اين ذخاير ارزشمند و غيره را مورد توجه قرار داد، تا هم محصولات بازار پسندتري توليد شود و معيشت کشاورزان تامين شود.

 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار