کد خبر: 962934
تاریخ انتشار: ۳۱ تير ۱۳۹۸ - ۰۲:۴۰
نگاهی بر زندگی جهادی امیر سرتیپ احمد ترکان، پدر توپخانه ایران
با گذشت بیش از سه دهه از اتمام جنگ تحمیلی، جبهه جهاد و مقاومت بار دیگر سوگوار یکی دیگر از شیرمردانش شد. امیر سرتیپ احمد ترکان از چهره‌های پیشکسوت دفاع مقدس پس از عمری خدمت، روز ۲۴ تیرماه ۱۳۹۸ به همرزم شهیدش سپهبد علی صیادشیرازی پیوست.
سرویس ایثار و مقاومت جوان آنلاین: با گذشت بیش از سه دهه از اتمام جنگ تحمیلی، جبهه جهاد و مقاومت بار دیگر سوگوار یکی دیگر از شیرمردانش شد. امیر سرتیپ احمد ترکان از چهره‌های پیشکسوت دفاع مقدس پس از عمری خدمت، روز ۲۴ تیرماه ۱۳۹۸ به همرزم شهیدش سپهبد علی صیادشیرازی پیوست. ترکان که معاون اسبق عملیات ارتش بود، به پدر توپخانه ایران شهرت داشت و از قهرمانان و نوابغ دفاع مقدس به شمار می‌رفت. سال‌ها پیش امیر سرتیپ دوم رضا جهادی ارسی درباره این قهرمان ملی گفته بود: «بازنشستگانی در ارتش داریم که قهرمانان جنگ تحمیلی بودند. این افراد اگر به مرگ طبیعی از دنیا بروند، جفا است؛ چراکه آنان لیاقت شهادت را دارند... در استان اصفهان افرادی، چون امیر ترکان سرمایه‌های عظیم و گنج نهانی هستند که باید بیش از پیش مورد توجه رسانه‌ها قرار بگیرند.»

ورودی سال ۴۱

احمد ترکان در اواخر جنگ جهانی دوم به دنیا آمد. آن ایام اشغال ایران توسط متفقین شرایط سختی را برای مردم رقم زده بود. ترکان در مصاحبه‌ای گفته بود که خاطره زیادی از آن روز‌ها ندارم تنها کوپن‌های پدرم را به خاطر دارم که با آن‌ها قند و شکر می‌گرفت. ترکان درباره روزگار کودکی و نوجوانی‌اش می‌گوید: «بعد از دوره شش ساله دبستان، سیکل اول را به‌خوبی گذراندم و بعد از آن در سال ۱۳۳۹ به دلیل اینکه باید به سربازی می‌رفتم، دیپلم ناقص گرفتم. چون دو سال سرباز بودم. آن زمان به دبیرستان نرفتم و باید کمک‌خرج خانواده می‌شدم به همین دلیل در بازار کار می‌کردم. شب‌ها درس، روز‌ها در بازار کار و توأمان سرباز هم بودم. بالاخره در سال ۱۳۴۱ دیپلم ریاضی گرفتم. از آنجا وارد دانشکده افسری شدم.»

رسته توپخانه

ترکان پس از طی دوره مقدماتی توپخانه و سپری کردن دوره‌های تکاور، چتربازی، مربی کوهستان و دیگر دوره‌ها، به تیپ ۵۵ هوابرد شیراز برای ادامه خدمت منتقل شد. او در سال ۱۳۵۴، با کسب موفقیت در مراحل مختلف گزینش و آزمون، برای گذراندن دوره عالی توپخانه، با درجه سروانی به کشور امریکا اعزام شد و در آنجا توانست دوره مذکور و دوره دیگری تحت عنوان مدیریت آموزش را با موفقیت کامل طی کند.
امیر ترکان پس از بازگشت به ایران، در مرکز توپخانه اصفهان به عنوان استاد تاکتیک تخصصی توپخانه مشغول به کار شد. با گذشت زمان تجربیات و دانش ترکان بالا می‌رفت و او منتظر بزنگاهی بود تا از مهارت و تجربه‌اش استفاده کند. او در کنار دیگر نیرو‌های ارتش به هنگام پیروزی انقلاب اسلامی در کنار امام خمینی (ره) و سایر مردم ایستاد و نقش خود را در یکی از حساس‌ترین برهه‌های تاریخی کشور به‌خوبی ایفا کرد.

حضور در کردستان

بعد از پیروزی انقلاب، دشمن خیلی زود دست به کار شد. مردم هنوز طعم شیرین پیروزی در ساقط کردن حکومت پهلوی و برقراری حکومت اسلامی را به طور کامل درک نکرده بودند که ضدانقلاب در مناطق غربی کشور به ایجاد تفرقه و ناامنی پرداخت.

ترکان به همراه سایر افراد نیروی زمینی ارتش، برای اجرای طرح‌ها و نظرات امیر سرلشکر شهید ولی‌الله فلاحی در کردستان، به آن منطقه اعزام شد. او در این دوران نقش مؤثری در نجات مردم و کمک به هموطنانش به‌ویژه در غرب کشور و پاکسازی محور بانه و سردشت و ممانعت از سقوط شهر سنندج و نجات پادگان لشکر ۲۸ سنندج داشت. امیر ترکان ابتدا در کردستان، فرماندهی یک گردان از توپخانه لشکر ۲۸ را بر عهده گرفت و پس از مدتی، با توجه به لیاقت و کاردانی‌اش، مسئولیت فرماندهی توپخانه لشکر به او سپرده شد.
به دنبال اغتشاشات کردستان، بعثی‌ها به خاک ایران تجاوز کردند. آن‌ها می‌خواستند در مدت زمان کوتاهی بخش‌های جنوبی ایران را اشغال کنند و به تهران برسند. در روز‌هایی که هنوز نیرو‌های نظامی سازماندهی درستی نداشتند باید بر تجربه نیرو‌های ارتش تکیه می‌شد. نیرو‌های مردمی از همان نخستین روز‌های جنگ با هدایت ارتشی‌ها مقاومت سرسختانه‌ای مقابل دشمن انجام دادند و نقشه‌های صدام را در نطفه خفه کردند.

ترکان در جنگ

در آن روز‌ها استفاده از تجربیات نیرو‌های ارتشی مثل ترکان خیلی به کمک جبهه‌ها آمد. او همچون دوران انقلاب و مبارزه با ضدانقلاب پای به میدان گذاشت و نقش بسیار مهمی در عملیات‌ها داشت. نبوغ نظامی و ابتکار عمل منحصربه‌فردش، عامل مهمی در مقاومت مردم داشت.
اقدامات ابتکاری، خلاقانه و روحیات ولایتمدارانه و شهادت‌طلبانه امیر سرتیپ احمد ترکان در عملیات‌های مختلف دفاع مقدس مانند والفجرها، بیت‌المقدس‌ها و...، بیانگر نبوغ نظامی، خلاقیت در روش‌ها و تاکتیک‌های نظامی، قدرت تصمیم‌گیری صحیح و به‌موقع در شرایط بحرانی، شجاعت و بی‌باکی این قهرمان کم‌نظیر هشت سال دفاع مقدس است که در آن دوران فرماندهی چندین عملیات مهم و اثرگذار را نیز بر عهده داشت.

این قهرمان ملی پس از جنگ تحمیلی به عنوان فرمانده مرکز آموزش توپخانه و موشک‌های نیروی زمینی در اصفهان، فرمانده قرارگاه عملیاتی غرب ارتش، معاون عملیات ارتش و عضو هیئت معارف جنگ شهید سپهبد علی صیادشیرازی، منشأ خدمات و اقدامات ارزشمندی برای ارتش جمهوری اسلامی ایران و نظام مقدس اسلامی بود.
با پایان گرفتن دفاع مقدس امیر سرتیپ ترکان مورد تقدیر فرماندهی معظم کل قوا قرار گفت و به دلیل تسلط بر زبان انگلیسی و اشراف بر اطلاعات نظامی، حقوقی و قوانین بین‌المللی یکی از نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در هم‌اندیشی بررسی قوانین ژنو شد.
دریافت چند مرحله ارشدیتِ مأموریت‌های رزمی در دوران جنگ تحمیلی و نیز اشراف و پیاده‌سازی دانش توپخانه در حوزه‌های عملیاتی، آموزشی و پرورش افسران متعهد و متخصص و انتقال دانش و تجربیات گرانقدر سال‌های دفاع مقدس به نسل جوان بخش دیگری از افتخارات و اقدامات مؤثر ایشان در طول خدمت در ارتش جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌رود.
امیر ترکان پس از عمری مجاهدت، روز ۲۴ تیرماه ۱۳۹۸ در سن ۸۰ سالگی درگذشت و به یاران شهیدش پیوست.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار