کد خبر: 949033
تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۹
بازتاب سفر روحانی به بغداد
سفر رئیس‌جمهور ایران به عراق بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های خارجی به‌ویژه امریکایی داشت و آن را نشانه نفوذ منطقه‌ای ایران و ضربه محکمی به سیاست ترامپ برای منزوی کردن تهران توصیف کردند.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: نیویورک‌تایمز در گزارشی درباره سفر رئیس‌جمهور ایران به بغداد، به چرایی دست برتر و نفوذ تهران در عراق در قیاس با واشنگتن پرداخت و از قول یک مقام عراقی نوشت، برخلاف ایران، امریکا دارای جثه‌ای بزرگ، اما مغزی کوچک است.
در گزارش «نیویورک تایمز» آمده است: «حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران روز دو شنبه در حالی وارد بغداد شده که در این کشور طی سال‌های اخیر دچار تغییر و تحولات بزرگ و کوچکی شده است. نیویورک‌تایمز می‌نویسد: «ایران، برنده واقعی انتخابات پارلمانی سال گذشته در عراق بود. گروه‌های مرتبط با حشدالشعبی که اکثر آن‌ها با ایران پیوند‌هایی دارند، به عنوان بازیگران تأثیرگذار در صحنه سیاست عراق سر برآوردند». دولت ترامپ فشار زیادی به بغداد وارد می‌کند تا روابط خود را با تهران محدود کند، اما مقامات عراقی نه تنها درخواست امریکایی‌ها را رد کرده بلکه تأکید کرده‌اند که ایران همسایه عراق است و در زمان سختی‌ها در کنار ما بوده است. نیویورک‌تایمز در ادامه گزارش خود نقل قول‌هایی از سیاستمداران عراقی برای مقایسه قدرت امریکا و ایران در عراق آورده است. «محمود المشهدانی» رئیس پیشین پارلمان عراق و سیاستمدار سُنی مذهب این کشور در پاسخ به سؤال این رسانه امریکایی درباره اینکه چطور ایران توانسته دست برتر را در تحولات عراق کسب کند و امریکا نتوانسته چنین کاری بکند، گفت: «ایران دارای جثه کوچک با مغزی بزرگ است و ایالات متحده، جثه‌ای بزرگ با مغزی کوچک دارد.» «عدنان الزرفی» عضو شیعه پارلمان عراق در پاسخ به این سؤال تأکید کرد که «ایران در حیات سیاسی و نظامی عراق حضور پیدا کرده و اکنون به دنبال تقویت حضور اقتصادی و فرهنگی خود در عراق است، اما امریکا هیچ حضوری در عراق ندارد و تنها یک حضور نظامی دارد.»
از موارد دیگری که در گزارش نیویورک‌تایمز به آن اشاره شده ترافیک دیپلماتیک بین بغداد و تهران است. این روزنامه امریکایی با تأکید بر سفر‌های مکرر اخیر مقام‌های ایرانی و عراقی به پایتخت‌های یکدیگر می‌نویسد: «در سه ماه اخیر، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه و همچنین وزیر نفت ایران به عراق سفر کردند و همه آن‌ها برای گفت‌وگو درباره پیوند‌های تجاری بالقوه بین دو کشور به عراق رفتند. عراقی‌ها هم به این سفر‌ها پاسخ دادند. برهم صالح رئیس‌جمهور عراق به تهران رفت تا درباره نحوه تداوم پیوند‌های اقتصادی دو کشور به‌رغم وجود تحریم‌های امریکا صحبت کند.» این روزنامه می‌افزاید: «کمتر از یک هفته قبل بود که محمد الحلبوسی، رئیس سُنی پارلمان عراق به تهران رفت و درباره منافع متقابل دو کشور صحبت کرد و عبدالامیر الحمدانی، وزیر فرهنگ عراق هم اخیراً برای صحبت درباره طرح‌های باستان‌شناسی به پایتخت ایران رفته بود». این روزنامه در بخش دیگری از این یادداشت، بار دیگر به موضوع تحریم‌های امریکا علیه ایران پرداخته و می‌نویسد: «ایران اکنون در تلاش برای گسترش تجارت با عراق است که تا حد زیادی دلیل آن، کم کردن تأثیر تحریم‌های امریکا است.»
در همین حال، «کارل بیلت» وزیر خارجه پیشین سوئد با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی توئیتر به سفر «حسن روحانی» رئیس‌جمهور ایران به عراق واکنش نشان داد و آن را با سفر چندی پیش «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور امریکا مقایسه کرد. او نوشت: «در شرایطی که ترامپ فقط با نظامیان امریکایی در یک پایگاه هوایی دورافتاده دیدار کرد و با سران عراقی ملاقاتی نداشت، رئیس‌جمهور ایران سفری سه روزه به این کشور [عراق]دارد.»‌رئیس‌جمهور ایران روز دو شنبه در کاخ «قصرالسلام» بغداد مورد استقبال رسمی «برهم صالح» همتای عراقی خود قرار گرفت. قرار است رؤسای جمهور ایران و عراق پس از مراسم استقبال رسمی، با حضور هیئت‌های عالی‌رتبه دو کشور با یکدیگر ملاقات و در زمینه توسعه، تعمیق و تحکیم همه‌جانبه مناسبات و همکاری‌های تهران- بغداد گفت‌وگو کنند. بیش از دو ماه پیش ترامپ در سفری از پیش اعلام نشده وارد عراق شد. همزمان با این سفر، رسانه‌های محلی عراق اعلام کردند که مقام‌های این کشور درخواست ترامپ برای دیدار با او در پایگاه «عین‌الاسد» در استان الانبار را رد کردند. ترامپ و همسرش سه ساعت در این پایگاه نظامی در استان الانبار حضور داشتند و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی امریکا، سفیر امریکا در عراق و فرماندهان نظامی از جمله همراهان ترامپ در این پایگاه نظامی بودند. از نکات این سفر این بود که «جیمز ماتیس» وزیر دفاع برکنار شده امریکا وی را همراهی نمی‌کرد. همچنین روزنامه قطری گزارش داد که سفر رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به عراق در این برهه زمانی از اهمیت زیادی برخوردار است و پیامی برای امریکا و سایر کشور‌های منطقه به شمار می‌رود. «احمد الحمدانی» کارشناس مسائل سیاسی در گفت‌وگو با العربی‌الجدید گفت که «اعلام قبلی و عمدی این سفر از سه هفته پیش [برخلاف سفر محرمانه و مخفیانه رئیس‌جمهور امریکا به عراق]، ورود مسئولان ایرانی به بغداد برای فراهم کردن مقدمات آن، نوع توافق‌هایی که امضا خواهد شد، همگی حکایت از این دارد که ایران می‌خواهد پیامی به کشور‌های مختلف بدهد که قوی‌ترین طرف در عراق است و نفوذ سیاسی، اقتصادی و نظامی نیز دارد.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار