کد خبر: 959322
تاریخ انتشار: ۰۱ تير ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۱
لرستان وخراسان رضوي پيشگام در توليد داروهاي گياهي و ناتو
تنوعي ازانواع بيماري ها دركنار نياز به داروهاي جديد ازجمله مواردي است كه موجب شده تا كشاورهايي كه دراين زمينه فعاليت دارند بتوانند گام خوبي را دراين زمينه بردارند. در سالهاي اخير روآوردن به داروهاي گياهي ونانوداروها موجب شده تا استان هاي مختلف كشور كه دراين زمبنه از داشته هاي خوبسي برخوردارند داين راه گام هاي خوبي را بردارند كه...

محمدرضا سوري

 

تنوعي ازانواع بيماري ها دركنار نياز به داروهاي جديد ازجمله مواردي است كه موجب شده تا كشاورهايي كه دراين زمينه فعاليت دارند بتوانند گام خوبي را دراين زمينه بردارند. در سالهاي اخير روآوردن به داروهاي گياهي ونانوداروها موجب شده تا استان هاي مختلف كشور كه دراين زمبنه از داشته هاي خوبسي برخوردارند داين راه گام هاي خوبي را بردارند كه به عنوان نمونه مي توان از استانهاي لرستان وخراسان رضوي دراين زمينه نام برد. وجود 250 گونه گیاهی با خواص دارویی، خوراکی، صنعتی  و بهداشتی در لرستان براي توليد بساري ازداروهاي بدون عوارض  وكشف نانو دارویی به نام "کورکومین" برای درمان سرطان مغزدر مشهر از جمله موفقيت هايي بودكه موجب شدتا دوباره نام ايران بر سر زبانهاي متخصصان دارويي در جهان بيافتند.

******

تا اوايل دهه اول پنجاه، حدود30 درصد داروهای مصرف کشور تولید  داخل بودند  و 70 درصد داروهای مورد نیاز بیماران به صورت واردات در اختیار آنها قرار می‌گرفت.

واردات دارو در سال‌های پیش از انقلاب اسلامی توسط صدها شرکت وارد کننده، از سراسر دنیا و در اغلب موارد از اروپا و آمریکا انجام می‌شد.

بر اساس اعلام مسئولان سازمان غذا و دارو حدود 75 درصد داروها در آن دوران به صورت داروی آماده وارد می‌شد. در واقع قبل از سال 1357، تأمین داروی کشور، واردات محور بود. در آن سال ها، مواد اولیه دارو و مواد و لوازم بسته بندی، 100 درصد وارداتی بود و سپس در داخل تولید و تهیه می‌شد. میزان ارزبری داروی کشور در سال 1357 حدود 530 میلیون دلار گزارش شده است.

 با اين حال پيشرفت كشور در زمينه توليد انواع داروها كه بيشتر آنها منشاء گياهي داشت موجب شد تا در زمينه واردات بسياري از داروها به خودكفايي برسيم .

لرستان دشت گياهان دارويي

گیاهان نخستین داروهایی هستند که بشر از زمان خلقت همواره ازآن استفاده کرده واکنون  حدود   2 هزار گونه آن در کشور شناسایی شده است.
داروهای گیاهی می توانند نجاتگر بخشی از اقتصاد کشور و استانهای زاگرس نشین باشد . 
آب و هوای چهار فصل، شرایط آب و هوایی بکر و کوهستانی موجب شده تا  لرستان به يكي از سبزترين   داروخانه  هاي كشور و یکی از مهمترین رویشگاههای انواع  مختلف گیاهان خودرو دارویی در کشور تبدیل شود. 
معاون منابع طبیعی  لرستان با تاييد اين مهم دراين خصوص مي گويد: « دراستان بیش از 2 هزارگونه گیاهی درعرصه های منابع طبیعی می رویند.»
به گفته بهاروند تاکنون 250 گونه گیاهی با خواص دارویی، خوراکی، صنعتی  و بهداشتی در لرستان شناسایی و جمع آوری شده است.
این گیاهان دارویی بر اساس تحقیقات انجام شده در پیشگیری از انواع سرطانها، بیماریهای قلبی عروقی و تقویت دستگاه گوارش  بسیار موثر هستند  
 سطح زیر کشت گیاهان دارویی در لرستان هزارهکتار است و سالانه از این اراضی 3 هزار و 871 تن گیاه دارویی برداشت می شود.
درآمد لرستان از فروش گیاهان دارویی سالانه 76میلیارد تومان است.
آمارها نشان می دهد از مجموع 8 هزار گونه گیاهی در اروپا تنها 10 درصد آن معادل 800 گونه دارویی شناخته شده است در حالی که در ایران حدود 2 هزار گونه گیاه دارویی شناسایی شده وجود دارد با این تفاوت که سهم اروپا از فروش گیاهان دارویی 63 درصد و ایران  3 درصد است.

کارشناس مرکزتحقیقات کشاورزی لرستان هم دراين رابطه می گوید : «با شناسایی250 گونه  گیاه دارویی در لرستان 20 درصد کل گیاهان دارویی شناسایی شده در کشور  در این استان است.»
احمدی با اشاره به اینکه انواع پیاز فصل بهار خاصیت دارویی دارند، مي افزايد:«انشک، بن سرخ، پنومه ،شنگ، ریواس ، موسیر، تره وحشی،از جمله پیاز های است که طی فصل بهار در دامان طبیعت استان لرستان می رویند.»
به گفته وي در کنار خودرو بودن گیاهان دارویی  برای بقا و اقتصادی کردن گیاهان دارویی 16 گونه دارویی شامل مرزه،آویشن، موسیر، کاسنی، شنبلیله، کرفس کوهی، مریم گلی، گشنیز، نعناع، بابونه، جعفری، بیدمشک، شاتره، ترخون، گل گاوزبان وشیرین بیان در لرستان کاشت می شود.

لرستان یکی از استانهای مستعد برای کشت گیاهان دارویی است  به طوری که که  حمایت دولت و پرداخت تسهیلات دو ساله می‌توان کشت این گیاهان را تا 500 هکتار به صورت سالانه  افزایش داد.
توسعه کشت گیاهان دارویی، امروزه علاوه بر کمک به حفظ بقای گیاهان دارویی و مصارف درمانی یکی از راه های کسب درآمد کشاورزان است.
مناطق کوهستانی و دره‌های لرستان  مملو از گیاهان دارویی است که بیش‌تر آنها از گذشته‌های دور  در بهبود  بیماری ها کاربرد مؤثری دارند.

موضوعي كه در صورت سرمايه گذاري بيشتر مي تواند به يكي از استانهاي مهم ومطرح در زمينه توليد داروهاي گياهي تبديل شود.

پيشرفت در نانو داروها

عوارض حداقل ، كاهش طول دوره درمان و رساندن دارو در یك زمان معین و با دز كنترل شده براي رسيدن به اهداف دارویی خاص، كه به نحو چشمگیری ایمن تر و بسیار مؤثر تر از پخش دارو در تمام بدن ،

از جمله مهمترين مزيتايي كه موجب شده تانو داروها از جايگاه ويژه اي در علم پزشكي ودارو سازي برخوردار شوند.

درحال حاصر ويژگي نان و داروها در درمان برخي از بيماري هاي كه درمان آن سخت وگاهي امكان پذير نيست موجب شده تا در بسياري از كشورها از جمله ايران با استقبال خوبي از سوي اساتيد داروسازي قرار بگيرد.

درميان استانهاي كشور كه توانسته دراين راه گام هاي خوبي بردارد بايد به خراسان رضوي خصوصا دانشگاه علوم پزشکی مشهداشاره كرد.

رئیس دپارتمان مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد كه چند روز پيش از نانو دارویی به نام "کورکومین" برای درمان سرطان مغز در مشهد رونمایی كرد دراين خصوص مي گويد: «این نانو داروی جدید توسط یکی از شرکت‌های دانش بنیان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد تولید شده است.»

علي گرجي  مي افزايد: «نانو داروی کورکومین که ماده اصلی آن زرچوبه می‌باشد برای درمان سرطان مغز به کار می‌رود.»

نانو دارو‌ها به دلیل اینکه در منطقه هدف بارگذاری می‌شوند و اثرات درمانی را تقویت می‌کنند و با کپسول‌های محافظ به منطقه هدف می‌رسند از پایداری درمانی بیشتری برخوردار هستند.

آمارها نشان مي دهد در سال‌های اخیر شرکت‌های دانش بنیان تحت نظارت دانشگاه دانشگاه علوم پزشکی مشهد چندین نانو دارو ساخته اند که در درمان بیماری‌های مختلف از جمله التهابات سیستم عصبی مؤثر هستند.

رتبه چهارمي ايران در توليد علم نانو

بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی وب‌او ساینس ایران تا پایان دسامبر سال 2017 با انتشار 8 هزار و 791 توانسته است رتبه چهارم جهانی را از آن خود کند، ضمن آنکه ایران همچنین با تولید 40 درصد علم نانو بیشترین سهم تولید این علم را در میان کشورهای اسلامی دارد.

بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با تاييد اين مهم مي گويد:« ایران تا ماه آوریل سال ۲۰۱۸ میلادی رتبه چهارم را در میان کشورهای تولید کننده علم و فناوری نانو کسب کرده است.»

جعفر مهراد مي افزايد:« کشور چین با تولید ۱۵ هزار و ۲۷۰  مقاله در این حوزه رتبه اول را در اختیار دارد ورتبه های دوم تا پنجم به ترتیب به آمریکا با ۵ هزار و ۴۴۲ مقاله، هندوستان با ۳ هزار و ۲۲۴ مقاله، ایران ۲ هزار و ۳۰۰ مقاله و کره جنوبی ۲ هزار و ۲۴۳ مقاله اختصاص دارد.»

بر اساس چشــم‌انداز بیست‌ساله کشور (1404-1384) جمهوری اسلامی ایران کشوری توســعه یافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه، با هویت اســلامی و انقلابی، الهام بخش در جهان اســام و با تعامل ســازنده و مؤثر در روابط بین‌الملل تصویر شده است. در دوره 10 ساله اول توســعه فناوری نانو در کشــور برای حرکت در راستای این چشم انداز گام‌هایی برداشته شد و تمامی تلاش‌ها بر این پایه استوار بود که الگویی از حرکت علمی و جهادی هدفمند و برنامه‌ریزی شــده ارائه شــود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار