کد خبر: 942232
تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۷ - ۰۶:۵۱
گفت‌و‌گوی «جوان» با غلامرضا محمدی سرمربی تیم ملی کشتی آزاد
حمایت عملی وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک از کشتی لازم است، به خصوص رشته‌های مدال‌آور در المپیک باید از این حمایت‌ها برخوردار باشند. علاوه بر تغییر فضای اردو، امکانات هم باید به وضعیت مطلوب برسد تا شرایط نسبت به گذشته برای ملی‌پوشان بهتر شود
سعيد احمديان
سرويس ورزش جوان آنلاين: کشتی ایران در حالی روز‌های سختی را تجربه می‌کند که با بازگشت غلامرضا محمدی و محمد بنا، امید‌ها به تکرار موفقیت‌های کشتی آزاد و فرنگی در مسابقات جهانی سال آینده و المپیک بیشتر شده است. غلامرضا محمدی سرمربی تیم ملی کشتی آزاد در گفت‌وگو با «جوان» از برنامه‌هایش برای احیای این رشته ورزشی در میادین جهانی و المپیک صحبت کرده است، هدفی که تأکید می‌کند رسیدن به آن نیاز به حمایت همه‌جانبه وزارت ورزش و جوانان و کمیته ملی المپیک دارد.

پس از ۱۰ سال دوباره هدایت تیم ملی کشتی آزاد را بر عهده گرفتید، غلامرضا محمدی که سال ۸۷ برای اولین بار سکان هدایت کشتی آزاد را در دست گرفت با غلامرضا محمدی که سال ۹۷ دوباره فرصت این تجربه را پیدا کرد، چه تفاوتی دارد؟

قطعاً یک تجربه ۱۰ ساله اضافه شده است، تجربیات خیلی خوبی را نسبت به ۱۰ سال پیش که اولین بار سرمربی تیم ملی کشتی آزاد شدم، به دست آورده‌ام و پخته‌تر شده‌ام. امیدوارم این تجربیات به ما کمک کند و اشتباهات سال‌های گذشته را تکرار نکنیم و با ضریب اشتباه کمتر به کشتی کمک کنیم. از سال ۸۷ تا ۹۰ در کنار تیم ملی بزرگسالان بودم و کارمان را با جمعی از کشتی‌گیران جوان بعد از المپیک پکن شروع کردیم و روز به روز بهتر شدیم، طوری که در سال ۲۰۱۱ تیم ایران باید قهرمان جهان می‌شد و شایستگی آن را داشت، اما با کمترین اختلاف با روس‌ها با دو طلا، یک نقره و یک برنز نایب قهرمان دنیا شد. در ادامه قهرمان آسیا شدیم و تیم واقعاً شرایط خوبی برای المپیک لندن داشت، ولی خب در ادامه اتفاقی افتاد که باعث شد از تیم ملی جدا شوم. در همه این سال‌ها، اما همواره کنار کشتی بوده‌ام، در مسابقات لیگ به عنوان مربی فعالیت کردم و در دو سال گذشته هم هدایت تیم ملی نوجوانان کشتی آزاد که آینده‌سازان این رشته هستند، را بر عهده داشتم. با تلاشی که با همه دوستان در رده نوجوانان داشتیم، توانستیم تیم ایران را با همت شیربچه‌هایی که آینده کشتی را تضمین می‌کنند، برای اولین بار در خارج ایران قهرمان جهان کنیم.
اما بعد از این موفقیت با رفتن آقای خادم دوباره به تیم ملی کشتی بزرگسالان برگشتید، کار با نوجوانان برایتان بیشتر جذابیت داشت یا الان؟

برنامه کاری که برای خودم تنظیم کرده بودم این بود که خیلی دوست داشتم با همان بچه‌های نوجوان به تیم جوانان بیایم و بعد با همین بچه‌های جوانان بعد از المپیک ۲۰۲۰ کارم را در تیم ملی بزرگسالان با همان کشتی‌گیرانی که از رده نوجوانان شروع کرده بودم، ادامه بدهم. با توجه به شرایطی که برای کشتی پیش آمد و بحرانی شد، نیاز شد که کنار تیم بزرگسالان باشم و به این تیم کمک کنم. هر چند کار خیلی سخت است و خدا باید این جسارت را به ما می‌داد که این مسئولیت سنگین را در این شرایط سخت قبول کنیم. تنها یک آدم دیوانه عاشق کشتی این کار می‌کند. تصمیم سختی بود و شاید در این آشفته‌بازار کشتی منطقی این بود که قبول نمی‌کردم، اما کشتی خیلی بزرگ است و ما مدیون کشتی هستیم و آمدم و دو اردو را هم تا امروز برگزار کرده‌ایم.
با توجه به بحث جدایی تلخ‌تان در آستانه المپیک لندن که آقای خادم سرمربی تیم ملی کشتی آزاد شد، ۱۰ سال پس از آن اتفاق آیا با توجه به آن طرز برکناری آن‌هم در روز‌هایی که کشتی در اوج بود، برای پیشنهاد فدراسیون مردد نشدید؟ نگران نبودید که اتفاقات ۱۰ سال پیش دوباره تکرار شود؟‌

نمی‌خواهم به گذشته برگردم و آن دوران خیلی به من سخت گذشت. نگران این موضوع هستم، سیستم ورزش حرفه‌ای دنیا این را می‌گوید که یک مربی وقتی می‌خواهد کاری را انجام دهد، حداقل یک پروسه چهار ساله زمان نیاز دارد، اما ورزش کشورمان در موضوع مدیریت و مربیگری ثبات کافی ندارد و این نگرانی از تغییرات هست. اینکه همه چیزمان مانند تجربه و آبرویمان را بگذاریم کف دست‌مان و کار را قبول کنیم، در حالی که معلوم نیست چه اتفاقی تا المپیک خواهد افتاد، سخت است، اما در حالی که خیلی‌ها به من گفتند در این برهه قبول هدایت کشتی آزاد منطقی نیست، تصمیم گرفتم که کنار کشتی باشم. حتی در نوجوانان هم این تجربه را داشتم، تیمی که ما تحویل گرفتیم، سوم آسیا و هشتم جهان بود، ولی با همت کادر فنی و حمایت‌های فدراسیون توانستیم این تیم را قهرمان کنیم و از همه مهم‌تر اینکه نسل نویی به کشتی ایران معرفی شد. امروز که می‌بینیم بچه‌هایی از آن تیم نوجوانان می‌آیند، علاوه بر مدعی بودن برای تیم ملی جوانان، حتی برای تیم بزرگسالان هم مدعی هستند، خوشحالم و این هدف مهم ما در تیم نوجوانان بود که به آن دست پیدا کردیم.

نسبت به پتانسیل و ظرفیت کشتی با توجه به حضورتان در تیم ملی نوجوانان واقف هستید. وضعیت کشتی را برای اینکه دوباره به روز‌های آقایی در کشتی دنیا برگردد، چطور می‌بینید؟

این قول را می‌دهم که با توجه به نسلی که از کشتی در رده نوجوانان داریم، بعد از المپیک ۲۰۲۰ شرایط‌مان خیلی بهتر خواهد شد، اما چه کنیم که الان نیاز است در این فرصت باقی مانده تا المپیک توکیو کشتی نتیجه بگیرد و این کارمان را صدچندان سخت می‌کند. در حال حاضر برای ورزش ایران باید به فکر نتیجه باشیم، آن‌هم در شرایطی که در برخی وزن‌ها واقعاً دستمان خالی است و این را مردم خوب و کشتی‌دوست ما باید بدانند که غلامرضا محمدی و کسانی که الان کنار کشتی هستند، نمی‌توانند در این شرایط معجزه کنند. اگر چه این قول را می‌دهم که تمام توانمان را می‌گذاریم که نهایت کمک را به کشتی داشته باشیم.

با وجود چنین شرایطی، اما یکی از رشته‌هایی که در رقابت‌هایی مانند المپیک روی مدال‌های آن حساب ویژه‌ای باز می‌شود، کشتی است و انتظار از ملی‌پوشان آزاد و فرنگی خیلی بالاست و این کارتان را سخت می‌کند.
خواهشی دارم که باید خیلی منطقی عنوان شود که شرایط، شرایط سختی است. ما آمدیم که تمام توانمان را بگذاریم. هر وقت کشتی در المپیک یا بازی‌های آسیایی بد نتیجه می‌گرفت، ورزش ناکام می‌شد، اما هر وقت کشتی به عنوان ورزش اول کشور و طلایه‌دار کاروان ایران در المپیک‌ها موفق شد، کاروان ایران هم موفق شد. رشته‌های مدال‌آور در المپیک هم چند رشته بیشتر نیستند و مردم به کشتی، وزنه‌برداری، تکواندو و کاراته هم که از المپیک توکیو شرکت می‌کند، امید بسته‌اند. امیدوارم کمیته ملی المپیک، وزارت ورزش و رسانه‌ها کنار هم و همدل باشیم و شرایط خوبی را به وجود بیاوریم که ورزش ما و کشتی در المپیک توکیو موفق شود، هر چند کارمان خیلی سخت است، اما غیرممکن نیست.

در صحبت‌های‌تان به شرایط سخت کشتی اشاره کردید و اینکه در چند وزن دست شما خالی است، آن‌هم تیم کشوری که مهد کشتی دنیاست، چه چیزی باعث شد به این نقطه برسیم؟

قبل از اینکه پاسخ این سؤال را بدهم، می‌خواهم به تصمیمی که فدراسیون کشتی برای اعزام تیم امید به جای بزرگسالان به رقابت‌های جام جهانی گرفت، اشاره کنم. این یکی از بهترین تصمیماتی است که در سال‌های اخیر گرفته شده است. ما در هفت سال گذشته با وجودی که به نیکی از آقای خادم و همکارانشان و تلاش‌هایشان برای موفقیت کشتی یاد می‌کنم، اما در این سال‌ها آینده را ندیدیم و آمدیم نفرات اصلی و تمام موجودیت‌مان را به اکثر مسابقات مختلف اعزام کردیم. چه لزومی دارد که در جام جهانی یا قهرمانی آسیا به دنبال نتیجه باشیم؟ ۱۰ سال گذشته به جایی رسیده بودیم که در مصاحبه‌هایم به آن اشاره کرده بودم که مسابقات جام جهانی و قهرمانی آسیا را به عنوان رقابت‌های تدارکاتی مهم در نظر بگیریم و جوانان را در کنار باتجربه‌ها به این مسابقات بفرستیم تا کشتی‌گیران جوان هم محک بخورند و هدف‌گذاری ما مسابقات قهرمانی جهان و المپیک باشد. این نوع نگاه، اما در چند سال گذشته وجود نداشت و به یکباره دست کشتی ایران خالی شد. برای تغییر این شرایط تصمیم اعزام تیم امید به جام جهانی که اسفندماه برگزار می‌شود، گرفته شد تا کشتی‌گیران جوان هم در میادین مهم محک بخورند. مسابقات جام تختی را داریم که بهترین‌های ایران شرکت می‌کنند، تیم به جام دانکلوف هم خواهد رفت و هدفمان حفظ باتجربه‌ها در کنار میدان دادن به باتجربه‌هاست تا آینده کشتی کشورمان تضمین شود.
از صحبت‌هایتان برمی‌آید که حاکم بودن نگاه نتیجه‌گرایی برای کشتی در سال‌های اخیر باعث شد تا امروز کشتی از روز‌های خوبش فاصله بگیرد و پشتوانه‌سازی فراموش شود.

نتیجه‌گرایی صرف و در بعضی جا‌ها چیدمان اشتباه در کادر فنی به خصوص در رده‌های پایه عواملی بود که باعث شد راه اشتباه برویم و غفلت کنیم و نتوانیم به خوبی پشتوانه‌سازی کنیم.
در ابتدای حضور دوباره‌تان در کشتی آزاد از چند چهره باتجربه مانند رضا یزدانی، مهدی تقوی، حسن رحیمی و... که چند سالی بود از تیم ملی فاصله گرفته بودند، دعوت کردید و دلیل آن را استفاده از تمام پتانسیل کشتی عنوان کردید، با توجه به برگزاری دو اردو، شرایط این بچه‌ها را چطور دیدید؟

نفس کار این بود که به سرمایه‌های کشتی احترام بگذاریم و اگر قرار است این قهرمانان روزی از دنیای قهرمانی کنار بروند، با خاطره خوش خداحافظی کنند و این را می‌توانستیم در اردو‌ها مشخص کنیم. بچه‌ها را دعوت کردیم و اتفاق خوبی افتاد و نکته مهم وفاق و همدلی و انسجام تیمی است که کشتی به آن احتیاج دارد. دعوت از این بچه‌ها بازتاب خیلی خوبی در جامعه ورزش و کشتی داشت. رضا یزدانی، حسن رحیمی، مهدی تقوی، کمیل قاسمی و سیداحمد محمدی آمدند کنار یک سری باتجربه و جوان‌تر‌ها تمرین کردند. به عنوان نمونه مهدی تقوی در اردوی اول با توجه به دور بودنش از کشتی، دید کار خیلی سخت است. تقوی با توجه به اینکه باید تمرینات طاقت‌فرسا را پشت سر بگذاریم و بعد در میدان مسابقه شرکت کنیم، احساس کرد نمی‌تواند به این راه سخت ادامه دهد، ولی بقیه بچه‌ها مثل رضا یزدانی خیلی با انگیزه تمرین می‌کنند. این انگیزه و تمرین یک بخش کار است و رفتن روی تشک و کشتی گرفتن در مسابقات بخش دیگر است. بچه‌ها تمرینات را کنار جوان‌تر‌ها پشت سر می‌گذارند، باز هم تأکید می‌کنم وقتی باتجربه‌ها را می‌آوریم، جوان‌تر‌ها را فراموش نمی‌کنیم و این دو را کنار هم محک می‌زنیم. باتجربه‌ها به تورنمنت‌های مختلف اعزام می‌شوند و جوانان هم در جام جهانی در قالب تیم امید محک می‌خورند. پس از بررسی عملکرد ملی‌پوشان در این مسابقات، شایسته‌تر‌ها و کسانی که بتوانند خودشان را به دوبنده تیم ملی نزدیک‌تر کنند، در ترکیب اصلی تیم ملی قرار خواهند گرفت.

برای اینکه آقایی کشتی ایران در دنیا تکرار شود، علاوه بر مباحث فنی، موضوع حمایت‌های لازم از کشتی است. در سال‌های اخیر یکی از گلایه‌های اصلی جامعه کشتی عدم حمایت لازم از این رشته است و اینکه حمایت‌ها به اندازه انتظار‌ها نیست. همه از کشتی در رقابت‌های مختلف انتظار مدال دارند، اما حمایت‌هایی که برای کسب مدال لازم است، انجام نمی‌شود!

ما وقتی می‌خواهیم به میدان جنگ برویم باید یک‌سری ابزار داشته باشیم؛ با دست خالی که نمی‌شود به جنگ توپ و تانک رفت، همه ابزار‌های حمایتی برای رویارویی با رقیبان برای کسب نتیجه در کنار هم باید فراهم باشد. نیروی انسانی که هست، هر چند در بعضی وزن‌ها دستمان خالی است و احتیاج به زمان داریم، از طرفی حمایت عملی وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک از کشتی لازم است، به خصوص رشته‌های مدال‌آور در المپیک باید از این حمایت‌ها برخوردار باشند و یکی از این موضوعات حمایت مالی از فدراسیون کشتی برای برگزاری اردو‌های مختلف است.

به حمایت‌ها اشاره کردید، اما مصاحبه‌ای از حسن رحیمی چند روز پیش منتشر شده بود که گفته بود «وقتی بعد از چند سال دوباره به خانه کشتی برگشتم چیزی تغییر نکرده بود، همان امکانات و همان اردو‌ها و این موضوع یأس‌آور بود.» برای اینکه یک قهرمان مأیوس نشود، چه کار باید کرد؟

در حال برنامه‌ریزی هستیم تا برای تنوع تمرینی یک‌سری اردوهای‌مان را خارج از خانه کشتی برگزار کنیم، تنوع فضای تمرینی که به خاطر بچه‌هاست و علم روز ورزش دنیا به ما می‌گوید تنوع در انواع تمرینات و فضای تمرین و اردویی می‌تواند روی کار ما اثر منفی و مثبت داشته باشد. من کاملاً این را قبول دارم و اینکه علاوه بر تغییر فضای اردو، امکانات هم باید به وضعیت مطلوب برسد تا شرایط نسبت به گذشته برای ملی‌پوشان بهتر شود.
بازگشت شما به کشتی آزاد با بازگشت محمد بنا به کشتی فرنگی همزمان شد، ترکیبی که مردم خاطرات خوبی با آن‌ها دارند و امروز هم خیلی امیدوارند این موفقیت‌ها دوباره تکرار شود.

امیدوارم خاطرات خوبی که کشتی آزاد و فرنگی با من و آقای بنا دارد، دوباره تکرار شود. از صمیم قلب می‌گویم ارتباط من با محمدآقا بی‌نظیر است و هدف هم بچه‌های آزاد و هم بچه‌های فرنگی کسب افتخار برای ایران است. در مسابقات جهانی ۲۰۱۱ خاطرم هست، ملی‌پوشان فرنگی، آزادکاران را تشویق می‌کردند و بر عکس، همه یک قلب واحد شده بودیم. این را هم بگویم یکی از کسانی که خیلی مصرّ بود محمد بنا برگردد من بودم و خیلی با وی صحبت کردم. بازگشت خیلی برایش سخت بود، اما به محمدآقا گفتم الان کشتی ما به شما نیاز دارد و باید با هم کمک کنیم. الان هم جو خیلی خوبی بر اردوی تیم‌های آزاد و فرنگی حاکم است و این صمیمیت و رفاقت می‌تواند معجزه کند.

به همدلی کشتی آزاد و فرنگی اشاره کردید در حالی که قبلاً گفته می‌شد به کشتی آزاد بیشتر توجه می‌شود به فرنگی کمتر یا بالعکس و این بحث‌ها متأسفانه حاشیه‌هایی را به وجود آورده بود.
الان دیگر چنین مسئله‌ای اصلاً وجود ندارد و نگاه فدراسیون به هر دو رشته کاملاً یکسان است. محمد بنا در یکی از مصاحبه‌هایش گفته بود «ما یک قلب و یک روح داریم در دو جسم» و این نشان‌دهنده همدلی بچه‌های آزاد و فرنگی است و باید باشد و همه برای سربلندی کشتی ایران تلاش می‌کنیم.

در پایان حرف و نکته‌ای اگر باقی مانده است...

امیدوارم خداوند به ما کمک کند و محبت مردم ما را سرپا نگه داشته و امیدواریم اتفاقات خوبی با کشتی رقم بزنیم و لبخند را به لب مردم بیاوریم. المپیک از آن چیزی که در تقویم می‌بینیم به ما نزدیک‌تر است و امیدوارم همه همدل و کنار هم باشیم تا سربلندی و افتخار کشتی را در المپیک توکیو ببینیم. از رسانه‌ها می‌خواهم از کشتی حمایت کنند و هر جا ضعف و انتقادی بود را گوشزد کنند و ما هم با گوش و دل پذیرای آن هستیم.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار