کد خبر: 971581
تاریخ انتشار: ۰۹ مهر ۱۳۹۸ - ۱۷:۲۳
قاچاق نسخه‌های با کیفیت فیلم‌های سینمایی چالش این روز‌های سینمای ایران
هنوز انتشار و قاچاق نسخه غیر قانونی فیلم «رستاخیز» تمام نشده که این بار فیلم «رحمان ۱۴۰۰» از سایت‌ها و کانال‌های غیر قانونی پخش فیلم سر در آورد.
ایزد مهرآفرین
سرويس فرهنگ و هنر جوان آنلاين: هنوز قائله انتشار و قاچاق نسخه غیر قانونی فیلم «رستاخیز» به کارگردانی «احمد رضا درویش» تمام نشده که این بار فیلم «رحمان ۱۴۰۰» به کارگردانی «منوچهر هادی» تقریبا با همان شیوه و روش، از سایت‌ها و کانال‌های غیر قانونی پخش فیلم سر در آورد.

قبل‌تر نیز این اتفاق برای فیلم‌هایي که به هر دلیلی اجازه اکران نگرفته بودند افتاده بود که نسخه با کیفیتشان سر از سایت‌های پخش فیلم در می‌آورد. آخرین نمونه اش همین فیلم «لرد» ساخته «محمد رسوال اف» که حتی مجوز ساخت هم نگرفته بود.

اما قصه «رحمان ۱۴۰۰» با این فیلم‌ها فرق دارد. این فیلم هم مجوز اکران داشت و هم اکران شده بود. فیلم «رحمان ۱۴۰۰» نوروز امسال در سینما‌های کشور اکران شد. خیلی سریعتر از آن که کسی فکر ش را بکند رقم‌های میلیاردی فروش را یکی پس از دیگری پشت سر گذاشت و تنها در سه هفته به فروش ۲۲ میلیاردی رسید.

رقمی که کمتر فیلمی قادر بود که با چنین سرعتی به آن برسد.مخاطبان، منتقدان و خود سازندگان فیلم اعتقاد داشتند که این فیلم خیلی زود رکورد فیلم «هزارپا» ساخته «ابولحسن داودی» را خواهد شکست. اما هیچ وقت این اتفاق رخ نداد.
 
فیلم ناگهان با خبری که حکایت از تخلف سازنده و پخش کننده «رحمان ۱۴۰۰» را می‌داد، خیلی سریع از پرده‌های سینما پایین کشیده شد.
 
دوئل فیلمسازان با مدیران سینمایی

«رحمان ۱۴۰۰» به دلیل محتوای نامناسب با اصلاحیات و حذفیات زیادی مجوز اکران گرفته بود. در تاریخ ۲۷ فروردین خبرگزاری «تسنیم» طی گفت وگویی که با فرجی «مدیر نظارت و ارزشیابی» کرده بود مدعی شد که نسخه‌ای که هم اکنون در بعضی از سالن‌های سینما به نمایش درامده ، بدون سانسور و بدون اعمال ممیزی‌ها است. همین خبر کافی بود که سازمان سینمایی سریع دست به کار شود و فیلم را به دلیل تخلف سازندگان و پخش کنندگانش توقیف کند.

اطلاعیه سازمان سینمایی برای توقیف رحمان ۱۴۰۰

در اطلاعیه سازمان سینمایی برای توقیف «رحمان ۱۴۰۰» آمده است: «بر اساس گزارش‌های رسیده به اداره کل سینمای حرفه‌ای معاونت ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی و بررسی بازرسان این اداره کل، تخلف فیلم «رحمان ۱۴۰۰» مبنی بر عدم حذف کامل برخی از صحنه‌های اعلامی از سوی شورای پروانه نمایش در برخی از سینما‌ها محرز شد و با عنایت به مفاد ماده ۱۸ آیین نامه نظارت بر نمایش فیلم از ادامه اکران این فیلم جلوگیری بعمل آمد.»

در این جا حق با وزارت ارشاد و مدیران سازمان سینمایی بود. تخلف سازندگان آشکار و جای هیچ گونه دفاعی وجود نداشت. هر چند نقدی که به مدیران سازمان سینمایی وارد شد، این بود که آن‌ها از چند هفته قبل از تخلف فیلم اطلاع داشتند و با رسانه‌ای شدن این موضوع تازه دست به کار شدند.

