کد خبر: 965830
تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۳۸
محمدرضا هادیلو
سرويس ايران جوان آنلاين: سال‌ها پیش بود که مشخص شد خاک کشاورزی ایران که طبق قانون فروش آن با محدودیت‌ها و ممنوعیت‌هایی همراه است، به صورت‌های مختلف و در میان بار‌های شن و ماسه به کشور‌هایی مانند امارات صادر می‌شود و کسی هم به آن نظارت نمی‌کرد. بعد از آن گفتند سودجویان این بار به سراغ جزیره هرمز رفته‌اند و خاک سرخ ارزشمند آن را به کشور‌های مختلف به صورت فله‌ای و بدون آنکه پشت پوشش خاصی پنهان شوند، صادر می‌کنند. ابتدا قیمت هر کیلو خاک این جزیره ۳۰۰ تا ۴۰۰ دلار ارزش‌گذاری شد و در اواخر سال گذشته اعلام شد در فضای مجازی و در یکی از سایت‌های شرکت‌های فعال در حوزه تجارت الکترونیک، پودر اکسید قرمز خاک هرمز به قیمت ۶۵۰ دلار معادل ۰۰۰/ ۸۰۰/ ۷ تومان قیمت‌گذاری شده است. هرچند در آن زمان عضو شورای اسلامی جزیره هرمز صادرات خاک این جزیره را تکذیب کرد، اما مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: صادرات خاک‌های زراعی و مرتعی طبق قانون ممنوع اعلام شده است، اما صادرات خاک از هرمز انجام می‌شود و حالا بخشدار جزیره هرمز می‌گوید: طبق اعلام محیط‌زیست خارج کردن خاک از جزیره هرمز ممنوع است.

جزیره هرمز به فاصله ۳۰ دقیقه با قایق، به‌دور از هیاهوی مرکز استان هرمزگان و در دهانه تنگه هرمز قرار دارد و در اصل یک گنبد نمکی است. تمام رنگ‌های ساحل جزیره هرمز از وجود یک عنصر ناشی می‌گردد و این عنصر اکسید آهن است که در ۷۰ درصد خاک سرخ این جزیره وجود دارد و رنگ آن را به این صورت درآورده است. جزیره هرمز به‌عنوان یکی از معادن بزرگ خاک سرخ جهان یاد می‌شود و حدود ۴۰ هزار تن از آن وجود دارد. سال‌هاست خاک این جزیره به یغما می‌رود و مسئولان هم با تأیید و تکذیب آن فقط وقت‌کشی می‌کنند تا مبادا آسیبی به تجارت قاچاقچیان و سودجویان وارد شود. از کیلویی ۳۰۰ دلار تا بسته‌های ۶۵۰ دلاری که می‌تواند این خاک را به طلا تبدیل کند.

حرف‌های ضد و نقیض و نصیحت قاچاقچیان

‌دی‌ماه سال گذشته بود که عضو شورای اسلامی جزیره هرمز ضمن تکذیب صادرات خاک جزیره هرمز، گفت: «ای کاش افرادی که دست به دامن زدن چنین شایعاتی می‌زنند خود قدری به رعایت مسائل زیست‌محیطی پایبند باشند.» محمد سلامتی با بیان اینکه معدن خاک هرمز مدت یک سال است که تعطیل بوده و فعالیتی ندارد، ادامه داد: «نمی‌دانم چرا با وجود جزایر مختلف گردشگری همچون هنگام در هرمزگان، تنها همواره برای جزیره هرمز شایعه و مسئله ایجاد می‌کنند و آن را علم می‌کنند و نمی‌گذارند مردم این منطقه در آرامش به زندگی خود پرداخته و از ظرفیت‌های گردشگری بهره کافی را ببرند.».

اما به فاصله چند روز مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: «صادرات خاک‌های زراعی و مرتعی طبق قانون ممنوع اعلام شده است، اما صادرات خاک از هرمز انجام می‌شود که به دلیل ارزش‌های اکولوژیک این خاک باید این صادرات غیرقانونی اعلام و صادرات متوقف شود ولی وزارت صنعت و معدن در مقابل این خواست معاونت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط‌زیست مقاومت می‌کند و برخلاف کشور‌های عربی که در حال ساخت جزایر مصنوعی هستند، از دهه ۳۰ تا امروز خاک سرخ جزیره هرمز صادر یا غیرقانونی از کشور خارج می‌شود.» حالا بخشدار جزیره هرمز با بیان اینکه خروج خاک از جزیره هرمز ممنوع است، می‌گوید: «طبق اعلام محیط‌زیست خارج کردن خاک از جزیره هرمز ممنوع است.» مجدالدین حسینی ادامه می‌دهد: «برداشت‌های بی‌رویه از خاک جزیره هرمز طی سال‌های گذشته موجب شد تا از حدود دو سال قبل تاکنون با هدف حفظ محیط‌زیست خروج و فروش خاک از جزیره هرمز ممنوع اعلام شود.»

وی تأکید می‌کند: «در صورت مشاهده انجام این کار از سوی گردشگران به وسیله اداره بندر و حتی بومیان جزیره از این اقدام جلوگیری و درخصوص معایب خروج سنگ و خاک از جزیره به آنان توضیح داده می‌شود.» حالا معلوم نیست قاچاقچیان که به هر نحو ممکن خاک ارزشمند هرمز را به یغما می‌برند، آیا با این اخطار‌ها و توضیحات مدرسه‌ای بخشدار، دست از این کار برداشته و به راه راست بازمی‌گردند یا باز هم به اعمال خود ادامه داده و منتظر توضیحات بیشتر مسئولان در رابطه با ضرر و زیان کارهایشان می‌شوند!
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار