کد خبر: 975749
تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۰۰:۴۶
معاون کارشناسان مرکز کارشناسان رسمی قوه‌قضائیه خبر داد
دادرسی عادلانه اگر سه ضلع داشته باشد، یکی وجدان و سلامت قاضی است و دومی قوانین عادلانه و شفاف و ضلع سوم که شاید اهمیتش از دو ضلع قبلی کمتر نباشد، کارشناسان پرونده‌های قضایی هستند!
زهرا چيذری
سرویس جامعه جوان آنلاین: اهمیت جایگاه این کارشناسان با استناد به این گفته رئیس قوه‌قضائیه روشن‌تر می‌شود که «۹۰ درصد کارشناسی‌ها به ۱۰ درصد افراد داده می‌شود» و چنین آمار و ارقامی از زمینه‌سازی گسترده برای بروز فساد در قوه قضائیه حکایت دارد. به همین خاطر برای پیشگیری از بروز چنین فسادهایی، به گفته معاون کارشناسان رسمی مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه‌قضائیه قرار است تا سامانه شفافیت در کارشناسی پرونده‌های قضایی راه‌اندازی شود.

اگر به دادگاه‌ها یا مراکز قضایی سری بزنید با کارشناسانی مواجه می‌شوید که به اتاق قضات سر می‌زنند و با دست خودشان کارت ویزیتشان را به قاضی می‌دهند. این آشنایی‌ها مقدمه‌ای می‌شود برای واگذاری کارشناسی پرونده‌های قضایی به کارشناسانی که احیاناً با قاضی آشناترند! صرف آشنایی یا داشتن روابط حسنه میان قاضی و کارشناس نشانه خبره‌تر بودن وی نیست. همین مسئله هم موجب می‌شود تا با اعتراض به نظر کارشناس در پرونده‌های قضایی، کار به هیئت‌های کارشناسی سه نفره، هفت نفره و گاهی ۹ نفره کشیده شود و این مسئله علاوه بر اطاله دادرسی موجب تحمیل هزینه‌های سنگین به مردم می‌شود. این موضوعی است که رئیس قوه قضائیه چندی پیش شخصاً به آن ورود کرده و با تأکید بر ضرورت اصلاح نظام ارجاع به کارشناسان می‌گوید: «نباید ۹۰ درصد کارشناسی‌ها به ۱۰ درصد کارشناسان ارجاع شود و بقیه کارشناسان، کار کمی داشته باشند. این امر باید ساماندهی و از سامانه‌های هوشمند در این زمینه استفاده شود.»

حالا آنطور که پیمان پالیزگیر معاون کارشناسان رسمی مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه‌قضائیه می‌گوید، بناست تا سامانه ایجاد شفافیت در امر کارشناسی راه‌اندازی شود.

ضرورت اصلاح نظام کارشناسی
بیش از ۷۳ رشته گروه کارشناسی در کشور داریم که در زمینه‌های مختلف به جامعه اداری و سازمانی خدمت می‌دهند.

آیت‌الله رئیسی، غیرمتقن بودن نظر کارشناسی را موجب عدم اتقان آرا و همچنین اطاله دادرسی می‌داند؛ رئیس قوه‌قضاییه با تأکید بر ضرورت اصلاح نظام کارشناسی و تقویت نظارت بر کارشناسان معتقد است: «اختلاف فاحش نظرات چند کارشناس در یک موضوع واحد موجب وارد آمدن خدشه به اعتبار نظر کارشناسی است.»

از نگاه وی سلامت دستگاه قضایی در گرو سلامت کارشناسان، وکلا، ضابطان و تمام مرتبطان با یک پرونده قضایی است و این امر نیز صرفاً با بخشنامه و دستورالعمل امکان‌پذیر نیست بلکه به رویه‌ها و عملکرد‌ها بازمی‌گردد.

معاون کارشناسان رسمی مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه هم معتقد است: «باید به سمت شورا‌ها و تشکل‌های سیاستگذاری برویم و از طرف دیگر آموزش‌ها و کلاس‌های عمومی را برای افزایش سطح آگاهی کارشناسان بالا ببریم تا کمتر دچار تخلف شوند. تا اگر تخلفی هم صورت می‌گیرد در راستای ندانستن باشد نه از قصد.»

وی یکی از آیتم‌های کاهش تخلفات کارشناسی را سامانه شفافیت در امر کارشناسی می‌داند و می‌افزاید: «درصدد هستیم سامانه در مرکز تأسیس شود تا اطلاعات ارزیابی‌ها و قیمتگذاری‌ها در نقشه پهنه کشوری قرار گیرد تا کسانی که تمایل دارند در جهت تقریب قیمت‌ها از آن استفاده کنند.»

راه‌اندازی سامانه شفافیت کارشناسی تا پایان سال
پیمان پالیزگیر در پاسخ به این سؤال که این سامانه چه زمانی راه‌اندازی می‌شود، می‌گوید: «در حال حاضر مشغول کار و در حال طراحی سامانه ارجاع هوشمند هستیم. الان در مرحله طراحی این نرم‌افزار هستیم و به محض آماده شدن نرم افزار، کار اجرا می‌شود و این افق مثبت برای کسانی است که می‌خواهند کار عادلانه ایجاد کنند.»

وی تأکید می‌کند: «تصمیم داریم تا پایان سال این کار را اجرایی کنیم.» پالیزگیر به ویژگی‌های این سامانه هوشمند اشاره کرده و می‌گوید: «سامانه ارجاع اتوماسیونی است که همه کارشناسان آنجا ثبت می‌شوند و کارشناسی بدون جانبداری و براساس ظرفیت و صلاحیت داده شود و این دید غایی و نهایی ماست.»

به گفته وی حرکت ساختار به سمت شفافیت، در خواست رئیس قوه قضائیه هم است. در همین راستا معاونت کارشناسان رسمی مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه، می‌خواهند کارشناسانی که دارای شرایط واحد هستند از سبد کارشناسی بی‌بهره نمانند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار