کد خبر: 976533
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۸ - ۰۰:۱۷
متوسط نرخ دلار در شش ماه ابتدای سال ۹۸ براساس آمار بانک مرکزی به ۱۲ هزار و ۸۹۰ تومان رسید و قیمت این ارز در شهریورماه ۲/ ۴ درصد نسبت به مردادماه کاهش یافت. با این حال همتی در آخرین پیام خود روی اینستاگرام خبر از منطقی‌تر شدن بازار ارز داده‌است.
مهران ابراهيميان
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: به گزارش «جوان» براساس آمار بانک مرکزی متوسط قیمـت فـروش یک دلار امریکا در شهریور ماه ١٣٩٨ در بازار آزاد شهر تهران ۱۱هزار و ۳۹۱ تومان بود که در مقایسه با ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۲/ ۴ درصد و ۸/ ۹ درصد کاهش داشته‌است. همچنین حداقل و حداکثر نرخ فروش یک دلار امریکا در ماه مذکور به ترتیب ۱۰ هزار و ۹۸۰ تومان و ۱۱ هزار و ۶۴۰ تومان بوده‌است.

همچنین در شهریور ماه ١٣٩٨ متوسط قیمت فروش یک یورو در بازار آزاد شهر تهران ۱۲ هزار و ۶۳۹ تومان بود که در مقایسه با ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۸/ ۵ و ۴ /۱۴ درصد افزایش داشته‌است. همچنین حداقل و حداکثر نرخ فروش یک یورو در ماه مذکور به ترتیب ۱۲ هزار و ۳۶۳ تومان و ١۳ هزار و ۳۴ تومان بوده‌است.

بنا به آمار بانک مرکزی در شش ماه اول سال ١٣٩٨ متوسط قیمت فروش یک دلار امریکا و یک یورو در بازار آزاد شهر تهران به ترتیب ۱۲ هزار و ۸۹۰ تومان و ۱۴ هزار و ۵۸۸ تومان بوده‌است. (متوسط قیمت فروش سایر ارز‌های عمده در جداول نشان داده شده است.)

قیمت ارز در بازار منطقی‌تر خواهد شد
با این حال در هفته گذشته نرخ ارز در بازار فیزیکی اندکی بالا رفت و در محدوده ۱۱۴۰۰ تومان در نوسان بود، اما نکته جالب توجه اختلاف ۸۰۰ تومانی با نرخ نیما بود که نشان می‌دهد همچنان در بخش تقاضای واقعی عرضه دلار بیش از تقاضا است و بر اساس آخرین آمار مندرج در سامانه سنا نرخ ارز در روز چهارشنبه (آخرین آمار مندرج شده) در محدوده ۱۰ هزار و ۶۰۰ تومان است. این نرخ تقریباً در یک هفته اخیر تغییرات چندانی نداشته است.

شاید به همین دلیل است که رئیس کل بانک مرکزی با انتشار یادداشتی در صفحه مجازی خود با اشاره به سیاست‌های ارزی کشور، از تأمین روان‌تر نیاز‌های وارداتی و منطقی‌تر شدن قیمت ارز در بازار خبر داده و نوشته‌است: قبلاً تأکید کردم، به علت سیاست‌های ارزی بانک مرکزی و نقش صادرکنندگان غیرنفتی در تأمین ارز سامانه نیما و واردات در مقابل صادرات و نیز مدیریت و راهبری بانک مرکزی برای کنترل بازار اسکناس و ارز شاهد تأمین روان‌تر نیاز‌های وارداتی و منطقی‌تر شدن قیمت ارز در بازار خواهیم بود.

وی افزود: البته این نکته را هم بار‌ها تأکید کرده‌ام که در شرایط تحریمی برخی عوامل سیاسی نیز در مقاطعی تأثیر حداقلی در نوسانات ارزی دارند و اخبار به ظاهر مثبت و منفی، هر کدام تا حدودی می‌توانند بازار ارز را متأثر سازند. با اطلاع و شناختی که از توانایی‌ها و امکانات و ذخایر ارزی کشور دارم، ثبات نسبی بازار ارز ادامه خواهد شد.

رئیس کل بانک مرکزی در ادامه پیام خود آورده‌است: بانک مرکزی تلاش کرده‌است به طور مرتب با نرخ مناسب بازار از طریق صرافی‌های منتخب، امکان لازم برای پاسخگویی به عرضه ارز‌های خانگی و صادراتی را فراهم آورد. خرید خالص روزانه میلیون‌ها یورو ارز عرضه شده خانواده‌ها و فعالین اقتصادی توسط بانک مرکزی ایران نتیجه تداوم این سیاست است.

همتی همچنین خاطرنشان کرده: ضمناً آنچه تاکنون در خصوص تقویت ارزش پول ملی گفته‌ام، صرفاً در مورد تأثیر مقاومت مردم و عملکرد یک سال اخیر در برابر فشار حداکثری بوده و به هیچ‌وجه نافی آنچه تحریم‌های ظالمانه بر ارزش پول ملی و سطح قیمت‌ها و فشار بر اقشار آسیب‌پذیر آورد، نیست.

علت پایین بودن نرخ نیما
در همین حال دکتر ادیب اقتصاد‌دان در کانال شخصی خود نوشته‌است: استراتژی دولت پایین نگهداشتن دلار نیمایی نسبت به دلار آزاد نیست و علت پایین‌بودن تقاضا برای دلار نیمایی به این باز می‌گردد که مصرف‌کننده دلار نیمایی عمدتاً صنایع بودند و وقتی قرار باشد صنایع ارز را به قیمت آزاد خریداری کنند و محصول را نیز به قیمت آزاد بفروشند، بسیاری از این صنایع توجیه اقتصادی خود را از دست می‌دهند علت پایین بودن دلار نیمایی نسبت به دلار آزاد، کاهش تولید در صنایعی است که با ارز نیمایی کار می‌کردند و علت کاهش تولید نیز، غیر اقتصادی شدن تولید در برخی از صنایع داخلی با از بین رفتن اختلاف ارز دولتی و آزاد است.

این کارشناس با اشاره به اینکه صادر‌کنندگان باید ۵۰ درصد از ارز صادراتی را در سامانه نیما عرضه کنند، افزود: علت پایین بودن قیمت ارز نیمایی این است که تقاضا برای ارز نیمایی کمتر از ۵۰ درصد صادرات است. برای اینکه اختلاف ارز نیمایی و بازار آزاد صفر شود باید صادر‌کنندگان موظف شوند به جای ۵٠ درصد فقط ٣۵ درصد از ارز نیمایی را در سامانه نیما ارائه دهند تا بین ورود و خروج سامانه نیما تعادل ایجاد شود.

وی نوشته‌است: با وجودی که ارز نیمایی پایین‌تر از ارز آزاد است افزایش ۱۵۰ تومانی قیمت دلار در بازار آزاد باید علت دیگری داشته باشد زیرا قاعدتاً باید با کاهش تقاضا برای ارز نیمایی، ارز در بازار آزاد تحت فشار نزولی قرار می‌گرفت.

به باور ادیب علت افزایش نرخ دلار در بازار آزاد کم شدن درهم در بازار است، اقتصاد در دو جهت متغیر حرکت می‌کند تغییر مقررات وارداتی باعث کاهش تقاضا برای دلار نیمایی شده و در بخش نیمایی با ارز مازاد و فروش نرفته مواجهیم و از سوی دیگر در بازار آزاد و غیر نیمایی کم شدن عرضه درهم به بازار باعث افزایش قیمت دلار در بازار شده‌است، کم شدن عرضه درهم به بازار رویه دائمی نیست و روزانه یا ساعتی تغییر می‌کند و می‌تواند باعث نوسان نرخ دلار شود.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
قاسم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۸
0
1
متاسفم برای شما آقای همتی
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار