کد خبر: 963189
تاریخ انتشار: ۰۱ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۹
با خروج نیرو‌های امارات، عربستان در یمن دچار چالش خواهد شد
با خروج امارات از یمن، اردوگاه متجاوزان دچار فروپاشی شده و عربستان به عنوان رهبر ائتلاف عربی در باتلاق یمن تنها مانده است که بیرون آمدن از آن برای سعودی‌ها به دور از تبعات نخواهد بود.
روح الله صالحي  
سرویس بین الملل جوان آنلاین: چهار سال پیش عربستان سعودی و امارات با همکاری برخی رژیم‌های عربی، با این تصور که در مدت کوتاهی می‌توانند یمن را اشغال کرده و برنامه‌های خود را به پیش ببرند، حملات گسترده‌ای را علیه ملت بی دفاع یمن آغاز کردند. اما اکنون نه تنها متجاوزان به اهداف خود دست نیافته اند بلکه شکست‌های پی در پی از نیرو‌های انصارالله یمن، شکاف‌ها در ائتلاف سعودی را افزایش داده و متجاوزان را به بازنگری در سیاست‌های اشتباه خود واداشته است.
پس از خروج نیرو‌های مراکش، قطر و مالزی از ائتلاف سعودی، این بار نوبت به امارات رسیده است تا عربستان را در جنگ بی نتیجه تنها بگذارد. امارات به عنوان متحد اصلی عربستان در جنگ یمن حضوری فعال-تر داشت، اما در هفته‌های اخیر این کشور تصمیم گرفته است تا راه خود را از عربستان جدا کند. اقدامی که مقامات ریاض را بر سر دو راهی خروج آبرومندانه از یمن و یا ادامه جنگ بی نتیجه قرار داده است. خروج متحد اصلی ریاض، تردید‌ها درباره توانایی عربستان برای ادامه جنگ در یمن را افزایش داده است.
امارات با این تصور وارد ائتلاف عربی شد که در مدت کوتاهی بتواند سود سرشاری را از جنگ یمن به دست آورد، اما هر چقدر جنگ ادامه پیدا کرد، اماراتی به این باور رسیدند که نه تنها دستاوردی نداشته اند بلکه هزینه‌های هنگفت مالی و صد‌ها نفر از نیروهایشان را در یمن از دست داده اند. بنابراین، مقامات ابوظبی به این جمع بندی رسیدند که ادامه جنگ در یمن تنها هزینه تراشی برای آن‌ها است و ناگزیر استراتژی خود را تغییر داده و خروج از یمن را در دستور کار خود قرار دادند.
عربستان سعودی فکر نمی‌کرد روزی برسد که نیرو‌های انصارالله به ساخت موشک‌های بالستیک و پهپاد دست پیدا کرده و بتواند عمق خاک عربستان را مورد هدف قرار دهند، اما این مسئله در ماه‌های اخیر به کابوسی برای مقامات سعودی تبدیل شده است و آن‌ها به هر دری می‌زنند تا بتوانند از بحرانی که خود به پا کرده اند خلاص شوند.
عربستان که بر روی همکاری کشور‌های عربی به ویژه امارات برای جنگ علیه یمن حساب باز کرده بود اکنون با خروج متحدانش از ائتلاف، ادامه نبرد با نیرو‌های انصارالله برایش سخت شده است. نیرو‌هایی که نه تنها ضعیف نشده اند، بلکه در چهار سال گذشته با کسب تجربیات جنگی به مراتب قویتر از گذشته شده و با حملات روزانه پهپادی به فرودگاه‌ها و پایگاه¬های عربستان، خواب را بر مقامات ریاض حرام کرده اند.

تنهایی ریاض
عربستان می‌داند که با خروج امارات که در جبهه جنوبی یمن فعال بود، تمرکز انصارالله بر شمال یمن و جنوب عربستان بیشتر خواهد شد و با این اقدام می‌تواند مناطق بیشتری از خاک عربستان را به تصرف خود درآورند. مقامات سعودی سعی داشتند تا امارات را به ماندن در یمن متقاعد کنند، اما تسریع اماراتی‌ها برای خروج از باتلاق یمن، سعودی‌ها را سرخورده و نا امید کرده است.
فروپاشی ائتلاف متجاوز به یمن، عربستان را در تنگنای بزرگی قرار می‌دهد. نتیجه خروج امارات از یمن، تسریع در فروپاشی ائتلاف عربی، رها شدن عربستان در باتلاقی خودساخته و زمین گیر شدن ریاض در برابر حملات مکرر موشکی و پهپادی انصارالله خواهد بود.
خروج امارات از یمن، نشانه فروپاشی در ائتلاف متجاوز عربی و انزوای سعودی‌ها در جنگ است و تمامی عواقب جنگ یمن را متوجه مقامات عربستان می‌کند و این کشور را در بحران یمن تنها می‌گذارد. عقب‌نشینی امارات به تضعیف توانمندی‌های نظامی عربستان سعودی در یمن منجر خواهد شد و همین مسئله فشار‌ها به ریاض را جهت قبول راه حل سیاسی به جای راه حل نظامی افزایش می‌دهد. توئیت اخیر مجتهد، افشاگر سعودی در مورد پیشنهاد محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان برای مذاکره با انصارالله و پایان دادن به جنگ یمن در همین راستا قابل ارزیابی است.
تاکنون امارات بخشی از هزینه‌های جنگ در یمن را متقبل می‌شد و نیروهایش بخشی از توان انصارالله را در جنوب یمن به خود مشغول کرده بودند، اما با خروج اماراتی ها، علاوه بر اینکه همه هزینه‌ها بر دوش عربستان سعودی خواهد بود، بلکه با ادامه حملات یمنی‌ها به خاک عربستان، امنیت شهروندان سعودی به خطر خواهد افتاد که می‌تواند زمینه اعتراضات گسترده داخلی در این کشور را فراهم کند. همچنانکه شکاف در خاندان آل سعود در سال‌های اخیر بر سر ادامه جنگ در یمن بیشتر شده و شکست ریاض در این نبرد، می‌تواند این شکاف‌ها را تشدید کند. همچنین با خروج امارات از یمن، از قدرت چانه زنی سعودی‌ها کاسته می‌شود و هزینه‌های بالقوه عربستان را جهت مذاکره با انصارالله برای پایان دادن به جنگ بالا می‌برد.

فرار مزدوران سعودی از جبهه یمن
یکی از دلایلی که کار را برای ادامه جنگ عربستان در یمن سخت کرده است، فرسایشی شدن جنگ و خسته شدن مزدوران سعودی از ادامه جنگ بی فایده در یمن است. گزارش‌هایی که اخیرا منتشر شده، نشان می‌دهد که مزدوران عربستان برای فرار از جبهه‌های یمن، دست به خودزنی و استعمال مواد مخدر می‌زنند تا از این مهلکه رهایی یابند. با فرار نیرو‌های سعودی از یمن، مقامات ریاض به ارائه مشوق‌های مالی و خدماتی متوسل شده اند تا بتوانند ساکنان استان‌های جنوبی عربستان را به مقابله در برابر انصارالله ترغیب کنند. فرار نیرو‌های عربستانی سبب می‌شود تا انصارالله از لحاظ توان نیرو هم در موقعیت برتری نسبت به متجاوزان قرار گیرد و نبود نیروی قوی در محور سعودی، به پیشروی گسترده یمنی‌ها در خاک عربستان منجر می‌شود.
همچنین عربستان سعودی از سوی کنگره آمریکا هم تحت فشار است و نمایندگان کنگره به دنبال قطع کمک‌های تسلیحاتی امریکا به سعودی‌ها هستند و این مسئله می‌تواند ریاض را برای ادامه جنگ در یمن با چالش جدی مواجه کند.
دراز کردن دست دوستی به سمت تهران
عربستان در سال‌های اخیر که با ایران بر سر مسائل منطقه‌ای به ویژه سوریه و یمن دچار تنش شده است و حتی حاضر نبود بر سر حل اختلافات با مقامات ایرانی گفتگو کند، اخیرا از آمادگی خود برای از سرگیری مذاکرات سیاسی خبر داده است. امارات هم در هفته‌های اخیر برای برون رفت از بحران یمن، خواستار گفتگو با مقامات ایرانی شده بود که ایرانی‌ها دست رد بر سینه امارات زده بودند. چراغ سبز عربستان و امارات برای گفتگو با تهران بر سر یمن، درحالی است که این رژیم‌ها جنگ علیه انصارالله را به این بهانه آغاز کردند که این جنبش تحت حمایت ایران قرار دارد و سعی داشتند با اشغال یمن به نفوذ ایران در یمن پایان دهند. مقامات ریاض و ابوظبی در سال‌های اخیر به بهانه‌های مختلف تلاش کردند تا با متهم کردن ایران به ارسال تسلیحات به یمنی ها، فشار‌های بین المللی علیه تهران را افزایش دهند، ولی موفقیتی کسب نکردند و حتی سازمان ملل هم از ادعا‌های سعودی و امارات متقاعد نشد. اما این کشور‌ها اکنون برای رهایی از بحران خودساخته، دست به دامن ایران شده اند تا بتوانند از این باتلاق رهایی یابند.
ریاض و ابوظبی به این باور رسیده اند که هر گونه رویارویی با ایران در منطقه نتیجه‌ای جز شکست برای ان‌ها در پی ندارد. بنابراین، سعودی‌ها از سیاست‌های اشتباه خود در مقابل ایران دست کشیده و درصدد بازگشت از این مسیر خطرناک هستند. علاوه بر توانایی انصارالله در حمله به تاسیسات و فرودگاه‌های عربستان و امارات، تحولات اخیر در خلیج فارس هم سبب شده تا سعودی‌ها و امارات به همکاری با ایران تن دهند.

عربستان و دیگرر رژیم‌های عربی منطقه که بر طبل جنگ امریکا علیه ایران می‌کوبیدند و حاضر بودند هزینه این جنگ بی پایان را متقبل شوند، پس از سرنگونی پهپاد پیشرفته آمریکایی توسط سپاه پاسداران و عدم واکنش واشنگتن به این اقدام، مقامات عربی به این ارزیابی رسیدند که امریکا برای دفاع از امنیت اعراب حاضر به درگیری نظامی با ایران نخواهد شد و خودشان پیشقدم شدند تا اختلافات با ایران را حل کنند.
شکست عربستان و امارات در سوریه، عراق، لبنان و یمن در برابر ایران و محور مقاومت، سبب شد تا دست دوستی به سمت تهران دراز کنند، چرا که ادامه این رقابت تنها هزینه‌های رژیم‌های عربی را افزایش می‌دهد. عربستان اکنون پس از این همه شکست تلاش می‌کند که از یک سو جنگ یمن را به پایان برساند و از سویی روابط خود را با ایران بهبود ببخشد و این نشان می‌دهد که سیاست ها‌ی عربستان در چند سال اخیر به ضرر سعودی‌ها بوده و این کشور را دچار انزوای سیاسی کرده است.

سخن آخر
خروج امارات از جنگ یمن، علاوه بر اینکه فروپاشی ائتلاف متجاوز سعودی در یمن را رقم می‌زند، تحولات را به ضرر مقامات سعودی به پیش خواهد برد و سعودی‌ها را در مقابل انصارالله تنها گذاشته و جایگاه آنان را تضعیف می‌کند. باتوجه به قدرت موشکی و پهپادی انصارالله برای هدف قرار دادن عمق خاک عربستان و ناتوانی عربستان در مقابله با این حملات، در نهایت سعودی‌ها خفت شکست در جنگ یمن را پذیرفته و ناچار به خواسته انصارالله و پذیرش صلح تن خواهند داد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار