کد خبر: 973929
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۸ - ۲۳:۰۶
تازه‌ترین گزارشی که در سایت رسمی سازمان خواروبار و کشاورزی سازمان ملل منتشر شده، نشان می‌دهد که سالانه ۴۰۰میلیارد دلار موادغذایی در جهان بدون اینکه به بازار برسد، به هدر می‌رود. این گزارش از کشور‌های ایران، سنگاپور، مصر و نیوزیلند برای مهار این معضل در سال‌های اخیر قدردانی کرده است.
عليرضا سزاوار
سرویس جامعه جوان آنلاین: آمار‌های ارائه شده از سوی سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی سازمان ملل نشان می‌دهد که سالانه در ایران ۲۲ میلیون تن غذا دور ریخته می‌شود؛ حال آنکه عدم تغییر رفتار غذایی برخی مردم و سوء‌مدیریت‌ها باید اصلاح شود.

فاصله چشمگیر با چشم‌انداز ۱۴۰۴
جالب اینکه در آخرین آمارگیری در دو سال گذشته کشور ما حدود ۳۵ میلیون تن اتلاف غذا داشت. آمار دورریز غذا در کشور ما نسبت به سال‌های گذشته بسیار بهتر شده است، اما به هیچ وجه مطلوب نیست. در حال حاضر کشور ما با در نظرگرفتن کشاورزی سنتی، عدم راه‌اندازی تصفیه‌خانه از سوی محیط‌زیست و سیاست‎های غلط حمایتی و بازدارنده‎ درخصوص کشاورزان، با اهداف تشریح شده سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ و رهنمود‌های مقام معظم رهبری فاصله بسیاری دارد. علاوه بر این آمارهای رسمی و غیررسمی نشان می‌دهد که مشکلات مرتبط با کشاورزی چالش پیش روی دولت نیست. دولت تمرکز خود را روی پروژه‌هایی که نه تنها چشم‌انداز مشخصی ندارد بلکه صدای نمایندگان مجلس را هم درآورده، به اضافه کنترل در سد و تونل گذاشته است. در حالی که هنوز بیش از ۷۰ درصد کشاورزی در کشور به شکل سنتی و غرقابی آبیاری می‌شود که حجم عظیمی از آب هدر می‌رود.

سایه سنگین ضایعات بر بیت‌المال
موضوع مهم دیگر در دورریز موادغذایی توجه نکردن به مدیریت تولید و بازار مصرف در محصولات کشاورزی است و بخش زیادی از محصولات تولیدشده در کشور حتی قبل رسیدن به کارخانه و بازار مصرف به زباله تبدیل می‌شوند و انبوهی از فیلم‌های مربوط به گوجه‌ها، سیب‌ها و خیار‌ها که تلنبار شده در مزارع است را می‌توان در فضای مجازی مشاهده کرد. تنها در یک نمونه مرکز تحقیقات مجلس در گزارشی که دی‌ماه ۱۳۹۳ منتشر کرد، برآورد کرده بود که هزینه تحمیل شده به دولت به خاطر ضایعات نان چیزی حدود ۳ میلیارد دلار است. سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی همچنین ارزش ضایعات موادغذایی در ایران در سال ۹۴ را تقریباً با مجموع ارقام کالا‌های اساسی و محصولات کشاورزی وارداتی دولت در همان زمان معادل دانست. به این ترتیب مصرف در کشور با مشکلات بسیار جدی روبه‌رو بوده و حالا اندکی بهتر شده است، اما هنوز موفقیت‌آمیز نیست.

کارنامه سیاه اروپا و امریکا
این مشکل فقط مربوط به کشور ما نیست و در گزارش جدید سازمان ملل مشخص شده که حدود ۱۵ درصد از کل موادغذایی تولیدی در جهان طی یک‌سال به هدر می‌رود. آمار‌های سازمان کشاورزی سازمان ملل نشان می‌دهد که کشور‌های اروپایی و امریکای شمالی سهمی بیش از ۳۲ درصد در کل اتلاف موادغذایی را قبل از رسیدن به بازار دارند، سهم غرب آسیا حدود ۱۸ درصد و سهم کشور‌های آفریقایی هم ۱۴درصد است. یکی از اصلی‌ترین دلایل هدررفت موادغذایی در مرحله تولید تا بازار، نبود زیرساخت‌ها و انبار‌های مناسب و سرد است. در کل اتحادیه اروپا سالانه ۹۰ میلیون تن دورریز غذا وجود دارد.

روسیاهی در برابر مردم یمن
خبرگزاری بلومبرگ در همین زمینه با توجه به این آمار‌های تکان‌دهنده با هشدار نسبت به اینکه جلوگیری از ائتلاف موادغذایی بسیار مهم است، اظهار تأسف می‌کند که حدود ۱۰درصد از جمعیت جهان با مشکل گرسنگی مواجه هستند، به‌خصوص مردم یمن که در این زمینه رنج می‌برند. ضمن اینکه رهبران جهان متعهد شده‌اند تا سال ۲۰۳۰ میزان اتلاف موادغذایی قبل از رسیدن به بازار را به نصف برسانند، ولی فعلاً منفعل هستند. بخش بزرگی از اتلاف موادغذایی در مرحله بازار و مصرف اتفاق می‌افتد، خصوصاً اینکه۳۷ درصد از موادغذایی حیوانی و یک پنجم میوه‌جات و سبزیجات در مرحله بازار و بعد از فروش به مشتری از بین می‌رود. اتلاف موادغذایی در مرحله فروش و بعد از آن، بیشتر در کشور‌های ثروتمند دیده می‌شود.

دروغی به نام محیط‌زیست
از سوی دیگر، تولید موادغذایی سهم قابل توجهی در تولید دی‌اکسید‌کربن یا همان گاز‌های گلخانه‌ای دارد. براساس برآورد آژانس حفاظت از محیط‌زیست اتحادیه اروپا و آژانس بین‌المللی انرژی، سالانه ۳۱ میلیارد تن دی‌اکسیدکربن در جهان تولید می‌شود و بخش کشاورزی سهمی ۱۰ درصدی در آن دارد، اما کشور‌های بزرگ اهمیتی به آن نمی‌دهند. گزارش سازمان کشاورزی سازمان ملل نشان می‌دهد تقریباً یک سوم موادخوراکی برای مصرف انسان‌ها که در جهان تولید می‌شود، از بین می‌رود. بدین ترتیب سالانه ۳/۱ میلیارد تن خوراک در جهان تلف می‌شود، در حالی که ۸۲۰میلیون نفر با مشکل فقر و گرسنگی مواجه هستند. هر چند که تلاش جامعه جهانی برای کاهش تلفات موادغذایی مفید بوده، اما رسیدن به اهداف مطلوب بسیار سخت و پیچیده است و نیاز مصرف مواد کشاورزی در جهان تا سال ۲۰۵۰ حدود ۳۵ تا ۵۰درصد افزایش خواهد یافت که مدیریت این حوزه بسیار حیاتی است.

آموزش به کشاورزان را دریابیم
اهمیت نقش دولت و سازمان‌های متولی در کشاورزی در جلوگیری از اتلاف موادغذایی اشاره در جهت ارائه آموزش‌های لازم به تولیدکننده‌ها و کشاورزان بسیار سازنده است.

این پرسش برای ما هم مطرح است که چرا سرمایه‌گذاری در مدیریت کشاورزی اینقدر در کشور ما کم است؟ حال آنکه پروژه‌های پرطمطراقی هر روز در ارتباط با کنترل آب مصوب و تأمین اعتبار می‌شود و در واقع مدیریت آب و پسآب‌ها کاری پایدار و سود آن ملی و کاری است پایه‌ای برای نسل‌های آینده، اما فروش و تکه‌تکه‌کردن منابع خاکی و آبی کاری است سودآور که فقط برای گروهی اقلیت آن هم در کوتاه مدت؛ وگرنه در بلندمدت برای مردم حاصلی ندارد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار