کد خبر: 964963
تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۱:۱۰
پذیرش رسمی آتش‌بس چند روز بعد از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ صورت گرفت. با هم نگاهی به تحولات جبهه‌های دفاع مقدس در مرداد ماه گرم ۶۷ می‌اندازیم.
غلامحسین بهبودی
سرويس ايثار و مقاومت جوان آنلاين: پذیرش رسمی آتش‌بس چند روز بعد از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ صورت گرفت. با هم نگاهی به تحولات جبهه‌های دفاع مقدس در مرداد ماه گرم ۶۷ می‌اندازیم.
۱۵ مرداد ۱۳۶۷ عراق بعثی تن به آتش‌بس فوری ذکر شده در قطعنامه ۵۹۸ داد و جنگ رسماً و عملاً به پایان رسید. در بند اول این قعطنامه که تیرماه ۱۳۶۶ تصویب شده بود، آمده است: «آمرانه می‌خواهد که ایران و عراق به عنوان نخستین گام در حل اختلاف از طریق مذاکره، آتش‌بس فوری را رعایت کنند، کلیه عملیات نظامی را در زمین، دریا و هوا قطع کنند و نیرو‌ها را بدون درنگ به مرز‌های شناخته شده بین‌المللی بازگردانند.»

عراق در زمان صدور قطعنامه ۵۹۸ آن را پذیرفت و ایران به دلیل آنکه خواسته بود تعیین متجاوز پیش از آتش‌بس صورت بگیرد، پذیرش آن را به تعویق انداخت. سال بعد یعنی در ۲۷ تیر ۱۳۶۷، ایران قطعنامه را پذیرفت و عراق از قبول آن سرپیچی کرد، اما روز بعد با فشار قدرت‌های بزرگ آن را پذیرفت و در عمل اجرا نکرد. سه روز بعد بعثی‌ها دوباره به کشورمان حمله کردند و تانک‌های‌شان روی جاده اهواز- خرمشهر حضور یافتند. با پس زدن عراقی‌ها در عملیات سرنوشت، سوم مرداد منافقین با پشتیبانی هوایی بعثی‌ها از مرز‌های غربی وارد کشور شدند.

پنجم مرداد که کمر نفاق در مرصاد شکست، بقایای آن‌ها تا چند روز بعد همچنان مزاحمت‌هایی برای رزمنده‌ها و مردم مرزنشین ایجاد می‌کردند. منافقان آواره با گشتی‌های ایرانی درگیر می‌شدند و تلفات محدودی وارد می‌شد. در جبهه جنوب نیز پاتک‌های عراق بعد از آنکه نیروی اصلی‌شان از مرز بیرون رانده شد، همچنان ادامه داشت. گاه پیشروی محدودی می‌کردند و گاه برای شکستن خط ایرانی‌ها، ضربه‌ای وارد می‌کردند. تعقیب و گریز در مرز‌ها تا حدود اواسط مرداد ادامه داشت. ارتش عراق که قوی‌تر از هر زمان دیگری شده بود، بدش نمی‌آمد منطقه‌ای ولو محدود را در جبهه حساس جنوبی تصرف کند. ایرانی‌ها هم جوابش را می‌دادند، اما به دلیل پذیرش قطعنامه و پیام امام مبنی بر عدم ورود به خاک عراق، از مرز‌ها عبور نمی‌کردند و تنها به صورت مقطعی به تعقیب متجاوز می‌پرداختند.

به‌رغم آنکه در بند اول قطعنامه ذکر شده بود طرفین به مرز‌های بین‌المللی برگردند، عراق از مناطقی، چون نفت‌شهر و بخشی از سومار و نوار مرزی مهران و قسمت‌هایی از شلمچه عقب‌نشینی نکرد. ایران هم مناطق محدودی را در بلندی‌های حاجیان نگه داشته بود.
سی و یک سال پیش در چنین روزهایی، درگیری‌های پراکنده رو به خاموشی نهاد و جبهه‌ها آرامشی نسبی یافت. ۱۴ روز بعد از پذیرش رسمی آتش‌بس توسط عراقی‌ها، دبیر کل وقت سازمان ملل اعلام کرد آتش‌بس واقعی از روز ۲۹ مرداد ۱۳۶۷ به اجرا درآمده است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار