کد خبر: 907523
تاریخ انتشار: ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۲۲:۰۰
نرسيدن آب به نهال‌ها می‌تواند اين منطقه را به كانون ريزگردها تبديل كند
دو سال پيش بود كه به منظور رفع بحران ريزگردها در خوزستان مسئولان تصميم گرفتند با كاشت درختان مخصوص اين منطقه خشك و گرمسيري تا حدود زيادي جلوي مشكلات موجود كه سبب خسارت مادي و معنوي بسياري به مردم اين منطقه مي‌شد را بگيرند....
محمدرضا سوري

سرانجام در سال 95، عمليات نهال‌كاري در 4 هزار و 797 هكتار آغاز شد و در مدت كوتاهي به پايان رسيد. در حالي كه با انجام اين اقدام گمان مي‌رفت كه مشكلات ريزگردها در حال حل شدن است، اما روز گذشته قائم مقام اداره كل منابع طبيعي خوزستان اعلام كرد: «با وجود اينكه بيش از 15 ماه از كشت نهال‌ها در كانون ريزگردهاي اهواز گذشته است، اما هنوز مسئله تخصيص آب تعيين تكليف نشده است.» اين اظهارات در حالي است كه در صورت بي‌توجهي به اين موضوع مهم تمام زحمات مادي و معنوي كه براي كاشت اين درختان كشيده شده به هدر خواهد رفت.

17 سال از زماني كه ريزگردها مهمان مردم استان خوزستان شد، مي‌گذرد. بررسي‌ها نشان مي‌دهد در طول اين سال‌ها شدت يافتن خشكسالي‌ها در كشور عراق و بيشتر مناطق خوزستان موجب شده تا روز به روز بر ميزان ريزگردها افزوده شود؛ موضوعي كه عملاً اين استان مرزي را با بحران شديد مواجه كرده است. در حال حاضر اكثر روزهاي سال پديده ريزگرد‌ها مهمان هميشگي مردم استان است و مردم استان با بيماري‌هاي مختلفي ازجمله مشكلات تنفسي، بيماري قلبي و سرگيجه مواجه شده‌اند.

مديركل بحران خوزستان دراين خصوص مي‌گويد: «بحران ريزگردها كه در اكثر اوقات سال‌ها مهمان مردم استان است موجب شده تا براي جلوگيري از مشكلات مختلف مجبور به تعطيلي مدارس و مراكز علمي و حتي ادارات و سازمان‌ها شويم.» كيامرث حاجي‌زاده مي‌افزايد: «اين موضوع سبب شده تا براي مداواي مردم منطقه كه بلافاصله پس از قرار گرفتن در ريزگردها دچار بيماري‌هاي تنفس مي‌شوند هزينه‌هاي بسيار زيادي بر گردن مراكز درماني بيفتد.»

وي با اشاره به تهديداتي كه در اين زمينه انديشيده شده است، ادامه مي‌دهد: «تجهيز بيمارستان‌ها به كپسول اكسيژن، رفع كمبودهاي هلال احمر، خريد ماسك و تشكيل پايگاه در مراكز پرتردد از طريق هلال احمر و اورژانس و ارائه خدمات به صورت رايگان به مردم ازجمله اين تمهيدات است.»

۴۰۰ هزار نهال براي رفع ريزگردها

هميشگي بودن ريزگردها در استان خوزستان و خسارت‌هايي كه اين موضوع براي سلامت مردم و اقتصاد منطقه داشت ازجمله عواملي بود كه مسئولان را واداشت تا براي رفع اين معضل زيست‌محيطي به فكر چاره‌انديشي باشند. سرانجام تصميم بر آن شد نهال‌هايي كه با شرايط منطقه سازگاري بيشتري داشتند را در برخي از مناطق استان كه كانون ريزگردها بودند بكارند؛ موضوعي كه در اواخر سال 95، عمليات آن انجام شد. همچنين قرار شد به منظور آبياري اين نهال‌ها، احداث كانالي به طول 22 كيلومتر با تخصيص اعتبار 140 هزار ميليون ريالي با هدف آبياري نهال‌هاي كاشته شده انجام بگيرد. ايجاد رطوبت در اراضي توليد گردوغبار و جلوگيري از قطع آب پتروشيمي بندر امام ازجمله اقداماتي بود كه قرار شد براي براي مهار ريزگردها در جنوب شرق اهواز انجام بگيرد.

مسئول بسيج سازندگي استان خوزستان در اين خصوص مي‌گويد: «اواخر سال 95 بود كه بسيج سازندگي از سوي سازمان منابع طبيعي براي بيابان‌زدايي از 2 هزار هكتار از كانون‌هاي فوق بحراني استان خوزستان دعوت به همكاري شد.» بهرام ممبيني مي‌افزايد: «بسيج سازندگي استان خوزستان با همكاري گروه‌هاي جهادي در زماني بسيار كوتاه موفق شد بالغ بر ۴۰۰ هزار اصله نهال در اين كانون فوق بحراني بكارد و اكوسيستم اين منطقه را به طور كامل دگرگون كند.»

وي ادامه مي‌دهد: «در اين پروژه بيش از ۳۷۰ هزار اصله درخت كهور كاشتيم، چراكه درخت كهور تا سه سال نيازمند آبياري است و بعد اين مدت بي‌نياز از آبياري مي‌شود. درخت كهور حتي مي‌تواند آب مورد نياز خود را از رطوبت هوا تأمين كند.» به گفته وي طبق برنامه‌ريزي‌ها، از زمان اتمام كاشت درخت‌ها، روزانه ۲۰۰ تانكر آب مشغول آبرساني به ۴۰۰ هزار اصله درخت خواهند شد و نگهداري از درخت‌ها به صورت متناوب و دقيق با كمك قبايل و روستاييان انجام مي‌شود.

نهال‌هاي تشنه در انتظار آب

با وجود اينكه قرار بود پس از نهال‌كاري مناطق مستعد ريزگردها در خوزستان عمليات آبرساني به آنها طبق جدول زمان‌بندي انجام بگيرد، اما بي‌توجهي به اين مهم سبب شد تا تمام زحمات و هزينه‌هايي كه در اين زمينه انجام گرفت در آستانه نابودي كامل قرار بگيرد. قائم مقام اداره كل منابع طبيعي خوزستان با تأييد اين موضوع در اين رابطه مي‌گويد: «بيش از 15ماه از كشت نهال‌ها در كانون ريزگردهاي اهواز گذشته است اما هنوز مسئله تخصيص آب تعيين تكليف نشده است.»

احمد رئيس‌‌زاده با بيان اينكه مهم‌ترين مشكل در بحث نهال‌هاي كشت شده در كانون ريزگردهاي اهواز بحث تأمين آب است، مي‌افزايد: «در اين زمينه بيش از 15 ماه از كشت نهال‌ها در كانون ريزگردهاي اهواز گذشته است اما هنوز مسئله تخصيص آب تعيين تكليف نشده است.»

وي ادامه مي‌دهد: «در طول اين 15 ماه، بيش از 6 ميليون اصله نهال در كانون‌هاي ريزگرد كشت شده است كه از اين ميزان، 77 درصد نهال‌هايي كه در سال 95 كشت شده‌اند زنده هستند. همچنين همه نهال‌هايي كه اكنون در حال كشت آنها هستيم زنده هستند و بايد منتظر گذر آنها از فصل تابستان باشيم تا شرايط و وضعيت آنها مشخص شود.»

به گفته وي احداث كانال 47 كيلومتري مهندس پورشريفي كاري جهادي بود كه توسط جهاد نصر انجام گرفت اما براي استفاده بهينه از اين كانال بخش ابتدايي اين كانال به طول حدود 14 تا 16 كيلومتر باقي مانده است كه بايد آب را از رودخانه كارون و نهر بهره تا پرورش ماهي آزادگان انتقال دهد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار