کد خبر: 949814
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۲:۵۲
هشدار درباره کمبود شیر در سال آینده
در حالی که بیش از ۱۲ هزار تن شیر خشک در انبار‌ها دپو شده و هزاران تن خامه در سردخانه‌ها بدون مشتری باقی مانده، دولت همچنان بر سیاست صادرات ممنوع و واردات آزاد اصرار دارد. اکنون دامپروران و تولیدکنندگان برای تأمین نهاده‌های دامی با مشکلات بسیاری روبه‌رو هستند و نسبت به کاهش تولید شیر در سال آینده هشدار داده و می‌گویند: مراقب باشید داستان کمبود دام سبک برای دام سنگین تکرار نشود؛ چراکه دام‌های مولد امسال روانه کشتارگاه‌ها شده‌اند.
بهناز قاسمی
سرویس اقتصاد جوان آنلاین: زمانی بود که شیر و لبنیات وارد می‌شد و مردم برای خرید شیر می‌بایست از ۵ صبح به سوپر‌های محله مراجعه می‌کردند و برای خرید پنیر دانمارکی در انتظار اعلام شماره‌های کوپن می‌ماندند. اکنون نه‌تن‌ها از واردات شیر و لبنیات بی‌نیاز شده‌ایم، بلکه صادرات نیز داریم. البته درسال جاری به دلیل افزایش نرخ دلار، قیمت علوفه و نهاده‌های دامی صادرات شیر خشک ممنوع اعلام شد و تولیدکنندگان فرآورده‌های لبنی به بهانه کمبود تولید شیر، واردات شیر خشک را خواستار شدند و پیش از صدور مجوز واردات شیر خشک، کشتی‌های شیر‌های وارداتی روانه گمرکات ایران کردند، به امید اخذ مجوز از دولت.
به گفته فعالان بازار، در سراسر کشور روزانه ۱۵ تا ۱۸ هزار تن مصرف و حدود ۲۰ هزار تن شیر تولید می‌شود، به عبارت دیگر مازاد تولید و قابلیت صادرات داریم، اما سیاست‌های غلط، نگاه غیر‌حمایتی از تولید داخل باعث شده علاوه بر واردات کره، واردات شیر خشک نیز در دستور کار قرار بگیرد.
آرش فرزادنیا، دبیر کمیته شیر خراسان رضوی می‌گوید: براساس آمار رسمی سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸، ایران رتبه سوم و چهارم را دردنیا در بخش وارد ات کره داشته‌است. در حالی که مازاد تولید خامه و شیر خشک داریم. وی با طرح این پرسش که به راستی چه کسانی پشت پرده واردات کره و شیر خشک هستند، می‌افزاید: دولت کره را کیلویی ۳۰ هزار تومان وارد می‌کند و تولید‌کنندگان داخلی آن را ۲۴ تا ۲۶ هزار تومان می‌فروشند. وی می‌گوید: روزانه ۱۱۰۰ تن صادرات فرآورده‌های لبنی مانند ماست پر چرب، شیر پر چرب، پنیر خامه‌ای و... داریم که ۵ تا ۷ درصد چربی دارند، به عبارت دیگر به طور میانگین روزانه ۲۵۰۰ تن خامه یا ۳۵۰۰ تن کره در قالب همین فرآورده‌های لبنی با ارز ۱۵ هزار تومان صادر می‌شود و در مقابل دولت ۲۸ تا ۳۲ هزار تن کره با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می‌کند. همین سیاست‌های غلط موجب‌شده نه کاهش قیمت مصرف‌کننده اتفاق بیفتد و نه بازار شیر و لبنیات تنظیم شود. فرزادنیا می‌گوید: امسال، سال حمایت از تولید داخلی نامگذاری شد، اما به جای حمایت از تولید داخل که در صنف ما شیر و خامه و کره است، از واردات حمایت شد و مسئولان با افتخار آمار وارداتشان را ارائه می‌کنند و همچنان صادرات شیر خشک و خامه ممنوع است. وی معتقد است که مافیای قدرت در این صنعت، دامپروری را روز به روز کوچک‌تر و وارد‌کنندگان را بزرگ‌تر می‌کند. همین سیاست‌های اشتباه دولت وارد‌کنندگان را تشویق می‌کند و گاو‌های مولد که سرمایه ژنتیکی این صنعت هستند روانه کشتارگاه‌ها می‌کند. دبیر کمیته شیر خراسان رضوی می‌افزاید: همین اتفاق در سال‌های گذشته برای دام سبک افتاد و پیش‌بینی می‌شود، اگر دولت اقدام عاجلی انجام ندهد؛ همین اتفاق در سال‌های آتی برای دام سنگین و شیری کشور نیز تکرار خواهد شد و بیم آن می‌رود که مردم مانند دهه ۵۰ و ۶۰ در صف‌های خرید شیر و لبنیات معطل شوند و داستان صف‌های طولانی گوشت و مرغ برای شیر و لبنیات اتفاق بیفتد.
فرزاد نیا از تعطیلی دو گاودار نمونه بزرگ در خراسان رضوی در سال‌های اخیر خبر می‌دهد و می‌افزاید: اگر دولت همچنان سیاست واردات کره و شیر خشک را دنبال کند و ممنوعیت صادرات را لغو نکند، به تدریج سایر گاوداری‌ها نیز تعطیل شده و گاو‌های شیری روانه کشتار‌گاه‌ها می‌شوند و وزارت جهاد کشاورزی مانند گوشت و مرغ باید به دنبال خرید و واردات شیر و لبنیات باشد.

سردخانه‌ها مملو از خامه
همچنین دهقانی یکی از تولید‌کنندگان شیر خشک صنعتی نیز معتقد است که می‌تواند شیر خشک و خامه تمام صنایع لبنی را تأمین کند؛ در شرایطی که قیمت خامه طوری تعیین شود که تولید مقرون به صرفه باشد. وی می‌گوید: با واردات کره و شیر خشک، قیمت خامه داخلی ارزان شده و مقرون به صرفه نیست. وی از دپوی ۱۲‌هزار تن شیر خشک صنعتی خبر می‌دهد و می‌گوید: سردخانه‌ها مملو از خامه است و تاریخ مصرفشان رو به اتمام، اما دولت با صفر کردن تعرفه واردات کره و تخصیص ارز دولتی بر سیاست واردات آزاد اصرار دارد و به جای حمایت از تولید‌کنندگان داخلی به فکر واردکنندگان است؛ البته به امید تنظیم بازار؛ تنظیم بازاری که هرگز اتفاق نمی‌افتد.

دعوت از دولتی‌ها برای مناظره بر سر مشکلات صنعت شیر
سیاوش سلیمی، رئیس هیئت مدیره انجمن تولید‌کنندگان شیر خشک از صادرات ۳۰ هزار تن شیر خشک صنعتی در سال‌های ۹۶-۹۵ خبر می‌دهد و می‌گوید: کارخانجات شیر خشک توان تأمین شیر خشک داخلی دارند به شرطی که دولت با ممنوعیت کره انگیزه تولید داخلی را بالا برده و از تولاید داخل حمایت کند. وی می‌گوید: ما از دولتی‌ها توقع داریم از پشت میزشان خارج شوند و با کار جهادی صنعت داخلی را تقویت کنند. فعالان صنعت دامپروری، مسئولان وزارت جهاد، صنعت و انجمن تولید‌کنندگان صنایع لبنی را برای مناظره در خصوص رفع مشکلات صنعت شیر و لبنیات دعوت می‌کنند و امیدوارند در سال ۹۸ حمایت بیشتری از این صنعت شود.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
عبدالله منتقد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۰۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۸
0
0
حالا آقای روحانی جواب دهد آیا این سیاست غلط باعث سقوط ارزش پول ملی و کاهش تولید داخلی و وابستگی بیشتر به خارج نشد ؟ آیا ما حق نداریم از شما به عنوان اختیار قوه مجریه شکایت کنیم ؟
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار