کد خبر: 961861
تاریخ انتشار: ۲۲ تير ۱۳۹۸ - ۱۶:۵۲
درياها در حال مسموم شدن هستند
خليج فارس ودرياي خزر همواره ودر طول تاريخ كشورمان نقش مهمي در اكوسيستم وتامين غذاهاي دريايي ايرانيان داشتند، اين درحالي است كه سواحل زيبايي آنها از گذشته تا كنون محل مناسبي براي تفريح وتني به آب زدن هستند...

محمدرضا سوري

 

خليج فارس ودرياي خزر همواره ودر طول تاريخ كشورمان نقش مهمي در اكوسيستم وتامين غذاهاي دريايي ايرانيان داشتند، اين درحالي است كه سواحل زيبايي آنها از گذشته تا كنون محل مناسبي براي تفريح وتني به آب زدن هستند. با تمام اين مزايايي كه اين دو دريا دارند ، اما اين روزها خبر هاي خوبي از سواحل وابهاي آنها به گوش نمي رسد چرا كه رها شدن انواع زباله هاي سمي وپلاستيكي وورود آنها به اين آبهاي ارزشمند موجب شد تا كم كم آلودگي نفس حيات آنها وموجوداتي كه حيات آنها به آن بستگي دارد را  بگيرد موضوعي كه موجب شد تا دلسوزان وكارشناسان محيط زيست دراين رابطه هشدار جدي دهند.

*****

خليج فارس در جنوب ايران ودرياي خزر در شمال همواره به عنوان يكي از مهمترين اكوسيستم وذخيرگاه مواد غذايي دريايي از اهميت دوچنداني برخوردار هستند اين در حالي است كه سواحل آنها نيز همواره ودرطول سال يكي از مهمترين مراكز تفريحي وشنا براي كساني كه به اين دومنطقه كشورمان سفرمي كنند به شمار مي آيد، با اين حال بي توجهي به سالم نگه داستن سواحل آنها موجب شده تا نه تنها اين مكانها آلوده شوند بلكه راه يابي آلودگي ها به درياهاي انها زنگ خطر نابودي آنها را نيز به صدا درآورد موضوعي كه در صورت بي توجهي ومحقق شدن آن عملا مرگ اين دو مكان ارزشمند را رقم خواهد زد.

آلودگيهاي خزر 5برابر عسلويه  

رها كردن انواع زباله ها در محيط  هاي طبيعي توسط گردشگران ، دفن غير اصولي وبازيافت آنها از سوي مديران شهري كه به وففورمي توان در جاي جاي استانهاي كشور مشاهده كرد به قصه هاي تكراري تبديل شده است كه ديگر براي هيچكس جذابيت ندارد وانگار قرار نيست داستان ازبين بردن طبيعت كشورمان روزي به پايان برسد.

اكثر كساني كه به استانهاي شمالي كشور خصوصا به سواحل سفركرده اند متفق القول هستند كه آلودگي هاي ناشي اززباله ها وپساب هاي آن اين مناطق ودريا را آلوده كرده است با اين حال هيچ توجخهي جدي به اين مهم نمي شود.

هفته گذشته بود كه عكاس خبرگزاري تسنيم  با انتشار عكس هاي خود از سواحل محمود آباد تصاويري  وحشتنا كي از محل دپوی زباله های شهری در مجاورت ساحل كه با بوی شدید تعفن و حجم بالایی که شیرابه ی تولیدی آن وارد دریا می شود را منتشر كرد.

بررسي ها نشان مي دهد،ورود انواع زبالها در استان مازندران وگيلان دركنارورود انواع  پسابها وسموم و كود هاي شيميايي  مورد مصرف در كشاورزي موجب شده تا درياي خزربه شدت آلوده شود اين درحالي است كه مسافراني كه به شهرهاي ساحلي سفر مي كنند نيز نقش مهمي در آلوده شدن دريا دارند.

نايب دبیر شبکه سازمان های غیردولتی محیط زیست و منابع طبیعی استان گیلان دراين خصوص مي گويد:« مشکل زباله های دریایی تا زمانی که زباله ها به رودخانه ها ریخته می‌شود حل نخواهد شد.»

 زهرا جنسی  مي افزايد:«ورود انواع زباله هاي خشك وتر در كنار ورود پلاستيك وسموم و كود هاي شيميايي  به شدت درياي خزر را آلوده كرده موضوعي كه براي حل آن نياز به عزم عمومي دارد.»

همچنين ،عضو هيات علمي دانشگاه نوشيرواني بابل دراين خصوص مي گويد:« هرچند ولگا به دلیل در اختیار داشتن ۸۵ درصد حوزه آبریز، مهم‌ترین منبع ورود آلودگی در خزر معرفی شود اما ورود انواع فاضلاب و پساب خانگی و صنعتی، ورود آلودگی دامداری و مرغداری‌ها، وارد شدن شیرآبه‌های دپوی زباله و غیره موجب شده تا برای سه استان شمالی کشور به ویژه مازندران که با وسعت زیاد در مجاورت آن قرار دارد، دارای اهمیت باشد.»

عزیرعابسی با اشاره به  تخلیه ۳۵ ساله زباله‌ها در فاصله ۲۰۰ تا ۳۰۰ متری دریای خزر در بابلسركه  یکی دیگر از مصداق‌های آلودگی است مي افزايد:« شیرابه زباله‌هایی که در چند صد متری دریا قرار دارند پس از بارش باران، مستقیماً توسط آب‌های زیرزمینی به سرعت وارد دریای خزر می‌شود، افزود: شیرابه محل دپوی زباله در آمل که به عمارت معروف است، به طور مستقیم وارد هراز و در نهایت دریای خزر می‌شود.»

 

وي با اشاره به اينكه غلظت فلزات سنگین و آلودگی‌های خاص دریای خزر ۵ برابر عسلویه است، ادامه مي دهد:«اين درحالي است بیشتر شناگاه‌های مازندران آلودگی میکروبی دارد و هیچ فردی نباید در آن شنا کند، آلودگی اثبات شده میکروبی در بسیاری از شناگاه های مازندران به ویژه منطقه شنا ممنوع که تمامی فاضلاب‌های منتهی به دریا در آن قسمت قرار دارد باید جدی گرفته شود چرا که افرادي كه  در فاضلاب‌ها شنا می‌کنند در آینده به  مشکلات پوستی دچار مي شوند.»

خليج فارس غرق در ذرات میکروپلاستیک

دراين ميان بي توجهي به حفظ وسلامتي خليج فارس وجلوگيري از ورود انواع آلودگي ها به اين درياي آزاد موجب شده تا اين منطقه نيز به انواع مواد شيميايي وذرات ميكروپلاستيك ها آلوه شود موضوعي كه هشدار بسياري از كارشناسان را موجب شده است.

تحقیقات نشان می دهد ذرات میکروپلاستیک و بسیاری آلودگی های دیگر در آبزیان خلیج فارس وجود دارد.

دهنه آبی خلیج فارس به دلیل وسعت و نیمه بسته بودن همواره در معرض آلودگی قرارداشته است .

 تردد روزانه بیش از 1500 نفتکش بزرگ حجم بسیار بالای آلودگی را به همراه دارد به گونه ای که محققان و صاحبنظران آلودگی خلیج فارس را 47 برابر بیشتر از ظرفیت طبیعی آن اعلام کرده اند.
رییس پارک علم و فناوری استان فارس دراين خصوص مي گويد:« ذرات میکرو پلاستیک و بسیاری آلودگی های دیگر در خلیج فارس را در بدن ماهی ها  وساير آبزيان به راحتي مي توان مشاهده كرد اين  درحالی که فکر می کنیم غذایی دريايي که مصرف می کنیم سالم است .»

دكتر فرید مُرمي افزايد:« آلودگي اين دو دريا ورودخانه ها از بزرگترین خطر کنونی کشور است و حتی اين خطر  تالاب ها را به عنوان يكي از مهمترين  زیست بوم هاي كشوربه طورجدي تهديد مي كند .»

خزر وخليج فارس ميراث دار بالاترين آلودگي

بررسي هاي سازمانه جهاني نشان مي دهدبي توجهي به راهيابي انواع آلودگي ها به درياي خزر وخليج قارس موجب شده تا اين دو ركوردار بيشترين آلودگي  باشند.  

مدیر کل دفتر بررسی آلودگی های دریاهای سازمان محیط زیست و استاد دانشگاه با تاييد اين مهم مي گويد:« میزان آلاینده های موجود در دریای خزر و خلیج فارس از متوسط جهانی بالاتر است و آبزیان را در معرض خطر قرار می دهد. اما نمی توان گفت همه آبزیان و کل دریای خزر آلوده هستند. این آلودگی ها از ورود فاضلاب شهری و صنعتی نشات می گیرد. حدود دو سال است مناطق آلوده ساحلی از طریق رسانه ها اعلام می شود.»

الماسی  مي افزايد :« مقادیر آلاینده های میکروبی در دریای خزر برای کاربری های خاص بیش از استاندارد است،چرا كه سازمان بهداشت جهانی، سازمان محیط زیست و وزارت بهداشت کشورمان استانداردی را برای تفرج و شنا در نظر گرفته است که بر اساس آن مردم باید در مکان هایی شنا کنند که قبلا پایش شده است.»

به گفته وي ، اکنون ۱۳۵ نقطه رسمی پالایش شده داریم که وزارت کشور در قالب طرح سالم سازی دریا آن را به اجرا گذاشته است، كه  از این ۱۳۵ نقطه ۵۴ نقطه به علت مراجعه بالا و ریسک بالای آلودگی ماهانه توسط سازمان محیط زیست ماهانه پایش می شود.

اين درحالي است كه آلودگي هاي نفتي نيز ازديگر معضلات زيست محيطي به شمار مي رود چر ا كه به  علت شرایط برداشت نفت و گاز و تردد نفتکش ها وضعیت محیط زیست خلیج فارس بسیار حساس شده است؛ در چند سال گذشته 21 مورد نشت نفت بزرگ با بیش از صد میلیون بشکه در دنیا وجود داشته  که هفت مورد آن در منطقه خلیج فارس رخ داده است. 

بزرگ ترین فاجعه نفتی در خلیج فارس در سال 1991 رخ داد که براثر حمله عراق به کویت، 11 میلیون بشکه نفت در این دریا تخلیه شد. 

علاوه بر این ، وجود کشتی های غرق شده نیز مشکلاتی را به وجود آورده است که خارج کردن آنها نیازمند داشتن یک برنامه جامع است در غیر این صورت برای محیط زیست خطرساز خواهند بود. 

 

 

.

 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار