کد خبر: 902746
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۵:۲۲
زمان با سرعت مي گذرد، از تبريز 2018 چه خبر؟
همزمان با انتشار خبر انتخاب تبريز به عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام در سال 2018 منتشر شد يک سوال نيز مطرح شد و آن هم اينکه شهر اولین‌ها چگونه می‌خواهد خود را به عنوان «جهان شهر و شهر نمونه گردشگری اسلامی» و در نهایت «شهر جهانی» در حوزه‌های مختلف مطرح سازد. در اينکه تبريز از توانمندي هاي زيادي برخوردار است شکي نيست اما نبايد فراموش کرد که جهاني شدن، در گرو اقدامات و برنامه ريزي هايي در حد جهاني مي خواهد. حالا يک سوم از سال 2018 گذشته و هنوز تبريز منتظر برنامه اي مدون از طرف مديران استاني و حمايت ها و نگاه هاي ويژه از طرف مديران کشوري است.
محمدرضا هاديلو

وقتي در آذرماه سال گذشته سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی از انتخاب تبریز به عنوان مرکز مطالعات گردشگری و میراث فرهنگی در محور جاده ابریشم از سوی آژانس همکاری‌های بین‌المللی ژاپن (جایکا) خبر داد، کارشناسان عنوان کردند که اين انتخاب مي تواند به علت تقارنش با رويداد بزرگ  "تبريز 2018" فرصتي طلايي در جهت جهاني شدن اين شهر باشد. البته به شرطي که اين فرصت هم مثل صدها فرصت ديگر بخصوص مانند "مشهد2017" از دست نرود.

نوع نگرش ها از اول اشتباه بود

حالا يک سوم از سال 2018 مي گذرد و از نظر فصلي، بهترين زمان براي جذب گردشگر و توريست خارجي در شهر تبريز است. اما تا کنون نه اقدامي در تبريز صورت گرفته است و نه زمينه اي براي جذب توريست آماده شده است. گويي دولت هيچ اراده و برنامه اي براي اين رويداد ندارد.

در همين رابطه استاندار سابق آذربايجان شرقي مي گويد: " نوع نگرش به موضوع رویداد ۲۰۱۸ از بنیان اشتباه بود. فرصتی بود که برای تبریز به دست آمده بود تا گذشته و تاریخ خود را به ایران و جهان معرفی کند. توانمندی های گردشگری و فرصت های اجتماعی و اقتصادی خود را در کنار معرفی آثار تاریخی که مکتوم مانده بود معرفی کند. اما متاسفانه، با گذشت بیش از چهار ماه از سال ۲۰۱۸، شاهد هیچ تحرک و اقدام خاصی نیستیم. کما اینکه در همان جلسات سیاست گذاری، انحراف از مباحث کاملاً مشهود بود. یادم می  آید، در جلسه ای که به همین منظور  با حضور معاون اول ریاست جمهوری تشکیل شده بود؛ به غیرمرتبط بودن مباحث پی برده و اعتراض کردم."

احمد علیرضا بیگی که به مدت چهار سال از سال ۷۴ تا ۷۸ فرمانده نیروی انتظامی استان و از سال 87 تا 92 به مدت 5 سال استاندار آذربايجان شرقي بوده چهره اي شناخته شده براي مردم به شمار مي آيد.

اين مسئول ادامه مي دهد: " نوروز امسال، باید تجلی این رویداد مهم و فرهنگی را در تبریز شاهد بودیم که متاسفانه فرصت از دست رفت حداقل باید مردم ایران، به تبریز به عنوان مقصد گردشگری نگاه می کردند، حالا تبلیغات برای گردشگران خارجی پیشکش!"

بيگي ادامه مي دهد: "مثلا ساخت و تجهیز پایگاههای سلامت، خانه های بهداشت، راه سازی و… را به ۲۰۱۸ ربط می دادند. من اراده ای در دولت برای بزرگداشت رویداد تبریز ۲۰۱۸ نمی بینم! در دو جلسه ای که با حضور آقای دکتر جهانگیری تشکیل شد، خروجی موثر و قابل استنادی را من ندیدم، به عنوان مثال بر روی اختصاص ۱۰ میلیارد تومان به این رویداد جهانی کشمکش و چانه زنی بود و آقای جهانگیری هم راضی نمی شد قول و وعده صریحی را به نمایندگان تبریز بدهد."

وي به اتفاقي اشاره کرده و مي گويد: "حتی یادم می آید در یکی از جلسات آقای جهانگیری اعلام کردند که «اگر برای مراسم  افتتاحیه این رویداد آقای روحانی نتوانند تشریف بیاورند من می توانم بیایم!» یعنی يک نگاه تشریفاتی و غیراولویت دار به این موضوع داشتند."

دولت اراده اي براي حمايت نداشت

در عدم اراده دولت براي حمايت از اين رويداد جهاني همين بس که در شبکه ها و موتورهاي جستجوگر حتي چند مطلب مناسب که به زبان انگليسي باشد در مورد تبريز 2018 وجود ندارد. اين يعني نه توليد محتوايي در دستور کار بوده و نه ستادي براي هماهنگي کارها.

به جرات مي توان گفت رويداد تبريز 2018 آنقدر که براي خارجي ها مهم بود، براي مسولين داخلي اهميت نداشت. به عنوان مثال بعد از عنوان شدن اين موضوع و انتخاب تبريز به عنوان مرکز مطالعاتي آژانس همکاری‌های بین‌المللی ژاپن (جايکا) يکي از کارشناسان ارشد میراث فرهنگی و گردشگری اين آژانس اين انتخاب را به تبريزي ها و ايراني ها تبريک گفته و ادامه داد: "شهر تبریز از گذشته‌های دور تاکنون به عنوان دروازه بین اروپا و آسیای شرقی بوده است و به دلیل دارا بودن آثار ثبتی در فهرست جهانی یونسکو هم‌چون بازار تبریز ظرفیت بالایی برای توسعه گردشگری تاریخی و فرهنگی دارد."

"آکیرا اوهارا" ظرفیت‌ها و زیرساخت‎های بالای گردشگری در سطح استان از جمله وجود روستاهای هدف گردشگری مانند روستای صخره‌ای کندوان، تنوع ظرفیت‌های اکورتویسمی و نیز دارا بودن پتانسیل در حوزه گردشگری سلامت و وجود برندهای مطرح هم‌چون فرش تبریز را از عوامل موثر در این انتخاب عنوان کرد.

مردم کجاي بازي هستند؟

بهرحال رویداد "تبریز 2018" مثل تمام برنامه هاي ايراني با سمينار و همايش و دورهمي هاي بدون ثمر و بي نتيجه بالاخره از 10 دی‌ماه به‌صورت رسمی آغاز شد و حالا که يک سوم از زمان آن گذشته هيچ خبري نه در ايران است و نه دنيا.

استاندار سابق آذربايجان شرقي مي گويد:« ایرادی به این نوع نگاه و سیاستگذاری دولتی وارد می دانم این است که مسئولان از چیزی سخن می گویند اما نقشی برای مردم قائل نیستند. آنها همه چيز را تنها به عنوان یک مشق و وظیفه اداری نگاه می کنند. جان مایه ی این بحث ها این است که برای مردم، باید در این رویداد سهم ویژه تعریف و تبیین شود و در کنار آن برای فرهنگ و تمدن مردم آذربایجان، به همراه خود شهروندان بستر بروز و ظهور فراهم شود. که نشده!"

بيگي معتقد است در بخش حاکميتي نمي توان همه چيز را به پول و بودجه ربطي داد و با عنوان کردن مثالي ادامه مي دهد: "وقتی برای ماموریتی در بلغارستان بودم، در شهر صوفیا نمایشگاهی برپا بود. از مسئول غرفه جمهوی اسلامی پرسیدم چرا با وجود اعلام تبریز به عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام، چیزی در این رابطه در غرفه ایران دیده و یا ارائه نمی شود؟! در کمال تعجب جواب داد: چیزی به ما نگفته اند! حتی برای مسئول غرفه، در بلغارستان این موضوع تازگی داشت چه برسد به مردم سایر کشورها. اینها دیگر به پول ربط ندارد."

انتخاب تبریز به عنوان پایتخت نگارگری کشورهای اسلامی، تصویب همچنين به عنوان دبیرخانه اطلس شهرهای اسلامی، برگزاری همایش بین‌المللی ورزش‌های زورخانه‌ای در تبریز و انتخاب اين شهر به عنوان پایتخت جهانی فرش، از جمله عوامل موثر بر انتخاب تبریز به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی در سال 2018 بود اما گويي اين همه قدم برداشته شد و در آخر ديگر کسي رمقي براي گام هاي بعدي نداشت و تبريز به حال خودش رها شد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار