کد خبر: 985975
تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۴
اگر رخداد‌های زیست‌محیطی ماه‌های اخیر رصد و اطلاع‌رسانی می‌شد، می‌توانست از شدت خسارت‌ها در جنوب کشور کم کند
علیرضا سزاوار
سرويس جامعه جوان آنلاین: بارندگی‌های دو روزه در جنوب کشور، خسارت‌های زیادی به مردم وارد کرد. سازمان امداد‌و‌نجات در این زمینه در حد توان خسارت‌ها را کاهش داد، ولی کافی نبوده و نیست. در این میان سازمان مدیریت بحران اگر رخداد‌های زیست‌محیطی ماه‌های اخیر را رصد می‌کرد می‌توانست از شدت خسارت‌ها در جنوب کشور کم کند. تصاویر زیادی از یاری مردم به یکدیگر در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که نشان می‌دهد در این حوادث مردم بیش از مسئولان به داد هم رسیده‌اند. سیلاب در استان‌های جنوبی و جنوب غربی باعث قطع راه‌های ارتباطی چندین شهر، روستا و مفقودی و فوت چند نفر شده است. همچنین ۵۰۰ روستا در محاصره آب هستند.
 
چند روزی است که سیل گسترده در استان‌های جنوبی و جنوب شرقی کشورمان، مشکلاتی را برای مردم این مناطق به وجود آورده است.

بارش‌های یک‌سال زراعی

به علت پراکندگی روستا‌های استان‌های جنوبی و عدم دسترسی اغلب این روستا‌ها به راه‌های ارتباطی مناسب، ارتباط آن‌ها با هم و با شهر‌های همجوار قطع شده است. بخشی از خانه‌های مناطق روستایی به‌خصوص در استان‌های کرمان و سیستان‌و‌بلوچستان غیرایمن است. وضعیت این هموطنانمان در زمستان سرد کویری با خانه‌های ریخته در آب و جاده‌های دور از دسترس برای کمک‌رسانی به این مناطق بحرانی است، هرچند سازمان امداد و نجات هلال احمر توان خود را برای حل این مشکل به کار گرفته است. با توجه به بارندگی‌های اخیر و اینکه جبهه بارشی تازه از استان‌ها خارج شده، جنوب سیستان و بلوچستان، جنوب شرق کرمان و شرق هرمزگان بیشترین بارش را داشته‌اند. براساس آخرین اطلاعات دریافتی از ۱۵ایستگاه باران‌سنجی استان‌های جنوبی بیش‌از ۱۰۰ میلیمتر باران گزارش شده که معادل بارش‌های یک سال زراعی منطقه در بلندمدت است. بنا بر اخباری که تا لحظه تنظیم این گزارش منتشر شده، در مجموع سه نفر در سیل مناطق جنوبی کشور جان خود را از دست داده‌اند. علم هواشناسی و مدل‌های پیش‌بینی اقلیمی برای نجات جان انسان‌ها و کاهش خسارت مورد استفاده قرار می‌گیرند. بار‌ها سهل‌انگاری در این زمینه از سوی سازمان مدیریت بحران، کشور را وارد بحران کرده است.

نشانه‌هایی برای نادیده‌گرفتن!

شرایط کنونی استان‌های جنوبی کشور را می‌شد حتی از بیش از یک‌ماه قبل هم پیش‌بینی کرد. تمام فاکتور‌های هواشناسی فریاد می‌زد که سیل در راه است:

نوزدهم آبان‌ماه: بارش باران غیرعادی ثبت شده در هرمزگان، جنوب کرمان و خاش آغاز شد.

بیست و سوم آبان‌ماه: هشدار سازمان جهانی هواشناسی برای رسیدن یک جبهه پر بارش از سمت عربستان به غرب آسیا. باران‌های رگباری و آبگرفتگی در جنوب و جنوب و غرب ادامه داشت و حتی تا کیش و قشم هم رسید.

هجدهم آذرماه: بارش برف در خاش و پوشش گسترده ابر در استان هرمزگان، غرب سیستان و بلوچستان و جنوب کرمان ثبت شد.

بیست و چهارم آذرماه: بارش بسیار شدید باران در استان فارس و بخش‌هایی از هرمزگان و احتمال طغیان رود در جنوب استان کرمان و بارش باران در تمام بخش‌های شرقی و جنوبی ایران پیش بینی و ثبت شد.

قطع راه ۵۰۰ روستا

به گفته مدیرکل مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان مسیر ارتباطی ۵۰۰ روستای استان از ابتدای بارندگی‌ها تاکنون مسدود شده است. همچنین در حال حاضر ۲۶ محور مواصلاتی فرعی جنوب استان سیستان و بلوچستان نیز در پی بارندگی شدید و وقوع سیلاب مسدود گزارش شده است. برق ۱۳۰ روستا قطع شده است. همچنین شبکه آب آشامیدنی ۱۰۰ روستا در مناطق جنوبی و مرکزی استان از مدار خارج شده است.

عباسعلی ارجمندی خاطرنشان کرد: تاکنون شش روستای حاشیه رودخانه‌های محلی از زمان وقوع سیلاب در جنوب سیستان و بلوچستان تخلیه شده‌اند. ارجمندی تصریح کرد: باغات موز و محصولات کشاورزی در منطقه کنارک، چابهار و دلگان به شدت خسارت دیده‌اند.

باز هم مردم به داد هم رسیدند!

در سیل جنوب کشور اتفاقات جالبی هم از همیاری و همدردی مردم نسبت به یکدیگر رخ داد که از دید شبکه‌های اجتماعی دور نماند. در یکی از این فیلم‌های منتشرشده از سیستان‌و‌بلوچستان، مردم با مشقت فراوان خود را به درخت نخلی می‌رسانند و پیرمردی را که بعد از ساعت‌ها پناهنده شدنش بر بلندای نخلی بود به دوش کشیدند و نجاتش دادند. گزارش‌های مردمی هم به روشنی مشخص می‌کند که کمک‌های دولتی و امداد‌ها رسمی در برخی مناطق کافی نبوده است و این مردم هستند که به کمک هم آمده‌اند.

نیازی به تخلیه مناطق نیست

در همین زمینه مرتضی سلیمی، رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر گفت: «با توجه به اینکه شیب اکثر شهر‌ها و روستا‌ها به سمت دریای عمان و خلیج فارس است و سرعت خوب تخلیه آب، نیازی به تخلیه مناطق نیست؛ مشکل فعلی مانند سال‌های گذشته ساخت و ساز در رودخانه‌های فصلی است؛ مانند راه، پل و منازل مسکونی. با وجود بارش‌های مستمر و جاری شدن سیلاب در بسیاری از نقاط، همه محور‌های ارتباطی نیمه شمالی این استان باز است و نیرو‌های راهداری برای ساماندهی تردد و بازگشایی مسیر‌ها در محل حضور دارند.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار