کد خبر: 952017
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۸ - ۲۲:۵۹
سرویس بین الملل جوان آنلاین: قطر فهرست مشارکت‌کنندگان دولت افغانستان را نپذیرفته و نشست بین‌الافغانی دوحه را لغو کرده و طالبان گفته این نشست «محفل عروسی یا مهمانی در تالار‌های کابل نیست» تحولاتی که نشان می‌دهد افغانی‌ها برای رسیدن به صلح راه درازی را در پیش دارند.

رئیس‌جمهور افغانستان اواخر پنج شنبه طی بیانیه‌ای اعلام کرد که قطر به دنبال نپذیرفتن فهرست مشارکت‌کنندگان دولت در نشست بین‌الافغانی دوحه، این نشست را لغو کرده است. در بیانیه ارگ ریاست جمهوری افغانستان آمده است: «پس از آن که تمام مقدمات برای اعزام هیئت فراهم شد با تعجب باید گفت که یک فهرست جدید از قطر که حضور متوازن مردم افغانستان در آن مراعات نشده و به معنای بی احترامی به اراده ملی مردم افغانستان بود، دریافت شد که این عملکرد مورد قبول مردم افغانستان نیست.» رئیس‌جمهور افغانستان گفته از حکومت قطر خواسته فهرست ترتیب شده دولت را بپذیرد و قطر این خواست را رد و در نتیجه کنفرانس دوحه را لغو کرد. این کنفرانس قرار بود برای دومین بار از روز‌های شنبه و یک شنبه با مشارکت نمایندگان طالبان و نمایندگانی از دولت افغانستان برگزار شود. نشست نخست بین‌الافغانی حدود دو ماه و نیم پیش در مسکو برگزار شده بود؛ در این نشست نمایندگان طالبان، احزاب و شخصیت‌های سیاسی افغانستان مشارکت داشتند. حکومت ما غایب بود و برگزاری آن انتقاد‌های زیادی از مقام‌های حکومتی را به دنبال داشت. حتی شکایتی از سوی دولت برای سفر و اشتراک نمایندگان طالبان در این نشست که در فهرست سیاه سازمان ملل هستند، در این سازمان ثبت شد.

اما این بار که قرار بود نمایندگان دولت نیز در نشست دوحه اشتراک کنند، ظاهراً میزبان با لیست اعزامی دولت مخالفت کرده است، هرچند بعضی منابع گفتند که مخالفت طالبان با فهرست مشارکت‌کنندگان دولت دلیل اصلی لغو نشست بوده است. طالبان و شماری از شخصیت‎های سیاسی و نهاد‌های مدنی افغانستان چند روز پیش مخالفت‌شان را با فهرست منتشر شده از سوی دولت اعلام کرده بودند. مخالفان این فهرست را «حکومتی» و تلاشی برای به چالش کشیدن روند صلح خوانده بودند. اما رئیس‌جمهور افغانستان تأکید دارد که فهرست مشارکت‌کنندگان این نشست را در مشورت با تمام جریان‌های سیاسی و اجتماعی و از سوی کمیته گزینش غیرحکومتی تنظیم کرده بودند. طالبان در واکنش به لغو شدن نشست دوحه گفته اگرچه قرار بود در این نشست همه نظریات شخصی خود را در مورد قضیه افغانستان مطرح کنند، اما حکومت افغانستان سعی داشت این نشست را نشست گفت‌وگوی طالبان و حکومت بسازد که تلاشی برای مختل کردن نشست بود. طالبان با انتقاد از فهرست دولت، گفته که نشست دوحه، «محفل عروسی یا مهمانی در تالار‌های کابل نیست.»‌

واکنش امریکا

زلمای خلیل‌زاد، نماینده ویژه وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان که گفت‌وگو‌های مستقیم امریکا با طالبان را رهبری می‌کند، در توئیتر خود نوشته که به خاطر تعویق نشست بین‌الافغانی دوحه ناامید شده و همه را به تعهد به گفت‌وگو و روند صلح تشویق می‌کند.

او به اهمیت گفت‌وگو برای رسیدن به صلح تأکید کرده و از طرفین خواسته بر سر فهرست گفت‌وگو‌کنندگانی که از تمام افغان‌ها نمایندگی کنند، تفاهم کنند و اگر نیاز به کمکی در این مورد باشد، او حاضر به همکاری است. همچنین حامد کرزای، رئیس‌جمهور پیشین افغانستان نیز اعلامیه‌ای منتشر کرده و گفته نشست بین‌الافغانی دوحه فعلاً به تأخیر افتاده است. نام کرزای در فهرست دولت برای مشارکت در نشست دوحه نبود، اما او حمایتش را از این فهرست اعلام کرده بود. در نشست نخست این گفت‌وگو‌ها در مسکو، کرزای نقش رهبری‌کننده نشست را برعهده داشت. ناظران معتقدند جنگ فهرست‌ها و سایر تنش‌های پیرامونی این نشست، صرفاً یک اختلاف نظر تاکتیکی و سلیقه‌ای نیست، بلکه نشانه‌ای روشن از دشواری روندی است که قرار است در نهایت به برقراری آتش‌بس، استقرار صلح و ثبات و آرامش در سراسر کشور افغانستان منجر شود و به جنگ بی‌ثمر و مرگبار ۱۸ ساله پایان دهد. ناظران این سؤال را مطرح می‌کنند که وقتی دولت، جناح‌های سیاسی داخلی، طالبان و کشور‌های خارجی ذی‌نفع، حتی قادر به توافق بر سر برگزاری یک نشست ساده و ابتدایی نیستند، چگونه می‌توانند در مرحله رایزنی‌های فشرده استراتژیک روی مسائل مهم و کلیدی و مبنایی، به تفاهمی سازنده دست پیدا کنند؟
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار