کد خبر: 958529
تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۳:۰۰
طی دو ماه اخیر ۵۰ مورد آتش سوزی در زیستگاه‌های طبیعی کهگیلویه و بویراحمد گزارش شده که همگی در نبود تجهیزات با بسیج مردمی اطفا شده‌اند!
سرویس ایران جوان آنلاین: «کوه سکده الوند» در استان کهگیلویه و بویراحمد که زیستگاه گونه‌های شاخص جانوری همچون پلنگ، کل و بز، گراز، کفتار، گرگ و تشی محسوب می‌شود، طی روز‌های گذشته بر اثر آتش‌سوزی خاکستر شد! البته این اولین بار نیست که آتش چنین در میان درختان و منابع طبیعی استان زبانه می‌کشد و همه چیز را با خود به نابودی می‌کشاند، بر اساس اعلام کارشناسان طی دو ماه اخیر ۵۰ مورد آتش‌سوزی در استان گزارش شده که همگی در نبود تجهیزات اطفای حریق و با ساده‌ترین امکانات از طریق بسیج مردمی اطفا شده‌اند!

فرقی ندارد بقایای خاموش نشده آتش گردشگران در طبیعت باشد، بطری خالی از آب در طبیعت رها شود یا حتی سودجویی به قصد تصرف اراضی طبیعی درختان جنگلی را به آتش بکشد، برای اطفای حریق هیچ‌کدام از آن‌ها تجهیزات لازم موجود نیست و روستاییان باید با دست خالی به سنتی‌ترین شیوه‌‎ها خشم زبانه‌های آتش را سرکوب کنند. همین هم می‌شود که کارشناسان گزارش می‌دهند بر اساس تصاویر ماهواره‌ای ناسا ایران سالی ۱ تا ۵ /۱ درصد از جنگل‌های خود را از دست می‌دهد. اتفاقی که اگر همین طور پیش برود ۷۵ تا ۱۰۰ سال آینده چیزی از جنگل‌های کشور برای نسل‌های بعدی باقی نمی‌گذارد. امسال هم به دلیل بارندگی‌های خوب بهاری و رویش مجدد گیاهان ظریف و کوچک که به طور حتم تاکنون خشک شده‌اند احتمال آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع افزایش یافته و نیاز است مسئولان با جدیتی بیشتر مراقب این منابع ارزشمند باشند و از هیچ‌کاری برای حفاظت از آن‌ها دریغ نکنند. با این حال هنوز خبری از تجهیز محیط‌بانان و جنگل‌بانان به تجهیزات اطفای حریق نیست. گفته می‌شود که همچنان استفاده از روش‌های سنتی، همچون خاموش‌کردن با بیل، کلنگ و خاک‌پاشی در اطفای حریق جنگل‌ها مرسوم است.

مشکل جنگل‌ها فراتر از حذف چند درخت

با این تفاسیر دور از انتظار نیست که با شروع فصل تابستان آتش‌سوزی‌های گاه و بی‌گاه جنگل‌ها هم افزایش یابد و حجم وسیع‌تری از این منابع طبیعی از دست رود. اتفاقی که طی همین دو ماه اخیر با وقوع ۵۰ مورد آتش سوزی در استان کهگیلویه و بویر احمد رخ داد و تنها این روستاییان بودند که با همان وسایل ابتدایی برای نجات طبیعت کشور بسیج شدند و جانشان را در میان شعله‌های آتش به خطر انداختند. البته باز هم این حجم از خودگذشتگی‌ها کارساز نشد و طی روز‌های اخیر یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های جانوری استان کهگیلویه و بویر احمد خاکستر شد.

«کوه سکده الوند» در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار گرفته که به عنوان زیستگاه گونه‌های شاخص جانوری همچون پلنگ، کل و بز، گراز، کفتار، گرگ و تشی شناخته می‌شود که از دست رفت. بنابر این امروز تنها معضل حذف درختان نیست و مشکل گسترش یافته به جانداران هم رسیده است. مشکلی که در صورت بی‌توجهی صدمات غیرقابل جبرانی را به زیستگاه‌ها و پوشش جانوری کشور وارد می‌کند. در این خصوص علیرضا نجاتی، یک فعال محیط‌زیست می‌گوید: «این کوه طی دو هفته اخیر دو بار بر اثر برخورد صاعقه دچار آتش‌سوزی شده است که هر دو مورد آتش‌سوزی (همچون آتش‌سوزی‌های سال‌های قبل) عمدتاً توسط مردم محلی مهار شده است.»

ناجیان با جانشان درختان را حفظ می‌کنند

«به دلیل خاص بودن گونه‌های گیاهی و جانوری کوه سکده الوند نیاز است که به محض شروع آتش‌سوزی، نیرو‌های مردمی به وسیله بالگرد به محل آتش‌سوزی منتقل شوند تا آتش پیش از سرایت به نقاط دیگر در همان ساعات اولیه مهار شود، اما متأسفانه به دلیل در دسترس نبودن بالگرد، نیرو‌های مردمی مجبورند با استفاده از قایق‌های پارویی کهنه جانشان را به خطر انداخته و از دریاچه سد مخزنی مارون بگذرند و خود را به دامنه‌های کوه و پس از ۴ ساعت پیاده‌روی طاقت‌فرسا خود را به ارتفاعات و محل وقوع آتش‌سوزی برسانند.» این‌ها را نجاتی دوستدار محیط‌زیست بیان می‌کند و ادامه می‌دهد: «کوه سکده الوند از توابع بخش سوق در استان کهگیلویه و بویر احمد، در حدفاصل بین شهر سوق بهبهان و بخش تشان واقع شده است. این کوه کریدور ارتباطی منطقه حفاظت شده خائیز، منطقه حفاظت شده تنگ سولک و منطقه شکار ممنوع بدیل بهبهان به حساب می‌آید.» و این منطقه یکی از هزار و یک نقطه مملو از گونه‌های جانوری مهم کشور هست که حالا در آتش سوخته است. بنابراین برای جلوگیری از تکرار این معضل باید چاره‌ای اندیشید؛ و برنامه ریزی که باید از سوی مسئولان سازمان‌ها و نمایندگان مجلس انجام شود و یکبار برای همیشه به معضل نبود تجهیزات پایان دهد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار