کد خبر: 968434
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۴ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۴:۵۶
شهریور ۱۳۶۱ عروج ۲ فرمانده تیپ ویژه شهدا در یک عملیات
بخشی از جاده پیرانشهر به سردشت در منطقه جنگی آلواتان قرار داشت که حدود چهار سال در سیطره ضدانقلاب بود. شهید کاوه به کمک یکی از افراد محلی کار شناسایی این منطقه را انجام داد و ورود به این منطقه را با اطلاعات جامعی آغاز کرد
علیرضا محمدی
سرویس ایثار و مقاومت جوان آنلاین: جاده پیرانشهر به سردشت حدود ۱۰۰ کیلومتر مسافت دارد. در سال ۱۳۶۱ برای آزادسازی همین مسیر نه‌چندان طولانی حدود شش ماه زمان صرف شد و شهدای زیادی تقدیم شد. یگان عمل‌کننده، تیپ ویژه شهدا بود که از اول خرداد ۱۳۶۱ عملیات پاکسازی محور پیرانشهر به سردشت را آغاز کرد و تا اواخر آبان، عملیات را با موفقیت ادامه داد. اوج عملیات در شهریورماه بود که دو فرمانده تیپ شهدا، سردار ناصر کاظمی (ششم شهریور) و سردار محمدعلی گنجی‌زاده (۲۹ شهریور) به فاصله چند روز به شهادت رسیدند. ایام شهریور را فرصت مناسبی دانستیم تا مروری کوتاه به سختی‌های این عملیات و معرفی دو فرمانده گمنام تیپ ویژه شهدا داشته باشیم.

مین‌های نامنظم
کوهستانی بودن جاده سردشت به پیرانشهر عامل اصلی سختی کار رزمنده‌ها در عملیات پیش رو بود. در بعضی از نقاط، جاده‌ای شنی- خاکی بود. ضدانقلاب به صورت نامنظم جاده را مین‌گذاری کرده بود و وجود کمین‌های سنگین و زیاد در گردنه‌های این جاده، عملیات پاکسازی جاده و تحت کنترل گرفتنش را از خرداد تا مهر به تعویق انداخت و رفت و آمد فقط با هلی‌کوپتر انجام می‌شد.
گاهی در میانه‌های راه، رودخانه‌ای پر آب جاده را قطع می‌کرد. در طول مسیر کوه‌ها و دره‌ها به‌دست ضدانقلاب سنگربندی شده بود و ضدانقلاب از خمپاره‌اندازها، توپخانه و سلاح‌های مختلف در مواضع خود استفاده می‌کرد. از پیرانشهر تا گل‌آباد و از گل‌آباد تا قلعه رش، دو مرحله از عملیات بود که از اول خرداد تا ششم شهریور طول کشید. کار به آرامی اما به خوبی انجام گرفت.

هر چه از عملیات می‌گذشت کار سخت‌تر می‌شد. در مرحله سوم رزمنده‌ها باید از قلعه رش به روستای بادین‌آباد می‌رفتند که منطقه‌ای واقعاً خطرناک بود. در همین مرحله ناصر کاظمی فرمانده تیپ به شهادت رسید. او جوان قدبلند و فوتبالیستی بود که سال ۳۵ در تهران متولد شد. در رشته تربیت بدنی هم تحصیل کرده بود و کلاً آدم ورزش‌دوستی بود. بعد از پیروزی انقلاب مدتی به سیستان و بلوچستان رفت و بعد به کردستان اعزام شد. جسارت و شجاعتش باعث شده بود شهید بروجردی به او اعتماد زیادی داشته باشد. ناصر کاظمی عاقبت در مرحله سوم عملیات آزادسازی جاده پیرانشهر- سردشت مورد اصابت گلوله تک‌تیرانداز‌های ضدانقلاب قرار گرفت و روز ششم شهریور ۱۳۶۱ به شهادت رسید.

بعد از ناصر کاظمی، جوانی به نام محمدعلی گنجی‌زاده که از گمنام‌ترین سرداران دفاع مقدس است، فرماندهی تیپ ویژه شهدا را برعهده گرفت. محمدعلی که متولد سال ۱۳۴۱ در اردستان اصفهان بود، در ۲۰ سالگی فرماندهی این تیپ کوهستانی را برعهده گرفت و عملیات را ادامه داد. گنجی‌زاده هم از حیث سن و سال از جوان‌ترین فرماندهان جنگ تحمیلی به شمار می‌رفت و هم از حیث دوره فرماندهی، یکی از کوتاه‌ترین دوره‌های فرماندهی را داشت. او تنها ۲۳ روز پس از برعهده گرفتن هدایت تیپ شهدا، روز بیست و نهم شهریور ۱۳۶۱، در اثنای عملیات به شهادت رسید. گنجی‌زاده تا لحظه شهادتش، مرحله سوم و چهارم عملیات را با موفقیت به پایان رسانده و رزمنده‌ها به «پردنه» رسیده بودند. از آن به بعد باید وارد جنگل آلواتان می‌شدند که این مرحله سخت را تیپ ویژه شهدا با فرماندهی به نام محمود کاوه ادامه داد.

بخشی از جاده پیرانشهر به سردشت در منطقه جنگی آلواتان قرار داشت که از اول انقلاب تا آن موقع (سال ۱۳۶۱) حدود چهار سال در سیطره ضدانقلاب بود. حزب دموکرات بسیار روی این منطقه مانور می‌داد و آن را دژ تسخیرناپذیر خود می‌دانست. شهید کاوه به کمک یکی از افراد محلی کار شناسایی این منطقه را انجام داد و ورود به این منطقه را با اطلاعات جامعی آغاز کرد. او عملیات ورود به آلواتان را هم از سمت سردشت و هم از سمت پیرانشهر در پیش گرفت و دو نیرو نهایتاً در داخل جنگل آلواتان به هم ملحق شدند.
رزمنده‌ها برای رسیدن به عمق جنگل باید از کوه‌های مرتفع عبور می‌کردند که باعث شد تعدادی از امکانات تیپ داخل دره سقوط کند. نهایتاًَ با سختی‌های بسیار، نیرو‌های تیپ ویژه شهدا به مقر اصلی ضدانقلاب رسیدند و با منفجر کردن انبار مهمات‌شان، آن‌ها را ودار به فرار و تسلیم کردن مقرشان کردند. در این زمان آبان ماه داشت به اواخر خود می‌رسید که خبر آزادسازی کامل جاده پیرانشهر- سردشت مخابره شد و حضرت امام در تاریخ ۲۵ آبان ۱۳۶۱ پیروزی رزمنده‌ها را تبریک گفتند.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
اسفندیار اعتدادی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۴
0
3
با سلام‌ خیلی دوست دارم نام این عملیات را که من در آن شرکت داشتم بدانم در تیپ‌ دوم سلماس خدمت میکردم
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار