کد خبر: 969818
تاریخ انتشار: ۲۷ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۳:۳۲
در شرایطی که تمام سازمان‌ها حق و حقوق و اضافه کار کارمندان خود را در پایان هرماه پرداخت می‌کنند، برخی از معلمان از دی سال ۱۳۹۵ تاکنون اضافه کار، حق‌التدریس یا اضافه تدریس خود را دریافت نکرده‌اند.
سید سجاد موسوی
سرویس جامعه جوان آنلاین: حالا که مهر شروع شده و قرار است آینده‌سازان ایرانی به دست معلمان ایرانی سپرده شوند،‌ای کاش کسی به فکر انگیزه کاری تربیت‌کنندگان نسل آینده ایران باشد، تا لااقل در کنار شغل‌های دوم و سوم، یک معلم سر کلاس درس هم بتواند ذهن‌ها را تربیت کند و آموزش دهد.

حقوق معلمان آن‌ها را ناگزیر کرده به شغل‌های دوم و سوم رو بیاورند. پاشنه‌آشیلی که همواره در گذر سال‌ها بر پیشانی نظام آموزش و پرورش خودنمایی کرده است. کارشناسان حوزه آموزش‌و‌پرورش و اعضای کانون صنفی معلمان، بی‌ثمر بودن اعتراضات را ناشی از کسری بودجه همیشگی وزارتخانه آموزش‌و‌پرورش می‌دانند. محمد بیرانوندی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی هم بر این امر صحه گذاشته و تصریح کرده است: «بودجه این وزارتخانه بسیار ضعیف و شکننده بوده و فقط کفاف هزینه‌های جاری را می‌دهد.»

به تازگی یک آموزگار و کنشگر گفته است که اگر فرض بگیریم به طور میانگین حقوق فرهنگیان ماهانه حدود دو میلیون و ۵۰۰ تا ۳ میلیون تومان باشد، با دلار ۱۰ تا ۱۲ هزار تومانی، به رقم ۳ هزار تا سه هزار و ۶۰۰ دلار در سال می‌رسیم حال آنکه حقوق یک آموزگار در «اوگاندا» چهار هزار و ۳۰۰ دلار است.

اگرچه مطابق اظهارنظر معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش سهم این وزارتخانه از بودجه عمومی کشور در سال گذشته ۳/ ۱۱ درصد بوده و امسال به ۹ /۱۳ درصد رسیده، اما همین رقم در کشور‌های توسعه‌یافته جهان تا ۳۰ درصد بودجه عمومی را دربرمی‌گیرد. ضمن اینکه افزایش سهم ۲ درصدی این وزارتخانه چاره کار نیست و برای اقداماتی نظیر نوسازی، تجهیز و افزایش خدمات آموزشی و در مجموع اداره خانواده بزرگ آموزش و پرورش کفایت نمی‌کند.

اعتراض برای دریافت حقوق اولیه
وعده‌های توخالی متوالی برای پرداخت حقوق معوقه فرهنگیان منجر به تجمع‌های مختلفی شد که آخرین آن مربوط به ۶ شهریور جاری بود. جمعی از بازنشستگــان آموزش‌و‌پرورش به خاطر پرداخت نشدن پاداش پایان خدمت خود مقابل ساختمان سازمان برنامه و بودجه کشور تجمع اعتراضی برپا کردند. آن‌ها در تجمعی آرام از مسئولان این سازمان خواهان مطالبه بحق خود یعنی دریافت حقوق پاداش پایان خدمت و پایان وعده و وعید‌های مسئولان در این زمینه شدند. فرهنگیان بازنشسته که خیلی از آن‌ها از شهرستان‌های دور و نزدیک برای حضور در این تجمع آرام گرد هم آمده بودند، از مدیران سازمان برنامه و بودجه خواهان رسیدگی هر چه زودتر به وعده‌ها درباره پرداخت پاداش پایان خدمت بازنشستگی خود بودند که از فروردین سال ۹۷ حکم بازنشستگی آن‌ها آمده است، اما ریالی پاداش پایان خدمت بازنشستگی پس از ۳۰ سال خدمت را نگرفته‌اند.

ورود دیوان عدالت
اعتراضات و شکایات معلمان به نهاد‌های حقوقی و قضایی تا جایی ادامه یافت که دیوان عدالت اداری در راستای پیشگیری از طرح دادخواست‌های جدید در این دیوان، رؤسای سازمان‌های تابعه و ادارات کل استان‌های وزارت آموزش و پرورش را موظف کرد که درخصوص عناوینی، چون احتساب فاصله خدمتی در سنوات سال‌های ۶۹ تا ۷۵، پرداخت کمک هزینه مهد کودک، پرداخت فوق‌العاده جذب مناطق محروم، دور افتاده جنگی، پرداخت پاداش و مرخصی موضوع قانون مناطق محروم، اعطای مرخصی ۹ ماهه زایمان، نرخ تسعیر ارز یورو و مطالبات کارکنان آموزش و پرورش استثنایی کشور پس از تطبیق مصادیق و احراز شرایط به اجرای آن بدون نیاز به طرح شکایت از سوی فرهنگیان در دیوان اقدام کنند.

در نهایت درخصوص اعلام زمانبندی و نحوه پرداخت مطالبات مذکور مقرر شد ظرف دو هفته و طی بخشنامه‌ای به ادارات کل آموزش و پرورش استانی، آمار فرهنگیان مشمول اقدام و احکام ریالی و میزان مطالبات آن‌ها به دیوان عدالت اداری ارسال شود.

قول‌های وزیر برای پرداخت مطالبات
۲۲ مردادماه سیدجواد حسینی، سرپرست وزارت آموزش و پرورش در مورد روند پیگیری مطالبات فرهنگیان گفت: بخشی از این مطالبات به پاداش بازنشستگی فرهنگیان برمی‌گردد که قرار است در اوایل و اواخر شهریورماه در قالب دو قسط به آن‌ها پرداخت شود. وی تصریح کرد: تأمین منابع مالی مورد نیاز این بخش را نیز از طریق سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور پیگیری کردیم چراکه این مهم برای حق پاداش بازنشستگی سال ۹۷ فرهنگیان در قانون بودجه ۹۸ لحاظ شده که حدود ۵۰ درصد منابع لازم برای آن از محل طرح خرید خدمات و برون‌سپاری تأمین شده است که تا شهریورماه پرداخت خواهد شد.

سرپرست وزارت آموزش و پرورش یادآور شد، اعتبارات لازم برای پرداخت معوقات حق‌التدریسی‌های سال ۹۷ تا تیر امسال نیز تأمین شده است، ضمن اینکه تلاش می‌کنیم مبلغ ۲ هزار میلیارد تومانی که برای اجرای نظام رتبه‌بندی فرهنگیان تعیین شده بود تا اول مهرماه به احکام معلمان اضافه شود.

حدود یک ماه بعد با رأی اعتماد مجلس به محسن حاجی میرزایی، وزیر آموزش و پرورش وی درباره چگونگی پرداخت مطالبات فرهنگیان عنوان کرد: در حال حاضر پرداخت ۵۰ درصد پاداش پایان خدمت فرهنگیان آغاز شده و مابقی آن نیز از نیمه دوم شهریورماه آغاز خواهد شد.

وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: برای پرداخت مطالبات معلمان حق‌التدریس و کارمندان آموزش‌و‌پرورش نیز تلاش‌های بسیاری صورت گرفته و امیدواریم که از مهرماه بتوانیم این مطالبات را نیز پرداخت کنیم.

هر چند برخی از فرهنگیان اعتقاد دارند با توجه به تورم افسارگسیخته و در پی آن کاهش ارزش پول ملی، حتی در صورت پرداخت پاداش پایان خدمت، ارزش آن نیز به شدت کاهش یافته است.

طرح رتبه بندی
از دیگر مطالبات فرهنگیان مربوط به طرح رتبه‌بندی معلمان است. اولین بار موضوع رتبه‌بندی معلمان در دولت دهم و به دنبال تصویب سند تحول بنیادین مطرح شد. بر این اساس، آموزش و پرورش آیین‌نامه‌ای تهیه کرد که در آن با توجه به شرایطی که معلمان احراز می‌کردند آنان را به چهار رتبه تقسیم کردند و قرار شد، حقوق معلمان به پایه ۸۰ درصد اعضای هیئت علمی دانشگاه برسد. این طرح پیشنهادی برای تصویب به مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی فرستاده شد، اما به دلیل ابهاماتی رد شد.

دومین بار رتبه‌بندی در دولت یازدهم مطرح شد که از مهرماه ۹۴ و به نام «مرحله اول رتبه‌بندی» اجرا شد، اما در این مرحله نیز به دلیل عدم تناسب بودجه اختصاص‌یافته برای اجرای رتبه‌بندی که حدود هزار و ۳۵۰ میلیارد تومان بود، تعدادی از معلمان ازجمله آموزگاران پیش دبستانی و معلمان باسابقه کمتر از شش سال حذف شدند و در نهایت، در سال ۹۵ و در جریان تدوین برنامه ششم توسعه، رتبه‌بندی معلمان به عنوان تکلیفی قانونی در ماده ۶۳ قانون برنامه ششم توسعه مطرح شد و با توجه به ابلاغ این قانون در ابتدای سال ۹۶، باید تهیه لایحه رتبه‌بندی از زمان شروع برنامه ششم در دستور کار آموزش و پرورش و دولت قرار گرفته و حداکثر تا قبل از بسته شدن لایحه بودجه ۹۷ به مجلس ارائه می‌شد.

وعده‌ها برای «مهر ماه»
فروردین ۹۷ و در حالی که یک سال از اجرای برنامه ششم گذشته بود، وزیر آموزش و پرورش درباره اجرای طرح رتبه‌بندی معلمان گفت: «امیدواریم با مدیریت منابعی که انجام خواهیم داد، بخشی از این طرح را در مهر۹۷ اجرا کنیم.» یک ماه بعد هم علی زرافشان، معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش در گفت‌وگویی تلویزیونی به اظهارات امیدوارانه وزیر قطعیت بخشید و گفت: «مرحله دوم رتبه‌بندی معلمان از مهرماه ۹۷ اجرایی می‌شود. این وعده‌ها یک‌سال و چندماه بعد یعنی در تابستان ۹۸ باز هم تکرار شده است؛ با این تفاوت که این بار می‌گویند «رتبه‌بندی» از مهر ۹۸ اجرایی خواهد شد.

رتبه‌بندی از ابتدا کامل اجرا نمی‌شود
گفته می‌شود، ۲ هزار میلیارد تومان در بودجه امسال برای اجرای رتبه‌بندی معلمان تعیین شده، اما این اعتبار برای اجرای طرح ناکافی است و اختصاص چنین رقمی باعث اجرای ناقص طرح خواهد شد. با این حال حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس فراکسیون فرهنگیان و سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفته است: «قرار نیست که از همان ابتدا رتبه‌بندی به‌صورت کامل اجرا شود بلکه این طرح باید مرحله به مرحله وارد فاز اجرایی شود و حالا که اعتبار آن در بودجه نیز لحاظ شده، بهترین فرصت است که در سال آینده حداقل شروع طرح رتبه‌بندی معلمان کلید بخورد؛ اگر سال ۹۸ رتبه‌بندی معلمان وارد فاز اجرایی نشود دیگر هیچ وقت نمی‌توانند آن را اجرا کنند.»

امکان اجرای طرح رتبه‌بندی وجود ندارد
کارن خانلری، عضو دیگر کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس هم یادآور می‌شود: طرح رتبه‌بندی بار مالی دارد و طبق قانون اساسی دولت نمی‌تواند خارج از بودجه‌ای که دارد اعتباری را اختصاص دهد، بنابراین در شرایط فعلی امکان اجرای آن نیست و باید مسئله مذکور در بودجه سال آینده دیده شود. ضمن اینکه در حال حاضر بخش اعظمی از اعتبارات یعنی نزدیک به ۹۵درصد صرف بحث‌های هزینه‌ای و حقوق فرهنگیان و کارکنان آموزش و پرورش می‌شود، البته نه فقط آموزش و پرورش بلکه در سایر بخش‌ها نیز مبلغ کلانی در بخش هزینه‌ها صرف می‌شود.

امیدی به اجرای طرح نیست
ثریا ساداتی، از دیگر فعالان صنفی بر این نکته تأکید می‌کند: «فرهنگیان دیگر امیدی به اجرای طرح ارتقای رتبه بندی ندارند، آنقدر امروز و فردا شده که اجرای آن بعید به نظر می‌رسد. آن هم در شرایطی که مسئولان، تربیت نیروی انسانی را به منزله کاری صرفاً خدماتی قلمداد کرده و مدعی هستند معلمان کار تولیدی انجام نمی‌دهند، پس برای کشور دارای فایده و صرفه اقتصادی نیستند. این مسئله، مضحک‌ترین نگرش موجود به امر تعلیم و تربیت است و از سوی دیگر جامعه معلمان کشور همانند سایر کارمندان دولت از مزایای لازم برخوردار نیستند، زیرا مسئولان، آموزش و پرورش را یک مجموعه مصرف‌کننده می‌دانند.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار