کد خبر: 960833
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۴ تير ۱۳۹۸ - ۲۲:۵۲
همه‌جا این روز‌ها صحبت از بیت کوین و استخراج آن است (ماین کردن) و هر‌جا که به نوعی از برق ارزان بهره می‌برد، مستعد کارگذاشتن ماینر‌ها است، از مدارس و گاوداری‌ها و کارخانه‌های نیمه فعال تا سردخانه‌ها. حتی ژنراتور‌های گازی کوچک هم این روز‌ها که تنها برای برق احتیاطی در برخی اماکن نصب شده‌بودند، جذابیت کار کردن ۲۴ ساعته پیدا کرده‌اند با این حال هنوز تکلیف استخراج بیت کوین روشن نیست!
مهران ابراهيميان
سرویس اقتصاد جوان آنلاین: گمرک به تازگی مدعی شده که ماینر‌ها یا دستگاه‌های استخراج ارز رمز‌ها به شکل غیر قانونی وارد می‌شود و راه ورود این تجهیزات با مصرف برق بالا از این مسیر نیست. برخورد منفعلانه مسئولان در رابطه با تجهیزات تولید ارز مجازی باعث شده که این تجهیزات از طرفی با ثبت سفارش و ارز نیمایی دریافت کنند و از سویی با محدودیت و پلمب روبه‌رو شوند، اما در فضای مجازی از کانال ۱۸۰ هزار نفری فروشگاه بانه تا سایت‌های صرافی‌ها به نوعی واژه بیت کوین و فروش ماینر به چشم می‌خورد.
بانک مرکزی که از سال گذشته در حال بررسی و تهیه و ارسال گزارش درباره مزایا و معایب استفاده از رمز ارز‌ها به مجلس است، هنوز موضع رسمی نگرفته و هراز‌چندگاهی به شهروندان هشدار‌هایی می‌دهد، اما بازار استخراج آن به سرعت این کسب و کار با واردات دستگاه‌های ماین از چین به روش‌های مختلف در حال شیوع است.
در روز‌های گذشته معاون اجتماعی و پیشگیری از جرم دادگستری یزد، طی روز‌های اخیر از شناسایی و کشف دو مزرعه تولید ارز دیجیتال خبر داد. محمدحسین رحیمی‌زاده در مورد علت برخورد با تولید ارز دیجیتال و پلمب آن‌ها عنوان کرده، تولید ارز دیجیتال برخلاف مقررات پولی و بانکی است و پشتوانه‌ای ندارد و پوششی برای پولشویی تلقی می‌شود، اما کار به اینجا ختم نشده و این مقام قضایی تأکید می‌کند این دستگاه‌ها (ماینر‌های تولید ارز دیجیتال) قاچاق است و متخلفان در پوشش کارخانه‌ها اقدام به تولید ارز می‌کردند.
با این حال برخی براین باورند که سکوت قانون درباره این فعالیت جدید به معنای وقوع جرم نیست. چون جرم باید بر اساس قانون تعریف شده باشد تا فرد مجرم شناخته شود و آنچه باعث شده تا برخورد با ماینر‌ها رخ دهد مصرف زیاد برق در این فصل سال است.

تولید ارز مجازی با برقی معادل یک نیروگاه بزرگ
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق در مورد اقدام وزارت نیرو برای مقابله با خروج غیرقانونی ارز مجازی و بیت‌کوین‌ها، در گفتگو با «فارس» گفت: از آنجا که انشعابات غیرمجاز هستند، مشخص نیست چند درصد برق کشور را مصرف می‌کنند، اما تخمین‌زده می‌شود ۵۰۰ مگاوات در یک ساعت مصرف دارند که معادل یک نیروگاه بزرگ است. وی می‌گوید هنوز برای استخراج ارز مجازی و بیت‌کوین‌ها تعرفه‌ای مشخص نشده‌است و برخی از دارندگان مراکز استخراج رمز ارز‌ها از انشعاب‌های غیرمجاز استفاده کردند که وزارت نیرو نسبت به قطع آن‌ها اقدام کرده‌است.
در این راستا وزارت نیرو پیشنهاد خود برای تعرفه ارز مجازی را به هیئت دولت ارائه کرده‌است و هیئت دولت هم این پیشنهاد را در کمیسیون‌های تخصصی بررسی می‌کند. امیدواریم طرح به زودی تصویب شود و استخراج ارز مجازی صاحب تعرفه شود. پیشنهاد وزارت نیرو این است که تعرفه‌ها با متوسط نرخ ارز صادراتی برق محاسبه شود.
با این حال یک فعال و پیگیر استخراج بیت کوین به «جوان» می‌گوید: اگر بنا به مصرف برق بالا و قیمت ارزان باشد باید این محدودیت برای سیمانی‌ها، فولادی‌ها و بسیاری صنایع انرژی بر در کشور نیز اعمال شود. به علاوه طبق آنچه اعلام شده هم اکنون میزان مصرف واقعی برق ماینر‌ها در ایران کمتر از ۱۶/۰ درصد از ظرفیت تولید برق کشور است.

استخراج از نگاه وزارت صمت
اگر وزارت نیرو، استخراج بیت‌کوین را با استفاده از برق صنعتی غیرقانونی می‌دانند، اما فروش دستگاه‌های ماینر یا استخراج‌کننده ارز‌های دیجیتال اکنون در سایت‌های آنلاین، بعضاً با ضمانت‌های چندماهه در حال انجام است و اپراتور‌های آن‌ها معتقدند که وزارت صنعت استخراج ارز‌های مجازی را یک صنعت می‌داند.
یک فروشنده ماینر در گفتگو با «ایسنا» گفته‌است: «قیمت ماینر‌ها از ۱۲‌میلیون تومان شروع می‌شود و بسته به قدرت استخراج و درآمد، هزینه‌های متفاوتی دارند. ما دستگاه‌ها را گارانتی نمی‌کنیم، چون این دستگاه‌ها گارانتی چین را دارند و به دلیل نداشتن نمایندگی در ایران، گارانتی‌شان فایده‌ای ندارد، اما تعمیرات آن‌ها را انجام می‌دهیم.»
این اپراتور توضیح داده که «در حال حاضر بهترین دستگاه روزانه ۹ دلار درآمد دارد و بعد از حدود شش ماه، هزینه‌ای که برای دستگاه صرف شده به مالک آن بازمی‌گردد. اپراتور سایت فروش ماینر که به گفته خودش تجربه‌ای سه ساله در این حوزه دارد، می‌گوید: «استخراج بیت‌کوین از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت نوعی صنعت شناخته شده و این دستگاه‌ها از گمرک وارد کشور شده و قانونی هستند».

مراقب یک بام و دو هوا باشیم
این اظهارات متناقض و برخورد‌های چندگانه با این پدیده چندان مناسب برای فضای کنونی جامعه نیست. آنچنان که چندی پیش خبری از استخراج بیت کوین توسط صدا وسیما مطرح شده و در قبال وارد نشدن ماینر‌ها از گمرک به نامه‌ای از معاونت علمی ریاست جمهوری در مورد واردات استخراج‌کننده‌های ارز مجازی اشاره می‌شود که در آن به یک شرکت دانش‌بنیان برای اجرای مهندسی معکوس ماینر‌ها مجوز واردات صادر شده‌است.
بی‌جهت نیست که علی اکبر کریمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با «فارس»، ضمن تأیید افزایش مزارع استخراج ارز‌های مجازی در کشور خواستار ارائه لایحه از سوی دولت در رابطه با ارز‌های دیجیتال و مسائل پیرامونی آن شد و گفت‌: هنوز بانک مرکزی به عنوان متولی در این رابطه اظهار نظر نکرده‌است.

اقبال مردم جهان از ارز‌های دیجیتال
ارز دیجیتال به عنوان یک پدیده نوظهور در حال گسترش در دنیا است و بسیاری از کشور‌ها آن را به رسمیت شناخته‌اند. بنابراین با توجه به تحریم‌ها ما نیز می‌توانیم از این سازوکار بهره‌مند شویم. هم اکنون ۲۰ درصد مردم ترکیه و ۱۸درصد از مردمی که در برزیل و کلمبیا مورد پرسش مرکز مطالعات جهانی استاتیستا قرار گرفته‌اند از ارز‌های دیجیتال استفاده می‌کنند یا آن‌ها را در اختیار دارند. آرژانتین، مکزیک و شیلی نیز با ۱۶ درصد، ۱۲ درصد و ۱۱ درصد در صدر لیست استفاده‌کنندگان از رمز ارز‌ها هستند. بنابراین بی‌جهت نیست که جهرمی وزیر ارتباطات ایران برای استخراج‌کنندگان بیت‌کوین خواستار صدور پروانه قانونی شده‌است.
محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه استخراج رمز ارز امروز پدیده‌ای رایج در دنیا است، تأکید کرد:‌قیمت برق در ایران با قیمت جهانی آن قابل قیاس نیست. هزینه هر کیلووات ساعت برق صنعتی در برخی از کشور‌های اروپایی ۲۰ سنت است در حالی که برق صادراتی ما هر کیلووات حدود ۹ تا ۱۰ سنت است، البته برای مصرف مردم به نسبت نرخ جهانی عدد پایین‌تری است و شاید در حد نیم سنت باشد. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه این موضوع نیازمند سیاستگذاری و تدوین مقررات است، گفت: دولت ایران در نظر دارد مکان‌هایی را در نزدیکی نیروگاه‌های برق برای استخراج ارز‌های دیجیتال تعیین کند.
وی ادامه داد: اینکه در نیروگاه برق را تولید و هزینه زیادی را برای انتقال آن پرداخت کنیم، بخشی از آن هم در شبکه توزیع اتلاف شود و در نهایت به دست کسانی که می‌خواهند در زمینه استخراج ارز کار کنند برسد، هزینه‌های ما را بالا می‌برد، بنابراین نیاز است که مزرعه‌های ویژه‌ای در نزدیکی نیروگاه‌ها برای این کار در نظر گرفته شود.
آذری جهرمی گفت: از طرف دیگر نباید نرخ ارائه برق به این مراکز با نرخ مصرف عادی باشد، با توجه به اینکه این افراد درآمد بالای ارزی دارند نرخ برق باید متناسب با درآمد آن‌ها تصویب شود.
وی با اشاره به طول کشیدن تدوین قانون در این مورد اضافه کرد، با وجود ممنوع بودن واردات این نوع تجهیزات در گمرک تا کنون «حجم زیادی از این دستگاه‌ها وارد کشور شده‌است.» او می‌گوید، طبق ارزیابی وزارت نیرو، ۷۰۰ مگاوات برق کشور در حال حاضر برای استخراج «رمز ارز» استفاده می‌شود که این «در مرحله اول حقوق عامه مردم را تضییع می‌کند.»
وزیر ارتباطات خواستار وضع سریع «مقررات‌گذاری خاص» در این زمینه توسط دولت شده و گفته‌است: «این موضوع باید سریع‌تر تعیین‌تکلیف شود، این افراد شناسایی شوند و بر آن‌ها نظارت صورت بگیرد تا در ساعت‌های غیر پیک بتوانند کار کنند.»
برق ایران برای کسانی که به دنبال استخراج رمز ارز هستند، بسیار جذاب است واگر عده‌ای بخواهند از این برق بدون ضابطه استفاده کنند و با نرخ مصرف خانگی استخراج رمز ارز کنند و پول کلانی را هم به جیب بزنند مطلوب نیست، اما این واقعیت را هم نباید نادیده گرفت که بخش زیادی از شبکه برق کشور و منابع تولیدی ما در ساعات غیر پیک آزاد است و استخراج رمز ارز به نوعی صادرات ارز به صورت مجازی محسوب می‌شود.
از سوی دیگر بسیاری از مراجع تقلید در مواجهه با این پدیده یا با احتیاط برخورد کرده‌اند یا آن را دارای اشکال، باطل و حتی حرام دانسته‌اند. به نظر می‌رسد مسئولان باید با این پدیده نوظهور فعالانه‌تر برخورد کنند.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
محسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۵
0
0
وزیر ارتباطات فقط نگفت که اگه قیمت هرکیلو وات برق تو ایران کمتر از سایر کشورهاست،درامدهامون به مراتب چندین برار پایین تر از سایر کشورهای اروپایی هست.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار