کد خبر: 989516
تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۳۹۸ - ۲۲:۴۵
۱۰ سال پس از نخستین آزمایش موفق ایران در فرستادن موجود زنده به فضا، حالا وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از عزم جدی کشور برای فرستادن انسان به فضا خبر داد.
زهرا چیذری
سرویس جامعه جوان آنلاین: محمد جواد آذری جهرمی با بیان اینکه نخستین گام برای اعزام فضانورد ایرانی به فضا برداشته شد، سفارش ساخت پنج کپسول فضایی حمل انسان به مدار ۱۹۰ کیلومتری به سازمان فضایی کشور را رسانه‌ای و تصریح کرد: «ساخت این کپسول‌ها نخستین گام برای اعزام فضانورد ایرانی به فضا خواهد بود که قرار است طی سه سال ساخته شود.»

یک دهه پیش بود که کاوشگر ۳ توانست با موفقیت محموله‌ای زیستی شامل لاک‌پشت، کرم، موش و نمونه‌های سلولی را به فضا ببرد و به سلامت به زمین بازگرداند. این پرتاب بعد از پرتاب موفقیت‌آمیز کاوشگر ۱ و ۲ اتفاق افتاد و بهمن سال ۱۳۹۱ دانشمندان ایرانی موفق شدند، از سوی «کاوشگر پیشگام» اولین میمون را به فضا ارسال و به سلامت بازیابی کنند. این موفقیت یک‌بار دیگر در سال ۹۲ تکرار شد و کاوشگر پژوهش که حامل یک میمون از نژاد «رزوس» بود، پس از طی یک مسیر زیرمداری تا ارتفاع ۱۲۰ کیلومتر در مدت زمان حدود ۱۵ دقیقه توانست به زمین بازگردد و موجود زنده را سالم بازیابی کند. بعد از آن در دولت یازدهم فعالیت‌های فضایی کشور برای مدتی مسکوت باقی ماند، اما دوباره یکی دو سالی می‌شود که این فعالیت‌ها جدی‌تر شده و حالا دوباره زمزمه‌های فرستادن انسان به فضا از سوی وزیر جوان کابینه دوازدهم مطرح می‌شود.

اعزام انسان به فضا طبق افق چشم انداز
فصل پنجم سند هوافضا بر پرتاب موجود زنده به فضا تأکید دارد. بر این اساس تا پایان برنامه ششم توسعه قرار است، پرتاب انسان به فضا به صورت زیرمداری انجام شود. در برنامه هفتم چشم‌انداز جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴ رفتن انسان به مدار زمین دیده شده است و در همین راستا هم محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در گردهمایی فناوران فضایی و در آستانه پرتاب ماهواره ظفر از سفارش طراحی ساخت کپسول فضایی حمل انسان به سازمان فضایی کشور خبر داد. وی ساخت این کپسول‌ها را نخستین گام برای اعزام فضانورد ایرانی به فضا دانست که قرار است طی سه سال ساخته شود.

رفتن به مدار ۱۹۰ کیلومتری زمین
کپسول‌های زیستی فضایی با اسم ایوان اس به پژوهشگاه هوافضا سفارش داده شده و قرار است، طی سه سال آماده شوند که این موضوع پیش مقدمه قرار دادن انسان در مدار را با حمل ربات‌ها در مدار ۱۹۰کیلومتری زمین آغاز می‌کند.

به گفته آذری جهرمی ساخت کاوشگر تاکنون در مرحله تحقیقاتی بوده است و افزود: «هم اکنون ساخت پنج کاوشگر را برای ربات‌های تا مدار ۱۹۰کیلومتری زمین و در وزن هزار و ۸۰۰کیلو سفارش داده‌ایم که نمونه اولیه برای آمادگی اعزام انسان به مدار زمین خواهد بود.»

وزیر ارتباطات با بیان اینکه این پروژه با همکاری‌های بین‌المللی انجام می‌شود، تصریح کرد: «این همکاری تأثیر زیادی در پیشرفت دانش فضایی ایران درخصوص کاوش‌های فضایی خواهد داشت.»

آذری جهرمی با اشاره به توفیقات قبلی ایران در فرستادن موجود زنده به فضا گفت: «تحقیقاتی از قبل آغاز و پژوهش‌هایی انجام شده است که ما را امروز به این نتیجه رسانده که پس از ۹ مرحله آزمون از ارسال سلول تا میمون به مدار زمین و تست قرار دادن موجود زنده بر مدار، آمادگی لازم برای اعزام انسان وجود دارد.»

وی همچنین درباره عکسی که از لباس فضانوردان در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده بود، این‌گونه توضیح داد: «پروژه ساخت لباس فضانورد در دست اقدام است و در این مرحله لباس خیلی اولویت اول ما نخواهد بود؛ طبیعتاً ما از لباس‌های دیگر استفاده می‌کنیم.»

جهرمی با تأکید بر آموزش فضانوردان ایرانی گفت: «ما قرار نیست به فضا توریست بفرستیم بلکه دانشمند ایرانی به فضا ارسال می‌کنیم. آموزش، جزیی از برنامه‌های ماست و قصد داریم، فراخوان اعلام کرده و از دانشمندان فضایی که علاقه‌مند اعزام به فضا هستند، ثبت‌نام کنیم.»

ارسال ظفر به زودی
وزیر ارتباطات در مورد زمان ارسال ماهواره ظفر هم با تأکید بر تلاش و آماده‌سازی این ماهواره از سوی متخصصان فضایی در سازمان هوافضا و نیز دانشگاه علم و صنعت تأکید کرد: «مراحل آخر آماده‌سازی این ماهواره در حال انجام است و ان‌شاءالله خبر پرتاب را به زودی اعلام و امیدواریم این پرتاب موفقیت‌آمیز باشد.»

به گفته وی تا آخر هفته‌جاری این ماهواره به فضا ارسال می‌شود و روز دقیق آن با توجه به محاسبات جوی و شرایط فضا و نیز هماهنگی‌های پروازی مشخص خواهد شد.

مرتضی براری رئیس سازمان فضایی ایران هم ضمن ابراز امیدواری برای آنکه در روز‌های آینده شاهد قرارگیری ماهواره «ظفر» در مدار باشیم، افزود: «با اجرای این پروژه دانشمندان و محققان کشور به دانش و فناوری طراحی و ساخت ماهواره‌های سنجشی دست یافتند.»

رئیس سازمان فضایی ایران از طراحی و ساخت نسل سوم ماهواره‌بر‌های «سریر» و «سروش» خبر داد و گفت: «با استفاده از این ماهواره‌ها قرار است به مدار ژئو دست یابیم. برنامه ما این است که این ماهواره‌ها در سه ماهه سوم سال ۹۹ آماده برای قرارگیری در مدار باشند.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار