کد خبر: 966266
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۵:۰۰
کاهش شدید گونه‌های ارزشمند خاویاری در دریای خزر موجب شد تا از یک دهه قبل سازمان شیلات، پرورش مصنوعی اینگونه از ماهیان را در ۱۱۶ مزرعه پرورشی ۲۰ استان کشور که شرایط خوبی دارند، اجرایی کند.
محمدرضا سوری
سرویس ایران جوان آنلاین: کاهش شدید گونه‌های ارزشمند خاویاری در دریای خزر موجب شد تا از یک دهه قبل سازمان شیلات، پرورش مصنوعی اینگونه از ماهیان را در ۱۱۶ مزرعه پرورشی ۲۰ استان کشور که شرایط خوبی دارند، اجرایی کند. در این میان، گلستان، گیلان، مازندران، اردبیل، زنجان، آذربایجان‌شرقی و غربی، بوشهر، مرکزی، هرمزگان، خراسان‌شمالی، سیستان وبلوچستان، سمنان، کردستان، قزوین، تهران، البرز و قم از جمله استان‌هایی بودند که در این راه گام برداشته و موفق شدند تا به اهداف مورد نظر شیلات برسند. حالا خبر‌ها از آن حکایت دارد که شرایط خوب و مناسب پرورش ماهیان خاویاری در البرز موجب شده تا این استان اولین محموله خود را به وزن ۳۰۰ کیلو به خارج از کشور صادر کند. موضوعی که در صورت تأیید کیفیت، می‌تواند این منطقه را به یکی از استان‌های مهم صادرکننده خاویار به اروپا تبدیل کند.

با وجود ارزش بالای ماهیان خاویاری که در دریای خزر زیست می‌کنند، اما صید بی‌رویه و آلوده شدن محیط‌زیست‌شان سبب آن شده تا حیات آن‌ها به شدت تهدید شده موضوعی که کارشناشان شیلات کشور را بر آن داشت که با ایجاد حوضچه‌های پرورشی در ۲۰ استان کشور که بهترین شرایط را برای تکثیر این موجود ارزشمند دارند، ضمن جلوگیری از انقراض آن‌ها به ایجاد اشتغال و درآمدزایی در این زمینه کمک کنند. در این میان البرز از جمله استان‌هایی بود که توانست با کمک کارشناسان شیلات در این رابطه گام خوبی را بردارد به طوری که این موفقیت موجب شد تا اولین محموله خاویار آن به عنوان نمونه به خارج صادر شود.

پرورش و بارورسازی ۴۰۰ قطعه ماهی خاویاری در البرز

شرایط خوب و مساعد استان البرز برای آبزی‌پروری از جمله ویژگی‌هایی بود که مسئولان شیلات کشور را بر آن داشت تا این منطقه را به عنوان یکی از مهم‌ترین پرورشگاه‌ها و بارورسازی ماهیان خاویاری انتخاب کنند. رئیس جهاد کشاورزی کرج با اشاره به موفقیت‌آمیز بودن اجرای این طرح می‌گوید: «این طرح به منظور تکثیر و تولید انبوه ماهیان خاویاری در استان البرز اجرا شده است.» ولیعهدی با اشاره به تکثیر و تولید بهترین نوع از ماهیان خاویاری می‌افزاید: «ماهی‌های پرورش یافته استخر‌های استان، از نوع فیل ماهی بوده که بهترین گونه ماهی‌های خاویاری بوده و خاویار تولیدی آن‌ها نیز بهترین کیفیت را دارد.»
وی ادامه می‌دهد: «برای توسعه مزارع پرورش ماهی در استان البرز به صورت پایلوت این ماهی‌ها را شش سال پیش در ماهی سرای شهرستان کرج پرورش دادیم تا بتوانیم ضمن استفاده از گوشت و خاویار آن‌ها، بچه ماهی‌های به‌دست آمده را نیز در مزارع دیگر استان پرورش دهیم.» با توجه به اینکه این ماهی‌ها از نوع ماهی‌های گرمابی هستند شهرستان اشتهارد بهترین منطقه برای پرورش این نوع ماهی‌های خاویاری است. سال گذشته بود که کارشناسان پرورش ماهیان خاویاری در استان البرز اعلام کردند که نخستین محموله خاویار ماهی‌های خاویاری استان البرز با وزن پیش‌بینی شده بالغ بر ۳۰۰ کیلو وارد بازار می‌شود. سرانجام چند روز پیش بود که اظهارات آن‌ها رنگ حقیقت به خود گرفت موضوعی که موجب شد تا علیرضا جمالی معاون سلامت دامپزشکی استان البرز اعلام کند: «از ابتدای سال تاکنون ۲۶ کیلو خاویار به عنوان نمونه از البرز به خارج از کشور ارسال شده که در صورت تأیید، صادرات عمده آن شروع می‌شود.»

۱۱۶ مزرعه پرورش ماهیان خاویاری در ۲۰ استان

همان‌طور که گفته شده پس از درخطر انقراض قرار گرفتن ماهیان خاویاری در دریای خزر، کارشناسان برای کمک به حفظ این گونه ارزشمند سرمایه‌گذاری خوبی را در رابطه با پرورش و تکثیر در دستور کار خود قرار دادند، موضوعی که سرانجام منجر به ایجاد ۱۱۶ مزرعه پرورش ماهیان خاویاری در ۲۰ استان کشور شد. از آنجایی که به دلیل تنوع آب و هوایی کشور اکنون در ۲۰ استان شمالی، جنوبی، غربی و شرقی همانند بندرعباس، دزفول و حتی قم قابل تکثیر و پرورش هستند و مشکلی در این خصوص وجود نداشت، لذا این مهم موجب شد تا استان‌های گلستان، گیلان، مازندران، اردبیل، زنجان، آذربایجان‌شرقی و غربی، بوشهر، مرکزی، هرمزگان، خراسان شمالی، سیستان وبلوچستان، سمنان، کردستان، قزوین، تهران، البرز، خوزستان و قم نیز در این رابطه وارد عمل شوند. سرانجام موفقیت‌آمیز بودن این اقدام در استان‌های مختلف کشور سبب شد تا طبق آمار‌ها در سال‌های ۹۵ و ۹۶ به ترتیب نزدیک ۲ و ۳ تُن خاویار پرورشی در کشور تولید شود که بخش عمده آن به بازار‌های صادراتی ارسال شد، همچنین برای سال ۹۷ نیز ۵ تُن تولید خاویار پرورشی برآورده شد که این میزان در پایان سال به حقیقت پیوست و این موفقیت در حالی است که پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد، تا پایان برنامه ششم توسعه خاویار استحصالی ایران از محل پرورش ماهیان خاویاری به ۱۰ تُن خواهد رسید.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار