کد خبر: 970860
تاریخ انتشار: ۰۵ مهر ۱۳۹۸ - ۲۲:۲۳
در حالی یک سوم جمعیت اردبیل به فعالیت‌های کشاورزی اشتغال دارند که متوسط میزان کشت آن‌ها به نسبت سایر استان‌های کشور در سطح پائینی قرار دارد و با توجه به اینکه اردبیل قطب کشاورزی است و قشر قابل توجهی از جمعیت آن از طریق کشاورزی امرار معاش می‌کنند
سليمه محمدي
سرویس ایران جوان آنلاین: یک سوم جمعیت استان اردبیل در حالی به کشاورزی اشتغال دارند که به گفته کارشناسان متوسط درآمد آن‌ها به نسبت استان‌های دیگر در سطح پایینی قرار دارد. بهره‌وری کم و سود پایین در بخش کشاورزی استان به خاطر این است که اردبیلی‌ها هنوز به سبک‌های سنتی خود پایبندند و کمتر از شیوه‌های نوین در این زمینه استفاده کرده‌اند. از همین‌رو کشاورزی در این استان کم‌صرفه و زیانده شده است. اما حالا خبر می‌رسد که قرار است برای مقابله با این معضلات، طرح‌هایی همچون توسعه گلخانه‌ها و تجهیز مزارع به سیستم آبیاری نوین در دستور کار مسئولان استانی قرار گرفته و کشاورزان هم با آن همراهی کنند.

در حالی یک سوم جمعیت اردبیل به فعالیت‌های کشاورزی اشتغال دارند که متوسط میزان کشت آن‌ها به نسبت سایر استان‌های کشور در سطح پائینی قرار دارد و با توجه به اینکه اردبیل قطب کشاورزی است و قشر قابل توجهی از جمعیت آن از طریق کشاورزی امرار معاش می‌کنند به همین دلیل باید مسئولان به دنبال راهکار‌هایی باشند تا بتوانند میزان درآمد سرانه خانوار‌های استان را افزایش دهند این مهم زمانی به دست می‌آید که اقدامات عملی و کارسازی در راستای توسعه کشاورزی در استان صورت بگیرد تا ضمن جلوگیری از هدر رفت محصولات تولیدی کشاورزی زمینه‌های توسعه اشتغال و درآمد را فراهم سازد. از جمله این راهکار‌ها کشت محصولات در گلخانه است، از این طریق نه تنها تولید افزایش می‌یابد، بلکه در هر فصلی می‌توان نسبت به تولید اقدام نمود.

توسعه کشت متراکم گلخانه‌ای در اردبیل
تولید در فضای بسته (گلخانه‌ای) راهکار برون رفت از کمبود مواد غذایی است چرا که در چنین محیط‌های قابل کنترل و کوچک امکان تولید محصولات ارگانیک وجود دارد. کشت‌های گلخانه‌ای یکی از راهکار‌های استفاده بهینه از منابع طبیعی با توجه به رشد روزافزون جمعیت، محدودیت منابع آب و خاک و عاملی اساسی در تأمین امنیت غذایی است. افق برنامه توسعه فضای گلخانه‌ای در استان اردبیل برنامه‌ریزی شده است. در همین راستا نیز تفاهمنامه‌ای استاندار اردبیل با شرکت‌های شهرک‌های کشاورزی منعقد کرده که طی آن قرار است بزرگ‌ترین شهرک گلخانه‌ای در شهرستان پارس‌آباد به وسعت هزار و ۵۰۰ هکتار در زمینی ۲۰ هکتاری احداث شود. از همین رو با اجرای این طرح و ادامه آن شاهد رونق توسعه گلخانه‌ای و افزایش تولید و اشتغال در منطقه خواهیم بود. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در این خصوص به «جوان» می‌گوید: «بخش کشاورزی با بهره‌گیری از کشت‌های گلخانه‌ای افزایش ۱۰ برابری عملکرد نسبت به کشت در فضای باز و معمولی را ایجاد می‌کند.»
احمد شهریاری با اشاره به بالا بودن سطح تولید در فضای کوچک می‌افزاید: «اگر سطح تولید در فضای کوچک بالاتر برود میزان اشتغال نیز بالاتر می‌رود.» وی بیان می‌کند: «در کشاورزی گلخانه‌ای هم در مصرف آب صرفه‌جویی شده و همچنین امنیت غذایی تشکیل می‌شود از یک طرف در فضای باز با انواع شخم و روش‌های آن، خاک را از بین می‌برند هر چقدر خاک دست نخورده باشد برای حفاظت خاک کمک می‌شود.» معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل می‌گوید: «جهاد کشاورزی برای سه سال آینده در مورد فضای گلخانه‌ای برنامه‌ریزی کرده است تولید سبزی و صیفی از سطح مزارع فضای باز به فضای گلخانه‌ای منتقل شده تا با تولید گلخانه‌ای یک تحول بزرگ در استان ایجاد کند اگر این برنامه با موفقیت انجام شود میوه‌های خارج از فصل نیز در گلخانه قابل تولید است این الگو در دنیا کار می‌شود.» شهریاری با اشاره به تنظیم الگوی کشت و هدف از تدوین الگوی کشت می‌افزاید: «اگر درصد اراضی با کشت‌های مختلف در سال زراعی مشخص شود الگوی کشت در تنظیم روابط تناوب محصولات رعایت شود تولید از نظر عملکرد کیفی‌تر می‌شود و به خاطر این مسئله آفات، امراض و بیماری‌ها و علف‌های هرز کم می‌شود و اقتصاد کشاورزی و منابع تولید حفظ می‌شود.»

رونق کشاورزی با توسعه آبیاری نوین
علاوه بر ضرورت کشت گلخانه‌ای در استان یکی از مهم‌ترین راهکار‌های رونق بخش کشاورزی توسعه سیستم‌های نوین آبیاری بارانی است. در این راستا نیز بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد که استان اردبیل استعداد بالقوه‌ای در توسعه سیستم‌های نوین آبیاری در منطقه دارد که با برنامه‌ریزی انجام شده سازمان جهاد کشاورزی استان ۲۵هزار هکتار از اراضی کشاورزی را به سیستم‌های نوین آبیاری بارانی مجهز می‌کند. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اردبیل در این زمینه به «جوان» می‌گوید: «اراضی کشاورزی اردبیل به سیستم‌های نوین آبیاری تجهیز شده و تاکنون سیستم آبیاری کم فشار در سطحی معادل ۹ هزار و ۶۱۰ هکتار از روستا‌های تابعه این شهرستان اجرا شده است.»
علی‌حسین احدی عالی در بازدید از اجرای سیستم‌های آبیاری نوین در اردبیل اظهار می‌کند: «تاکنون در حدود یک هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی خرد کشاورزی شهرستان اردبیل و در یک هزار و ۸۸۵ هکتار از پروژه‌های ملی اراضی پایاب سد یامچی سیستم آبیاری تحت فشار اجرا شده و به کشاورزان تحویل داده شده است.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار