کد خبر: 963909
تاریخ انتشار: ۰۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۶:۲۵
کتابخانه اي که در بازي مسئولان جان مي دهد و صدايش را کسي نمي شنود
شهرستان قروه با دارا بودن 5 کتابخانه عمومی با کمبود فضای مطالعه روبرو بوده و راه اندازی کتابخانه مجهزتر می تواند راندمان مطالعه در قروه را افزایش دهد و این مهم نیازمند تعامل و مسئولیت پذیری دستگاه های متولی است...
حوريه ملکي

 

حوريه ملکي

 

شهرستان قروه با دارا بودن 5 کتابخانه عمومی با کمبود فضای مطالعه روبرو بوده و راه اندازی کتابخانه مجهزتر می تواند راندمان مطالعه در قروه را افزایش دهد و این مهم نیازمند تعامل و مسئولیت پذیری دستگاه های متولی است. تعاملی که اگر نباشد انتظار 11 ساله برای راه اندازی کتابخانه را بیشتر می کند و این یعنی غلفت از فرهنگ مطالعه و این غفلت هرگز قابل جبران نخواهد بود.

موضوعي که چند روز پيش هم از طرف مدیرکل امور مجلس نهاد کتابخانه های عمومی کشور مورد توجه قرار گرفت و حسام قربانعلی با ابراز نگرانی از توقف چند ساله پروژه کتابخانه قروه خواستار تعیین تکلیف وضعیت این طرح ضمن تأکید بر تلاش برای نگهداشت آن شد.

 

***

 

از سال 85 اجرای پروژه کتابخانه عمومی شماره 3 قروه کلید خورد. گرچه عمر این پروژه تا اتمام کامل و بهره برداری لازم 2 سال در نظر گرفته شده بود اما تا سال 89 با روندی بسیار کند و اعتبارات قطره چکانی با پیشرفت نه چندان زیادی درجا زده و در نهایت هم متوقف شد.

میزان تأخیر تکمیل پروژه نسبت به زمان اولیه 11 سال بوده و علت آن هم کمبود بودجه و نبود هماهنگی لازم میان دستگاه های متولی عنوان شده است.

هرچند متولیان از قبل اعلام کرده بودند این پروژه با میزان پیشرفت فیزیکی 50 درصدی متوقف شده اما در سال جاری کارفرمای جدید یعنی اداره کل نوسازی مدارس کردستان این میزان پیشرفت را رد کرده و خبر از 35 درصد پیشرفت فیزیکی داد. خبری که از تناقض آماری پرده برداشت. مساحت این کتابخانه هزار و 200 مترمربع در نظر گرفته شده و کارفرمای آن هم تا سال 96 اداره کل راه و شهرسازی کردستان بود که از این سال به اداره کل نوسازی مدارس تغییر داده شد.

در واقع کاربری یا دلیل اهمیت پروژه به این باز می گردد که احداث کتابخانه عاملی برای ارتقای فرهنگ و ذخیره سازی، حفاظت و اشاعه اطلاعات و دانش است و چرایی تأخیر در اتمام آن هم وجود ناهماهنگی و ضعف مدیریتی در کنار کمبود اعتبارات با تخصیص های قطره چکانی عنوان گردید. 

دستگاه‌ های مسئول برای پیگیری اتمام پروژه شامل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نهاد کتابخانه های عمومی، وزارت راه و شهرسازی و وزارت آموزش و پرورش بوده و بنا به اطلاعات به دست آمده تا کنون 715 میلیون تومان اعتبار برای این پروژه هزینه شده و میزان اعتبار مورد نیاز برای تکمیل پروژه هم  2 میلیارد تومان برآورد گردیده است. مبلغی که باتوجه به نوسانات قیمتی هربار تغییر کرده و رو به افزایش می رود.

 

* بلاتکليفي در ساخت کتابخانه اي که 11 ساله است

 

اوايل مرداد ماه بود که  مدیرکل امور مجلس نهاد کتابخانه های عمومی کشور با ابراز نگرانی از توقف چند ساله پروژه کتابخانه قروه خواستار تعیین تکلیف وضعیت این طرح ضمن تأکید بر تلاش برای نگهداشت آن شد.

حسام قربانعلی که در نشست فوق العاده بررسی پروژه احداث «کتابخانه عمومی شماره ۳» شهرستان قروه، حضور داشت، گفت: نگرانی اصلی ما پیگیری همین پروژه کتابخانه قروه بود و براساس اطلاعاتی که به دست ما رسید تصمیم بر حضور و بازدید میدانی از این طرح گرفته شد.

وی از وجود ۱۱ پروژه مشارکتی با بخش خصوصی و ۲۸۰ پروژه نیمه تمام در نهاد کتابخانه های کشور خبر داد.

قربانعلی بر پیگیری تمامی این پروژه ها تأکید کرد و افزود: از میان پروژه های مشارکتی دو مورد ذهن ما را درگیر کرد که یکی مربوط به مازندران بود و دیگری هم مختص به قروه و پس از بررسی ها و کسب اطلاعات آماری مرتبط بنا شد که میدانی جریان را رصد کنیم.

به گفته وی باید مشخص شود که آیا این پروژه پس از گذشت این همه سال به اجرا می رسد یا اینکه ناچار می شویم با طرحی دیگر آن را جابجا کنیم.

وی تأکید کرد باید تکلیف این پروژه مشخص گردد که آیا می توان آن را نگهداشت و در عرض کمتر از یکسال تکمیل کرد و یا اینکه تصمیم دیگری برای آن گرفت.

قربانعلی در ادامه نهاد کتابخانه های عمومی را یک مجموعه غیردولتی دانست و از اینکه هیچ گونه بودجه عمرانی برای این نهاد وجود ندارد، گفت و تصریح کرد: میزان بودجه نهاد ۱۵۲ میلیارد تومان بوده که از این مبلغ ۷۵ درصد آن تخصیص می یابد و هیچ گونه سهمیه ای برای ساخت و ساز نداشته و از این بابت دستمان بسته است.

وی با بیان اینکه ارزش ساخت کتابخانه در قروه ضروری است به افزایش سرانه کتابخانه در قروه اشاره کرد و یادآور شد: اگر دولت و خیرین مشارکت کنند قصد بر این است که به میزان تعیین شده در سند چشم انداز برنامه ششم توسعه برسیم و در کردستان این ارتقاء و پیشرفت محقق شود.

قربانعلی مهمترین پروژه مشارکتی نهاد کتابخانه ها را مختص به همین پروژه قروه دانست و گفت: که اگر تکمیل شود هم به لحاظ توسعه کتابخانه و قرائت خانه و هم به لحاظ افزایش منابع کتابخانه ای و نشریات مؤثر خواهد بود.

مطابق اظهارات این مقام مسئول در کشور ۲ هزار و ۵۰۰ کتابخانه نهادی و هزار مورد کتابخانه مشارکتی وجود دارند.

 

* اعتبارات کجا مي روند؟

 

پروژه احداث کتابخانه شماره سه در شهرستان قروه بعد از ۱۱ سال همچنان بلاتکلیف است و معلوم نيست چرا ادامه این روند، اعتراض مسئولان کشوری و استانی را به دنبال داشته!

مگر يکي از آسمانها بايد بيايد و کارها را حل و فصل کند که از ذيل تا صدر همه مي نالند و ابراز نگراني و اعتراض مي کنند.

هزاران بار گفته شده که پروژه‌های فرهنگی در هر شهری می‌تواند عامل رشد فکری و اجتماعی مردم آن شهر شود. در این میان اگر آن پروژه در نگاه مسئولان مهم به نظر رسد قطعاً تأثیری چند برابر خواهد داشت. با این حال گویا معضلات فرهنگی نتوانسته‌اند از جاده خاکی بلاتکلیفی بگذرند. چرا که یکی از همین معضلات فرهنگی به ثمر نرسیدن کتابخانه شماره ۳ قروه است که مدت ۱۱ سال تمام روی کاغذ مانده و هنوز تکمیل نشده به پیری می‌زند.

کتابخانه ای که قرار است به رشد فرهنگی شهر کمک کند و جایگاه مطالعه در قروه را تحکیم بخشد سالهاست به جای رنگ و بوی کتاب و افراد اهل مطالعه به محلی برای جولان افراد معتاد تبدیل شده است.

حالا پروژه به مجري جديد واگذار شده است و بدون اينکه حساب کتابي شود و مديران قبلي علت زمين ماندن کار و هدر رفت بيت المال را تشريح کنند، روز از نو و روزي از نو...

مجری جدید پروژه «کتابخانه عمومی شماره 3» قروه معتقد است که زمان تحویل گرفتن پروژه، ما با خرابه ای روبرو بودیم که تخریبی بالایی داشت و در واقع مدت 4 ماه طول کشید تا زباله ها و مواد تخریبی را جابجا و تخلیه کردیم.

به گفته ماجد احمدی، کار ما فقط ساخت و ساز بوده و تجهیزات کتابخانه بر عهده ما نیست و تمامی اعتبارات پیش بینی شده تنها برای ساخت و ساز است نه چیز دیگر.

او مشکل فعلی برای کار بر روی پروژه را تأمین اعتبار به اندازه کافی دانست و گفت: اگر بودجه به موقع تزریق شود در عرض یک سال کتابخانه تکمیل و آماده می گردد.

 

* تفاهم نامه اي معلق بين مسئولان

 

بهر حال 11 سال از کلنگ زني اين کتابخانه مي گذرد و شايد اگر در مرداد ماه سال 96  وقتي برای تکمیل اين پروژه پای بخش خصوصی به میان آمد و حتی خبر از انعقاد تفاهم نامه ای میان خیر بخش خصوصی  و فرمانداری قروه منتشر شد، بايد کارها شروع و تعللي در آن صورت نمي گرفت.

شاید اگر همان زمانی که بخش خصوصی با 500 میلیون تومان پای کار آمد، پیگیری ها جدی تر می بود و پروژه حرکت می کرد دیگر به زمان گرانی و تورم برخورد نمی کرد و فرماندار شهرستان قروه هم مجبور نمی شد خواستار افزایش مبلغ کمکی خیر باشد.

در سال 96 و در تفاهم نامه ميان بخش خصوصي و فرمانداري یک میلیارد تومان برای تکمیل و بهره برداری از این کتابخانه در نظر گرفته شد که قرار بر این بود از این میزان 500 میلیون تومان آن توسط بخش خصوصی و 500 میلیون تومان دیگر از فرمانداری قروه پرداخت شود. 

با این وجود پیگیری نکردن شرایط تفاهم نامه و تخصیص ندادن اعتبار تعیین شده باعث شد تا این تفاهم نامه میان بازی مسئولان معلق بماند و پروژه همچنان درجا بزند. پروژه ای که حالا دیگر با کمک 500 میلیونی هم راه نمی افتد.

 

 

 

 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار