کد خبر: 944940
تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۷ - ۲۲:۳۰
حجتی: واردات گوشت تا متعادل شدن قیمت‌ها ادامه دارد. ورناصری: واردکننده نورچشمی نداریم
بهناز قاسمی
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: این روزها، گوشت قرمز تبدیل به کالایی لوکس شده و اکثریت جامعه قدرت خرید این کالای ضروری را ندارند. قصابی‌ها روز‌به‌روز خلوت‌تر و صف‌های خرید گوشت منجمد و گرم دولتی شلوغ‌تر می‌شوند. در این میان دولتی‌ها که نتوانستند نقش درستی در رفع مشکلات موجود ایفا کنند و بار روانی کمبود گوشت را در جامعه کاهش دهند، از نبود وارد‌کنندگان نورچشمی خبر و ادامه واردات را تا تعادل قیمت‌ها در بازار وعده می‌دهند.

انتشار اخبار مربوط به ابهامات بازار خرید و فروش گوشت قرمز این روز‌ها رونق گرفته، برخی شرایط موجود را ضعف مدیریت بازار و توزیع نامناسب گوشت‌های دولتی می‌دانند و برخی دیگر از ابهامات آمار و افزایش مشکوک تقاضا برای گوشت قرمز سخن می‌گویند. به گفته رئیس مرکز آمار ایران قیمت گوشت قرمز از ابتدای سال تاکنون ۷۰ درصد افزایش یافته و قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز به بیش از ۸۰ هزار تومان رسیده و توان خرید مردم برای این کالای اساسی کاهش یافته است. به گفته فعالان بازار، افزایش قیمت گوشت دلایلی دارد. دلیل اول اینکه واردات و ذخیره‌سازی نهاده‌های دامی کاهش یافته و به نرخ بالاتری دست مصرف‌کننده می‌رسد که ریشه این‌ها نیز در بالا رفتن قیمت ارز و کاهش تولید این نهاده‌ها در داخل کشور است. دلیل دوم قاچاق دام است، سالانه یک میلیون رأس دام به کشور‌های عربی قاچاق می‌شود، اگر هر رأس دام زنده را ۲۰ کیلوگرم گوشت خالص فرض کنیم، ۲۰۰ هزار تن گوشت از کشور خارج شده است. دلیل سوم لاغر بودن گله‌های تولیدی است که به دلیل خشکسالی‌های پیاپی و کمبود علوفه مراتع رخ داده است، اما در کنار دلایل فنی برخی دلایل مدیریتی هم برای دلیل بالا بودن قیمت گوشت مطرح می‌شود.

هر سال ۸۷۰ هزار تن گوشت قرمز در کشور تولید می‌شود و حدود ۱۲۰ هزار تن هم نیاز به واردات است، اما در سال‌جاری با توجه به قاچاق دام و کاهش تولید، میزان نیاز به واردات بیشتر شده است. برخی آمار قاچاق را غیر‌واقعی می‌دانند و معتقدند که انتشار آمار غلط، بهانه‌ای برای افزایش واردات و تخصیص ارز دولتی است و برخی دیگر نیز اهلیت شرکت‌های واردکننده گوشت را زیر سؤال می‌برند و می‌گویند، اهلیت این شرکت‌ها را وزارت جهاد تعیین می‌کند که مبنای آن‌ها داشتن کشتارگاه و سابقه واردات است و از نظر آن‌ها این معیار‌ها کافی نیست؛ چراکه این‌ها برای زمان اضطرار است و در شرایط فعلی که کشور نیاز به واردات و تنظیم بازار دارد، باید معیار‌های جدیدی اعمال شود، مثلاً شرکت‌هایی را برای واردات گوشت انتخاب کنند که می‌توانند انتقال پول و حمل کشتی به کشتی محموله را انجام دهند.

به گفته آن‌ها شرکت پشتیبانی امور دام که واردات گوشت را انجام می‌دهد، با شرکت‌های محدودی کار می‌کند؛ بنابراین آن‌ها توان واردات کافی را ندارند. حتی گفته می‌شود دلالانی در این زمینه وجود دارد که به شرکت‌های وارد‌کننده پیشنهاد همکاری در قبال دریافت پول می‌کنند. این منتقدان معتقدند اینکه کدام شرکت‌ها باید واردات گوشت انجام دهند باید در کمیته‌ای تصمیم‌گیری شود و پشتیبانی امور دام با شفافیت کامل شرکت‌هایی را که با آن‌ها همکاری می‌کنند، اطلاع‌رسانی کنند.

حمید ورناصری، مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام در گفت‌و‌گو با فارس در این خصوص می‌گوید: حدود ۱۱۲ شرکت واردکننده گوشت وجود دارد و اهلیت و شرایط واردکنندگان گوشت را معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد‌کشاورزی مشخص می‌کند و شرکت خاص و ویژه‌ای هم وجود ندارد و واردکننده نورچشمی نداریم.

وعده تعادل قیمت‌ها

همچنین وزیر جهاد‌کشاورزی که به تازگی سومین کارت زردش را از مجلس گرفته است، وعده می‌دهد تا زمان متعادل شدن قیمت‌ها، هیچگونه محدودیتی برای واردات گوشت به کشور با رعایت مقررات و موازین بهداشتی وجود ندارد.

محمود حجتی در نشست با رئیس و اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی می‌افزاید: به دلیل نوسانات ارزی و قاچاق دام زنده از مرز‌های غربی و شرقی کشور، افزایش قیمت گوشت قرمز اتفاق افتاد که با تدابیر اندیشیده شده و افزایش ۲۴ درصدی حجم واردات امیدواریم قیمت این کالا به تعادل برسد.
وی تأکید می‌کند: در حال حاضر گوشت وارداتی با نرخ تنظیم بازاری به صورت هدفمند در حال توزیع است و این روند ادامه خواهد یافت.

معاون وزیر صنعت: ذخیره ۲۵ هزارتن گوشت برای شب عید

روز گذشته نیز معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اعلام گزارشی از جلسه اخیر ستاد تنظیم بازار در خصوص تأمین گوشت می‌گوید: جلوگیری از قاچاق دام و ترمیم تولید داخل از طریق واردات دام مولد و کشتاری مورد تأکید اعضا بود که با توجه به اقدامات وزارت کشور، نیروی انتظامی و وزارت جهاد‌کشاورزی امیدواریم شرایط بهتر از گذشته شود.

عباس قبادی با اشاره به تصمیم اعضا بر تسهیل واردات گوشت گرم و منجمد می‌گوید: اعضا تأکید کردند که وزارت جهاد‌کشاورزی واردات دام زنده را به‌عنوان برنامه کوتاه‌مدت و دام مولد را برای بلند‌مدت در دستور کار قرار بدهد.
وی از ذخیره بیش از ۲۵ هزارتن گوشت گاوی منجمد به عنوان ذخیره احتیاطی شب عید خبر می‌دهد و می‌گوید: این حجم حدود ۱۰ هزارتن بیشتر از ذخیره سال‌های گذشته و علاوه بر ۱۰۰ تنی است که روزانه در تهران و شهر‌های اطراف توزیع می‌شود، می‌باشد. قبادی با اشاره به تصمیم ستاد تنظیم بازار برای واردات یک تا ۲ میلیون دام زنده می‌افزاید: با توجه به شرایطی مانند تأمین ارز، حمل‌و‌نقل و ضوابطی همچون قرنطینه و شرایط بهداشتی، نیاز به گوشت از کشور‌های همسایه از طریق ریلی یا کامیون‌های سنگین و یا از طریق هواپیما می‌بایست تأمین شود.

گسترش نظارت برای برخورد با سودجویان

معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره برخورد با سودجویی‌ها در عرضه گوشت قرمز می‌گوید: این مشکل به دلیل اختلاف قیمت است، هرچند بر اساس گزارش‌هایی که از سوی جهادکشاورزی ارائه شده، بیش از ۸۵ درصد گوشت‌های توزیعی به مصرف‌کننده واقعی رسیده است، اما طبیعتاً برخی افراد از این اختلاف قیمت سوء‌استفاده می‌کنند که این موضوع نظارت بیشتر را می‌طلبد و ما نیز از اصناف و سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان درخواست کردیم که نظارت را گسترش دهند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار