کد خبر: 988046
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۸ - ۲۳:۳۵
اگر چه چندی پیش متولیان بازار سرمایه با پلیس جهت برخورد با کانال‌های تلگرامی که سهام داغ می‌کنند، تفاهمنامه‌ای تنظیم کردند، اما به نظر می‌رسد این گروه‌های تلگرامی آنقدر پیش رفته‌اند که به‌رغم کاهش نرخ جهانی بسیاری از فلزات همچنان نه‌تن‌ها مانع از اصلاح بازار می‌شوند بلکه موجبات جهش‌های قابل تأمل را فراهم می‌کنند.
هادی غلامحسینی
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: به گزارش «جوان»، هر چند چندی پیش مدیران بازار سرمایه با پلیس جهت برخورد با کانال‌های تلگرامی که سهم داغ می‌کنند، تفاهمنامه‌ای امضا کرد‌ند، اما تا کنون گویا خبر چندانی از برخورد با این کانال‌های سهام داغ‌کن نیست، زیرا برخی از کارشناسان احتمال می‌دهند که فعالیت آزادانه این کانال‌های تلگرامی، بخش قابل ملاحظه‌ای از بازار سرمایه را با معضل حباب قیمتی روبه‌رو کرده باشد.

اگر سری به فضای مجازی با موضوع بورس و بازار سرمایه بزنید متوجه می‌شوید که پیج‌های زیادی وجود دارد که آزادانه به تبلیغات پیرامون سهام شرکت‌ها می‌پردازند و کار تاجایی پیش رفته‌است که سهام شرکت‌های زیان‌ده را نیز با دریافت پول از مدیران این شرکت‌ها با افزایش قیمت مواجه می‌کنند، زیرا هر یک از این کانال‌ها چندین هزار کاربر دارند که با تجمیع نقدینگی این کاربران و هدایت آن روی سهام‌هایی که کوچک هستند و سهام شناور اندکی نیز دارند، قیمت سهام را تا چند صد درصد با رشد مواجه می‌کنند. در این بین، اتحاد برخی از مدیران کانال‌ها کار را به جایی رسانده‌است که حتی می‌توانند قیمت سهام شرکت‌های تقریباً بزرگ را نیز با رشد قیمت مواجه کنند، برخی از تحلیلگران مدیران کانال‌های خبری سهام داغ کن را به مثابه بانک به شمار می‌آورند، زیرا این افراد توانایی آن را دارند که چند ده میلیارد تومان را پشت سهام شرکتی زیان‌ده قرار دهند و در مدت کوتاهی قیمت آن را را تا چند صد درصد جهش دهند.

در این میان افکار عمومی می‌بییند که بازار سرمایه در هر شرایطی با رشد مواجه می‌شود و بازار دیگر با اصلاح قابل ملاحظه‌ای روبه‌رو نمی‌شود، اما پرسش این است که رشد‌های کنونی بازار که بخشی از ناشی از سفته‌بازی و سهم داغ‌کنی است چه سودی به حال حوزه تأمین مالی شرکت‌ها برای رشد و توسعه واقعی دارد، در عین حال بخشی از بازار با حباب قیمتی مواجه شده‌است که تخلیه آن یک ریسک برای سهامداران نا آگاه است که بنا بر اعتماد به اخبار کانال‌های خبری به این عرضه ورود کرده‌اند.

حال به نظر می‌رسد مدیران بازار سرمایه و همچینین وزرای اقتصادی و نمایندگان مجلس و مراکز پژوهشی اقتصادی، چون مرکز پژوهش‌های مجلس و رئیس‌جمهور و معاون اول رئیس‌جمهور باید به مقوله رشد بازار سرمایه ورود کنند و توضیح دهند که چقدر از این رشد طبیعی و چه میزان آن غیر طبیعی و در اثر فعالیت کانال‌های تلگرامی بورسی غیر مجاز است.

به رغم کاهش نرخ جهانی بسیاری از فلزات به دلیل شایع‌شدن ویروس کرونا در کشور چین که مهد صنعت و دومین اقتصاد بزرگ دنیاست، بازار بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته باز هم با جهش بیش از ۵ هزار واحدی روبه‌رو شد که در نهایت در محدوده ۴۱۷ هزار واحد جاخوش کرد، در این میان، در سایه سکوت مقامات اقتصادی دولتی در رابطه با چرایی رشد‌های پی درپی سهام شرکت‌ها در بازار بورس و فرابورس، کارشناسان اقتصادی به سرمایه‌گذاران توصیه می‌کنند که جانب احتیاط را پیشه کنند، زیرا گویا نبض بازار سرمایه به دست مدیران کانال‌های تلگرامی بورسی غیر مجاز افتاده‌است که کسی جلو‌دار آن‌ها نیست. البته وضعیت رکودی و سرکوب قیمت و تعیین نرخ‌های دستور در بازار‌های موازی، چون مسکن، ارزو طلا موجب شده بازار برای مدیران کانال‌های تلگرامی بورسی داغ‌تر شوند، زیرا برخی از کاربران در اثر پیروی از این کانال‌ها در این مدت سرمایه‌شان چندین برابر شده‌است، اما سؤال اینجاست که این روند کی با اصلاح نهایی مواجه خواهد شد. مقوله فوق تشابهاتی با بازار ارز و طلا در اواخر سال ۹۶ و اوایل سال ۹۷ دارد، دی ماه سال ۹۶ بود که به یکباره بهای ارز و طلا در کشور جهش یافت به‌طوری که این بازار‌ها از نقدینگی لبالب شد، اما چندی به طول نینجامید که در ابتدای سال ۹۷ به یکباره بازار‌های فوق با اصلاً ۲۰ الی ۴۰ درصدی روبه‌رو شد و قیمت در بازار‌های فوق به شکل دستوری تعیین شد، به‌طوری که فی‌الحال نیز همین روند ادامه دارد.

در این میان با توجه به اینکه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران تقریباً از نیمه دوم سال ۹۷ (بعد از تعیین دستوری نرخ ارز و طلا) حرکت صعودی‌اش از محدوده ۱۵۰ هزار واحد آغاز شد، به طوری که هم اکنون با قرار گرفتن در ۵ بهمن ۱۳۹۸ این نماگر در محدوده ۴۱۷ هزار واحد قرار گرفته‌است. در حقیقت در محدوده کمتر از ۵/ ۱ سال شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران کمتر از سه برابر شده‌است، البته در این مدت رشد نرخ‌های جهانی و عرضه‌های اولیه و ورود نقدینگی بخشی از رشد بازار را توجیه می‌کند، اما سؤالات زیادی پیرامون رشد بازار وجود دارد.

گفتنی است که ارزش بازار سرمایه نیز در بازه زمانی فوق از محدوده ۶۰۰ هزار میلیارد تومان به محدوده بیش از ۱۵۱۶ هزار میلیارد تومان رسیده‌است.

در این میان هر چند تا چند ماه پیش وقتی که شاخص در محدوده ۲۵۰ هزار واحد بود کارشناسان روند حرکت بازار را طبیعی ارزیابی می‌کردند، اما رشد‌های شارپی اخیر موجب نگرانی بسیاری از کارشناسان شده‌است، البته برخی از کارشناسان فعالیت آزادانه بسیاری از کانال‌های خبری را که به داغ کردن سهام شرکت‌های مشخص مشغول هستند، در رشد بازار بسیار مؤثر ارزیابی می‌کنند و بر این باورند که فعالیت کانال‌ها در فضای مجازی موجب تجمیع نقدینگی و تجهیز و هدایت آن به سهام شرکت‌های مشخص شده‌است، همین عامل موجب شده تا بسیاری از سهم‌های شرکت‌های حاضر در بازار بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس بیش از ارزش ذاتیشان نرخ گذاری شوند و حال آنکه نسبت قیمت به درآمد این شرکت‌ها نیز بسیار غیر منطقی شده‌است.

در این بین هر چند مدیران بازار سرمایه با پلیس جهت برخورد با کانال‌های تلگرامی که سهم داغ می‌کنند، تفاهمنامه‌ای امضا کرده‌اند، اما تا کنون گویا خبر چندانی از برخورد با این کانال‌های سهام داغ کن نیست، زیرا برخی از کارشناسان احتمال می‌دهند که فعالیت آزادانه این کانال‌های تلگرامی بسیاری از سهم‌ها را با حباب قیمتی مواجه کرده باشد.

قرمزشدن بازار‌های جهانی هم حریف پول پرقدرت نشد
شایع‌شدن ویروس کرونا در کشور چین که مهد صنعت و دومین اقتصاد بزرگ دنیاست، تمام بازار‌های مالی را تحت‌تأثیر قرار داده‌است. قیمت نفت برنت به خاطر این بیماری روز گذشته حتی به زیر ۶۰ دلار هم رسید. کامودیتی‌ها نیز در محدوده منفی معامله می‌شوند. بورس شانگ‌های نیز در آخرین روز کاری خود در سال چینی، بیش از ۷۵/ ۲ درصد ریزش داشت. با آغاز سال نوی چینی و تعطیلی چندروزه بورس‌های این کشور، در روز‌های آینده انتظار نوسان زیادی روی قیمت کامودیتی‌ها نخواهیم داشت.

ولی نکته قابل توجه، نادیده‌گرفتن روند‌های جهانی از سمت معامله‌گران در بورس ایران است. این روز‌ها همه معامله‌گران، تحلیلگران و فعالان اقتصادی صرفاً نظاره‌گر ورود نقدینگی فزاینده به بازار سهام هستند که همه تحلیل‌ها، روند‌ها و اتفاقات اقتصادی و سیاسی را بی‌اعتبار کرده‌است. ارزش معاملات خرد بورس امروز نیز بیش از ۴ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان بود که نشانگر عطش سیری‌ناپذیر افراد به معامله‌کردن در این روزهاست.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار