کد خبر: 987343
تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۸ - ۲۲:۵۸
بازخوانی گزارش‌های آماری سازمان ثبت احوال کشور از ازدواج و طلاق در سال ۹۷ از آسیب‌هایی جدی در حوزه خانواده خبر می‌دهد.
زهرا چيذری
سرویس جامعه جوان آنلاین: طبق آمار منتشر شده هر چند بازه سنی ۳۱ تا ۴۰ سال با ثبت ۷۰ هزار و ۵۸۸ طلاق عنوان رکورددار جدایی در سال ۹۷ را به خود اختصاص داده‌اند، اما آمار ۶ هزار و ۲۳۹ طلاق در میان افراد بالای ۶۰ سال نگران‌کننده‌تر به نظر می‌رسد؛ آماری که طی سال‌های اخیر هم روند افزایشی داشته و حالا در کنار نگرانی از افزایش طلاق در میان جوانان، باید نگران تبعات گسترده و خطرناک‌تر جدایی زن و شوهر‌ها در سنین میانسالی هم بود و برای آن تدبیری اندیشید. در این میان با وجود تمام تبلیغات علیه ازدواج در سنین کمتر از ۱۵ سال، کمترین تعداد طلاق یعنی تنها پنج جدایی به این گروه سنی اختصاص دارد.

روزی روزگاری مادر‌ها و پدر‌ها وقتی می‌خواستند دخترانشان را به خانه بخت بفرستند، نصیحت‌های مادرانه در گوشش زمزمه می‌کردند و به او گوشزد می‌کردند «با لباس سفید به خانه بخت میروی و تنها با کفن برمی‌گردی» این نصیحتی بود که خودشان هم سعی می‌کردند به آن پابند باشند و زندگی‌شان را بسازند، اما حالا دیگر از این خبر‌ها نیست. اگر به دادگاه‌های خانواده سری بزنید در کنار زوج‌های جوانی که آمده‌اند تا به زندگی مشترک‌شان پایان دهند، زنان و مردان میانسالی دیده می‌شوند که با ۳۰- ۴۰ سال زندگی مشترک و داشتن فرزندان بزرگ، عروس و داماد و گاهی وقت‌ها نوه هم نتوانسته‌اند اختلاف‌شان را حل کنند و زندگی مشترک را ادامه دهند. آمار طلاق‌های ثبت شده در سال ۹۷، وضعیت بحرانی با ثبت ۶ هزار و ۲۳۹ طلاق برای افراد بالای ۶۰ سال، تصویری بحرانی از وضعیت آسیب‌های اجتماعی ارائه می‌دهد.

بازه سنی ۳۱ تا ۴۰ رکورددار طلاق در سال ۹۷
حدود نیمی از ازدواج‌ها در همان پنج سال نخست به جدایی منتهی می‌شود و درصد قابل توجهی از زوج‌ها نیز همان سال نخست ازدواج فرد می‌شوند. براساس اعلام سازمان ثبت احوال کشور در سالنامه ۹۷، ۸ /۳۲ درصد زنان و ۶/ ۳ درصد مردانی که ازدواج کرده‌اند کمتر از ۲۰ سال سن داشته‌اند و ۴/ ۹۰ درصد زنان بین ۱۵تا ۴۰ سالگی، ۱/ ۸۹ درصد مردان بین ۲۰ تا ۴۰ سالگی ازدواج کرده‌اند.

همچنین ۳/ ۸۱ درصد زنان و ۲/ ۷۰ درصد مردانی که طلاق گرفته‌اند، در سن کمتر از ۴۰ سال قرار داشتند؛ در حالی که ۴ /۹ درصد زنانی که طلاق گرفته‌اند و ۵/ ۰ درصد از مردان با این تجربه کمتر از ۲۰ سال داشتند.

بیشترین ازدواج ثبت شده با ثبت ۳۵۲ هزار و ۷۰۴ رویداد در بازه سنی ۲۱ تا ۳۰ سال و بیشترین طلاق ثبت‌شده با ثبت ۷۰ هزار و ۵۸۸ مورد، در بازه سنی ۳۱تا ۴۰ سال بوده است.

کمترین تعداد طلاق ثبت شده در سال ۹۷ متعلق به ازدواج‌های کمتر از ۱۵ سال است؛ همان‌هایی که چند سالی می‌شود به آن‌ها «کودک همسر» اطلاق می‌شود. طبق آمار‌های سال ۹۷ در این سن و سال تنها پنج طلاق ثبت شده است. آمار جدایی افراد ۱۶ تا ۲۰ ساله هم با رقم هزار و ۸۱۱ طلاق به نسبت قابل قبول است، اما جدایی ۶ هزار و ۲۳۹ زن و مرد بالای ۶۰ سال، یعنی پدربزرگ‌ها و مادربزر‌گ‌هایی که زمانی در درگیری‌های خانوادگی واسطه آشتی دادن زن و شوهر‌های جوان می‌شدند، حالا پای خودشان به دادگاه‌های خانواده باز شده و در سال‌های واپسین عمر خود، ساز جدایی کوک می‌کنند.

کوک‌کردن ساز جدایی با دست‌هایی لرزان
زنگ خطر جدایی در سنین میانسالی چند سالی می‌شود به صدا درآمده است و طی سال‌های اخیر بسیاری از کارشناسان به جدایی مردان و زنان میانسالی که بعد از دست‌کم ۳۰ سال زندگی مشترک و با وجود داشتن فرزندان بزرگ و حتی عروس و داماد از یکدیگر جدا می‌شوند، به عنوان یک پدیده و آسیب اجتماعی نگاه می‌کنند. شاید همین حالا هم اگر شما اطرافیانتان را مرور کنید، بتوانید زوج‌های میانسالی را پیدا کنید که بعد از ۳۰- ۴۰ سال زندگی مشترک و با وجود داشتن عروس و داماد از هم جدا شده‌اند یا قصد جدایی دارند.

اما چرا زوج‌هایی که سال‌های سال در کنار هم بوده‌اند و یکدیگر را با تمام نواقص و ایراد‌ها تحمل کرده‌اند، بعد از ۳۰- ۴۰ سال زندگی مشترک به این نتیجه می‌رسند که باید از هم جدا شوند؟

طلاق عاطفی و فقدان مهارت حل‌اختلاف
بسیاری از کارشناسان خانواده آمار طلاق عاطفی را دو برابر طلاق رسمی می‌دانند. بسیاری از زوج‌هایی که در سنین میانسالی یا حتی پیری به بن‌بست می‌رسند و مسیر جدایی را انتخاب می‌کنند، شاید سال‌ها پیش از نظر عاطفی از یکدیگر جدا شده باشند و بعد از بزرگ‌شدن بچه‌ها یا ازدواج آن‌ها حس می‌کنند دیگر ممکن است آسیب کمی به کانون خانواده برسد و به این نتیجه می‌رسند که دیگر نمی‌توانند یکدیگر را تحمل کنند و به نقطه پایان رسیده‌اند. زوج‌هایی که توانایی حل اختلافات کوچک خود را نداشته‌اند در طول زمان به دلیل اختلافات ریشه‌ای حل نشده رفته‌رفته بیشتر و بیشتر از یکدیگر فاصله می‌گیرند و در تغییر ساختار فرهنگی – اجتماعی جامعه و تغییر نگاه و سبک زندگی مردم، قبح طلاق و جدایی در جامعه ریخته است و زوج‌های میانسال هم وقتی حس می‌کنند، نمی‌توانند اختلافاتشان را حل کنند یا به خاطر برخی اشتباهات طرف مقابلشان را ببخشند، راحت‌تر به سمت طلاق گرایش پیدا می‌کنند.

زنان و مردان میانسال و سالمندی که از هم جدا می‌شوند، بیشتر آسیب می‌بینند. در این سن شخصیت افراد شکل گرفته و به سختی می‌توانند با تغییرات بزرگ در زندگی خود را هماهنگ کنند. از سوی دیگر فرزندان آن‌ها هم اغلب طرف یکی از والدین را گرفته و دیگری را مقصر قلمداد می‌کنند و به همین خاطر ممکن است آن‌ها تنها بمانند. ضمن آنکه امکان ازدواج مجدد نیز در این افراد به خصوص برای زنان میانسال بسیار کمتر است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار