کد خبر: 967106
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۴ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۰:۲۵
مطابق آمار‌ها سالانه حدود ۶۰۰ پزشک از کشور مهاجرت می‌کنند؛ نخبگانی که تربیت آن‌ها میلیارد‌ها تومان برای کشور هزینه در برداشته است.
زهرا چيذری
سرویس جامعه جوان آنلاین: آنطور که جواد مولایی، عضو شورای عالی سازمان نظام پزشکی می‌گوید: حدود ۱۰ هزار پزشک فارغ‌التحصیل هنوز شماره نظام پزشکی دریافت نکرده‌اند یا به فکر مهاجرت به خارج از کشور بوده یا به مشاغل دیگر روی آورده‌اند. آمار ارائه شده از سوی سعید نمکی، وزیر بهداشت درباره پزشکانی که اسامی‌شان هست، اما ردی از طبابتشان در کشور موجود نیست چهار برابر این است و به ۴۰ هزار نفر می‌رسد. آمار و ارقام ارائه‌شده از مهاجرت پزشکان به عنوان یکی از مصادیق مهاجرت نخبگان در حالی است که طبق گزارش اخیر بنیاد ملی نخبگان شرایط مساعد اجتماعی و اقتصادی برای حضور و فعالیت پزشکان در کشور به گونه‌ای است که پیش از این حدود ۱۰ درصد از رتبه‌های زیر هزار رشته تجربی از کشور خارج می‌شدند و این آمار حالا به کمتر از ۷ درصد رسیده است. طبق همین گزارش آمار خروج نخبگان المپیادی و رشته ریاضی چیزی حدود ۶۰ درصد بوده که البته بنیاد نخبگان مدعی کاهش روند رشد این آمار تا ۳۷ درصد است. این آمار و ارقام بدین معناست که با وجود انتقادات گسترده گروه‌های پزشکی از شرایط موجود، ایران به راستی بهشت پزشکان است.

طرح مجلس برای افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی همچنان با حواشی متعددی همراه است و در این بین افراد و چهره‌های مختلف در تلاشند تا هر کدام به نوعی اثبات کنند، خودشان درست می‌گویند. در این میان جالب‌تر از همه واکنش وزارت بهداشت به عنوان آغازگر ماجرای کمبود پزشک در کشور است. به گونه‌ای که پس از تأکید معاون کل وزارت بهداشت بر تفاوت جدی آمار پزشکان در کشور با آمار جهانی و حتی آمار مطلوب و مورد نیاز خودمان برای ارائه سطح مناسبی از خدمات سلامت به مردم حالا حتی وزیر بهداشت هم معتقد است: پزشک زیاد داریم و برای این ماجرا به ادله‌های مختلف متوسل می‌شود. این بار هم وزیر بهداشت و هم عضو شورای عالی نظام پزشکی پای مهاجرت یا اشتغال پزشکان به شغل‌های غیرپزشکی را وسط کشیده‌اند تا اثبات کنند نه فقط پزشک کم نداریم که زیاد هم داریم. نکته قابل تأمل اینجاست که پزشکان و رتبه‌های برتر رشته‌های تجربی کمترین میزان مهاجرت را در میان تمامی نخبگان کشور دارند و طبق گزارش بنیاد نخبگان میزان مهاجرت این‌ها تا یک ششم مهاجرت گروه‌های المپیادی و رشته‌های ریاضی است.

کمترین تمایل به مهاجرت در میان نخبگان پزشکی
آنطور که بنیاد ملی نخبگان گزارش می‌دهد، براساس آخرین مطالعه انجام شده میزان خروج قطعی رتبه‌های اول تا هزار کنکور سراسری در رشته ریاضی از حدود ۶۰درصد برای دانش‌آموختگان سال‌های ۹۰ تا ۹۲ با روند کاهشی به حدود ۳۸درصد برای دانش آموختگان سال‌های ۹۵ تا ۹۷ رسیده است. همچنین میزان خروج قطعی رتبه‌های اول تا هزار کنکور سراسری در رشته علوم‌تجربی از حدود ۱۰درصد برای دانش‌آموختگان سال‌های ۹۰ تا ۹۲ به کمتر از ۷درصد برای دانش‌آموختگان سال‌های ۹۵ تا ۹۷ رسیده است که این آمار نیز سیر نزولی دارد.

در رشته‌های علوم‌انسانی نیز میزان خروج قطعی رتبه‌های یک تا هزار کنکور سراسری از کشور از حدود ۲۰درصد برای دانش آموختگان سال ۹۲ به کمتر از ۸ درصد برای دانش آموختگان سال ۹۷ کاهش داشته است.

میزان خروج از کشور برگزیدگان المپیاد‌های ریاضی، فیزیک، شیمی، کامپیوتر، نجوم و زیست‌شناسی با سیر نزولی از حدود ۶۲ درصد برای دانش آموختگان سال‌های ۹۰ تا ۹۲ به حدود ۳۷ درصد برای دانش‌آموختگان سال‌های ۹۵ تا ۹۷ رسیده که نشان می‌دهد، روندی کاهشی داشته است. طبق این آمار خروج نخبگان پزشکی نسبت به سایر رشته‌ها به شکل معناداری کمتر است و این مسئله اثبات می‌کند، اوضاع کشور برای ماندگاری پزشکان خوب است. با وجود این خروج ۶۰۰ تا ۶۵۰ پزشک در سال دستاویز خوبی است تا بتوان طرح‌هایی همچون طرح مجلس برای افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی را به نقد کشید. همچنان که مولایی عضو شورای عالی سازمان نظام پزشکی تصریح می‌کند: «نمایندگان مجلس به جای بررسی طرح غیرکارشناسی افزایش دو برابری ظرفیت رشته‌های پزشکی به بررسی طرح‌هایی برای جلوگیری از مهاجرت نخبگان و خروج پزشکان از کشور بپردازند.»

به گفته وی در حال حاضر ۸۱ هزار پزشک عمومی و ۵۵ هزار دانشجوی پزشکی در کشور داریم و سالانه ۷ هزار دانشجوی پزشکی در کشور فارغ‌التحصیل می‌شود، این موضوع یعنی اینکه نه تنها کمبود پزشک نداریم بلکه برخی از پزشکان بیکار هستند.

رفع کمبود پزشک حتی در مناطق محروم ظرف ۳ سال
وزیر بهداشت می‌گوید: طبق برآورد ما حدود ۴۰ هزار پزشک که اسامی‌شان را داریم هیچ ردی از طبابت‌شان در کشور وجود ندارد و این نشان می‌دهد که ما در توزیع و ایجاد جاذبه برای پزشکان در نقاط مختلف خوب عمل نکرده‌ایم.»

وی با اشاره به ۳۰ درصد ظرفیت ویژه برای مناطق محروم از سال ۹۳ می‌افزاید: «این افراد متعهد شده‌اند سه برابر زمان تحصیل‌شان را در آن منطقه کار کنند و از سال ۱۳۹۹ فارغ‌التحصیل خواهند شد.»

نمکی تأکید می‌کند: «برآورد من به عنوان وزیر بهداشت و کارشناس حوزه سلامت این است که در سال‌های آتی حداکثر تا سه سال آینده چیزی به نام کمبود پزشک حتی در مناطق محروم نخواهیم داشت.» وزیر بهداشت معتقد است: «اگر تعداد پزشک از نیازمان بیشتر شود، با یک جمعیت بیکار مواجه می‌شویم که متوقع هم هست.»
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
محسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
0
0
بهشت اکثر پزشکان روی زمین ایران است.اینا همه میدونن. و الا همشون (اکثرآ* مهاجرت میکردن.الآن حاضر نیستند کارتخوان بگذارند. همه میدونن علتش چی هست . خدا رحممون کنه.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار