کد خبر: 974122
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۴
چند نکته درباره آیین نامه پوشش هنرمندان و بیانیه هیات مدیره یک تشکل مدنی
بعد ازصحبت‌های خبر تهيه يك شیوه نامه توسط سازمان سینمایی، خانه سینما که خود به نوعی یک تشکل پایین دستی سازمان سینمایی است، خیلی عجولانه و بدون در نظر گرفتن همه جوانب این دستور العمل به مقابله با آن برخواست و بیانیه‌ای در رد آن منتشر کرد.
ایزد مهرآفرین
سرويس فرهنگ و هنر جوان آنلاين: حاشیه‌های حضور یک بازیگر تلویزیونی و پوشش نامتعارفش در مراسم اکران مردمی فیلم سینمایی «مسخره باز» کماکان ادامه دارد و کار را به جایی رسانده که دو گروه متشکل ازمدیران سازمان سینمایی و مدیران خانه سینما که خود بهنوعی یکی از زیر مجوعه‌های سازمان سینمایی است را رو به روی هم قرار داده است.

ماجرا از کجا شروع شد

این یک واقعیت است که پوشش و نحوه حضور عده‌ای از هنرمندان، علی الخصوص بازیگران خانم در مراسم رسمی و غیر رسمی با نوع پوششی که در عرف و شرع جامعه متداول و قانونی است فاصله زیادی دارد.

تاریخ و مکان دقیق و مشخصی را نمی‌توان برای ورود این نوع از پوشش و بعضا آرایش‌های نامتعارف هنرمندان برشمرد، ولی به طور تقریبی از زمان شکل گیری چیزی تحت عنوان «فرش قرمز» این بدعت در سینمای ایران شکل گرفت و جای خودش را باز کرد.
اولین مراسم فرش قرمز سینمای ایران برای افتتاحیه «محاکمه در خیابان» بیست و هفتمین فیلم «مسعود کیمیایی «در سال ۱۳۷۸ در «سینما ناهید» و توسط بخش خصوصی برگزارشد.این مراسم با استقبال زیادی از سوی علاقمندان سینما روبرو شد و سیینمای ایران یکی از شلوغ‌ترین روز‌های خود را تجربه کرد.
 
خانه سینما دقیقا کجایی؟

حضور بازیگران با لباس‌های خاص و استفاده از یک لیموزین برای ورود هنرمندان در این مراسم از بدعت‌های بود که تا آن روز سینمای ایران به خود ندیده بود. بعد از این اتفاق دیگر تهیه کنندگان و سایر صاحبان آثار سینمایی به این فکر افتادند که برای تبلیغات فیلم خود از این شیوه (فرش قرمز) بهره ببرند. روز به روز هم شیوه‌های خلاقانه‌تر و عجیب و غریبتری برای این مراسم متداول شد. از حضور خوانندگان گرفته تا چهره‌های سیاسی و ورزشی.

تا اینجا‌ی کار، شاید نتوان به مدیران سینمایی و مسولین وزارت ارشاد خیلی ایراد و خرده گرفت ولی متاسفانه کم کم پای این مراسم که دیگر تبدیل به يك «فشن شو» شده بود به مراسمات دولتی وحاکمیتی باز شد. تا جایی که در مهمترین و پر سرو صدا‌ترین رویداد هنری کشور یعنی جشنواره فیلم فجر، مراسم «فرش قرمز» یکی از ارکان جدا نشدنی و لاینفک این جشنواره شده بود. مراسم حاشیه‌ای که دیگر از خود متن پررنگ‌تر و پر زرق و برق تر شده بود. اغراق نیست اگر بگوییم این مراسم و گرفتن عکس‌های مختلف برای هنرمندان و مخاطبان سینما، از نمایش خود فیلم‌ها جدی‌ و حیاتی‌تر شده بود.
 
خانه سینما دقیقا کجایی؟

کم کم پوشش‌های نامتعارف بعضی از بازیگران و انتشار این عکس‌ها در رسانه‌ها کار را به جایی رساند که صدای اعتراض خیلی‌ از مردم و مسوولین از اين نابهنجاری بلند شد. حتی درمقطعی از جشنواره فیلم فجر یک اکیپ گشت ارشاد نیز به ورودی سالن برج میلاد آمد که بعد از آن وزارت ارشاد و سازمان سینمایی از هنرمندان خواست که در نوع و نحوه پوشش خود دقت بيستری کنند و عرف و قوانین جامعه را در این خصوص رعایت کنند.
 
خانه سینما دقیقا کجایی؟

از آن روز تا همين امروز این مسئله همچنان در قالب یک توصیه به هنرمندان پابرجاست و تا کنون هیچ آیین نامه و شیوه نامه‌ای برای نحوه حضور هنرمندان حداقل در مراسمات دولتی و حکومتی نوشته نشده و وجود ندارد.

این در حالی است که در کشور‌های صاحب سینما مثل «هالیوود»، «بالیوود» و حتی جشنواره‌های اروپایی بازیگران برای شرکت در مراسمات سینمایی باید یک پروتکل و قوانین خاصی را در نوع و نحوه پوشش خود رعایت کنند که اتفاقا برای اجرایش خیلی سفت و سخت گرفته می‌شود. برای مثال هنرمندان در مراسم اسکار حتما باید از کت و شلوار مشکی و کروات و پاپیون استفاده کنند.حضور با پوشش اسپورت در این مراسم غیر قانونی است. در جشنواره «بفتا» که درانگلستان برگزار می‌شود نیز چنین قوانینی حکمفراست.
 
خانه سینما دقیقا کجایی؟
حال بعد از این اتفاقات و انتقاد ها‌ی که به نحوه پوشش بازیگران در هفته گذشته صورت گرفت،سازمان سینمایی  خبر از برپایی یک شورای هنری هنرمندان داده که ظاهرا قرار است در آن شیوه نامه و آیین نامه‌ای نیز در این خصوص تهیه و تنظیم شود. هر چند عده‌ای آن را به اشتباه یکدست کردن لباس بازیگران و دوختن لباس فرم متحد برای هنرمندان عنوان کرده اند، که اینچنین نیست.
 
«مسعود نجفی» مدیر روابط عمومی سازمان سینمایی درباره تهیه دستورالعملی ویژه، در برنامه صبحگاهی شبکه سه سیما گفت: در حال تهیه دستورالعملی هستیم تا چهره‌های هنری، سینمایی، ورزشی که در برنامه‌های مختلف حضور پیدا می‌کنند اصول و چارچوب‌ها را رعایت کنند و این دستورالعمل تا هفته آینده نهایی خواهد شد.
 
مدیر روابط عمومی سازمان سینمایی با تأکید بر اجرای طرح یک لباس واحد و رسمی برای چهره‌ها، گفت: در چند سال اخیر جشنواره فجر درخواست ما این بود که مثل خیلی از رویداد‌های معتبری که اتفاق می‌افتد، عوامل با لباس رسمی حضور پیدا کنند تا هم شانیت مراسم هم افراد رعایت شود و اگر به این سمت برویم اتفاق خوبی رخ خواهد داد.
 
بعد ازصحبت‌های نجفی و خبر تهيه این شیوه نامه توسط سازمان سینمایی، خانه سینما که خود به نوعی یک تشکل پایین دستی سازمان سینمایی است، خیلی عجولانه و بدون در نظر گرفتن همه جوانب این دستور العمل به مقابله با آن برخواست و بیانیه‌ای در رد آن منتشر کرد.
 
 
خانه سینما دقیقا کجایی؟
در این بیانه خانه سینما امده است: «صبح روز چهارشنبه ۲۴ مهرماه، خانه سینما به موضوعی منتسب شد که از آن بی خبر بود. موضوعی که به سرعت دست به دست شد و سؤالات و واکنش‌هایی در افکار عمومی، هنردوستان و سینماگران پدید آورد.
این اولین بار نیست که خانه سینما با اظهار نظرها، بخشنامه‌ها و بیانیه‌هایی مواجه می‌شود که شائبه دولتی بودن این نهاد صنفی را در ذهن مخاطبان سینمای ایران متبادر می‌سازد و تکرار چنین رویه‌ای، این استنباط را برای اعضای بزرگترین و تنها نهاد صنفی سینمای ایران به وجود می‌آورد که گویی اراده مشخصی در صدد کمرنگ کردن و بلکه حذف تشکل مدنی سینما در کشور است که اگر چنین باشد یقیناً نیتی ناصواب است.
خانه سینما علیرغم آنچه که در اخبار منعکس شده است از تصمیم سازمان سینمایی برای تبیین آئین نامه پوشش هنرمندان در مجامع مطلع نیست و مشورتی هم در این زمینه با هیات مدیره انجام نشده است.
قطعاً هیات مدیره خانه سینما نسبت به رعایت شئون و حفظ حرمت‌های جامعه و همچنین جایگاه ویژه هنرمندان در بین مردم دغدغه داشته و دارد، اما اینکه بجای پیگیری مسائل معیشتی، موارد رفاهی، بیمه تأمین اجتماعی و تکمیلی، بیمه بیکاری و از کار افتادگی و ...، طراحی لباس رسمی برای حضور سینماگران در مجامع را در رئوس برنامه‌های خود قرار دهد، نه از جانب مدیریت خانه سینما و نه از جانب اعضای آن پذیرفتنی نیست.»

بیانیه اخیر هیات مدیره خانه سینما اگرچه عجولانه، مشوش و عصبی نوشته شده بود، بازهم ماهیت اعضا هیات مدیره‌ای را برملا کرد که اصولا جز سیاسی کاری و پز صنفی، دستهایشان خالی خالی است.

در این بیانیه که بدون کمترین مطالعه‌ای و احتمالا با فشار از بیرون خانه سینما نوشته شده، درباره طراحی لباسی صحبت به میان آمده که نه مد نظر سازمان سینمایی است و نه وزارت فرهنگ، اما عجولانه و برای سوار شدن بر موج استقلال و شخصیت مدنی-فرهنگی و بواسطه خوشامد برخی جریان‌های سیاسی همیشه طلبکار، چند کلمه‌ای تحریر شد و منتشر شد.

اما دو نکته اصلی این بیانیه ارتباطی به شورای صیانت مد نظر وزارت فرهنگ ندارد؛ اولا خانه سینما بازهم به جای پاسخگویی درباره عملکرد ۷ ماه گذشته سال ۹۸ و شفاف سازی پول‌های دریافتی از دولت، گویا دنبال بهانه‌ای بود تا کوتاهی‌های صنفی خود را گردن دیگری بیاندازد، خیلی ساده است اگر بپرسیم اعضای محترم هیات مدیره که مسئول مستقیم معیشت و سلامت اعضای خانه سینما هستند، در راستای همین یک وظیفه چه اقدامات درخوری انجام دادند البته به جز دست نیاز دراز کردن به سوی دولت... خب اینکه از دولت بابت معیشت و بیمه و بیماری صنف، پول بگیری و ادعای استقلال و مدنیت و صنف را داشته باشی، واقعا هنری نیست! گم شدن میلیاردی پول در خانه سینما هم بماند.

دوم، اعضای محترم می‌توانند لطف کنند و بفرمایند در دو دهه گذشته، چه زمانی دغدغه شئون اسلامی و سالم سازی فضای صنفی را داشته اند که حالا پزش را می‌دهند؟ چه زمانی دو خط بیانیه برای صیانت از شئون اسلامی کشور را داده اند؟ کی قرار است در قبال نظام و انقلابی که نفس کشیدن شان را مدیون آن هستند، قدمی بردارند و به اعضای صنف تذکری بدهند تا نهاد‌های نظارتی خارج از صنف وارد موضوع نشوند؟ واقعا سخت است یا اینکه پز شبه روشنفکری و ادای استقلال از نظام و انقلاب اجازه برداشتم یک قدم حتی به شکل صوری به شما نمی‌دهد؟

حالا هم جای تاسف است که عجولانه و بدون مطالعه، سریع دامن خود را برکشیدید تا مبادا به دفاع از ارزش‌های اسلامی متهم شوید!

در اینجا باید گفت برای جامعه سینمایی که شما خود را نماینده آن‌ها میدانید باید تاسف خورد، حداقل برای حفظ مدنیت هم که شده، خود را کمی در این هنجارشکنی‌ها دخیل بدانید و قدمی بردارید. همین امروز هم دیر شده، اما همیشه راه برای اصلاح و بازگشت وجود دارد. شفاف سازی درباره بودجه و هزینه کرد و انتخابات و... هم بماند برای بعد.

عمکلرد هییت مدیره خانه سینما در این سال‌ها نشان داده که عملا کار صنفی و پیگیری حقوق اعضای خانه سینما برایش یک مسئاله حاشیه‌ای و فرع است. «در» خانه سینما ظاهرا همچنان باید بر پاشنه سیاست و سیاست بازی بچرخد.به این دوستان باید گفت که کارنامه شما سیاه‌تر از آن هستید که با یک بیانیه از زیر بار مسئولیت فرار کنید و ادای طلبکار‌ها را دربیاورید!
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۲۸
0
1
متاسفانه نویسنده بدون شناخت از ساختار و کارکرد خانه سینما برداشت اشتباهی را از فعالیت های صنفی این تشکل صنفی سینمایی ارایه داده. خانه سینما نقش تسهیل کننده در مراودات صنفی و شغلی را دارد بهتر است قبل از نوشتن متن سینمایی، بر موضوع احاطه داشته باشید.
یک عضو کوچک سینما
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار