کد خبر: 990061
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۳۹۸ - ۲۲:۳۰
پس از مدت‌ها چشم‌انتظاری ماهواره ظفر بر دوش موشک ماهواره‌بر سیمرغ قرار گرفت. اما شب گذشته به‌رغم شلیک موفقیت‌آمیز ماهواره‌بر سیمرغ به علت اینکه ماهواره‌بر به سرعت موردنیاز نرسید، ماهواره ظفر در مدار موردنظر قرار نگرفت.
سرویس جامعه جوان آنلاین: تاکنون در دنیا بیش از ۴ هزار پرتاب ماهواره‌ای صورت گرفته است که در این بین تعداد پرتاب‌های ایران به ۲۰ عدد هم نمی‌رسد، اما نتایج خوب همین ۲۰ پرتاب توانسته کشورمان را در باشگاه فضایی جهان قرار دهد. کشور‌هایی می‌توانند عضو این باشگاه شوند که به چرخه کامل ساخت و پرتاب فضاپیما دست یافته‌اند که ایران هم یکی از این کشورهاست.

در حالی که مرتضی براری، رئیس سازمان فضایی کشور ۱۹ بهمن‌ماه در مصاحبه‌ای از تعویق پرتاب ماهواره ظفر خبر داده بود، روزگذشته وزیر ارتباطات در شبکه‌های اجتماعی‌اش با انتخاب این بیت از امیر معزی، خبر پرتاب به‌زودی ماهواره ظفر را رسانه‌ای کرد: «در نامه‌ها نوشته شود آیت فتوح /در شهر‌ها کشیده شود رایت ظفر» محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که از چند روز قبل اخبار مرتبط با پرتاب ماهواره ظفر را در شبکه‌های اجتماعی‌اش قرار می‌داد، روزگذشته از آغاز شمارش معکوس برای پرتاب ماهواره ظفر خبر داد.

ماهواره ظفر چگونه تهیه شد
چهار سال پیش بود که محققان دانشگاه علم و صنعت به سفارش سازمان فضایی ایران کار ساخت ماهواره ظفر را آغاز کردند که این ماهواره از نوع ماهواره‌های سنجشی است. ماهواره ظفر با سه مأموریت اصلی تصویربرداری، ذخیره، ارسال داده و اندازه‌گیری تشعشعات فضایی در مدت زمان سه سال در دو نمونه ظفر ۱ و ظفر ۲ در دانشگاه علم و صنعت ایران طراحی و ساخته شد. «ماهواره ظفر» دانشگاه علم و صنعت در رده ماهواره‌های مدار نزدیک زمین با ارتفاع مداری ۵۳۰کیلومتر، شیب ۵۶ درجه و جرم ۱۱۳ کیلوگرم است. ماهواره «ظفر ۱» مجهز به دوربین ۲۵ متری و «ظفر ۲» مجهز به دوربین رنگی ۱۶متری است و هر دو ماهواره از محموله ذخیره و ارسال داده برخوردار هستند، به گونه‌ای که ۲۵۶کاربر در جهان می‌توانند با این ماهواره ارتباط برقرار کنند و ارسال و دریافت پیام هم داشته باشند. کاربرد‌های این ماهواره شامل پایش مرز دریاچه‌ها، پایش خطوط ساحلی، به‌روزرسانی نقشه کاربری اراضی، به‌روزرسانی نقشه مرز پهنه‌های کشاورزی، به‌روزرسانی نقشه پهنه‌بندی و پایش تغییرات دریاچه‌های دائمی و فصلی، شناسایی مناطق تخریب‌شده بعد از بحران در نواحی شهری، تهیه نقشه‌های ساختاری (شناسایی گسل‌ها و چین‌ها) و تعیین مرز گسترش شهری و پایش رشد مناطق شهری است. این ماهواره از ایستگاهش در سمنان پس از طی کردن هشت دقیقه به چابهار می‌رسد، راهی که طی کردن آن با هواپیما چیزی حدود دو ساعت زمان می‌برد و در مرحله بعد باید ماهواره از ماهواره بر جدا شده و به سمت مدار مورد نظر حرکت کند. 

۸ دقیقه پراسترس
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در نشست خبری پرتاب ماهواره ظفر که روزگذشته در این وزارتخانه برگزار شد، با اشاره به سه پرتاب ناموفق گذشته گفت: «برای طراحی و ساخت ماهواره تلاش زیادی شده که در دو سال گذشته سه پرتاب ناموفق را تجربه کردیم که یکی مربوط به وزارت دفاع و دو تای دیگر مربوط به ما بود، ماهواره بر سیمرغ تجربه چهارم خود را طی می‌کند.» ماهواره‌بر سیمرغ سه جز دارد؛ جزو اول بدنه بزرگی است که تقریباً ۲۶ متر، ارتفاع آن ۲۱ متر اولیه‌اش استوانه‌ای به قطر ۵/۲ متر است. در این ماهواره‌بر ۸۰تن سوخت مایع قرار می‌گیرد. این ماهواره بر چهار موتور، ماهواره را به ارتفاع ۹۰ کیلومتری می‌برد و پس از رسیدن به ارتفاع مورد نظر دستور جدایی صادر می‌کند. در مرحله دوم موتور شروع به کار می‌کند و موتور وظیفه دارد ماهواره را به ارتفاع ۵۳۰ کیلومتری ببرد.

وزیر ارتباطات با اشاره به دلیل سقوط ماهواره پیام تأکید کرد: «ماهواره و ماهواره‌بر برای قرارگرفتن در مدار باید به سرعت ۷۴۰۰ کیلومتر در ساعت برسد. اگر این سرعت به هر دلیلی کاهش پیدا کند، تزریق ماهواره با مشکل مواجه خواهد شد. مانند اتفاقی که برای ماهواره پیام رخ داد و با کم بودن ۶/ ۰ درصد سرعت نتوانست در مدار قرار بگیرد.»

آذری جهرمی با بیان اینکه تست‌های زمین با زمان پرتاب متفاوت است، افزود: «البته سیمرغ قبلی همه کارکردش در پرتاب ماهواره پیام به خوبی انجام شده بود که سه دقیقه دیتا دریافت کردیم و در واقع هشت دقیقه اول پرتاب ظفر برای ما پراسترس است.»

«ظفر» به فضا پرتاب شد
پس از شلیک سیمرغ در شب گذشته، سید احمد حسینی سخنگوی فضایی وزارت دفاع گفت: در ماموریت پرتاب ماهواره ظفر توسط ماهواره بر سیمرغ همه فرآیند‌های پرتاب فضایی از قبیل مونتاژ مراحل ماهواره‌بر و ماهواره، تست‌های پیش پرتاب، تزریق سوخت و پیش فشار‌گذاری، به طور کامل به انجام رسید، ​ فرآیند پرتاب و استارت موتور‌های مرحله ۱ ماهواره بر و جدایش مراحل و استارت موتور مرحله ۲ به درستی انجام شد و در انتهای مسیر، ماهواره بر به سرعتِ مورد نیاز جهت تزریق ماهواره در مدار مورد نظر نرسید.

براساس این گزارش، بخش قابل توجهی از اهداف تحقیقاتی مد نظر از این پرتاب محقق شده است و داده‌های تله متری از فرآیند پرتاب به طور کامل احصاء شد که با تحلیل این داده‌ها و تطبیق عملکرد زیر سیستم‌ها با طراحی انجام شده، بهینه‌سازی‌های لازم جهت پرتاب آتی انجام خواهد شد.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲
احمد پالشی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۰۰ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۱
0
0
از اعتماد بنفس و پشتکار شما متشکرم توکل بر خدا تلاش کنید انشاالله موفق می شوید الله اکبر الله اکبر ......
یزدی زاده
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۲۳ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۱
0
0
آیا شود آنگه که جوادجهرمی
بر بال سیمرغ تا مریخ پرد؟؟؟
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار