کد خبر: 948671
تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۳:۲۷
مشهد شهدای پاوه یکی از اولین یادمان‌های ساخته شده در مناطق عملیاتی غرب کشور است. همچنین مقام معظم رهبری نیز در سفر به مناطق کردنشین کشورمان، از این یادمان دیدن کردند و به زیارت مزار شهدایش رفتند.
علیرضا محمدی
سرویس ایثار و مقاومت جوان آنلاین: هرچند یادمان‌های عملیاتی جنوب کشور زودتر از یادمان‌های غرب و شمالغرب کشور مطرح شدند، اما چند سالی می‌شود که راهیان نور غرب از رونق بسیاری برخوردار شده و زائران نسبتاً زیادی از این مناطق دیدن می‌کنند خصوصاً اینکه خنکی آب و هوای کوهستانی در غرب کشور، مسافران خوش ذوق را در ایام عید و تابستان به سوی خود جلب می‌کند. در این شماره از ستون «راهیان نور» به معرفی دو یادمان مطرح غرب کشور از استان کرمانشاه می‌پردازیم.

چهارزبر
زبر در تلفظ بومی کرمانشاهی‌ها به بلندی اطلاق می‌شود. چهارزبر نیز چهار بلندی یا تپه در جاده اسلام‌آباد به کرمانشاه است که ۳۰ کیلومتری مرکز استان، این جاده را احاطه کرده است. چونان تنگه‌ای که امکان ندارد از روی جاده اسلام‌آباد عبور کنی و سر و کارت به چهارزبر نیفتد.

در آخرین روز‌های دفاع مقدس وقتی منافقین تصمیم گرفتند یکروزه خود را به تهران برسانند! تنگه چهارزبر تبدیل به کمینگاهی شد که کمر نفاق را برای همیشه شکست. ضد انقلاب که بر اساس یک استراتژی نظامی دیوانه‌وار، از مرز‌های قصرشیرین و سرپل ذهاب وارد کشور شده بود، به سرعت و از روی جاده خود را به اسلام‌آباد رساند و بعد از جنایاتی که آنجا انجام داد، به طرف کرمانشاه پیشروی کرد. اما در چهارزبر راه بر رویش بسته شد و در روز‌های چهارم و پنجم مردادماه، هوانیروز ارتش از بالا و رزمندگان سپاه و بسیج از پایین، ستون طویل نفاق را در هم کوبید و بسیاری از منافقین کشته و زخمی شدند.

امروزه در تنگه چهارزبر یادمان عملیات مرصاد (کمینگاه) ساخته شده است. یادمان مرصاد نه تنها تداعی‌کننده شکست نفاق که نشانی از پایان پیروزمندانه دفاع مقدس است. این یادمان با زیارتگاه چند شهید گمنام درست کنار جاده اسلام‌آباد ساخته شده است و از سمت کرمانشاه فاصله‌ای چند دقیقه‌ای دارد، بنابراین سهل‌الوصول است و معمولاً پذیرای تعداد قابل توجهی از زائران می‌شود.

در اطراف یادمان مرصاد، ماکت‌هایی از بالگرد‌های هوانیروز و همین طور زره‌پوش‌های منهدم شده منافقین قرار داده شده است. داخل یادمان نیز تصاویر شهدای مرصاد و شرح کامل عملیات و چگونگی شکست نفاق روی پوستر‌هایی دیده می‌شود. از این رو زائر می‌تواند به خوبی از چند و، چون واقعه مرصاد و روند این عملیات با خبر شود. کما اینکه نقشه منطقه و جاده کرمانشاه- اسلام‌آباد روی ماکتی نسبتاً بزرگ نقش بسته است و زائر می‌تواند با دیدن این ماکت، به کلیت قابل قبولی از مرصاد دست یابد.

یادمان پاوه
 
شهر پاوه در معادلات ضد انقلاب که سودای خودمختاری کردستان را داشتند، اهمیت بسیاری داشت. عمده مردم این شهر هوادار انقلاب بودند و از این رو تصرف این شهر می‌توانست کلید پیروزی و تسلط ضد انقلاب بر کل کردستانات باشد. اهمیت شهر پاوه باعث شد در مردادماه ۱۳۵۸ چند هزار نفر از گروهک‌های ضد انقلاب و چپگرا به پاوه حمله کنند. در این سو حدود ۲۰۰ پاسدار محلی و ۶۰ پاسدار غیربومی و چند نفر از نیرو‌های ژاندارمری دفاع سرسختانه‌ای در برابر مهاجمان انجام دادند. نهایتاً بامداد ۲۷ مردادماه ۱۳۵۸ درست در لحظاتی که کم مانده بود ضد انقلاب، خانه پاسدار‌های پاوه را تصرف کند، پیام قاطع حضرت امام مبنی بر شکستن محاصره پاوه صادر شد و در پی آن مهاجمان به کوه‌های اطراف فرار کردند و نیرو‌های انقلاب بر پاوه مسلط شدند.

اما در جریان مقاومت پاوه تعداد قابل توجهی از رزمندگان به شهادت رسیدند. تنها در بیمارستان این شهر ضد انقلاب بسیاری از پاسداران بومی و غیربومی را سر بریدند و پیکرشان را متلاشی کردند. اوضاع وخیم شهدای بیمارستان باعث شد تا پیکر ۹ نفر از مدافعان غیر بومی که عمدتاً از پاسدار‌های تهرانی بودند در همان محل شهادت دفن شود. امروز این مشهد، زیارتگاه دوستداران دفاع مقدس شده است و زائران نسبتاً زیادی به پاوه آمد و شد می‌کنند.

مشهد شهدای پاوه یکی از اولین یادمان‌های ساخته شده در مناطق عملیاتی غرب کشور است. همچنین مقام معظم رهبری نیز در سفر به مناطق کردنشین کشورمان، از این یادمان دیدن کردند و به زیارت مزار شهدایش رفتند. یادمان شهدای مقاومت پاوه در این شهر زیبا و پلکانی شکل، یکی از محبوب‌ترین یادمان‌های غرب کشور است که توصیه می‌کنیم برای یک‌بار هم که شده، محیط معنوی آن را از نزدیک درک کنید.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار