کد خبر: 973659
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۸ - ۰۲:۵۰
طرح «نایب‌الشهید» بر زیبایی‌های راهپیمایی عظیم اربعین افزوده است
طرح «نایب‌الشهید» یک جنبه مهم و زیبای دیگر هم دارد. خانواده شهدا از اینکه می‌بینند نام و یاد شهیدشان توسط مردم زنده نگه داشته می‌شود و مردم قدردان کار بزرگی که شهدا کرده‌اند، هستند برایشان بسیار خوشحال‌کننده و ارزشمند است
احمد محمدتبریزی
سرويس ايثار و مقاومت جوان آنلاين: این روز‌ها جماعت زیادی در راه حرم امام حسین (ع) هستند. دل‌های عاشق رهسپار سفری معنوی می‌شوند تا روح و جانشان را تازه کنند. عاشقان با پای پیاده کیلومتر‌ها پیاده‌روی می‌کنند تا پرچم سرخ سیدالشهدا (ع) پس از ۱۴۰۰ سال همچنان برافراشته بماند. حال و هوای اربعین حسینی حال زائرانش را خوب می‌کند. هر کس که یک بار مسیر پیاده‌روی اربعین را رفته و آن شور و حال را درک کرده است، دیگر توان دل کندن از آن جماعت و مسیر را ندارد. اما همگی به خوبی می‌دانند که باز شدن این راه و قدم برداشتن در این مسیر، تنها به مدد خون شهدایی حاصل شده است که روزگاری نه چندان دور در حسرت زیارت بارگاه حسین (ع) به شهادت رسیدند.

ترویج یک ایده ناب
پیاده‌روی اربعین با جمعیت میلیونی‌اش بهترین راه برای تبلیغ و ترویج مسائل دینی و معنوی است. وقتی جماعتی اینچنینی گردهم جمع می‌شوند، می‌توانند پیام‌های زیادی را به همدیگر و دیگران مخابره کنند. هر زائر می‌تواند سفیری برای نشان دادن زیبایی‌ها و الگو‌های موجود در جامعه باشد. طرح «نایب‌الشهید» دقیقاً با همین ایده و تفکر پا گرفت و هر سال مشتاقان بیشتری را به سوی خود جذب می‌کند.
این طرح با یک ایده ساده و بسیار زیبا شروع و به سرعت همه‌گیر شد. هر زائر با انتخاب یک شهید، یاد و خاطره آن شهید را در طول راهپیمایی زنده نگه می‌دارد و آن را به دیگران نیز معرفی می‌کند. زائر به نوعی نایب‌الزیاره شهیدش می‌شود و از برکات همنشینی با شهدا استفاده می‌کند.

شهدای دفاع مقدس و مدافع حرم الگو‌هایی بی‌نظیر جهت معرفی به جامعه هستند و دوستی و رفاقت با این شهدا برکات زیادی برای زندگی افراد دارد. هر زائر با توجه به علاقه‌مندی‌ها و ویژگی‌های شخصیتی و اخلاقی‌اش یک شهید را انتخاب و در طول مدت پیاده‌روی اربعین، دیگر زائران را نیز با او آشنا می‌کند. زائران دیگری که از ویژگی‌های اخلاقی آن شهید اطلاع زیادی ندارند، از طریق زائران با شهدا آشنا می‌شوند. به این ترتیب در مدت زمان کوتاهی زنجیره‌ای از زائران شکل می‌گیرد که شهیدشان را به هم معرفی کرده و بر اندوخته‌های معنوی سفرشان افزوده‌اند. اینگونه راهپیمایی اربعین پربارتر و زیباتر انجام می‌شود و تأثیر بیشتری روی زائران دارد.

رفاقتی برای همیشه
اما ایده زیارت اربعین به نیابت از شهدا اینجا تمام نمی‌شود و تازه سرآغاز اتفاقات دیگری برای زائر است. یکی از زائران می‌گوید: «دوستی زائر با شهید منبع تحولات و اتفاقات خوبی می‌شود. شهید مثل یک دوست در هر لحظه زندگی دست زائر را می‌گیرد و راه را نشان می‌دهد. تنها باید در راه دلداده بود و با عشق پذیرای دوست بود. شهدا برای رفاقت کم نمی‌گذارند. آن‌ها دوستانی بدون ادعا هستند که جز خوبی و سعادت چیز دیگری نمی‌خواهند. در بزنگاه‌های سخت زندگی به داد دوستشان می‌رسند و دستش را می‌گیرند، فقط به شرط آنکه در رفاقت، کسی رفیق نیمه راه نباشد.»

این رفاقت دیگر فقط به راهپیمایی اربعین محدود نمی‌ماند. شخص با شهیدی که انتخاب کرده است یا شاید هم توسط او انتخاب شده است، در بقیه روز‌های سال و دیگر مناسبت‌های مذهبی همراه می‌شود و می‌تواند همراه خوبی برای او باشد. این سرآغاز یک دوستی بلندمدت و یک سرمایه‌گذاری دنیوی و اخروی است. یکی از مبتکران طرح «نایب الشهید» می‌گوید: «مثلاً کسی که به نیابت از یک شهید به اربعین می‌رود و ارتباط قلبی‌اش با او را حفظ می‌کند، می‌تواند در سایر مناسبت‌ها مثل ماه رمضان، به نیابت از شهیدش قرآن و دعا بخواند. یا اگر به زیارت امام رضا (ع) می‌رود به نیابت از شهیدش برود. این ارتباط در زندگی افراد خیلی کارساز و گره‌گشا خواهد بود و اتفاقات بزرگ‌تری را رقم می‌زند.»

امسال سومین سالی است که طرح «نایب‌الشهید» اجرا می‌شود و بازخورد‌های خوبی از سوی مردم گرفته است. بسیاری از زائران با انتخاب شهیدشان با در دست داشتن عکس شهید در راهپیمایی حرکت می‌کنند و در زمان‌هایی که امکان گفتگو و صحبت با دیگران پیش می‌آید به معرفی شهیدشان می‌پردازند. بسیاری از شهدای دفاع مقدس در طول حیات امکان رفتن به کربلا و عتبات عالیات را پیدا نکردند؛ حالا زائران، نایب‌الزیاره این شهدا شده‌اند و یاد و خاطره آن‌ها را در کربلا و نجف زنده می‌کنند.

شهید علیرضا کریمی که پس از ۱۴سال پیکر مطهرش در روز تاسوعا برگشت در وصیتنامه‌اش چنین می‌نویسد: «ما مسافر کربلا هستیم، راه کربلا که باز شد برمی‌گردیم، به امید دیدار در کربلا.» شهید کریمی امروز در میان زائران نیست ولی یاد و نامش در سراسر مسیر راهپیمایی دیده می‌شود و زائران می‌دانند این پیاده‌روی مرهون فداکاری‌ها و رشادت‌های شهدایی، چون اوست.

خرسندی خانواده شهدا
یکی از زائران، شهید خلیل حسن‌بیگی را انتخاب کرده و نامش را روی کوله‌پشتی‌اش نوشته است. شهیدی که دوست داشت مثل اربابش بی‌سر شهید شود و عاقبت پیکرش بدون سر برگشت. شهید ابراهیم هادی نیز یکی دیگر از شهدایی است که بسیاری از جوانان تصمیم‌گرفته‌اند نایب‌الزیاره‌اش باشند. شهید هادی محبوب و عزیزدل جوان‌هاست و سبک زندگی‌اش برای بسیاری از جوان‌ها جذابیت دارد. کتاب «یادت باشد» موجب آشنایی بیشتر زائران با شهید مدافع حرم حمید سیاهکالی مرادی شده و زائران زیادی عکس و نام این شهید را با خود همراه دارند. آن‌ها با خواندن کتاب «یادت باشد» به خوبی با طرز تفکر و عقاید این شهید و زندگی ساده و پاکش آشنا شدند و حالا می‌خواهند نایب الزیاره‌اش باشند. شهید مدافع حرم حمید تقوی‌فر نیز به واسطه فعالیت‌های جهادی‌اش در عراق، چهره‌ای آشنا برای مردم عراق و خطه جنوب است و زائران زیادی عکس این سردار بزرگ را در دست دارند و خواهان شناخت بیشتری از او هستند. شهید محسن حججی نیز مثل هر سال علاقه‌مندان زیادی را به سوی خود می‌کشد و زائران زیادی خواهان نایب‌الزیاره شدن این شهید مدافع حرم هستند.

برخی دیگر از زائران شهدایی از لبنان، سوریه، عراق، یمن و دیگر کشور‌های جبهه مقاومت را انتخاب کرده‌اند تا سفیری جهت معرفی‌شان باشند. شهید جهاد مغنیه در میان شهدای جبهه مقاومت توسط زائران زیادی انتخاب شده و از محبوبیت زیادی برخوردار است.
البته تأکید مروجان طرح «نایب‌الشهید» بر این است که زائران فقط به شهدای نام‌آشنا تمرکز نکنند و سعی کنند شهدایی که کمتر برای جامعه شناخته شده هستند را معرفی کنند. شهدای ترور و شهدای امنیت و بسیاری از شهدای دفاع مقدس را هنوز بخش زیادی از جامعه به درستی نمی‌شناسد و چنین مناسبت‌هایی بهترین فرصت برای معرفی این شهدا به مردم است.

در فضای مجازی نیز مردم شروع به اشتراک‌گذاری تجربیات و انتخاب شهید‌شان کرده‌اند. عکس‌ها و فیلم‌های زیادی از راهپیمایی زائران با عکس شهیدشان بارگذاری شده و صحنه‌های زیبایی را خلق کرده‌اند. اشتراک‌گذاری این تصاویر و فیلم‌ها در کنار تصاویر عظیم راهپیمایی اربعین، عظمت و ابهت راهپیمایی را دوچندان کرده است. زائران با پیراهن مشکی برتن عکس شهیدشان را در دست دارند و پیش می‌روند. این تصاویر برای همیشه در تاریخ ثبت خواهد شد و به همه خواهد گفت مردم ایران چطور قدردان شهدایشان بودند.

طرح «نایب‌الشهید» یک جنبه مهم و زیبای دیگر هم دارد. خانواده شهدا از اینکه می‌بینند نام و یاد شهیدشان توسط مردم زنده نگه داشته می‌شود و مردم قدردان کار بزرگی که شهدا کرده‌اند، هستند برایشان بسیار خوشحال‌کننده و ارزشمند است. زائران پیش از راهی شدن به سفر با رفتن به خانه شهید‌شان و دیدار با خانواده‌اش، بهترین حرف و پیام را منتقل کنند. وقتی زائر به پدر و مادر و همسر و فرزند شهید می‌گوید می‌خواهم به نیابت از شهیدتان به زیارت اربعین بروم قوت قلب زیادی برای آن خانواده می‌شود. این برای خانواده شهید فوق‌العاده باارزش است هنگامی که می‌بینند عزیزشان که شهید شد، خونش روی زمین نماند و امروز پرچم را عده دیگری برداشته‌اند. مادر شهید مدافع حرم عارف کایدخورده سال گذشته در گفتگو با «جوان» از اینکه زائران نام فرزند شهیدش را در جریان راهپیمایی بزرگ اربعین و دیگر مناسبت‌های مذهبی سال زنده نگه می‌دارند تشکر کرد و گفت: «از هر کسی که به هر نوعی یاد پسرم و پدرش را زنده نگه دارد تشکر و دعایشان می‌کنم. هر کسی هر جایی یاد آقا عارف را کند دعا می‌کنم تا سلامت و عاقبت‌بخیر باشد.»

طرح «نایب الشهید» بر بار معنوی راهپیمایی اربعین می‌افزاید و کمک می‌کند زائران دست پرتر از زیارت برگردند. راهپیمایی بزرگ اربعین بهترین زمان و مکان برای فعالیت‌های معنوی و مذهبی است. تلنگر اتفاقات خوب در زندگی بسیاری از زائران در جریان راهپیمایی اربعین زده می‌شود و تا پایان عمر ثمراتش ادامه دارد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار