مطمئنا قورمه سبزی
Ghormeh Sabzi - epersianfood غذایی است که باید به مدت طولانی روی حرارت ملایم باقی بماند تا همهی مواد ان به خوبی پخته شود و جا بیفتد. اما برخی افراد زمان کافی برای این کار را ندارند کسانی که شاغل هستند یا به هر نوعی نمیتوانند برای یک غذا چند ساعت وقت بگذارند. یکی از روشهایی که میتوان قورمه سبزی یا غذاهایی دیگر را به سرعت پخت، پختن ان در زودپز است. شاید بتوان گفت پخت قورمه سبزی در زودپز خاصیت مواد آن را بیشتر نگه میدارد. چون غذایی که به مدت طولانی روی حرارت بماند از ارزش غذایی ان به شدت کاسته خواهد شد. مدت زمان اماده شدن قورمه سبزی در زودپز حداکثر یک ساعت و نیم تا دو ساعت میباشد. در حالی که پختن ان در قابلمه تقریبا ۴ ساعت طول میکشد که واقعا زمان زیادی، اما برای جا افتادن و لعاب دار شدن خورشت لازم است.
مواد لازم برای قورمه سبزی زود پزی:
• گوشت گوسفند ۵۰۰ گرم
• پیاز ۱ عدد
• لوبیا قرمز ۲۰۰ گرم
• سبزی قورمه ۱ کیلوگرم
• لیمو عمانی ۳ عدد
• نمک، فلفل، زردچوبه به مقدار لازم
• آبغوره نصف استکان
دستور پخت قورمه سبزی در زودپز:
درون زودپز کمی روغن ریخته و پیازهای نگینی شده را در آن سرخ میکنیم. تکههای گوشت را نیز اضافه کرده و نمک و فلفل و زردچوبه را اضافه میکنیم. بعد از اینکه گوشت تغییر رنگ داد و کمی سرخ شد، سبزیهای ریز ریز شده را به گوشت اضافه میکنیم ۳ لیوان آب به مواد اضافه میکنیم و در زودپز را میبندیم و مطمئن میشویم که آن را محکم کرده ایم. به مدت ۵۰ دقیقه تا یک ساعت آن را روی حرارت کم نگه میداریم. بعد از اینکه یک ساعت تمام شد گاز را خاموش کرده و در زودپز را باز میکنیم و بعد از باز شدن در زودپز دوباره شعله را روشن میکنیم و لوبیاهای از قبل پخته شده را به مواد اضافه میکنیم و لیمو عمانیها را هم خیس و سوراخ کرده و درون خورشت میریزیم. تقریبا نیم ساعت صبر میکنیم تا خورشت جوشهای ریز بخورد و بعد از آن آبغوره را نیز اضافه میکنیم. قورمه سبزی ما آماده است.
چند نکته:
دلیل اینکه از اول لوبیاها را به باقی مواد اضافه نکردیم این است که ممکن است لوبیاهای پخته درون زودپز له شوند و ظاهر غذا را خراب کنند. اما شما میتوانید لوبیا را تنها خیس کنید و به همراه باقی مواد در ابتدا به خورشت اضافه کنید. حتی میتوان لیمو عمانی را هم در ابتدا اضافه کرد. البته این احتمال وجود دارد که لیمو عمانی اگر در همان ابتدا با مواد مخلوط شود، خورشت را تلخ کند.
سبزی قورمه باید تره، جعفری، گشنیز، کمی اسفناج و به مقدار کمتر شنبلیله باشد. سبزیها باید خیلی ریز خرد شود. اگر میخواهید طعم و مزهی سبزیها در هنگام سرخ شدن بهتر باشد از روغن جامد استفاده کنید. البته روغن جامد ضررهای خاص خودش را هم دارد. اگر هم بخواهید میتوانید سبزیها را در زودپز نریزید و آن را جداگانه خیلی خوب تفت دهید و بعد از اینکه در زودپز را باز کردید ان را به خورشت اضافه کنید. حتما در بین سبزیها از شنبلیله چه خشک چه تازه استفاده کنید. چون طعم و عطر قورمه سبزی به شنبلیلهی موجود در ان بستگی دارد. حتما بدانید که شنبلیله باید به مقدار مناسب استفاده شود، استفادهی بیش از حد ان خورشت را تلخ میکند. اگر بر حسب اتفاق شنبلیلهی قورمه سبزی زیاد شد و خورشت شما تلخ شد یا به هر دلیل دیگری خورشت تلخ شد یک سیب زمینی را پوست بکنید آن را به چند تکه خرد کنید و داخل خورشت بیندازید و بعد از نیم ساعت سیب زمینیها را از داخل خورشت بیرون بیاورید. این کار برای رفع تلخی قورمه سبزی نیز استفاده میشود. استفاده از سبزیهای خشک شده در قورمه سبزی هم مانعی ندارد. اگر سبزی خشک شده در خانه دارید یا آن را از بیرون تهیه کرده اید کمی آنها را در آب گرم خیس کنید و بعد کمی انها را در روغن تفت دهید و در خورشت بریزید.
گوشت گوسفند یا گوساله ایی که استفاده میکنید را به قطعات خیلی ریز خرد نکنید، چون گوشت در هنگام پختن کمی کوچکتر میشود و بهتراست تکههای آن به اندازه ایی باشد که بعد از پخت در خورشت به چشم بیاید. گوشت گوسفند نسبت به گوشت گوساله بیشتر استفاده میشود و طرفداران بیشتری دارد، چون اول که هضم آن راحتتر است دوم اینکه مقداری چربی دارد که باعث لعاعب دار شدن قورمه سبزی میشود.
استفاده از لیمو عمانی در قورمه سبزی را به هیچ عنوان فراموش نکنید. نیم ساعت آخر پخت ان را به خورشت اضافه کنید و از طعم فوق العاده ایی که به غذا میدهد لذت ببرید. از چاشنیهایی مانند رب انار، زعفران، آبلیمو، آب نارنج هم میتوان استفاده کرد. اضافه کردن این چاشنیها علاوه بر اینکه طعم ترش فوق العاده ایی به غذا میدهد از شور شدن غذا نیز جلوگیری میکند. معمولا توصیه میشود که اگر قورمه سبزی به هر دلیلی شور شد، ترشی آن را بیشتر کنید تا مزهی شوری آن حس نشود. یک روش دیگر که باعث رفع شدن شوری غذای شما میشود درست کردن مقداری گوله خمیر با آرد گندم و ریختن آن در خورشت است. بعد از تقریبا ۲۰ دقیقه میتوانید این گولههای خمیری را از خورشت خارج کنید و ببینید که خورشت شما دیگر شور نیست.