از آن سو سازندگان فیلم ادعا کردند که این تخلف فقط در یک یا نهایتا دو سالن سینما رخ داده و آن هم به دلیل این بوده که فیلم دارای دو نسخه اصلاحی بوده است.

منوچهر هادی در پست اینستاگرامی اش نوشته است: «تمام سینما‌های کشور نسخه اصلاح شده را روی پرده اکران می‌کردند و تازه سینما‌های حوزه نسخه اصلاح شده تری را. هیچ باکی نیست تمام تلاشم را خواهم کرد که رحمان را دوباره اکران کنم فیلمی که حرف مردم را میزند و خوشحالی را به مردم هدیه می‌داد.»

هر چه بود قضیه اکران «رحمان ۱۴۰۰» با همه حاشیه هایش تمام شد. هر چند «منوچهر هادی» در چندین و چند پست اینستاگرامی با تندی مدیران ارشاد را نواخت و گفت به زودی نسخه نمایش خانگی آن را منتشر خواهد کرد.

ظاهرا سازندگان «رحمان ۱۴۰۰» از آن تاریخ چندین و چند بار درخواست مجوز نمایش خانگی را دادند که هر بار به دلایل مختلف مجوز نمایش خانگی فیلم صادر نشده است. تا اینکه چند روز پیش نسخه با کیفیت فیلم از سایت‌های فروش فیلم سر دراورد.
 
 
دوئل فیلمسازان با مدیران سینماییدوئل فیلمسازان با مدیران سینمایی

«منوچهر هادی» در نامه تندی که دیروز خطاب به «انتظامی» رییس سازمان سینمایی نوشته است، گفته: «آقای انتظامی معاونت فعلی سینما شما به شدت محافظه کار هستین. بعد از توقیف رحمان و اکنون بعد از قاچاق نسخه بدون سانسور آن نه تنها من و تهیه کننده فیلم رو حضوری در دفترتون نپذیرفتید بلکه جواب تماس‌ها و پاسخ پیامک‌های مارا هم ندادین. مگر شما معاونت وزارتخانه دیگری هستید مثلا وزارت نفت یا وزارت خارجه یا... شاید هم ما برای وزارتخانه دیگری فیلم ساختیم و مجوز از جایی غیر از ارشاد گرفتیم؟

شما مدیر سینمایی هستین و من و جناب سرتیپی سینماگر. مگر شما مراجعه کننده دیگری هم غیراز ما دارین؟ دقیقا وظیفه شما چیست؟ شنیدم به زیر دستانتان گفتید فعلا صلاح نیست نسخه اصلاح شده شورا توزیع شود. دلیلش چیست؟

هادی در این نامه نوشته: بیش از صدبار تماس و پیامک دادیم و طلب حقمان را کردیم. نسخه فیلم ما قاچاق شده و شما در اتاقتان نشستین و پاسخ مارا نمیدهید. گذاشتین چند وقت بگذره و سرمایه بخش خصوصی که از بین رفت بعد مجوز بدهید. من به سهم خودم شمارا نمی‌بخشم و به خدا واگذار میکنم فقط به خاطر اینکه با من و تهیه کننده فیلم رحمان مثل غریبه‌ها رفتار کردین و مارا در این اتفاق مهم سینمایی سال تنها گذاشتین. من و جناب سرتیپی همچنان بخاطر عدم حمایت شما به دادسرا احضار می‌شویم و در حال حاضر با وثیقه آزاد هستیم.

امروز و در پی نامه تند «منوچهر هادی»، سازمان سینمایی دوبار و با همان سناریوی فیلم «رستاخیز» خبر از شکایت از پخش کنندگان نسخه غیرقانونی «رحمان ۱۴۰۰» داد.
 
شكايت سازمان سینمایی از انتشار دهندگان نسخه قاچاق  رحمان ۱۴۰۰

معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی درباره انتشار غیرقانونی فیلم «رحمان ۱۴۰۰» در فضای مجازی گفت: بلافاصله پس از اطلاع از این موضوع، اقدامات لازم را انجام داده‌ایم و امروز هم از طریق مراجع قضایی از پخش‌کننده این فیلم در فضای مجازی شکایت می‌کنیم.

«سید محمدمهدی طباطبایی‌نژاد» در این باره توضیح داد: انتظار سینماگران از ما این است و وظیفه جدی خود هم می‌دانیم که با ابزار قانونی که در اختیار داریم بازدارندگی لازم را در مقابل پخش‌های فاقد حقوق مالکانه ایجاد کنیم تا حقوق سازندگان آثار سینمایی حفظ شود.

وی افزود: البته نسخه‌ای که از این فیلم منتشر شده، با کیفیت و بدون آرم است و این موضوع برای اهل فن، به اندازه کافی گویاست. از نظر ما انتشار این نسخه غیرقانونی علاوه بر خسارتی که به صاحبان فیلم زده است، یک جرم نیز مرتکب شده، زیرا فیلمی بدون اصلاحات منتشر شده است.

معاون ارزشیابی و نظارت ادامه داد: قاعدتا الان کسانی که نسخه اصلی در اختیارشان بوده در محضر دادگاه پاسخگو خواهند بود.

تلویحا در این نامه طباطبایی می‌گوید این سازندگان آثار هستند که باید پاسخگو باشند و به نظر می‌رسد منظور از شکایت، شکایت از سازندگان فیلم است در اینجا.

رستاخیز
 
 
دوئل فیلمسازان با مدیران سینمایی

اولین بار «رستاخیر» در سی ودومین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد. عموم واکنش‌ها منتقدان به فیلم منفی بود. فیلم اشکالات فنی، تکنیکی و از همه این‌ها مهمتر اشکالات محتوایی و تاریخی زيادی داست .اما آن چیزی که باعث شد این فیلم دچار حاشیه‌ای تمام نشدنی بشود. نمایش چهره حضرت «عباس» (ع) و «علی اکبر» (ع) در فیلم بود. با وجود اینکه فیلم در محافل خصوصی برای افردا مختلف به نمایش درامد و حتی یک روز نیز برای چندین ساعت روی پرده رفت و لی هیچ گاه نتوانست به اکران وسیع برسد.

«احمد رضا درویش» کارگردان فیلم مدعی شد تا زمانی که این فیلم اکران نشود فیلم بعدی اش را نخواهد ساخت. در طول نزدیک به ۶ سال سه وزیر خواستند این فیلم را اکران کنند که هیچکدام موفق نشدند و درنهایت فارابی اعلام کرد کل هزینه‌های فیلم که رقمی نزدیک به ۱۱ میلیارد تومان بوده را پرداخت کرده و فیلم را از آن خوده کرده است.
 
دوئل فیلمسازان با مدیران سینمایی

هر سال نزدیک به ماه محرم که می‌شود بحث اکران این فیلم نیز داغ می‌شود تا اینکه همین چند هفته پیش بود که بالاخره فیلم به طرز مشکوکی و با کیفیت عالی با دوبله عربی روی سایت یوتیوب قرار گرفت. درویش و سازندگان انگشت اتهام و تقصیر را به سمت مدیران ارشاد نشانه گرفتند و از آن سو مدیران ارشاد مدعی شدند که از انتشار دهندگان نسخه فیلم شکایت کرده است.

بنیاد سینمایی فارابی اعلام کرد که از ارائه‌کنندگان غیرقانونی نسخه عربی فیلم سینمایی رستاخیز در شبکه‌های اینترنتی، شکایت می‌کند.

اینکه بنیاد سینمایی فارابی و مدیران ارشاد از کی و چی شکایت کرده و می‌کنند دقيقا مشخص نیست ولی آن چه مشخص است این است که در این بین هم صاحبان آثار به معنی کسانی که نسخه فيلم در اختیارشان بوده باید پاسخگو باشند و هم مدیران ارشاد باید جواب دهند که چرا هنوز نتوانسته اند ساز و کار درستی اتخاذ کنند که چنین اتفاقاتی دیگر رخ ندهد.
 
حالا باید دید که در این بین تهدید عوامل دو فیلم «رحمان ۱۴۰۰» و «رستاخیز» مبنی بر شکایت از پخش کنندگان نسخه غیرقانونی این دو فیلم درست از آب درمی آيد
 
یا اینکه به گفته تلویحی مدیران ارشاد این خود سازندگان هستند که باید پاسخ دهند که چگونه آثارشان به دست قاچاقچیان افتاده است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار