کد خبر: 950257
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۶ فروردين ۱۳۹۸ - ۲۳:۳۴
گزارش «جوان» از یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر برای احیای زمین‌های عمومی
یک کارشناس اقتصادی گفت: اگر اراده جدی حاکمیتی برای عملیاتی کردن طرح کاداست جهت شفاف‌سازی اطلاعات مکانی، مالکیتی و کاربری زمین در کشور وجود داشت، از ساخت و ساز در مسیر سیلاب‌ها و گسل‌های زلزله جلوگیری می‌شد.
هادی غلامحسینی
سرویس اقتصاد جوان آنلاین: افشین پروین پور در گفت‌وگو با «جوان» اظهار داشت: در حالی که امروز دنیا در حوزه طرح کاداست سه بعدی و چهار بعدی فعال است، هنوز طرح کاداست در حوزه زمین و املاک عملیاتی نشده‌است و اطلاعات اولیه و ساده جهت برنامه‌ریزی سیاستگذاری همچون مختصات مکانی و مالکیتی و کاربری زمین‌های کشور به اتمام نرسیده است.
وی در برابر این پرسش که اگر در کشور طرح کاداست عملیاتی شده بود، آیا به این مهم می‌رسیدیم که برخی از مناطق جغرافیایی در برابر سیل یا زلزله آسیب‌پذیر است، گفت: طرح کاداست ابزار شناسایی زمین‌های هر کشور است واطلاعات مکانی، کاربری و مالکیتی را در اختیار کابران مختلف قرار می‌دهد مثلاً برنامه‌ریز بر اساس این اطلاعات سیاستگذاری می‌کند یا در دعاوی مربوط به زمین و ساختمان قاضی بر اساس این اطلاعات حکم می‌دهد یا یک خریدار مسکن بر اساس این اطلاعات تصمیم‌گیری می‌کند.
وی افزود: طرح کاداست وسیله‌ای برای شناسایی اطلاعات مختلف زمین است و متأسفانه اراده حاکمیتی برای اجرای کامل این طرح هنوز شکل نگرفته و همین امر زمینه‌ای برای فساد را ایجاد کرده‌است، به طوری که امکان دارد مناطق پر ریسکی که در برابر سیل و زلزله آسیب‌پذیری دارند مورد تعرض زمین‌خواران قرار گیرد، در عین حال نیز بدون کاداست، سفته‌بازی در حوزه زمین و املاک پایان نمی‌یابد
پروین‌پورافزود:در اکثر کشور‌ها سازمانی با عنوان کاداستر (Cadaster) وظیفه ثبت مشخصات زمین‌ها و املاک موجود را بر عهده دارد. به عنوان مثال در انگلستان و کشور‌های حوزه اسکاندیناوی مانند نروژ و بلژیک چنین طرحی بسیار موفق بوده به طوری که در این کشورها، زمین‌ها را براساس سه مشخصه اصلی مالکیت، ارزش و نوع کاربری زمین ثبت می‌کنند.
وی تصریح کرد: در این کشور‌ها تمام اطلاعات لازم در این خصوص، در سامانه اطلاعاتی بخش مسکن، مشابه سیستم google earth روی اینترنت موجود است. هر شخصی با توجه به نیازش می‌تواند مشخصات فنی ساختمان، نام مالک، کاربری و... را به صورت شفاف دریافت کند.
چنین طرحی علاوه بر اینکه مانع بسیاری از مفاسد اقتصادی می‌شود، ابزاری بسیار قوی در بحث سیاستگذاری نیز هست.
با توجه به اینکه احتمال بارندگی و سیل در دوره‌های زمانی مختلف وجود دارد، از این رو برای ساخت و ساز املاکی که در اثر سیل از بین رفته‌اند حتماً باید بر اساس اطلاعات کامل و جامع مربوط به زمین نوسازی یا حتی انتقال مکان جغرافیایی شوند در غیر این‌صورت امکان دارد مجدد در مناطق پر ریسک ساخت و ساز صورت گیرد و جان و مال مردم در معرض خطر قرار گیرد.
به گزارش «جوان»، بیش از ۲۰۰ سال است که در دنیا طرحی با عنوان «کاداست» عملیاتی شده است تا جهت برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح مختصات مکانی و مالکیتی زمین در مناطق جغرافیایی یک کشور به شکل شفاف در دسترس باشد، به مرور زمان علاوه بر اطلاعات مکانی، مالکیتی و کاربری زمین، نقشه‌های هوایی تحت وب و سایر اطلاعات مربوط قیمت و ارزش زمین و عوارض زیر زمین و سطح زمین به اطلاعات کاداست افزوده شد.
متأسفانه در شرایطی که طرح کاداست در ایران بعد از گذشت ده‌ها سال از اجرای این طرح هنوز تکمیل نشده‌است، اطلاعات بعد مکان و مالکیت و نوع کاربری زمین به شکل آنلاین در اختیار برنامه ریز و حتی عموم مردم نیست تا هم از دلال‌بازی و سفته بازان صاحبان پول‌های بزرگ در حوزه زمین در کشور جلوگیری شود و هم اینکه بازار زمین‌خواری و جهش بی‌معنی و بی‌دلیل بهای زمین در کشور بسیار پهناوری، چون ایران به پایان رسد؛ در عین حال، برنامه‌ریز و سیاستگذار، قانونگذار و ناظر، قضات در پرونده‌های مربوط به دعاوی زمین و املاک و حتی مردم هم بر اساس اطلاعات کاداست رفتار و تصمیماتشان را بر پایه اطلاعات متقن و به روز و شفاف این سامانه جامع تنظیم کنند.
اگر دولت و سایر بخش‌ها در اجرای طرح کاداستر و شناسنامه‌دار کردن حدود و مالکیت زمین‌های موجود در کشور کوتاهی نکرده‌بودند، امروز شاهد ساخت و ساز در حریم رودخانه‌ها و زمین‌های متعلق به منابع طبیعی و ... نبودیم، حال با سیل این روز‌ها مشخص شد که طبیعت اکو‌سیستم خود را دارد و در هنگام بلایای طبیعی، چون سیل مسیر خود را می‌پیماید و به زمین‌خواری و ساخت و ساز در حریم رودخانه و مفاسدی در حوزه زمین‌خواری و دریا‌خواری، رودخانه‌خواری و... نگاهی ندارد.
ده‌ها سال است که در سایر کشور‌ها تمامی زمین‌ها شناسنامه‌دار شده‌است و اصلاً در برخی از نقاطی که منابع طبیعی است یا مسیر و حریم رودخانه (حتی خشک شده) یا گسل‌ها و... است اجازه ساخت و ساز داده نمی‌شود، اما متأسفانه اگر نخواهیم بگوییم فساد در حوزه اداری، اما بی‌انضباطی و بی‌مسئولیتی باعث می‌شود که گاهی قوانین و مقررات زیر پا گذاشته شود یا از طریق تبصره‌هایی که بر ماده‌های قانونی زده می‌شود، مجوز‌هایی برای ساخت و ساز ارائه شود که جان و مال مردم را به خطر بیندازد و فاجعه بیافریند.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
کشاورز
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
0
0
متاسفانه عده ای در پایتخت و شهرهای بزرگ ویلا وبرج سازی غیرمجاز می کنند واون وفت ادارات منابع طبیعی با دستاویز همین طرح بسیاری از زمین های کشاورزان و روستاییان بیچاره رادر روستاها ومناطق مختلف کشور مصادره و ممنوع الکشت کرده.وصدای کشاورز و روستایی ها به جایی نمیرسد ...گنه کرد در بلخ اهنگری .به شوشتر زدن گردن مسگری!!
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار