کد خبر: 986059
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۸ - ۲۲:۴۹
دکتر سید رضا میرطاهر
در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ روابط امریکا و اروپا به دلیل سیاست‌های یکجانبه و تکروانه واشنگتن دچار اختلافات و تنش‌های زیادی شده است. هرچند اروپا و امریکا در زمینه تجاری اختلافات عمیقی دارنداما این تنها بخشی از شکاف‌ها واختلافات فزاینده بین دو سوی اقیانوس اطلس است. اکنون اروپایی‌ها در مواردی مانند توافق هسته‌ای برجام، توافق آب و هوایی پاریس، مسئله افزایش سهم کشور‌هایی اروپایی در ناتو و نیز افزایش بودجه دفاعی آن‌ها مواضعی متفاوت و متضاد با موضع دولت ترامپ دارند.

انگلیس به عنوان متحد استراتژیک امریکا نیز همواره تلاش کرده موقعیت نزدیک‌تری به واشنگتن پیدا کند، با این حال سیاست‌های تکروانه و خودمحورانه ترامپ باعث شده اکنون انگلیس که از پیروان امریکا محسوب می‌شود و با توجه به خروج از اتحادیه اروپا در ۳۱ ژانویه ۲۰۲۰ امید زیادی به امریکا بسته بود، بی‌اعتمادی خود را به واشنگتن اعلام کند.

رابرت والاس، وزیر دفاع انگلیس با بیان اینکه امریکا «رهبری» جهان را از دست داده، از لزوم بازنگری در سیاست‌های دفاعی لندن سخن گفت. والاس روز یک شنبه ۲۲ دی (۱۲ ژانویه) در گفت و‌گویی تصریح کرد که امریکا نقش رهبری خود در جهان را از دست داده و از این پس دولت انگلیس باید آماده ورود به جنگ‌ها بدون اتکا به امریکا باشد. از دیدگاه وی عقب‌نشینی رو به افزایش امریکا از رهبری جهان تحت زمامداری ترامپ به این معناست که انگلیس نیاز به بازبینی در پیش‌فرض‌های برنامه دفاعی خود دارد.

به‌رغم ادعا‌های متعدد ترامپ درباره اینکه در دوره ریاست جمهوری او، موقعیت امریکا در جهان ارتقا یافته، واقعیات چیزی جز این را نشان می‌دهد. به دلیل مخالفت ترامپ با قوانین و موازین جهانی و نیز پیمان‌ها و معاهدات بین‌المللی، بسیاری از کشور‌ها از رقبای بین‌المللی واشنگتن مانند روسیه و چین تا متحدان اروپایی امریکا رویکرد مخالفت با خواسته‌های واشنگتن را در پیش گرفته‌اند. در بعد دفاعی و نظامی نیز به دلیل فشار روزافزون ترامپ به اعضای اروپایی ناتو برای افزایش بودجه نظامی و سهم آن‌ها در مخارج ناتو شکاف بی‌سابقه‌ای در ناتو ایجاد شده است.

از سوی دیگر، ترامپ مدام بر کاهش تعهدات نظامی امریکا در جهان از جمله در غرب آسیا تأکید کرده است. جدای از اینکه آیا واقعاً دولت ترامپ گامی در این زمینه برداشته یا اینکه صرفاً شعار می‌دهد، این امر نگرانی متحدان راهبردی واشنگتن از جمله لندن را برانگیخته است. در این زمینه وزیر دفاع انگلیس با اشاره به دو مورد می‌گوید: «امریکا سال گذشته از سوریه عقب‌نشینی کرد و در خصوص عراق نیز می‌گوید که ناتو باید وظیفه خود را به دست بگیرد و بیش از پیش در غرب آسیا حضور داشته باشد.» این موضع واشنگتن نگرانی انگلیس درباره اعتمادپذیری به دولت ترامپ را از میان برده و لذا اکنون دولتمردان انگلیسی از لزوم بازنگری در این باره سخن می‌گویند. به گفته والاس، برخلاف سال ۲۰۱۰ که دولت انگلیس گمان می‌کرد همواره جزئی از ائتلاف با امریکا خواهد ماند، اما در حقیقت لندن دیگر نمی‌تواند چنین عقیده‌ای داشته باشد. وزیر دفاع انگلیس همچنین اذعان کرد که ارتش این کشور تا حد بسیار زیادی به پوشش هوایی امریکا و حمایت‌های واشنگتن در زمینه جنگال (جنگ الکترونیک) و شناسایی وابسته است و نیاز دارد خود را نوسازی کند. روزنامه دیلی میل در ۲۶ ژوئن ۲۰۱۹ در گزارشی به وضعیت نیروی هوایی انگلیس پرداخت و نوشت که این نیروی نظامی ۴۳درصد از هواپیما‌های جنگنده خود را که در سال ۲۰۰۷ به ۲۱۰ فروند می‌رسید، از دست داده است و این نیرو در شرایط بسیار بدی به سر می‌برد. بدین ترتیب حتی لندن نیز که امید بسیاری داشت پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا نه فقط روابط گسترده تجاری و اقتصادی با امریکا برقرار کند و در چتر حمایتی نظامی واشنگتن قرار گیرد نیز ظاهراً از امریکا با توجه به رویکرد ترامپ ناامید شده و در پی تقویت زیرساخت‌ها و ساختار‌های نظامی خود بر آمده است.

یکی از اختلافات اصلی امریکا و اروپا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، مواضع متضاد دو طرف درباره سیاست‌ها و ساختار دفاعی اروپا و نقش و اهمیت ناتو است. شکاف فزاینده بین اروپا و امریکا و تلاش واشنگتن برای تحمیل خواسته‌های خود بر اروپایی‌ها آن‌ها را به این جمع‌بندی رسانده که باید سیاست‌های مستقل در زمینه‌های مختلف به ویژه در بعد دفاعی و نظامی اتخاذ کرده و تقویت تدابیر و سازو کار‌های مستقل اروپایی در زمینه دفاعی و امنیتی را مد نظر قرار دهند. با این همه دولت ترامپ به شدت از این روند ناراضی است. در این راستا امریکا، اتحادیه اروپا را در صورت اجرای طرح‌های دفاعی و تسلیحاتی مستقل به مقابله به مثل در روابط تجاری و سیاسی تهدید کرده است. پنتاگون تهدید کرده در صورتی که اتحادیه اروپا به طور یکجانبه به اجرای طرح‌های دفاعی خود ادامه دهد، واشنگتن اقدامات متقابل انجام خواهد داد. بدین ترتیب اگر اتحادیه اروپا به تنهایی برای اجرای طرح‌های دفاعی و تسلیحاتی اقدام و از مشارکت با کشور‌های ثالث و به‌خصوص امریکا خودداری کند، امریکا در روابط تجاری و سیاسی با اتحادیه اروپا تجدیدنظر خواهد کرد. در مقابل اروپا نیز تهدیدات مشابهی را علیه امریکا اعلام کرده است. امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه که پیش‌تر اعلام واشنگتن مبنی بر خروج از توافق آب و هوایی پاریس را یک فرآیند مورد انتظار دانسته بود، در ۲۰ دی (۱۰ ژانویه) اعلام کرد: ما با کشور‌هایی که این توافق را رعایت نمی‌کنند دیگر هیچ توافقی را امضا نخواهیم کرد. بدین ترتیب فرانسه به عنوان دومین کشور مهم اروپایی صراحتاً در مقابل تهدیدات ترامپ موضع گرفته است. به نظر می‌رسد رویکرد ترامپ صرفاً موجب انزوای روزافزون امریکا حتی در میان متحدان اروپایی واشنگتن شده است.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۲۳
0
0
لااقل یک انتقامی میگرفتید که ترامپ بسوزه ....نه اینکه دوباره تهدید کنه
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار