کد خبر: 967381
تاریخ انتشار: ۰۶ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۴:۰۵
استفاده از نیروگاه‌های سوخت فسیلی و برق‌آبی طی سال‌های گذشته ثابت کرده است که نمی‌توان به آن‌ها امید چندانی برای تأمین برق در فصول گرم سال و ساعات اوج مصرف برق داشت. نیروگاه‌هایی که با کاهش بارندگی و کاهش سوخت فسیلی تولیداتشان هم کاهش می‌یابد و به روز‌هایی که بخش خانگی مردم را شامل می‌شود
سرويس ايران جوان آنلاين: سال‌هاست برق خانگی و صنعتی کشور از طریق نیروگاه‌های سوخت فسیلی و برق آبی تأمین می‌شود و بر همین اساس مشترکان بار‌ها در فصول گرم سال که مصرف برق به اوج خود می‌رسد خاموشی‌های مکرر را تجربه کرده‌اند. بنابر این می‌توان گفت مشکلات تأمین برق بر هیچ‌کسی پوشیده نیست. از همین رو مسئولان به سراغ تأمین برق به شیوه‌های دیگر از جمله توسعه نیروگاه‌های خورشیدی رفته‌اند. این نیروگاه‌ها هم تاجایی گسترش یافته‌اند که اگر تا همین چند ماه پیش فقط گفته می‌شد پنل‌های خورشیدی فقط در استان‌های سیستان و بلوچستان، بوشهر و ... نصب می‌شدند، اما حالا استان زنجان هم صاحب بزرگ‌ترین نیروگاه شمال غرب کشور شده است؛ نیروگاهی که روز گذشته با حضور وزیر نیرو افتتاح شد.

استفاده از نیروگاه‌های سوخت فسیلی و برق‌آبی طی سال‌های گذشته ثابت کرده است که نمی‌توان به آن‌ها امید چندانی برای تأمین برق در فصول گرم سال و ساعات اوج مصرف برق داشت. نیروگاه‌هایی که با کاهش بارندگی و کاهش سوخت فسیلی تولیداتشان هم کاهش می‌یابد و به روز‌هایی که بخش خانگی مردم را شامل می‌شود و صنایع که محرک اقتصاد کشور است و باید با خاموشی سر کنند، می‌افزاید. از همین رو نمی‌توان فقط به برقی که فقط از طریق این نیروگاه‌ها تولید می‌شود متکی بود. در همین راستا کارشناسان با توجه به وجود ۳۰۰ روز خورشیدی در ایران، ضرورت بهره‌مندی از این ظرفیت برای تولید برق به جای شیوه‌های مرسوم گذشته را پیشنهاد می‌کنند. پتانسیل مهمی که طی چند سال اخیر در استان‌هایی با گستردگی جغرافیایی و فضای کویری مورد توجه جدی قرار گرفت. بر همین اساس پنل‌های خورشیدی در مناطق مختلف استان‌های سیستان و بلوچستان، بوشهر، مرکزی، قم و ... نصب شد. هر چند اجرای این برنامه از سوی مسئولان استانی حائز اهمیت بسیار است، اما وزارت نیرو بعد از دریافت نتایج مثبت برنامه نصب پنل‌های کوچک خانگی بر بام خانه‌ها را در دست گرفت. برنامه‌ای که نه تنها به تأمین برق کمک بزرگی می‌کند و هر سال از روز‌های خاموش شهر‌ها می‌کاهد بلکه برای مردم هم کمک‌درآمدی ثابت دارد.

نیروگاه‌های سنتی جوابگو نیستند

به‌رغم اینکه توسعه نیروگاه‌های خورشیدی در استان‌های کویری به نظر مثمرثمرتر می‌آید، اما اکنون وزارت نیرو برای توسعه نصب پنل‌ها در استان‌های دیگر هم برنامه دارد تا جایی که روز گذشته بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی شمال غرب کشور با حضور رضا اردکانیان، وزیر نیرو در شهرستان ابهردر استان زنجان به بهره‌برداری رسید. گفتنی است ظرفیت تولید سالانه این نیروگاه ۱۱ هزار مگاوات بر ساعت است. این نیروگاه نیز با سرمایه‌گذاری ۶/ ۵ میلیون یورویی احداث شده است که علاوه بر تولید انرژی، قادر است ۳ میلیون لیتر در مصرف آب و ۳/ ۹ میلیون مترمکعب در سوخت فسیلی صرفه‌جویی کند. همچنین از انتشار ۹۵۹۸ تن گاز گلخانه‌ای نیز پیشگیری می‌کند. نیروگاهی که مساحت کل آن ۱۴۰ هزار مترمربع است. بنابر این همین مزایا نشان دهنده این است که در مناطق دیگر که ظرفیت توسعه نیروگاه‌های خورشیدی وجود دارد نیز باید مسئولان دست به کار شوند و تعداد نیروگاه‌ها را افزایش دهند تا روز به روز شمار نیروگاه‌های خورشیدی نسبت به نیروگاه‌های برق‌آبی و سوخت فسیلی افزوده شود. علاوه بر این براساس بررسی‌های انجام شده در سال گذشته نیز روند مصرف برق در ۱۰ سال گذشته و رشد شش درصدی آن نشان دهنده این است که دیگر نمی‌توان نیاز برقی کشور را فقط با نیروگاه‌های سنتی تأمین کرد و استفاده از انرژی‌های پاک از جمله نیروگاه‌های خورشیدی و بادی اجتناب ناپذیر است. برهمین اساس لازم است تا سال ۱۴۱۵ ظرفیت نیروگاهی کشور به بیش از ۱۸۰ هزار مگاوات برسد.

ظرفیتی طبیعی با ضریب اشتغالزایی بالا

مضاف بر مزایای کلی توسعه نیروگاه‌های خورشیدی توسط دولت این نکته هم حائز اهمیت است که هرچقدر مردم نقش پررنگ‌تری در نصب پنل‌های خورشیدی بر بام خانه‌هایشان داشته باشند، روند توسعه این نیروگاه‌ها هم سریع‌تر پیش‌می‌رود. همچنین با توجه به اینکه ایران مقام اول دنیا را در انرژی خورشیدی و سه مؤلفه میزان تابش خورشید، میزان حرارت و زمین مورد نیاز برای نصب پنل‌ها دارد می‌توان به گفته مسئولان از این منابع تجدیدپذیر در راستای اشتغالزایی و کاهش آلودگی محیط‌زیست، پدافند غیر عامل، توزیع عادلانه ثروت و تولید برق در شرایط کم آبی بهره برد. گفتنی است بر اساس اسناد ارائه شده از سوی متولیان در شرایط فعلی یک نیروگاه حرارتی برای ۴۰۰ نفر اشتغال ایجاد می‌کند، اما یک نیروگاه خورشیدی می‌تواند در زمینه‌های مختلف تا چندین هزار شغل را فراهم کند. همچنین هزینه تمام شده تولید هر کیلووات ساعت برق توسط نیروگاه‌های تجدیدپذیر در ایران بسیار پایین‌تر از نیروگاه‌های تجدید ناپذیر است.

توسعه نیروگاه‌های خورشیدی در استان‌ها

لازم به ذکر است که با برنامه‌ریزی برای توسعه نیروگاه‌های خورشیدی اکنون این ظرفیت در استان‌های مختلفی از جمله سیستان و بلوچستان، سمنان، قم، بوشهر مورد توجه قرار گرفته است. همچنین شاهد این هستیم که طی ماه‌های اخیر نیز پنجمین نیروگاه برق خورشیدی با ظرفیت تولید یک مگاوات در ساعت در شهررضا استان اصفهان به بهره‌برداری رسیده است. در همین مرداد گذشته نیز یک نیروگاه با ظرفیت تولید هفت مگاوات برق در شهرستان سربیشه به بهره‌برداری رسید و ضریب بهره‌مندی از انرژی پاک در استان خراسان جنوبی را افزایش داد. در استان فارس نیز نیروگاه خورشیدی ۱۰مگاواتی در کورده لارستان در زمینی به مساحت ۲۰هکتار و با سرمایه‌گذاری ۱۲ میلیون یورو ساخته و به شبکه برق استان متصل شد. هرچند تعداد نیروگاه‌های مورد بهره‌برداری رسیده در سال جاری زیاد است و به همین چند استان ختم نمی‌شود، اما این همه ماجرا نیست و نیروگاه‌های جدید هم یکی پس از دیگری کلنگ‌زنی می‌شوند و امید است آن‌ها هم به زودی به شبکه برق استانی‌شان متصل شود و طی سال‌های آینده هیچ خاموشی در کشور رخ ندهد و هیچ صنعتی به خاطر نبود برق متضرر نشود. گفتنی است ساخت بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی خراسان‌رضوی نیز در شهرستان فریمان از اواخر مردادماه سال‌جاری آغاز شده است. نیروگاهی که با سرمایه‌گذاری ۱۲میلیون دلاری خارجی قرار است دو سال دیگر به مرحله بهره‌برداری برسد و ۱۰ مگاوات برق بر ساعت تولید کند. با ساخت این نیروگاه، برق ۵ هزار خانوار تأمین خواهد شد. نیروگاهی که امثال آن در کشور در حال کلنگ‌زنی هست و نیاز است شرایط برای بهره‌برداری از آن‌ها از سوی متولیان تسهیل شود.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار