کد خبر: 955673
تاریخ انتشار: ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۲۳:۲۵
هر چند امریکایی‌ها طی هفته گذشته تلاش کردند با شویی که در منطقه به راه انداختند، بار روانی منفی را برای اقتصاد داخلی ایران و بالطبع بازار سرمایه ایجاد کنند، اما با گذشت چند روز از اصلاح قیمتی در بازار به نظر می‌رسد روند هیجانی در بازار پایان یافته و بازار روند معقولانه‌ای به خود گرفته‌است که البته نزدیکی در پیش بودن مجامع و تقسیم سود نقدی را در این روند نباید بـی‌تأثیر دانست.
هادی غلامحسینی
سرویس اقتصاد جوان آنلاین: به گزارش «جوان»، شاخص بورس تهران در نخستین روز معاملاتی هفته جاری با هزار و ۷۳۲ واحد افزایش به سطح ۲۱۲ هزار و ۷۵۰ واحد رسید. رشد ۸۲ /۰ درصدی نماگر اصلی بازار سهام بیش از هر چیز تحت‌تأثیر نماد‌های «فولاد»، «فولاد»، «اخابر»، «فملی» و «وبملت» بود. حجم معاملات بورس تهران ۳ میلیارد و ۸۳۲ میلیون سهم و ارزش معاملات آن هزار و ۱۱۳ میلیارد تومان بوده است که از این میان ۱۰۰۵ میلیارد تومان آن ارزش معاملات خرد بوده‌است.
با نزدیک شدن به فصل مجامع، فصلی که شرکت‌های سود‌ده بورسی در رابطه با تقسیم سود نقدی و انباشت سود جهت سرمایه‌گذاری تصمیم‌گیری خواهد کرد، به نظر می‌رسد رفتار سهامداران تازه وارد در بازار بعد از نگرانی‌هایی که ریسک‌های بین‌المللی طی هفته اخیر ایجاد کرد، معقولانه‌تر شده‌است، به‌طوری که تابلو‌های بورس با سبز‌پوش شدنش حکایت از بهبود روند قیمت‌ها دارد.

پیش‌بینی سود سال جاری شرکت‌ها
ولی نادی قمی، مدیرعامل شرکت تأمین سرمایه نوین با بیان اینکه بازار سهام طی دو هفته اخیر وضعیت شکننده‌ای داشت به سنا گفت: لغو معافیت‌های نفتی، تحریم فلزات و تنش‌های اخیر امریکا در منطقه، موجب بلاتکلیفی، ترس و سردرگمی فعالان بازار سهام و سبب شده ضمن خروج نقدینگی تا حدودی از انرژی جنبشی بازار کاسته شود.
وی افزود: بدون در نظر گرفتن این موضوعات بسیار با اهمیت، می‌توان دلایل متعددی را برای توصیه به خرید سهام اعلام کرد. نخست اینکه سود سال ۹۷ شرکت‌ها به مدد رشد نرخ ارز و افزایش قیمت مواد خام در بازار‌های جهانی مطلوب بوده و پیش‌بینی می‌شود بالغ بر ۱۴۰ هزار میلیارد تومان (بدون در نظر گرفتن زیان شرکت‌های زیان ده بازار) شود.
این کارشناس ادامه داد: این در حالی است که در نیمه اول سال گذشته دولت از پذیرش قیمت‌های بازاری ارز سرباز می‌زد و شرکت‌ها ناچار بودند محصولات را با دلار ۴۲۰۰ تومانی عرضه کنند. چنانچه قیمت جهانی مواد خام (نفت، فلزات و محصولات پتروشیمی) در سال ۹۸ همچنان در سطوح افزایشی بماند با توجه به جهش قیمت ارز در سامانه نیما از ابتدای سال، می‌توان انتظار داشت سود شرکت‌ها به ۱۷۵ هزار میلیارد تومان برسد. در صورت فروکش کردن تنش ها، این سودآوری بسیار بیشتر خواهد بود.
نادی قمی گفت: با توجه در پیش رو بودن فصل برگزاری مجامع شرکت‌ها و تقسیم ۸۰ درصدی سود، P/E بازار سهام حدود پنج مرتبه برآورد می‌شود که با اعداد و ارقام تاریخی آن فاصله دارد.
وی با اشاره به اینکه ارزش دلاری بازار سهام در ابتدای سال گذشته بالغ بر ۱۰۸ میلیارد دلار و قیمت دلار بازار آزاد ۴۹۰۰ تومان بود، گفت: چنانچه فرض کنیم ارزش دلاری بازار سهام باید حفظ شود و آن را در میانگین قیمت نیمایی یا آزاد دلار ضرب کنیم، ارزش بازار سهام ظرفیت رشد بین ۵ تا ۶۰ درصدی را دارد. از طرف دیگر، اگر رشد بازار سهام را با رشد قیمت‌ها در بازار مسکن، ارز، طلا، خودرو و حتی کالا‌های عمومی مقایسه کنیم، حاکی از جا ماندن این بازار از سایر بازار‌ها است. بنابراین احساس جا ماندن از سایر بازار‌ها که در عموم فعالان بازار سهام مشاهده می‌شود یک ظرفیت قوی برای رشد بالقوه بازار ایجاد می‌کند. نادی قمی افزود: برای سرمایه گذاری در بازار سهام باید به ریسک‌های پیش رو توجه کرد و البته توجه داشت رشد بازار سهام، اسمی است و در نتیجه کاهش ریسک‌ها یا افزایش بهره‌وری و توسعه بازار فروش نیست.

اثر تغییر نرخ دلار بر درآمد شرکت‌های بورسی
از سوی دیگر، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به نوسانات شاخص بورس طی یک هفته گذشته به خانه ملت گفت: تغییر قیمت ارز در اقتصاد ایران بر ارزش شرکت‌ها تأثیر مستقیم می‌گذارد و یکی از موضوعات مهم این بوده که با افزایش نرخ ارز قیمت دارایی پایه برای شرکت‌های بورسی نیز تغییر می‌یابد.
محمدرضا پور ابراهیمی افزود: مفهوم تغییر قیمت دارایی پایه این است که قیمت سهام شرکت‌ها باید افزایش یابد و این بدین معنا است که تقاضا برای سهام شرکت‌ها افزایش یافته و عرضه کاهش می‌یابد و طبیعتاً شاخص بورس که میانگین قیمت سهام شرکت‌های بورسی است با این افزایش به‌صورت طبیعی رشد پیدا می‌کند. نرخ ارز در درآمد شرکت‌های صادرکننده بورسی تأثیر می‌گذارد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه نرخ ارز بر درآمد شرکت‌های صادرکننده نیز اثرگذار است، ادامه داد: صادرات بسیاری از شرکت‌های بورسی همانند پتروشیمی ها، فولادی ها، شرکت‌های سنگ آهنی و واحد‌های مواد غذایی ارزی است، بنابراین زمانی که این شرکت‌ها دلار را با نرخ ۴‌هزار تومان دریافت می‌کردند، رقم خاصی درآمد ریالی داشتند.
در حال حاضر با تغییر نرخ ارز، درآمد ریالی شرکت‌های بورسی صادرکننده حدود سه برابر شده که این اثر درآمدی، سبب افزایش قیمت سهام شرکت‌ها می‌شود.
پورابراهیمی گفت: پیش بینی می‌شود روند افزایشی شاخص بورس در آینده استمرار یابد، چراکه بازار سرمایه ظرفیت بسیار مناسبی برای جذب منابع دارد تا نرخ بازده خوبی به سپرده‌گذاران بدهد. اولویت اول اقتصاد، تجهیز و جذب منابع نقدینگی سرگردان در جامعه از طریق بازار سرمایه برای ایجاد سرمایه‌گذاری مولد در اقتصاد به جای دلالی و واسطه‌گری است، بنابراین نرخ بازده نیز در ماه‌های آینده مثبت است. البته نوساناتی وجود خواهد داشت و شاید ریزش‌هایی داشته باشد، اما روند بلندمدت بازده به صورت قابل‌توجهی مثبت خواهد بود.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار