کد خبر: 953646
تاریخ انتشار: ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۴:۳۷
چرا جوانان در دهه ۹۰ به کتاب‌های خاطره‌نگاری دفاع مقدس علاقه دارند؟
خواندن از تاریخ و فرهنگ دهه ۶۰ برای جوانان این دوره و زمانه بسیار جذاب است. غالب کتاب‌های حوزه خاطره‌نگاری روایتگر فرهنگ خاص و ویژه دهه ۶۰ است. دهه‌ای پر از سادگی، صفا و صمیمیت که برای مخاطب امروز با حسی نوستالژیک همراه است
احمد محمدتبریزی
سرویس ایثار و مقاومت جوان آنلاین: به نظر می‌رسد خاطره‌نگاری دفاع مقدس از دوران بلوغش فاصله گرفته و به مرحله پختگی رسیده است. رشد کمی و کیفی کتاب‌هایی با موضوع خاطرات دفاع مقدس در تاریخ ادبیات کشورمان یک اتفاق ویژه بوده و با گذشت زمان نه تنها دچار رکود و تنزل نشده بلکه همچنان با کیفیتی مطلوب به مسیرش ادامه می‌دهد.

به گزارش «جوان»، شاید برخی منتقدان به این حجم از توجه به حوزه خاطره‌نگاری خرده بگیرند و بگویند توجه بیش از اندازه به این حوزه ما را از حوزه‌های دیگر مثل داستان‌نویسی و رمان غافل می‌کند. چنین گفته‌ای، حرف بجایی است ولی یک نکته مهم را در این میان نباید نادیده گرفت. حوزه خاطره‌نگاری منابعی محدود از رزمندگان دفاع مقدس را در برمی‌گیرد که به مرور زمان در حال از دست دادن این گنجینه عظیم انسانی هستیم.

در درون سینه هر رزمنده هزاران خاطره، مطلب و حرف ناگفته انباشته است. به خاطر غفلت‌هایی که در سال‌های پس از جنگ داشتیم چندان شایسته و بایسته به این خاطرات پرداخته نشد تا نیاز خواندن خاطرات رزمندگان و شهدا به شیوه‌ای مخاطب‌پسند و به دور از شعارزدگی و سفارش‌نویسی در دهه ۸۰ پیدا شود.

در طول این فاصله زمانی رزمندگان زیادی را از دست دادیم و حسرت نشنیدن و نخواندن خاطراتشان را برای همیشه به همراه داریم. هر رزمنده یا پدر و مادر شهیدی که از دنیا می‌رود با خودش حرف‌های ناب زیادی را می‌برد که بخشی از تاریخ ایران را روایت می‌کند. همگان باید با این تاریخ هشت ساله که مملو از ویژگی‌های انسانی، ایثار، فداکاری و شجاعت است آشنا شوند و پایه‌های زندگی‌شان را بر اساس این ویژگی و الگو‌ها بسازند. خوشبختانه از زمانی که جنبش خاطره‌نگاری به سبک و سیاقی درست راهش را پیدا کرده با استقبال خوب مردم به ویژه جوانان مواجه شده است. عطش خواندن زندگی و خاطرات شهدا و رزمندگان خیلی زود خودش را نشان داد و کتاب‌های خاطره‌نگاری خیلی زود تجدید چاپ شد.

برای پرداختن به دلایل استقبال مردم از کتاب‌های خاطره حوزه دفاع مقدس باید به چند نکته مهم توجه کرد. نخست آنکه زندگی جذاب و پرفراز و نشیب بسیاری از رزمندگان نکات ریز و درشت زیادی دارد که با دقت و تمرکز در آن می‌توان به جهان‌بینی‌شان پی برد و غرق در دنیایشان شد. این جهان‌بینی قدرت تاثیرگذاری و حتی تحول در زندگی افراد را دارد و خوانندگان می‌توانند این الگو‌ها را بشناسند و در زندگی‌شان پیاده کنند. باید متر و معیار قهرمان بودن و مردی و مردانگی را شناخت و در زندگی به کار برد.
رزمندگان در جبهه‌ها الگویی منحصربه فرد از زندگی را ارائه کردند که خواندنش روح‌های بیدار را آگاه و سیراب می‌کند. خلوص نیت‌ها و پاکی اعمال و رفتار‌های رزمندگان به ما شیوه درست زندگی کردن را یاد می‌دهد. سیره و سبک زندگی رزمندگان یک معیار و الگوی درست برای زندگی کردن است و با خواندن از زندگی‌شان باید این سبک زندگی را آموخت.

مخاطبان عمومی کتاب‌ها به خواندن کتاب‌هایی مستند در رابطه با انسان‌های حقیقی علاقه زیادی دارند. در تمام دنیا خواندن زندگینامه‌ها از جذابیت زیادی میان مردم برخوردار است و طرفداران سفت و سختی دارد و حالا این حوزه در ایران در حال پیدا کردن مخاطبان خودش است. بسیاری از مخاطبان با دنبال کردن زندگی شهدا و رزمندگان با او در یک مسیر تاریخی قرار می‌گیرند که مبارزه علیه ظلم و جنگ در برابر دشمن متجاوز را در خود دارد. قطعاً خواندن چنین سرگذشتی که روندی خطی ندارد و پر از اتفاق و حادثه است جذابیت‌های فراوانی دارد. شناختن قهرمان‌های حقیقی کشور در دوره‌ای که قهرمان‌های پوشالی خودنمایی می‌کنند یک اصل مهم است.

خواندن از تاریخ و فرهنگ دهه ۶۰ برای جوانان این دوره و زمانه بسیار جذاب است. غالب کتاب‌های حوزه خاطره‌نگاری روایتگر فرهنگ خاص و ویژه دهه ۶۰ است. دهه‌ای پر از سادگی، صفا و صمیمیت که برای مخاطب امروز با حسی نوستالژیک همراه است. مخاطب جوان دهه ۹۰ که آن دوره را درک کرده با مرور فرهنگ جامعه در دهه ۶۰ به یک سفر زیبا که معیار و آرمان آدم‌ها برای زندگی چیز دیگری است، می‌رود. فرهنگ جامعه در دهه ۶۰ با فرهنگ دهه ۹۰ تفاوت‌های زیادی دارد و خوانش کتاب‌های خاطره‌نگاری قابلیت زنده کردن بخشی از آن فرهنگ فراموش شده را دارد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار