کد خبر: 930562
تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۲
به بهانه فرارسيدن چهلمين روز ارتحال آيت الله حاج شيخ مجتبي بهشتي اصفهاني
آیة الله بهشتی در نجف اشرف متولد شد ودر آن شهر نشو ونما یافت واز خرمن فضل ودانش دانشوران آن دیار خوشه ها برچید وبزرگان عالم تشیع را در آن دیار ملاقات نمود.
حجت الاسلام والمسلمين حسین حلبیان

بسم الله الرحمن الرحیم

الحمدلله ربّ العالمین وصلّی الله علی سیّدنا محمّد وآله الطاهرین ولعنة الله علی أعدائهم أجمعین.

آیة الله حاج شیخ مجتبی بهشتی روی اصفهانی استاد حوزه ی علمیه اصفهان و عالمی پارسا وفقیهی دانشمند ومدرسی زبردست واستادی شهیر به فضل ومتعبدی محتاط وساده زیست بود. أعلی الله مقامه.

پدر ایشان آقای شیخ محمّد علی شریف اصفهاني مدفون در نجف اشرف در صحن حضرت أمیر علیه السلام هستند.

ایشان در وصف سخاوت ومهمان نوازی پدر می فرمود: پدر ما از خود اصفهان بود ونه از اطراف، اصفهانی ها می آمدند منزل پدر ومی دیدیم پدر پذیرایی مفصل تهیه کرده کباب وماهی و... وحال آنکه دیروز می گفت: چیزی نداریم. حال یا قرض می کرد ویا به اسباب دیگر تهیه می نمود. ومی گفت: «الضیف ینزل برزقه.[1] خدا می رساند».

مادر ایشان فاطمه بیگم فرزند آقا میر سید علی که او فرزند آقا سید أبوجعفر و سید أبوجعفر فرزند آیة الله سید محمد صدرالدین جبل عاملی است.

جناب علامه سید حسن صدر در ابتدای شرح حال آیة الله سید صدر الدین نوشته اند: «آیة الله في العالمین السید صدرالدین بن صالح بن محمد بن إبراهیم شرف الدین بن زین الدین بن السید نور الدین الموسوي العاملي».[2]

و در روضات الجنات آمده: «و کانت أمّه بنت الشیخ علي بن محیي الدین بن الشیخ علي بن الشیخ محمد بن الشیخ حسن بن الشهید الثاني».[3]

با توجه به آنچه بیان شد نسب مادری آیة الله بهشتی از خاندان صدر است وبه همین مناسبت در کتاب مشاهیر خاندان صدر شرح حال مختصری از ایشان آمده است.[4]

 آیة الله بهشتی در نجف اشرف متولد شد ودر آن شهر نشو ونما یافت واز خرمن فضل ودانش دانشوران آن دیار خوشه ها برچید وبزرگان عالم تشیع را در آن دیار ملاقات نمود.

فرمودند که حین وفات آیة الله محقّق میرزا محمّد حسین نایینی حدود 15 سال داشته اند. از ایشان شنیدم که به دست حاج آقا مجلس برادر آیة الله حاج آقا سید حسین خادمی معمّم شده اند، ونیز از مرحوم آیة الله شیخ مرتضی طالقانی خاطره ها وکراماتی نقل می نمودند.

ایشان از درس اساتید نام آمور نجف از جمله:

آیة الله سیّد ابو القاسم موسوی خویی (ره)

آیة الله آقا سید محمود حسینی شاهرودی (ره)

آیة الله آقا شیخ حسین حلّی (ره)

بهره بردند ودر دوره اوّل درس اصول آیة الله خویی شرکت داشتند.

از هم بحث های دوران تحصیل خود آقایان آیة الله سید علی هاشمی شاهرودی (صاحب دراسات فی علم الأصول) وآیة الله شیخ عبد الحسین واعظ خراسانی[5] را نام بردند.

ایشان مدتی نیز در قم از محضر آیة الله بروجردی وآیة الله سید محمد حجت وعلامه سید محمّد حسین طباطبایی وآیة الله سید محمّد محقّق داماد بهره برده بودند.

بیان می داشتند که درس فقه آقای آیة الله بروجردی را با آقای سید علی بطحایی ودرس اصول آقای سید محمّد داماد را با شهید دکتر محمّد مفتح بحث می کرده اند.

آیة الله بهشتی بیان می داشتند که در ایام تحصیل در قم تقریرات درس آیة الله بروجردی را نوشته اند وبه ایشان ارائه داده اند وآیة الله بروجردی فرموده اند: «خوب نوشته اید»، واین تحسین آیة الله بروجردی در بین اقران افتخاری ویژه محسوب می شده است. همچنین نقل می کردند که هنگامی که برای خداحافظی و وداع به محضر آیة الله حاج آقا سید حسین بروجردی مشرف شده اند، آقای بروجردی به ایشان فرموده اند: «من می خواستم شما اینجا بمانید».

در درس از آیة الله حاج آقا حسین بروجردی نقل کردند که ایشان مکّرر می فرمود: «اگر فقه ما را با فقه عامه مقارن کنند وبا هم بنویسند معلوم می شود چه قدر بضاعت آنها کم است وبضاعت ما زیاد».

آیة الله بهشتی از مرجع عظیم الشأن آیة الله آقا سید محمود شاهرودی وآقا سید محمّد مهدی سلطان العلماء تصدیق اجتهاد داشتند؛ واز آقای شیخ آقا بزرگ طهرانی صاحب کتاب الذریعة وکتاب طبقات أعلام الشیعة اجازه نقل روایت داشتند، وبه جمعی نیز اجازه روایت داده اند از جمله اینجانب که یک اجازه ی روایی ویک تصدیق اجتهاد مطلق از ایشان دارم وبرادرم حاج آقا احمد حلبیان نیز از آیة الله بهشتی اجازه روایت حدیث دارند.

در اصفهان در مدرسه صدر افاضه می نمودند و به دعوت آیة الله خادمی در مسجد حاج رسولی ها ومسجد باب الرحمة اقامه جماعت می نمودند.

گاهی به تنهایی وگاهی به همراه برخی دوستان وبزرگان به منزل ایشان می رفتیم. یادم هست یک روز با یکی از اساتید قم به منزل ایشان سر زدیم و او از منزل قدیمی و وضع زندگی زاهدانه ی این عالم جلیل القدر متأثر شد.

روزی در مدرسه صدر کتاب «رفع النزاع فی الصلح بقصد الفرار عن الدین» تألیف آیة الله شیخ محمد باقر زند کرمانی که با تحقیق اینجانب تازه به چاپ رسیده بود را تقدیم ایشان کردم، به طور غیر منتظره ای خوشحال شدند به طوری که من هم اکنون که آن سرور وفرح ایشان را یاد آور می شوم خوشحال می شوم وخدای را شاکرم.

از شاگردان آیة الله بهشتی در نجف اشرف آقای آیة الله سید محمود هاشمی شاهرودی[6] بوده اند و آن طور که در خاطر دارم از خود آقای بهشتی شنیدم که آقای سید محمود در درس مکاسب ایشان در مسجد طریحی نجف شرکت می کرده اند.

واز شاگردان ایشان در اصفهان آقای سید محمّد حسین مصطفوی واستاد آقای شیخ اصغر صالحی تبار و آقای شیخ محمد حسن ایزد پناه و آقای سید احمد مؤمنی وآقای شیخ محمد تقی نجفی فرزند آقا شیخ عنایة الله نجفی و آقای شیخ امیر رضایت و دوست گرامی آقای سید محمد رضا شفتی، و سایر شاگردانی که ذکر آنان خود مجال واسع واستقراء گسترده ای می طلبد.

اینجانب نیز مدتی که در مدرسه صدر به تدریس فرائد الاصول شیخ اعظم حاج شیخ مرتضی انصاری مفتخر بودم بعد از تدریس فرصت را مغتنم دانسته از دروس خارج ایشان بهره می بردم وخداوند توفیق عطا فرموده است وبخشی از دروس ایشان در مباحث الفاظ را در دو مجلد نوشته ام که اکنون مخطوط است.مکرر می شد که با خواندن سوره ی مبارکه ی عصر وبیان ترجمه ومعنای آن به نصیحت می پرداختند.ایشان در بحث های خود از تقریرات درس آیة الله سید ابو القاسم خویی وگاهی نیز از مطالب آیة الله آقا سید علی بهبهانی استفاده می کردند. و نیز در بحث ها گاهی یادداشت هایی را که به عربی نوشته بودند در درس قرائت می کردند که روزی از ایشان پرسیدم: این نوشته ها از کیست؟ فرمودند: از خودم است.

ایشان به تاریخ 18 ذی الحجة 1439 دار فانی را وداع گفتند ودر کنار آیة الله سید محمّد حسن میرجهانی در رواق مقبره ی علامه مجلسی اصفهان دفن شدند. رحمة الله ورضوانه علیه.

 

[1] . بحار الأنوار، ج72، ص461.

[2] . سید حسن صدر، تکملة أمل الآمل، ص235.

[3] . سید محمد باقر موسوی خوانساری، روضات الجنات، ج4، ص126.

[4] . ر.ک: محسن کمالیان، مشاهیر خاندان صدر، ص139 و140.

[5] . أخیرًا «کتاب الصلاة» که تقریرات آیة الله آقا شیخ عبد الحسین واعظ خراسانی است از درس آیة الله العظمی سید محمود حسینی شاهرودی به دستم رسید که با تحقیق آقای شیخ مصطفی هروی توسط مؤسسه آل المرتضی به چاپ رسیده است. این کتاب را حضرت آیة الله حاج سید مرتضی مستجاب الدعواتی با لطف ویژه به اینجانب اهداء نمودند.

[6] . ریاست کنونی مجمع تشخیص مصلحت نظام.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار