کد خبر: 987346
تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۸ - ۲۳:۰۷
حکایت شیر‌های آلوده ماجرای جدیدی نیست. چند سال پیش بود که ریختن وایتکس در شیر از سوی برخی دامداری‌ها خبر ساز شد.
کبری فرشچی
سرویس جامعه جوان آنلاین:  ماجرا از این قرار بود که برخی شیر‌های پاستوریزه با سپری شدن یک‌هفته از تاریخ تولید باز هم فاسد و به اصطلاح ترش نمی‌شدند. بعد از بررسی‌ها معلوم شد برخی دامداران برای کاهش بار میکروبی شیر در آن وایتکس می‌ریزند!

بهروز جنت، معاون غذای سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت در مصاحبه‌ای با روزنامه جوان در ۲۱‌اردیبهشت‌۱۳۹۱ احتمال آلودگی برخی شیر‌ها را رد نکرد و گفت: «در بعضی موارد امکان رخ دادن چنین تخلفی از سوی برخی‌ها وجود دارد، اما این مشکل به صورت گسترده در تولیدات کارخانه‌های لبنی ما وجود ندارد؛ چراکه هم سازمان دامپزشکی بر سلامت شیر‌هایی که تحویل کارخانه می‌شود مهر تأیید می‌زند و هم مسئول فنی کارخانه این موضوع را کنترل می‌کند.»

سال‌۹۳ هم ماجرای افزودن روغن پالم به شیر از سوی سید حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت وقت رسانه‌ای شد و جنجال فراوانی را درباره این ماده لبنی رقم زد. وی قول داد با کارخانه‌های لبنی متخلف برخورد کرده و اسامی آن‌ها را هم رسانه‌ای کند. چندی بعد گفته شد با متخلفان برخورد شده و شیر‌های موجود همگی سالمند، اما اسامی شرکت‌های لبنی متخلف هیچگاه رسانه‌ای نشد.

حالا نوبتی هم باشد نوبت رسانه‌ای شدن آلودگی شیر‌های موجود به سم آفلاتوکسین است. سمی که پیش‌تر از این نامش با پسته و خشکبار عجین شده بود و هنوز کسی نمی‌دانست در لبنیات هم وجود دارد.

نگرانی از وجود آفلاتوکسین در شیر پس از آن شروع شد که فردی خود را بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران معرفی کرد و با حضور در برنامه «سلام صبح بخیر» شبکه‌۳ تلویزیون ایران گفت: «شیر‌های پاستوریزه آلوده به سم افلاتوکسین هستند»، او همچنین از استان مازندران به عنوان یکی از استان‌های با «آمار نسبتاً بالا» در این زمینه یاد کرد.

این ماجرا یکبار دیگر وزارت بهداشتی‌ها را به توضیح و تکذیب واداشته است. در همین زمینه هم کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو می‌گوید: «موضوع آفلاتوکسین در مواد غذایی موضوعی جهانی است، حداقل چهار دهه نقل محافل علمی و فنی است و بررسی روند آن در ایران نشان می‌دهد در همه سال‌های اخیر میزان آفلاتوکسین در مواد غذایی از جمله لبنیات و خشکبار روند کاهشی داشته است. به گفته وی کشور‌های مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی دارند و استاندارد‌های ایران عموماً در حد استاندارد‌های ایالات متحده تعریف شده است؛ البته استاندارد‌های اروپایی سختگیرانه‌تر است.»

جهانپور با اشاره به اینکه محصولات غذایی بسته‌بندی و تولیدی صنایع غذایی و لبنی به مراتب وضعیت بهتری از محصولات فله‌ای و عرضه سنتی دارند، تصریح می‌کند: «بسیاری از محصولات غذایی و لبنی ما با پاس کردن همین استاندارد‌ها به خارج از کشور صادر می‌شود.»

بهادر حاجی‌محمدی هم که این ادعای پر سر و صدا را در برنامه زنده تلویزیونی مطرح کرده بود، حالا می‌گوید از صحبت‌هایش برداشت نادرست شده است. وی تصریح می‌کند: «ارقامی که در خصوص آلودگی شیر‌ها در چند شهر اعلام شد مربوط به نتایج چند پایان‌نامه و طرح تحقیقاتی علمی منتشر شده در دانشگاه‌های کشور در سالیان گذشته بوده و به معنی تعمیم‌پذیری به تمامی شیر‌ها نیست. مسئولیت صحت و سقم این داده‌ها با آن محققان است. البته مطالعات قبلی صرفاً مطالعات اولیه بوده و نتیجه‌گیری دقیق نیاز به مطالعات ثانویه دارد که باید در آینده انجام شود.»

زهرا عبداللهی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در خصوص حواشی طرح وجود سم آفلاتوکسین در شیر و لبنیات می‌گوید: «به طور کلی کپک ایجاد شده روی هر ماده غذایی می‌تواند منجر به ترشح سم آفلاتوکسین شود. میزان ترشح این سم در هر ماده غذایی میزان مشخصی دارد و در صورتی که بیش از حد استاندارد باشد، می‌تواند در طول زمان مشکلاتی برای انسان ایجاد کند. کپک موجود روی رب‌گوجه فرنگی، آبغوره، آبلیمو، مربا، میوه و... همگی نمونه‌هایی برای وجود سم آفلاتوکسین است. البته میزان مجاز برای وجود این سم در مواد غذایی کاملاً مشخص است و در صورتی که بیش از استاندارد موجود در مواد غذایی گزارش نشود، نمی‌تواند ضرری به انسان برساند.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار