کد خبر: 963919
تاریخ انتشار: ۰۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۴۲
وقتی از حوادث درس عبرت نمی‌گیریم
ساخت وساز در حریم رودخانه‌ها و بی‌توجهی به این موضوع مهم از سوی مسئولان دلیل اصلی بالا رفتن خسارت بارندگی‌های ماه‌های ابتدایی امسال عنوان می‌شود.
سرویس ایران جوان آنلاین: ساخت وساز در حریم رودخانه‌ها و بی‌توجهی به این موضوع مهم از سوی مسئولان دلیل اصلی بالا رفتن خسارت بارندگی‌های ماه‌های ابتدایی امسال عنوان می‌شود. مسئله‌ای که بعد از گذشت چندماه هیچ کدام از سازمان‌ها و مسئولان زیر بار مسئولیت آن نرفتند و حالا کارشناسان قبل از شروع بارندگی‌ها نسبت به آزادسازی حریم رودخانه‌های دیگر مناطق کشور هشدار می‌دهند. یکی از این مناطق هم در استان یزد هست که باید هرچه سریع‌تر چاره‌ای برای آن اندیشید.

شاید آن‌هایی که خودشان را به زمین و زمان می‌زنند تا مجوز ساختمان‌سازی در حریم رودخانه‌ها را بگیرند حتی یک لحظه هم این موضوع که ممکن است همیشه رودخانه آرام نباشد به ذهن‌شان خطور نکند. از همین رو با این تصور که همیشه رودخانه آرام است علاوه بر تلاش بسیار برای کسب مجوز چنین ساخت و سازی، کلی هزینه هم برای ساختمان‌سازی می‌پردازند، اما به یکباره و با یک بارندگی تمام داروندارشان از دست می‌رود و بر روی آب شناور می‌شود. البته این مشکل فقط درباره ساختمان‌های مسکونی نیست و ساختمان برخی از سازمان‌ها و برخی از زیرساخت‌های جاده‌ای نیز امسال باعث شد با بروز سیل هزینه‌های بسیاری روی دست مسئولان باقی بماند. اتفاقی که اگر از ابتدا مجوز آن از سوی سازمان‌های مربوطه صادر نمی‌شد، هیچ وقت رخ نمی‌داد. موضوعی که بیم آن می‌رود با به گردن نگرفتن‌های مسئولان باز هم تکرار شود. بنابر این از همین حال برخی از کارشناسان تأکید می‎‌کنند که باید حریم رودخانه‌ها را آزاد کرد. در این راستا رئیس مرکز پژوهشی پژوه آب‌گستر با تأکید این موضوع که حریم رودخانه‌های استان یزد هم اکنون اشغال شده است، هشدار می‌دهد: «یکی از خطرناک‌ترین انواع وقوع سیل، سیل القایی است که در مناطق خشک و نیمه خشک رخ می‌دهد.» هدایت فهمی اضافه می‌کند: «در صورتی که در یزد هم بارندگی رخ دهد، می‎‌توان پیش‌بینی کرد که سیل استان یزد هم از نوع خطرناک القایی است.»

ضرورت پاکسازی حریم رودخانه‌های یزد

بر همین اساس با توجه به ساخت و ساز‌های متعدد در حریم رودخانه‌های یزد و وقوع حوادث بعضاً تلخ در ابتدای امسال در محدوده رودخانه‌ها، کارشناسان معتقدند که زمان آن رسیده که یکبار برای همیشه به موضوع ساخت و ساز‌ها در این بخش خاتمه دهیم. رئیس مرکز پژوهشی پژوه آب‌گستر با اشاره به اینکه در صورت عدم وجود موانع در مسیر حرکت آب، سیل با خطرات کم گذر می‌کند، اضافه می‌کند: «اتفاقی که اکنون شاهد آن هستیم این است که در مسیر حرکت سیل، ساخت و‌سازی انجام شده و کار‌های زیربنایی مثل جاده‌ها، خطوط راه‌آهنی به صورت غیر فنی طراحی شدند و نمی‌توانند به صورت کامل آب را عبور دهند.» بر همین اساس بسته شدن مجرا‌ها منجر به جمع شدن آب می‌شود و مثل یک سد عمل می‌کند. بنابر این پس از جمع شدن آب، دیواره شکسته می‌شود و به سازه بعدی می‌رسد و در پایان حجم چند برابری آب در مسیر‌ها جاری می‌شود و خسارت به بار می‌آورد. این مسئول با بیان اینکه اکنون راهی جز آزادسازی وجود ندارد، ادامه می‌دهد: «در حال حاضر امکانات بسیار کمی برای بررسی رودخانه‌ها و سیل در استان یزد در نظر گرفته شده و این سبب شده برنامه‌ریزی درستی برای امکانات سازه‌ای صورت نگیرد.» به گفته فهمی به‌رغم اینکه در استان یزد تا جایی که شده است حریم رودخانه‌ها نسبت به استان‌های دیگر بهتر رعایت شده است، اما اکنون حتی در عین خشکسالی و افزایش دما هم ممکن است در این منطقه سیل‌هایی اتفاق بیفتد. بنابر این ضروری است هرچه سریع‌تر برای این بخش چاره‌ای اندیشید.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار