کد خبر: 905841
تاریخ انتشار: ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۹
3000 نوع داروی گیاهی در اصفهان مدیریت شد
این روزها بازار گیاهان دارویی و داروهای گیاهی نسبت به گذشته حسابی داغ شده است. در این بین از سویی تبلیغات گسترده و از سوی دیگر، باور مردم مبنی بر بدون عارضه بودن این نوع داروها و استقبال آنها منجر به ازدیاد صنف عطاری ها در سطح شهر شده است، به طوری که از کمتر خیابان یا محله ای گذر می کنی که خبر از عطاری نباشد، این در حالی است که وزارت بهداشت از افزایش تعداد عطاریهای بدون مجوز، ابراز نگرانی می کند و تاکید بر عرضه نکردن داروهای گیاهی توسط آنها دارد.ضمن اینکه بر خلاف باور عام، کارشناسان و متخصصان از عارضه داشتن داروهای گیاهی در صورت نامناسب بودن دوز و یا نیاز فرد به آن و به طور کلی عدم تجویز متخصص مربوطه هر چند بسیار کمتر از داروهای شیمیایی است، صحبت می کنند.

سعید عرفان منش

دکتر بهنام یوسفیان، محقق طب سنتی و پژوهشگر پژوهشکده طب الصادق دانشگاه آزاد خوراسگان ومدیرگروه تولید وبهره برداری گیاهان دارویی ومعطر دانشگاه آزاد شهرضا می گوید متاسفانه در جامعه امروزی همیشه داروهای گیاهی تحت عنوان بدون عارضه معرفی شده است، در صورتی که چنین نیست و طبق دیدگاه طب سنتی ایرانی اسلامی استفاده از این داروها بستگی به مزاج فرد دارد و در غیر این صورت برای فرد حکم مازاد بر نیاز را خواهد داشت و در واقع تعادل طبع بدن را بر هم خواهد زد. از این رو باید گیاهان دارویی با تشخیص حکیم و پزشک خبره بر پایه مزاج سرشتی و غالب و شناخت مزاج گیاه مصرف شود.

دکتر حسن اکبری، متخصص آسیب شناسی سلولی اعتقاد دارد هر دارویی را دارای یک سری مزایا و مضراتی می داند و معتقد است که ما نمی توانیم حتی گیاهی را از عاری از هر گونه ضرری بدانیم. وی از لحاظ طب سنتی ابتدا بر اصلاح تغذیه تاکید دارد و در صورت درمان نشدن فرد، تجویز دارو آن هم با شروع از تنها یک داروی گیاهی و در صورت درمان نشدن فرد، نیاز به داروهای بیشتر و نهایتا چند دارو که در اصطلاح به آن «معجون» می گویند را لازم می شمارد.

سید محمد موسوی، دیگر محقق طب سنتی که عضو هیات جامع طب ایرانی اسلامی است نیز هر چند اعتقاد دارد که داروها به رغم خواص متعدد و سودمندی که دست توانای آفرینش در آنها به ودیعه گذاشته دارای عوارض است، اما از طرف دیگر چنین اضافه می کند: تفاوت زیادی میان عوارض داروهای شیمیایی و عوارض داروهای گیاهی و سنتی وجود دارد که بسته به میزان و نوع تاثیر آنهاست، به طوری که تأثیرات سوء داروهای شیمیایی بسیار زیاد، عمیق و مزمن است و سلامت فرد را گاه به شدت در معرض خطر قرار میدهد.

موسوی تاکید می کند: حتی بیماران زیادی مشاهده شده اند که علاوه بر اجبار بر مصرف داروهای شیمیایی ضمن اینکه جسم خود را به تباهی می کشانند، چارهای نیز برای ترک آن ندارند؛ چراکه به خاطر نیاز به تاثیر تسکینی آن به نوعی اعتیاد مبتلا میشوند.

این محقق طب سنتی و عضو هیات جامع طب ایرانی اسلامی  می گوید :به هر حال گیاهان و داروهای گیاهی در اکثر موارد چنانچه دارای عوارض باشند، کوتاه مدت و ناپایدارند و با مصرف مصلحهای پیش بینی شده قابل رفع هستند و همانند دیگر اطبای سنتی شناخت مزاجها از جمله مزاج محل زندگی، مزاج غذايی، مزاج حاصل از حالات عصبی، مزاج فصول و مزاجهای عارضی را برای تعيين وضعيت داروها و ايجاد تعادل بين حالات بيمار بسيار حائز اهميت میداند.

معاون طب سنتی وزارت بهداشت نیزدر گفتوگویی چنین بیان می کند : ایران از نظر منابع اقلیمی و تولید گیاهان دارویی جزو چند کشور اول جهان قرار دارد، ولی باید برای گستردگی گیاهان دارویی کشور طبق سند توسعه راهبردی توسعه گیاهان دارویی جدیت بیشتری داشته باشیم و در عین حال، ایجاد هماهنگی و تعامل بیشتر میان وزارت کشاورزی و دیگر سازمانهای مرتبط ضروری است.

دکتر محمود خدادوست با وجود تولید گیاهان دارویی در کشور و در حال ارتقا بودن جایگاه طب سنتی ایران، اظهار میدارد که ما همچنان از ظرفیتهای طب سنتی و داروهای گیاهی نسبت به خیلی از جوامع فاصله داریم، به طوری که در آلمان بیش از ۷۰ درصد داروهای مورد مصرف مردم، منشا گیاهی داشته و استفاده از آن در این کشور رونق زیادی دارد. به هر حال توجه به مزاج و نیاز فرد یک طرف قضیه است. تولید این گیاهان موضوع دیگری است که:

وی با اشاره به هدف طب سنتی که بیشتر مبنی بر پیشگیری است تا درمان بیماریها و پیام اصلی آن که اصلاح سبک زندگی و حفظ تندرستی است، آموزش آن را در جامعه پزشکی کشور و به دنبال آن شناخت داروهای گیاهی و کاربرد آنها لازم عنوان میکند.

خرید داروهای گیاهی تنها از داروخانه

دکتر فریده محمدیان، کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو نیز ضمن اشاره به تبلیغات گسترده امروز داروهای گیاهی، به نکات دیگری در خصوص داروهای موجود گیاهی می پردازد و با اشاره به استقبال مردم از آن، خاطرنشان می کند: داروهای گیاهی مجاز در صورتی که با دستور پزشک و از معابر قانونی (داروخانه) تهیه شود، می تواند اثرات مثبتی بر درمان داشته باشد. وی با تاکید بر اینکه تنها مرجعی که برای خرید مردم از این داروهای گیاهی مناسب است فقط داروخانه است، عنوان می کند: برای تشخیص داروهای گیاهی مجاز از داروهای تقلبی باید توجه داشت که آنها برچسب تأییدیه وزارت بهداشت را داشته باشند و از آنجایی که داروخانه ها از منابع قانونی دارو را تهیه می کنند، می توان ملاک مجاز بودن داروهای گیاهی را خرید از داروخانه دانست.

محمدیان داروهای گیاهی را نیز مانند داروهای شیمیایی دارای عوارض جانبی میداند و اضافه می کند: باید توجه کرد در بروز عارضه جانبی میزان مصرف (دوز) دارو بسیار تعیین کننده است و میزان مصرف بالاتر عوارض بسیار شدیدتری نسبت به دوز مصرفی پایین تر دارد.

وی یادآور می شود: نکته مهم دیگر، مصرف داروها به صورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک است که طبعاً در این موارد انتظار بروز عوارض جانبی افزایش مییابد. همچنین باید توجه کرد، همانگونه که مصرف توام داروهای شیمیایی می تواند با هم تداخل داشته باشد و باعث بروز عوارض جانبی و سمی شدن شود، در مورد مصرف توام داروهای گیاهی و شیمیایی نیز چنین احتمالی وجود دارد و به همین دلیل حتماً باید داروهای گیاهی از مراجع معتبر (داروخانه) تهیه شود تا دکتر داروساز احتمال تداخل را بررسی کند.

پیشرو بودن ایران در تولید گیاهان دارویی، منوط به تجویز آن

به گفته این کارشناس دارویی، در ایران با توجه به اینکه گیاهان دارویی زیادی رشد می کند، می تواند کشوری پیشرو در امر تولید داروهای گیاهی باشد که این امر مستلزم آموزش های جامعه پزشکی است. وی از سوی دیگر اضافه می کند: البته در صورتی که پزشکان در کشور کمتر تمایل به تجویز داروهای گیاهی دارند، نمی توان انتظار داشت که تولیدات وسیعی در این زمینه داشته باشیم.

محمدیان اظهار می کند: در ایران با آماری که از داروخانه ها گرفته شده است، حدود 5 تا 7 درصد داروهای مصرفی گیاهی هستند که البته آماری در خصوص میزان مصرف واقعی داروهای گیاهی با توجه به اینکه از عرضه کنندگان مختلف مانند عطاری ها نیز تهیه میشود، وجود ندارد. بیمه بودن داروهای گیاهی، موضوع دیگری است که وی با اشاره به آن، می گوید: تاکنون حدود 96 قلم داروی گیاهی تحت پوشش بیمه است و بنا بر گزارش وزارت بهداشت، درمان40 قلم دیگر در دست بررسی است.

اصفها ن تکمیل ترین داروخانه گیاهی را درسطح کشور دارد

این کارشناس دارویی با ابراز تاسف از اینکه در خصوص داروهای گیاهی و گیاهان دارویی دیدگاه های بسیار متفاوتی وجود دارد به طوری که یک طیف، آثار بسیار زیاد برای این دسته از داروها قائلند و آنها را بدون این داروها تقریباً بدون اثر میدانند، تاکید می کند: جامعه پزشکی باید در این خصوص به صورت منطقی وارد عمل شده و تلاش در جهت اصلاح اظهار نظرهای افراطی کند و در جهت نگرش منطقی در مورد داروهای گیاهی در جامعه اقدامات برنامه ریزی شده انجام دهد.

به هر حال افزایش صنف عطاری ها و گاه نسخه پیچی آنها همراه با تبلیغات گسترده ماهواره ای و اینترنتی برای تبلیغ داروهای گیاهی غیرمجاز و تقلبی و در پی آن نگرانی های برخی از مردم، گویا مسوولان را به چاره اندیشی واداشته است، به طوری که رییس اداره کل بازرسی و ارزیابی عملکرد سازمان غذا و دارو از راه اندازی داروخانه های گیاهی زیر نظر سازمان غذا و دارو خبر می دهد و در واقع این اقدام را به منظور پیشگیری از افزایش مصرف داروهای غیرمجاز و تقلبی در سطح کشور عنوان می کند.

به گفته محمدیان، متاسفانه تبلیغات ماهواره ای در مورد گیاهان دارویی در زمینه های داروهای مختلف از جمله داروهای چاقی، لاغری، افزایش قد، جنسی، ریزش مو و پوست افزایش یافته است، به طوری که مردم کشورمان نیز بیشترین مصرف داروهای غیرمجاز را در این زمینه ها دارند که این داروهای غیرمجاز بیشتر در عطاریها، آرایشگاه ها و باشگاه های بدنسازی به مردم عرضه می شود و البته در داروخانه ها با بازرسی توسط سازمان غذا و دارو، میزان داروهای تقلبی کمتر شده است، به طوری که برنامه ویژها ی نیز با کمک گشتهای مشترک برای برخورد جدی با فروشندگان داروهای غیرمجاز در مکانهای یاد شده نیز داریم.

وی با اشاره به اجرای طرح اصالت در حوزه آرایشی و بهداشتی که میزان داروهای تقلبی و غیرمجاز 60 تا 70 درصد بوده است، خاطرنشان می کند: در حال حاضر آمار داروهای تقلبی کاهش یافته و به حدود 20 درصد رسیده است.

این کارشناس مسوول ابراز امیدواری می کند که با راه اندازی داروخانه های گیاهی بتوانند علاوه بر اطلاع رسانی بیشتر در خصوص عوارض داروهای تبلیغی ماهواره ها، گرایش مردم را به سمت داروهای مجاز بیشتر کنند.

 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر