کد خبر: 956557
تاریخ انتشار: ۰۴ خرداد ۱۳۹۸ - ۲۲:۲۴
با نزدیک شدن زمان انتخابات مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰ به نظر می‌رسد که اصلاح‌طلبان به صورت چراغ خاموش در حال جدا کردن حساب خود از دولت و اعتدالیون هستند.
مهدی پورصفا
سرویس سیاست جوان آنلاین: شب انتخابات برای هر حزب و گروهی هم بیم دارد و هم امید، بیم از این جهت که یک شکست سنگین می‌تواند زمینه دوری هر چه بیشتر از قدرت را فراهم کند و مشخص نیست در زمان دوری از قدرت باز هم زمینه برای حضور تمام عیار در رقابت‌های سیاسی فراهم شود و از سوی دیگر در صورت پیروزی زمینه ادامه حضور در قدرت و چشیدن طعم شیرین آن فراهم خواهد شد.
حالا و در شرایط فعلی نگاهی به اوضاع اقتصادی و سیاسی کشور نشان می‌دهد که ترس از شب انتخابات در بین اصلاح‌طلبان با نزدیک‌تر شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند سال جاری و همچنین انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ هر روز پر رنگ‌تر می‌شود.

ترس اصلاح‌طلبان از شب انتخابات
دلایل روشنی برای این ترس و بیم نزد اصلاح‌طلبان وجود دارد. بر طبق سخنان علی صوفی مشاور رئیس دولت اصلاحات میزان محبوبیت دولت به کمترین میزان خود رسیده و دلایل این افت محبوبیت نیز کاملاً روشن است.
انفعال دولت در خصوص فشار‌های همه جانبه اقتصادی به مردم حتی صدای اصلاح‌طلبان را نیز درآورده است. بحران‌های مداوم اقتصادی و کوچک‌تر شدن سفره مردم سبب شده است. بر طبق آمار‌های صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی ایران در سال جاری بین منفی ۵ یا منفی ۶ درصد متغیر باشد. با وجود این متحدان دولت در عرصه سیاست چه سخنی برای مردم در جریان انتخابات‌های پیش رو خواهند داشت.
در این صورت برای هر فعال سیاسی کاملاً واضح است که در صورت عدم تغییر فضای اقتصادی و معیشتی کشور در طول چند ماه آینده عملاً نوک پیکان نارضایتی از دولت دامن هر متحدی را خواهد گرفت. در این میان اگر از هم اکنون دولت تصمیم بگیرد تا با تکیه بر ظرفیت‌های درونی به دنبال بهبود اقتصاد کشور باشد، باز هم به دلیل کوتاهی‌های گذشته مسیر سختی در مقابل خود خواهد داشت.

زمان ترک رحم اجاره‌ای فرارسیده است
با درک شرایط فوق است که می‌توان آغاز جدایی غیررسمی اصلاح‌طلبان را از دولت پیش بینی کرد؛ جدایی‌ای که به نظر می‌رسد در برخی از حوزه‌ها به صورت کاملاً چراغ خاموش آغاز شده است. البته پیش از این و در برخی مقاطع تاریخی اصلاح‌طلبان به صراحت به این نکته اشاره کرده بودند که نگاه‌شان به دولت روحانی یک نگاه منفعت گرایانه و مبتنی بر فراهم کردن زمینه‌های حضور مجدد اصلاح‌طلبان در داخل ساختار دولت است.
به عنوان مثال ابراهیم اصغر زاده در سال ۹۴ و در گفت و گو با روزنامه قانون با اشاره به اینکه دولت روحانی بستری برای حضور دوباره اصلاح طبان در سیاست است، گفت: چند وقت پیش به دوستانی به شوخی گفتم این رحم اجاره‌ای برای پرورش یک نطفه است. وقتی به شما اجازه نمی‌دهند احزاب جریان سیاسی‌ات فعالیت داشته باشد، مجبور به ائتلاف می‌شوید. همانطور که می‌دانید مهم‌ترین احزاب جریان اصلاح‌طلب ممنوع‌الفعالیت بودند. البته قرار بر این بود که آدم‌های قوی‌تر از آقای خاتمی را به انتخابات بیاوریم، اما آنقدر عقب‌نشینی کردیم که آقای خاتمی شد هاشمی، هاشمی شد روحانی. آقای روحانی همانطور که گفتم، متعلق به جناح محافظه‌کار بودند.
حالا هم که این رحم اجاره‌ای کارکرد خود را از دست داده اصلاح‌طلبان فرآیند جدایی و ترک این رحم را آغاز کرده‌اند و یکی از نشانه‌های این جدایی تلاش برای ارائه لیست مستقل در جریان انتخابات هیئت رئیسه مجلس است.
زمانی که مجلس شورای اسلامی در انتخابات سال ۹۴ با ترکیب فعلی از دل رأی ملت بیرون می‌آمد، بسیاری تصور می‌کردند اصلاح‌طلبان حمایت تام و تمامی از دولت و همچنین فراکسیون مستقلین خواهند داشت.
اگرچه این تصور در طول دو سال اول به بهترین شکل ممکن محقق شد، اما در طول یک سال گذشته و با نزدیک شدن به موعد انتخابات اصلاح‌طلبان شیپور جدایی را به صدا در آورده‌اند.
حالا و درجریان انتخابات هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز فراکسیون امید در یک رقابت تمام عیار لیست کاملی را برای رقابت با گروه مستقلین ارائه داده است.
سخنگوی فراکسیون امید مجلس از اعلام فهرست ۱۲ نفره این فراکسیون برای انتخابات خبر داده و در مقابل فراکسیون مستقلین نیز علی لاریجانی را به عنوان کاندیدای ریاست مجلس انتخاب کرده است.

انتقاد سایر جناح‌ها از رویکرد اصلاح‌طلبان
جالب اینجاست که این رویکرد فراکسیون امید در مجلس و به طور کلی اصلاح‌طلبان با انتقادات جدی از سوی سایر جناح‌ها و احزاب روبه رو شده است. آن‌ها معتقدند که اصلاح‌طلبان با بی مسئولیتی کامل در مقابل اعمال خود تنها به مقاصد انتخاباتی فکر می‌کنند و به هیچ عنوان هزینه‌های اتفاقات گذشته را در نظر نمی‌گیرند.
نصرالله پژمان فر نماینده مردم مشهد روز گذشته طی یک نطق میان دستور و با بیان اینکه مناسب است در روز‌هایی که مجلس در آستانه انتخابات هیئت رئیسه برای شروع سال چهارم است، یک نگاهی به گذشته داشته باشیم، افزود: جای تردید نیست که وضع موجود و نابسامانی‌های ایجاد شده در کشور محصول دو تفکر اصلاحات و اعتدال است که با مشارکت خود و با در دست گرفتن فرمان مجلس و دولت، این وضع را بر کشور تحمیل نموده‌اند. نماینده مردم مشهد در مجلس تأکید کرد: آغاز این اتفاقات، تصمیم غلطی بود که در موضوع برجام، این اکثریت در مجلس و دولت انجام دادند که نتیجه آن، چیزی جز حقارت، خسارت و عقب افتادگی برای کشور ما نبود.
پژمان‌فر خاطرنشان کرد: امام فرمودند: «مجلس باید در رأس امور باشد»، اما باید اعتراف کرد که مجلس دهم هیچ وقت در حل مسائل ضروری، معیشتی و اساسی مردم اقدامی نکرد و در یک کلام، در رأس امور ریل گذاری و نظارتی که منجر به نجات کشور باشد، اقدامی انجام نداد. که این امر چیزی نیست که در جایی غیراز ترکیب مجلس دلیل آن را جست‌وجو کرد.
وی تأکید کرد: همه ملت ایران می‌دانند دو طیف اصلاحات و حامیان دولت که امروز در تلاش هستند، صندلی ریاست مجلس را به دست خود بگیرند، تلاشی برای حل مشکلات مردم نکردند و تأکید می‌کنم که وضع موجود حاصل فکر و تصمیمات آن‌ها بوده است.
نماینده مردم مشهد در مجلس با بیان اینکه فراکسیون نمایندگان ولایی در این مجلس در اقلیت قرار داشت و با وجود در اقلیت بودن، تمام تلاش خود را در تأثیرگذاری و اصلاح وضع موجود به کار گرفت، اظهار داشت:، اما روشن است که نتوانستیم بسیاری از وظایف خود را به صورت تمام و کمال انجام دهیم و این دلیلی ندارد جز اینکه ما در مجلس در اقلیت هستیم و مردم بدانند که نقش دو طیف موجود را در وضع کنونی مؤثر می‌دانیم و به هیچ وجه نمی‌توانیم به جانبداری از طرفی، مشی آن‌ها را برگردن بگیریم.

طلاق عاطفی در شب انتخابات
در مجموع برای اینکه ببینیم این رویکرد اصلاح‌طلبان در بر عهده نگرفتن عملکرد دولت در انتخابات‌های پیش رو با موفقیت روبه رو می‌شود یا نه چاره‌ای جز صبر نداریم.
به نظر می‌رسد که اصلاح‌طلبان بر ضعف حافظه جامعه ایرانی حساب باز کرده‌اند. باید دید این قمار در جدایی شب انتخاباتی از دولت نتیجه خواهد داد و یا نه.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار