کد خبر: 989700
تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۸ - ۲۲:۳۰
اقتصاددان امریکایی و متخصص تورم‌های بالا:
ادعای برایان هوک، رئیس میز ایران در امریکا و نماینده ترامپ مبنی بر وقوع «اَبَر تَورم» در ایران نه تنها نادرست است، بلکه شاهد ثبات نسبی و کاهش تورم هستیم.
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: به گزارش «جوان»، استیوهانکه، اقتصاددان امریکایی دانشگاه جان هاپکینز و متخصص تورم‌های بالا در کشور‌های جهان در یادداشتی که برای نشنال ریوی‌یو نوشته، تأکید کرد: پیش‌بینی وقوع «اَبَر تَورم» در ایران نه تنها درست نیست، بلکه برعکس اقتصاد ایران در یک سال اخیر روند با ثباتی را طی کرده و ارزش پول ملی ایران باثبات است.

برایان هوک، نماینده ویژه دولت ترامپ در امور ایران، اخیراً ادعا کرد که تحریم‌های امریکا علیه ایران باعث ایجاد «ابر تورم» در این کشور خواهد شد. اقتصاد ایران تنها در اکتبر سال ۲۰۱۲ (۱۳۹۱) به آستانه ابرتورم نزدیک شد، اما وارد دوره ابرتورم نشد و امروز، ایران حتی نزدیک به آستانه ابرتورم هم قرار ندارد: «در واقع از سال جدید میلادی، ارزش ریال ایران در برابر ارز‌های خارجی در بازار سیاه بسیار پایدار بوده است و نرخ رسمی تورم سالانه ۶/ ۳۸ درصد است و طبق جدید‌ترین ارزیابی‌های من، نرخ تورم ایران در حال کاهش است.» این در حالی است که زیمبابوه در سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ اَبَر تورم را تجربه کرده و اکنون در این وضعیت قرار ندارد و تنها کشوری که هم‌اکنون بیش از حد اسیر ابرتورم است کشور ونزوئلا است.

در ادامه این یادداشت آمده است: واضح است که روزنامه‌نگاران و کسانی که با آن‌ها مصاحبه می‌کنند به سرعت وخارج از قاعده با کلمه اَبَرتورم بازی می‌کنند.

برای درک بهتر اَبَرتورم لازم است که دقیقاً این کلمه را تعریف و تبیین کنیم تا مانع سوء استفاده شود.

در کنوانسیون تصویب شده در ادبیات علم اقتصاد، اگر نرخ تورم ماهانه بیش از ۵۰ درصد باشد، اَبَرتورم می‌گوییم. این تعریف در سال ۱۹۵۶ مصطلح شد یعنی پس از آنکه فیلیپ کاگان تحلیل خود را درباره تورم منتشر کرد. بعد‌ها در ویرایش دوم کتاب مطالعات تئوری کمیت پول نوشته میلتون فریدمن نیز به آن اشاره شده است.

این اقتصاددان در ادامه یادداشت با اشاره به سال‌ها تحقیق و رتبه‌بندی تورم‌های بالا نوشت: مجارستان در صدر ۵۸ تورم بالای جهان قرار دارد که در سال ۱۹۴۶ هر ۱۵ ساعت تورمش دو برابر می‌شد. زیمبابوه در سال ۲۰۰۸ رتبه دوم را دارد که اوج تورم روزانه آن‌ها ۲۰۷ درصد بوده و به‌یادماندنی‌ترین تورم، تورم آلمان بوده که ۱۹۲۳ در نقطه اوج روزانه ۹/ ۲۰ درصد است.

این یادداشت تأکید می‌کند: حتی تورم سالانه ۲ هزارو ۹۸۶ درصد ونزولا در لیست ۵۸ موردی تورم‌های بالای جهان در جایگاه چهاردهم قرار دارد و پیش‌بینی‌های صندوق بین‌المللی پول درباره ونزوئلا هم درست نیست.

صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده بود که تورم ونزوئلا به ۲۰۰ هزار درصد در سال ۲۰۱۹ می‌رسد در حالی که با اندازه‌گیری آن توسط من تورم مذکور به ۶ هزار ۸۹۶ درصد رسیده است. اما فقط این صندوق نیست که پیش‌بینی‌هایش بر اساس جهت باد تنظیم می‌شود. برایان هوک، نماینده ویژه ترامپ در میز ایران به تازگی ادعا کرده که تحریم‌های امریکا علیه ایران باعث ایجاد اَبَر‌تورم خواهد شد، در حالی که حتی ایران به یک اَبَرتورم نزدیک هم نشد و در سال جاری میلادی حتی نرخ تورم ایران در حال کاهش است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار